Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam od paru tygodni nowe M340i, prosto z fabryki, full opcja z dostępem komfortowym. Niestety nie mogę skonfigurować sobie Digital Key Plus. W teorii powinna opcja być w aplikacji natomiast mam jedynie opcję dodania zwykłego Digital Key (a więc po NFC i trzeba przykładać telefon do klamki). Sprawdziłem, mój telefon, iPhone 13 mini obsługuje technologię Ultra Wireband więc coś jest nie tak. Mieliście ten problem?

Pozdrawiam

Opublikowano
4 minuty temu, Sheppard25 napisał(a):

Witam

Mam od paru tygodni nowe M340i, prosto z fabryki, full opcja z dostępem komfortowym. Niestety nie mogę skonfigurować sobie Digital Key Plus. W teorii powinna opcja być w aplikacji natomiast mam jedynie opcję dodania zwykłego Digital Key (a więc po NFC i trzeba przykładać telefon do klamki). Sprawdziłem, mój telefon, iPhone 13 mini obsługuje technologię Ultra Wireband więc coś jest nie tak. Mieliście ten problem?

Pozdrawiam

Z tego co się zorientowałem to 3er nie obsługuje Digital Key Plus. Tylko zwykły Digital Key.

Opublikowano (edytowane)

Na grupie fb pisza ludzie ze kazdy ma to. Na stronie BMW tez jest napisane ze obsluguje

Edytowane przez Sheppard25
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

G30 to stara platforma, musisz sie obejsc smakiem niestety.

Ja mam i4 M50 i tez nie ma modulu UWB wiec tez pozostaje przykladanie telefonu do klamki i wkladanie go kazdorazowo do tacki ladowania.

W praktyce to idiotyczne i nie dziala zupelnie wiec pozostaje noszenie kluczyka jak 20 lat temu.

Wkur*** niemilosiernie bo nowsze budy (np najtansze 1/2-er) maja juz UWB

.

Opublikowano (edytowane)

Ludzie się mylą. Ludzie myślą, że jak otwierają samochód i odpalają auto telefonem to mają Digital Key Plus. I przyznaję, że konieczność kładzenia telefonu każdorazowo na podkładkę jest irytujące 🙂 

Edytowane przez JacekLZ
Opublikowano
26 minut temu, JacekLZ napisał(a):

Ludzie się mylą. Ludzie myślą, że jak otwierają samochód i odpalają auto telefonem to mają Digital Key Plus. I przyznaję, że konieczność kładzenia telefonu każdorazowo na podkładkę jest irytujące 🙂 

Ja i tak wyjmuję zawsze telefon z kieszeni i kładę w miejsce na kubki więc położenie na tackę nie zrobi mi żadnej różnicy. Ale fak że Plus byłby mile widziany🙂

Opublikowano

No ja bym pewnie chętnie zostawił telefon czasami w kieszeni. A już totalnie irytuje to, gdy mam przed tacką swój porcelanowy kubek na kawkę i obok kubek termiczny na tę kawkę. 

Opublikowano
Godzinę temu, JacekLZ napisał(a):

Dokładnie. Obecna trójka jest już drugi raz pudrowanym starym modelem.  

Niby tak ale to typowo softwareowe rozwiazanie, moze jakis maly modul do dodania. Mogli na spokojnie dorzucic. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A nie chodzi też o brak jakiegoś hardware’u?

Brak DKPlus wywoływał u mnie wk^^w straszny po przesiadce z G05, gdzie telefon robił robotę, a klucze do samochodu leżały sobie gdzieś i nigdy ich nie użyłem (czym tak nota bene zawsze wkurzałem serwis w ASO, bo musiałem im wysyłać klucz z apki w telefonie albo dawać kartę, a oni z uporem maniaka prosili o kluczyk. Na co ja im, że nie mam i nie używam i nie będę używał… to mam teraz za swoje i w trójce muszę nosić ten cholerny kluczyk) 

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
5 minut temu, maciek_w napisał(a):

i w trójce muszę nosić ten cholerny kluczyk)

No teoretycznie nie musisz,wciąż masz Digital Key🙂.

