Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Czy ktoś w tym roku wymieniał olej wraz z filtrem w skrzyni biegów ZF (metoda statyczna)w ASO?

Mi w jednym z ASO w Poznaniu dali cenę 3800 zł brutto...

Ile u was w ASO ?

Dzięki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A po co to robic w aso ? To akurat tak prosta czynnosc ze kazdy mechanik to ogarnie. Zdejmujesz jednorazowa miske i zakladasz nowa ( ma zabudowane filtry/magnesy) , dolewasz olej i juz. 

Opublikowano

W warsztatach które wrzucą Ci wymiane do historii zapłacisz pewnie połowe mniej. Nie ma sensu tego robić w ASO. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem ale mysle ze mniej niz polowa a moze i jeszcze mniej. Takie miski w zasadzie to ori bo produkuje je producent tej skrzyni widzialem ostatnio po 700-800 pln do tego olej i robocizna. 

Opublikowano

Normalna cena to okolice 1500-1800.

Jeszcze zależy czy miękka hybryda czy nie (mają inną, delikatnie droższą miskę).

Płacenie 3k za wymianę to absurd. To jest bardzo prosta czynność i nie wymagająca specjalistycznego sprzętu. 

Najlepiej brać zestaw z olejem. Wychodzi dużo korzystniej.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Jacol900 napisał(a):

Cześć, 

Czy ktoś w tym roku wymieniał olej wraz z filtrem w skrzyni biegów ZF (metoda statyczna)w ASO?

Mi w jednym z ASO w Poznaniu dali cenę 3800 zł brutto...

Ile u was w ASO ?

Dzięki.

Statyczna około 1300 zł  w serwisie skrzyń. Aso to mijaj bokiem przy tej usłudze. 

Edytowane przez derlysy
Opublikowano

Ok, dziękuję za pomoc.

Przyznam szczerze, że trochę się obawiam nieautoryzowanych serwisów. To już nie te czasy, że robota nie jest wykonana zgodnie z tym co na fakturze ? 

Miłego dnia!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A to juz roznie bywa. Kieruj sie opiniami z internetu albo zapytaj tutaj na forum. 

Opublikowano
Godzinę temu, Jacol900 napisał(a):

Przyznam szczerze, że trochę się obawiam nieautoryzowanych serwisów.

Przy obecnym poziomie zaawansowania technologicznego (a głównie elektronicznego) aut bardziej bym sie obawiał autoryzowanych serwisów, niż warsztatów specjalizujących się w danej marce 🙂

ASO musi pracowac zgodnie z procedurami. Dla przykładu wymiana oleju w VTG to 2800 brutto wzwyż, bo zgodnie z procedurą trzeba wyjąć VTG do spuszczenia oleju, a nieautoryzowane warsztaty zrobią to za 150-200zł odsysając stary olej przez korek wlewowy. 

Prawda jest taka, że statyczna nie powinna kosztowac więcej jak 1500zł. Zestaw oleju z miską to 800-900zł, a sama wymiana jest banalnie łatwa. 

Opublikowano
5 godzin temu, KucaQ napisał(a):

🙂

ASO musi pracowac zgodnie z procedurami. Dla przykładu wymiana oleju w VTG to 2800 brutto wzwyż, bo zgodnie z procedurą trzeba wyjąć VTG do spuszczenia oleju, a nieautoryzowane warsztaty zrobią to za 150-200zł odsysając stary olej

Ciekawe, ja w ASO za wymianę w VTG zapłaciłem ostatnio 700 zł (i nigdy nie słyszałem o wyjmowaniu skrzyni).

Opublikowano

Przy okazji wymiany oleju w skrzyni zapytaj się, albo poproś przed wymianą żeby zwrócili uwagę ile było na magnesach opiłków

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tylko co zrobisz jak Ci powiedza ze opiłkow masz duzo ? 😁

Opublikowano
2 godziny temu, fpopek napisał(a):

Ciekawe, ja w ASO za wymianę w VTG zapłaciłem ostatnio 700 zł (i nigdy nie słyszałem o wyjmowaniu skrzyni).

W którym Aso i miejscowości

Opublikowano
12 godzin temu, Jacol900 napisał(a):

Ok, jakie kwoty poza ASO ?

Dzisiaj wyceniałem wymianę oleju statycznie w G31 z 2019 roku. Zestaw ZF + wymiana wyszło bodajże ok 1300zł. 
Jakbyś chciał podjechać do Leszna to zapraszam 🙂 

Opublikowano

@fpopek może w serii G masz korek spustowy i dlatego tak "tanio" 🙂 W serii F siedzi ATC35L, która nie ma korka spustowego i TIS jako pierwszy punkt procedury wymiany oleju podaje demontaż skrzynki.

image.thumb.png.14789909082054770090183b5298e191.png

Opublikowano

Ale dalej w tis jest opis, aby odkręcić korek spustowy (1) i wlać przez niego olej. Więc można zrobić podobnie jak w G.

@wojtekhz - Bawaria Warszawa (należy zawsze nalegać przed na wycenę z rabatem, a dla starszych niż 5 lat mają specjalne ceny)