Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kilka pytań odnośnie dbania o wnetrze, jak to przerabiacie u siebie?

1. Chodzi mi po glowie ppf na elementy wnetrza, np. listwy karbonowe, piano black na klimie z tyłu. Zabezpieczaliście coś ppf wewnatrz kabiny, poza ekranem? Jak z estetyką/trwałością? Warto? Mam listwy karbonowe, one są w połysku wiec wydaje się, że ppf mogą łatwo przyjąć. Jak ktoś ma drewno z otwartymi porami to wiadomo, że żadne ppfy nie wchodzą w grę. Z zewnatrz auto mam w ppfie plus ekran.

2. Kierownica. Temat, ktory mnie strasznie w…. W każdym aucie po x km świeci się. Zastanawiam się jak do tego podejść puki auto jest nowe. Może po prostu za każdym razem jak daje na myjnie reczna (np. raz na mc) kazać czyścić i odtłuszczać skórę na niej? Nawet teraz po 2k km, jak jeszcze nie widać na niej śladów zużycia warto czyscic, czy nie ruszać? Jak do tego podchodzicie? Jazda w rekawiczkach odpada😂.

3. Fotele. Mam merino dual kolor ivory white/atlas grey. Po 2k km skóra wyglada jak nowa, za wyjątkiem końcówek siedzień, na ich rogach. Wiedziałem, jak jest z białą skórą (mialem juz kiedys oyster w f15), więc wiedziałem na co się piszę. Mam plan, żeby przy myjni ręcznej zlecić tylko czyszczenie punktowe, czyli tylko tych elementów wysuwanych w obu siedziskach. Dajecie do czyszczenia nie całe fotele a tylko wybrane elementy, a caly fotel np. raz na jakis czas? Jak do tego podchodzicie?

Opublikowano

Prawdziwy detaling w sensie przez profesjonalna firme  moje x5 przechodzi 2 razy w roku wraz z czyszczeniem dogłębnym elementow w srodku i skory. Ale i tak sie smieja ze nie maja zabardzo co robix. 

Ja (ktos moze powiedziez ze walniety) staram sie czyscic auto co 2-3 tyg przez siebie z calym tabunem chemii 😂.

Do skór i kierownicy uzywam scrubber pad oraz Leather Detailer czy to FX czy Good Stuff,a docieram mikrofibra. Czysci pięknie, kierownica jest matowa, nie swieci sie i po 20 tys wyglada jak nowa.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, Big_daddy napisał(a):

Prawdziwy detaling w sensie przez profesjonalna firme  moje x5 przechodzi 2 razy w roku wraz z czyszczeniem dogłębnym elementow w srodku i skory. Ale i tak sie smieja ze nie maja zabardzo co robix. 

Ja (ktos moze powiedziez ze walniety) staram sie czyscic auto co 2-3 tyg przez siebie z calym tabunem chemii 😂.

Do skór i kierownicy uzywam scrubber pad oraz Leather Detailer czy to FX czy Good Stuff,a docieram mikrofibra. Czysci pięknie, kierownica jest matowa, nie swieci sie i po 20 tys wyglada jak nowa.

Zamowione na allegro!

• Lubię to 2
Opublikowano

Wiecie czy w LCI to na kierownicy jest Sensafin czy Merino? Ewentualnie, czy to zależy od tego jakie fotele się weźmie (fotele Sensafin lub fotele Merino)?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, Semtex93 napisał(a):

Wiecie czy w LCI to na kierownicy jest Sensafin czy Merino? Ewentualnie, czy to zależy od tego jakie fotele się weźmie (fotele Sensafin lub fotele Merino)?

Merino

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, Marchall napisał(a):

Zamowione na allegro!

Ja też. A obiecywałem sobie “nie kupię więcej chemii do pielęgnacji, nie ma już miejsca, żeby to trzymać…”

• Haha 1

Opublikowano
27 minut temu, maciek_w napisał(a):

Ja też. A obiecywałem sobie “nie kupię więcej chemii do pielęgnacji, nie ma już miejsca, żeby to trzymać…”

Potraficie człowieka namówić…oczywiście zakupione!