Testowałem kartę i tragedii nie ma ale wiadomo że to inny komfort bo nie musisz grzebać i nic przykładać żeby otworzyć drzwii. Podejrzewam, że to księgowy decydował żeby zaoszczędzić te pare euro i nie montować tego do trójki. Nie mogę tylko zrozumieć jak jedynka i dwójka mogąjuż mieć DKP a trójka nadal bez 2 liftingów.

Opublikowano (edytowane)

Jak wspomnieli chłopaki 1 i 2, to są generacyjnie chyba jednak nowsze modele samochodów. W trójkę już pewnie inwestowali niezbędne minimum nakładów. Jakby nie patrzeć, to auto z 2018 roku. Żeby to sobie uzmysłowić - wtedy wyszła dopiero pierwsza generacja ajfona bez guzika. Feel old yet? 🙂

Edytowane przez JacekLZ
Opublikowano

No niby tak ale z drugiej strony wydawali teraz LCI2 z ID8.5 z nowszymi bebechami miż ID8, więc to trochę wstyd, że nie dodali tej opcji. Ogólnie DKP jest obsługiwany chyba od ID8 więc pewnie zabrakło jakiegoś modułu do UWB skoro software jest w stanie to ogarnąć.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, Shudder napisał(a):

No teoretycznie nie musisz,wciąż masz Digital Key🙂.

Testowałem kartę i tragedii nie ma ale wiadomo że to inny komfort bo nie musisz grzebać i nic przykładać żeby otworzyć drzwii. Podejrzewam, że to księgowy decydował żeby zaoszczędzić te pare euro i nie montować tego do trójki. Nie mogę tylko zrozumieć jak jedynka i dwójka mogąjuż mieć DKP a trójka nadal bez 2 liftingów.

Przez brak tego modulu UWB uciazliwosci jest duzo wiecej jak nie nosisz kluczyka.

Oprocz tego ze musisz przykladac telefon do klamki zeby samochod otworzyc (przed jazda) i przykladac do klamki zeby zamknac (po jezdzie) musisz rowniez kazdorazowo odkladac telefon na tacke (i nie zapomniec o nim po wyjsciu z auta).

Szyberdachu po wyjsciu z auta nie zamkniesz automatycznie jak nie nosisz ze soba kluczyka, nie mozesz rowniez ustawic na sztywno opcji "sport"/ "indyvidual sport" jak uzywasz tylko Digital Key.

Pewnie sa jeszcze jakies upierdliwosci ale juz nie mialem cierpliwosci testowac, generalnie jak na moje nie da sie uzywac tego auta bez kluczyka, Digital Key (bez plus) to jedynie bajer albo wyjscie awaryjne.

.

Opublikowano

Ja też się wkurzyłem z tym DKP. Jak weszło LCI2 to się mega ucieszyłem, a potem auto przyszło i [BAD], nie ma.

Ale ostatnio skonfigurowałem zwykły DK i działa spoko, czujnik przy klamce łapie dobrze, a ja i tak prawie zawsze kładę telefon na ładowarce. Wkrzua tylko to, że bagażnika i drzwi pasażerów nie otworzysz bez otwarcia drzwi kierowcy najpierw.

A odnośnie samej technologii w 3 to mnie denerwujesz że zdalne otwarcie i zamknięcie auta z apki działa tak wolno, nie sekunda dwie, ale czasami z 15-20 zanim zaskoczy. Do tego apka ma status np otwartego okna, ale z apki już zdalnie go nie zamkniesz...

Opublikowano

No dobrze, czyli nie ma. Osrane googlowskie AI i chat gpt jak zwykle do niczego sie nie przydały tylko wprowadziły w błąd.

Ta karta w ogóle do czegoś się przydaje? Jak rozumiem to też trzeba przykładać żeby otworzyć auto?

• Haha 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, Sheppard25 napisał(a):

No dobrze, czyli nie ma. Osrane googlowskie AI i chat gpt jak zwykle do niczego sie nie przydały tylko wprowadziły w błąd.

Ta karta w ogóle do czegoś się przydaje? Jak rozumiem to też trzeba przykładać żeby otworzyć auto?

