Skocz do zawartości

Aktualizacja nawigacji BMW G20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg mnie warto jak jeździsz poza UE, kiedy drogi roaming i nie możesz użyć google maps lub yanosik przez AA.

Jeśli juz chcesz aktualizować a nie masz ciśnienia,  poczekaj do listopada na black friday - co rok 20% taniej, ja zawsze wtedy kupuje wszyskie serwisy.

Pozdrawiam,

47

• Odpowiedzi 51
  • Wyświetleń 6,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• darkdancerr
    darkdancerr

Nie, RTTI bierze dane z HERE. Jak dotąd nie zauważyłem większych rozbieżności między RTTI, a mapami Google.

• Źródłem danych do RRTI jest HERE Kiedyś znany z Ovi maps Nokii.  Dla ciekawostki można znaleźć, że właścicielami HERE są BMW, VW, Mercedes, Intel, Mitsubishi, Bosch, Continental, Pioneer. 

• Można już pobrać nową aktualizacje mapy do nawigacji - Road Map Europe Live 2025-4 w My BMW , dla tych co mają wykupione w Slepie Bmw Connected Drive

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Na drogi roaming rozwiązaniem jest eSIM np z Airalo, z pewnością wyjdzie taniej niż subskrypcja map ?

Opublikowano
W dniu 5.07.2025 o 11:39, 47 napisał(a):

Wg mnie warto jak jeździsz poza UE, kiedy drogi roaming i nie możesz użyć google maps lub yanosik przez AA.

Jeśli juz chcesz aktualizować a nie masz ciśnienia,  poczekaj do listopada na black friday - co rok 20% taniej, ja zawsze wtedy kupuje wszyskie serwisy.

Mi się skończyły niektóre usługi na wiosnę , ale również poczekam do listopada na black friday. Nie mam ciśnienia tak, że przestawię się na ten termin. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Na forum jest rowniez osobny watek o nawigacjach. Jest tam wiele wiecej informacji a nawet linki do pobrania mam. Zajrzyjcie tam. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Można już pobrać nową aktualizacje mapy do nawigacji - Road Map Europe Live 2025-4

w My BMW , dla tych co mają wykupione w Slepie Bmw Connected Drive

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

iDrive7, download manager nie wyszukuje mi nowej mapy 2026-1.

Możliwe, że jeszcze nie ma? 

image.thumb.png.a44efcc613cc85e52370fa75885e7ce6.png

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak. Jakim cidem jeszcze nie dodali. W ubieglym roku o tym czasie juz była. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

W końcu pojawiły się nowe mapy...

obraz.png

Opublikowano
3 godziny temu, rzaba napisał(a):

nowe mapy...

Hmm, a czym się różnią "Live" od "Joy"?

image.png

ID 7 czy 8.x masz?

Opublikowano
5 minut temu, YogiPL napisał(a):

ID 7 czy 8.x masz?

Tak mam ID7 i 'Live'.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Udało się Wam zainstalować najnowszą wersję Live 2026-1 ?

Ściagnąłem aktualizację na pendrive bez żadnych błędów, wszystko poprawnie się nagrało (sprawdziłem) ale po włożeniu pendrive do gniazda USB nic się nie dzieje, zawsze automatycznie pojawiał się komunikat, że na pendrive wykryto upgrade mapy i automatycznie rozpoczynał się proces instalacji.

Teraz nie dzieje się nic, ściągnąłem mapy ponownie - i znowu to samo - instalacja nie chce się automatycznie uruchomić.