Macie coś sprawdzonego na water spoty?

• Haha 1
Opublikowano

Zaraz napiszę do FX i do Good Stuffa o prowizję dla mnie. Bo napędzam im sprzedaż 😄 😄

10 godzin temu, Yogipol napisał(a):

Macie coś sprawdzonego na water spoty?

Tak. Dużo wody zdemiralizowanej z myjki , a potem suszenie tym 
https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/elektronarzedzia/pozostale-elektronarzedzia/pompka-dmuchawa-akumulatorowa-makita-das180z?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=2026721&utm_campaign=2025-05&utm_term=Pozostale-elektronarzedzia&ceneo_spo=false&ceneo_cid=d19bfa79-fc2d-628c-3ad9-093728b0ced8

Świetnie wydmuchuje i zdmuchuje cala wode, jak masz ceramike, wosk, albo wysmarowane smalcem. 

Polecam, z czystym sumieniem. 

Opublikowano

W G20 uzywalem chusteczek, szczoteczki i colourlock leder versiegelung, ale kierownica nigdy juz nie byla matowa jak nowa.

@Big_daddy uzywasz FX Leather Cleaner na wspomnianym padzie i docierasz mikrofibra? Nie uzywasz niczego dodatkowego? Tez zamowie, wiec pisz smialo po prowizje 😅
Fajny patent z dmuchawa, chyba rozwaze, obecnie korzystam z recznika, ale w X5 jest co wycierac...

Opublikowano
3 godziny temu, Big_daddy napisał(a):

Świetnie wydmuchuje i zdmuchuje cala wode, jak masz ceramike, wosk, albo wysmarowane smalcem. 

Próbowałeś zdmuchiwać tym śnieg? Przydałoby się coś do usuwania śniegu przed wjazdem do garażu

Opublikowano
24 minuty temu, Katelo napisał(a):

FX Leather Cleaner na wspomnianym padzie i docierasz mikrofibra?

Czy to FX czy Gooda.. nanosze na pada preparat,  czyszcze skore i potem nadmiar wycieram mikrofibra jak cos zostanie 

25 minut temu, Katelo napisał(a):

szczoteczki i colourlock leder versiegelung

uzywalem i do tego pianowniczki i szlo sie zaje.. 😄 .. zostawiam to moi misiom od detailingu zabawy z szczotkami i piankami 

26 minut temu, Katelo napisał(a):

obecnie korzystam z recznika, ale w X5 jest co wycierac...

ręcznika już dawno nie używam.... bo ciemny lakier zamienia sie w mikro ryski ktore widac w ostrym słońcu .. a ja wtedy mam palpitacje serca 

8 minut temu, nadel napisał(a):

Próbowałeś zdmuchiwać tym śnieg? Przydałoby się coś do usuwania śniegu przed wjazdem do garażu

niestety nie probowalem, ale na snieg wydaje mi sie ze trzeba dmuchawe na liscie kupic i wtedy pojdzie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja używam czegoś takiego do dmuchania

https://www.aliexpress.us/item/1005007933026910.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.74571c24EFiFfV&gatewayAdapt=4itemAdapt

bez ceramiki i innych powłok daje rade, ale trzeba uważać na uszy, bo tutaj już ostry pisk wydaje silnik 🙂

Do śniegu raczej się nie nadaje (chyba, że do puchu, to bez problemu. Z mokrym sobie nie da rady).

Do środka używam APC (plastiki, większe zabrudzenia) + Cleaner Leather (wszędzie gdzie skóra/cerata) polecany tutaj na forum. Kierownica zawsze APC + potem protector. Choć po 60k w G01 kierownica wyglądała jak nowa, a używałem do niej tylko APC, więc tu spodziewam się podobnego efektu po dłuższym czasie.