U mnie karta ani razu nie zadziałała w M3

A w X5, gdzie było DKP, działała bez zarzutu - trzeba było przyłożyć do klamki i położyć ją potem na tackę do ładowania telefonu

Opublikowano
45 minut temu, maciek_w napisał(a):

U mnie karta ani razu nie zadziałała w M3

A w X5, gdzie było DKP, działała bez zarzutu - trzeba było przyłożyć do klamki i położyć ją potem na tackę do ładowania telefonu

Przy DKP niczego nie musisz wyciągać z kieszeni i nigdzie przykładać

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I know

po prostu zauważyłem, że bez DKP nie działa wykrywanie telefonu w kieszeni ORAZ system w klamce nie rozpoznaje karty

Opublikowano

Możesz masz ją nie skonfigurowaną? 😉

Karta powinna jak najbardziej działać - a co do jej zastosowania, to chyba głównie gdy nie ma się telefonu obsługującego Digital Key. 

Ewentualnie jakiś nietypowy scenariusz że idziemy popływać - to karcie nic się nie powinno stać 🙂 

Wiadomo zostaje kwestia udostępniania innej osobie - ale Digital Key też można udostępnić, i do tego zdalnie go deaktywować.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 godziny temu, Sheppard25 napisał(a):

Do dzielenia koki conajwyzej ^^

Co za roznica - jak masz DKP to zapominasz o istnieniu kluczyka, jak masz tylko DK to musisz sie gimnastykowac z telefonem albo nosic karte, i to i to glupota wg mnie. Jakas karta to wogole kojarzy mi sie z Renault 15 lat temu.

Minusow jak koledzy zauwazyli jest wiecej --> nie mozna otworzyc zdalnie bagaznika bez otwarcia drzwi kierowcy, dzieci nie moga wsiasc przed Toba jezeli pierwszy nie otworzyles swoich drzwi.

Kolejna sprawa o ktorej zapomnialem --> bez kluczyka nie da sie dezaktywowac fabrycznego alarmu (przydaje sie na promach np w moim przypadku bo buja i go aktywuje jak sie nie wylaczy)

Generalnie -> DK bez Plus to kupa, fakt ze nie ma go w wersjach LCI2 to ponury zart jak jednoczesnie jest w 1-er za 120k PLN

• Lubię to 1

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, komoornik napisał(a):

Możesz masz ją nie skonfigurowaną? 😉

Karta powinna jak najbardziej działać - a co do jej zastosowania, to chyba głównie gdy nie ma się telefonu obsługującego Digital Key. 

Jest niby skonfigurowana. Whatever. I tak nosze kluczyk, bo działa z nim odryglowanie zamków na odległość i zamknięcie po odejściu. A to dla mnie mega udogodnienie (chciałoby się jeszcze otwieranie klapy kopnięciem pod zderzak, ale nie, nie mogę mieć z jakiegoś powodu tej opcji w G81… eh 😕 )

Opublikowano
12 godzin temu, Sheppard25 napisał(a):

Karta to twój DK bez telefonu. Żeby ją używać musisz ją najpierw aktywować. Musisz być w aucie z kluczykiem i kartą, którą kładziesz na tacce i wtedy auto się zapyta czy chcesz ją aktywować. Po tym procesie możesz iść do auta tylko z kartą. Przydatne jak zostawiasz gdzieś samochód. Ja jak zostawiałem auto na ceramice to zostawiałem kartę zamiast kluczyka. Dodatkowo chyba można tam ograniczyć moc, moment i prędkość maksymalnąvdla każdego DK. 

Z ważnych informacji to nie kładź telefonu na tackę do łądowania jak jest tam karta. W ten sposób żona uszkodziłą naszą kartę. Coś tam się przepaliło i jest problem jak zostajesz bez kluczyka.

Z minusów to też nie zamkniesz auta z przycisku na klapie bagażnika. Musiszzamknąć bagażnik i dopiero z telefonem lub kartą iść do drzwi żeby je zaryglować.

Z plusów to przy DK kradzież na walizkę będzie chyba niemożliwa. Więc jak ktoś udaje się w miejsce gdzie jest podwyższone ryzyko lub ma o to obawy to przy pewnych niedogodnościach może używać auta bez kluczyka.