Dodam, że od kilku lat w ten sposób dokonywałem upgrade i zawsze bez kłopotów, (mam ID7)

Edytowane przez Tomi_ST

Opublikowano

Też mam ID7 i zadziałało normalnie. Przygotowałem pendrive z mapami 2026-1, wziąłem do samochodu przed jazdą. Odpaliłem silnik najpierw (żeby nie było problemów z niedoładowanym aku.), włożyłem pendrive, po 2 sek. wyskoczył pop-up że jest pendrive z nowymi mapami i czy chce zaktualizować, zaakceptowałem i tyle. Kopiowało się w trakcie jazdy, myślę że gdzieś z 15-20 minut. Można sobie sprawdzać progres w Mapy->Ustawienia->Aktualizacja. Na końcu się pyta czy zrestartować nawigacje.

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
3 godziny temu, Tomi_ST napisał(a):

Udało się Wam zainstalować najnowszą wersję Live 2026-1 ?

Ściagnąłem aktualizację na pendrive bez żadnych błędów, wszystko poprawnie się nagrało (sprawdziłem) ale po włożeniu pendrive do gniazda USB nic się nie dzieje, zawsze automatycznie pojawiał się komunikat, że na pendrive wykryto upgrade mapy i automatycznie rozpoczynał się proces instalacji.

Teraz nie dzieje się nic, ściągnąłem mapy ponownie - i znowu to samo - instalacja nie chce się automatycznie uruchomić.

Dodam, że od kilku lat w ten sposób dokonywałem upgrade i zawsze bez kłopotów, (mam ID7)

Też tak kiedyś miałem. Wejdź w ustawienia map i wymuś aktualizacje ręcznie.

Opublikowano

Ręcznie też nie udawało się zrobić aktualizacji bo auto nie widziało na pendrivie nowej mapy.

Ostatecznie problem udało się rozwiązać - przekopiowałem pendrive na inny egzemplarz pendrive (po prostu kopiuj - nie ściagałem map z serwera ponownie) i z tego drugiego pendriva aktualizacja zadziałała bez problemu. Trochę to dziwne ale widać coś było z pierwszym pendrivem (którego używam do upgradów od lat).

Ten pierwszy ma system plików NTFS, ten drugi z którym się udało ma exFAT - nie powinno to mieć znacznia ale może jednak ma.

Edytowane przez Tomi_ST

Opublikowano

Otworzyłem tego download managera, bo mi się wydawało że coś widziałem tam o systemie plików, ale niby jest napisane, że może być NTFS albo exFAT. Ważne żeby na pendrive była jedna partycja.

Ja mam pendrive 128 GB z exFAT i nigdy nie było problemów w ID7.

Taka ciekawostka... minęły dwa tygodnie i wypuścili kolejny update...

obraz.png

Edytowane przez rzaba

Opublikowano

Fajnie, jak tak to pół roku nie ma a teraz co 2 tygodnie nowe ;)

Opublikowano
52 minuty temu, Tomi_ST napisał(a):

Ten pierwszy ma system plików NTFS, ten drugi z którym się udało ma exFAT

image.png

Tak mi się pokazuje (wcześniej też "miga" na chwile taki ekran że musi być FAT32 albo exFAT).

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Btw, jakby ktoś przegapił są 2026-3 już dostępne )

Opublikowano
16 godzin temu, YogiPL napisał(a):

Btw, jakby ktoś przegapił są 2026-3 już dostępne )

Też miałem to napisać ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

.

Edytowane przez Jack79

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

image.png

2026-4 już są 🙂

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A do LCI jaka najświeższa?

Opublikowano
2 godziny temu, macste napisał(a):

A do LCI jaka najświeższa?

Do LCI chyba te same co do LCI2 są, nie? A poza tym to myślałem że wychodzą jednocześnie tylko te się "Joy" nazywają a do idrive 7 "Live".

Opublikowano

Przez OTA zaktualizują się same, czy muszę jakoś to wywołać ręcznie? Czy update z pendrive'a to jedyne wyjście? LCI2

Opublikowano
13 minut temu, czajniko napisał(a):

Przez OTA zaktualizują się same, czy muszę jakoś to wywołać ręcznie? Czy update z pendrive'a to jedyne wyjście? LCI2

Nie, trzeba przez pena.