Folii w środku nie mam, dekory naturalnie łapią rysy, ale jak przyjdzie czas to zwyczajnie je spoleruję. Mam folię matową na ekranie, zastanawiam się czy jej nie zdjąć - boli mnie fakt, że nie działa mi asystent ruszania w korku - muszę wcisnąć pedał gazu, żeby zainicjować ruch. Z drugiej strony palce, palce..

Opublikowano
36 minut temu, Katelo napisał(a):

Fajny patent z dmuchawa, chyba rozwaze, obecnie korzystam z recznika, ale w X5 jest co wycierac...

Są też dedykowane dmuchawy do auta. Dodatkowo podgrzewają powietrze do suszenia.

Opublikowano
5 minut temu, czesiek25 napisał(a):

Są też dedykowane dmuchawy do auta. Dodatkowo podgrzewają powietrze do suszenia.

oo ciekawe. Masz jakiś link do takiej ? 

6 minut temu, buster12 napisał(a):

Do środka używam APC

z APC to trzeba ostrożnienie i dobrze rozcięczyć .. sąsiad zrobił stężenie 1:20 i sobie zrobił plamę na siedzeniu skórzanym w audi 😄

Opublikowano
24 minuty temu, Big_daddy napisał(a):

niestety nie probowalem, ale na snieg wydaje mi sie ze trzeba dmuchawe na liscie kupic i wtedy pojdzie.

Próbowałem przyzwoitą dmuchawą do liści Stihla - nie daje rady

Opublikowano
21 minut temu, Marchall napisał(a):

A czego używacie bezpiecznego i prostego w użyciu do listw, plastikow itp?

FX Protect Interior Detailer 🙈

• Lubię to 1
  • Dziękuję 2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie kupię... nie kupię...

Opublikowano
W dniu 18.05.2025 o 17:51, Big_daddy napisał(a):

Czy jestem w stanie doprowadzić moją świecącą kierownicę tym produktem do akceptowalnego matu? scrubber pad jakiej marki? próbowałem produktami od colourlock - tzw. soft cleaner i średnio sobie poradziło

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, iKac napisał(a):

Czy jestem w stanie doprowadzić moją świecącą kierownicę tym produktem do akceptowalnego matu? scrubber pad jakiej marki? próbowałem produktami od colourlock - tzw. soft cleaner i średnio sobie poradziło

Ktoś na forum kiedyś wrzucał, że wyciągnął mat z pełnoprawnego lustra na kierownicy. Na pewno dobry środek kupiłeś?

już widzę, że tam był użyty nie soft cleaner a strong leather cleaner

Edytowane przez buster12
Opublikowano
8 godzin temu, buster12 napisał(a):

Ktoś na forum kiedyś wrzucał, że wyciągnął mat z pełnoprawnego lustra na kierownicy. Na pewno dobry środek kupiłeś?

już widzę, że tam był użyty nie soft cleaner a strong leather cleaner

Ważne żeby po Strong cleanerze użyć Versiegelung czyli tego drugiego elementu zestawu, on nadaje to matowe wykończenie. Trzeba pamiętać, że jak kierownica mocno zajechana to pomimo czyszczenia efekt nie będzie się utrzymywał długo i połysk wróci.

Opublikowano
9 godzin temu, iKac napisał(a):

scrubber pad jakiej marki

Ja uzywam Good Stuffa. 

9 godzin temu, iKac napisał(a):

Czy jestem w stanie doprowadzić moją świecącą kierownicę tym produktem do akceptowalnego matu

nie wiem jak bardzo masz zjechaną kierę. Ja uzywam tego regularnie aby wlaśnie nie dopuścić do świecącej kierownicy. 

• Lubię to 1
Opublikowano

bylem u nich na 3 dniowej renowacji w siedzibie colourlock , ale efekt wrócił po kilku dniach, powiedzieli że mam wrócić znowu na 3 dni, w ramach reklamacji, ale średnio mi się znowu uśmiecha odstawiać auto na  3 dni.