Skocz do zawartości

m340d FIRE RED

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,to moje pierwsze BMW ?

Przesiadłem się z c-klasy kombi w205 2.0d  194km (po programie  218) ,2020r.  Fajne auto ale przyszedł czas na coś z prządnym silnikiem (puki jeszcze są :))

Wybór padł na m340d - lubię chcarakterystykę diesla ( stosunek osiągów do apetytu na paliwo)

Po kilkuset km BMW jestem zachwycony wyborem, jak ochłone to jeszcze coś dopiszę ?

Moja skromna konfiguracja i kilka fotek na szyko.

IMG-20250418-WA0001(1).jpg

specyfikacja - 1.png

specyfikacja - 2.png

specyfikacja - 3.png

IMG_20250420_113750_MP.jpg

IMG_20250420_174324_1.jpg

IMG-20250420-WA0001.jpg

IMG-20250420-WA0003.jpg

IMG-20250420-WA0006.jpg

IMG-20250420-WA0009.jpg

IMG_20250420_174132_1.jpg

IMG_20250420_174200_1.jpg

Edytowane przez rybek79

Opublikowano

Kolor fotele no i 3.0 robi robote gratuluje ? kozak

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Gratki, niech się dobrze chowa ?

Opublikowano

Gratulacje, fajna fura ??

Opublikowano

Super kolorek, rzadki widok na ulicach. Cieżko w sumie określić do końca czy to czerwony czy w co on tak naprawdę wpada ?. Długo się zastanawiałem, ale w końcu też zamówiłem 4 w tym kolorze i czekam co to wyjdzie z mojej konfiguracji na żywo.

Opublikowano

Na żywo gdzieś pomiędzy czerwienią a wiśnią w słońcu, typowo wiśniowy w cieniu. 

Opublikowano

Przepiękny kolor i rzadki w G20, gratulacje ?

Nie brakuje Ci asystentów na codzień? 

I jak się jeździ na oponach RF? Nie jest zbyt twardo?

Opublikowano

RF i adaptacyjny zawias są ok. Polecam. 

Inny właściciel....?

Opublikowano
  • Autor

Kolor rzeczywiście rzadki,  na zywo petarda, wybierałem "w ciemno" bo nigdzie nie widziałem w tym kolorze, a czerwień to była must have.Asystentów mi nie brakuje bo tylko mi przeszkadzaja - specjalnie ich nie brałem, tempomat adaptacyjny to i tak dużo ( jak na razie jedyna irytująca mnie rzecz w tym aucie - zwalnie kiedy nie trzeba i generalnie psuje radość z jazdy, ale muszę przywyknąć). Opony RF twarde, ale dobrze mi się jeździ , nie odczówam dyskomfortu . 

Opublikowano
12 godzin temu, rybek79 napisał(a):

Kolor rzeczywiście rzadki,  na zywo petarda, wybierałem "w ciemno" bo nigdzie nie widziałem w tym kolorze, a czerwień to była must have.Asystentów mi nie brakuje bo tylko mi przeszkadzaja - specjalnie ich nie brałem, tempomat adaptacyjny to i tak dużo ( jak na razie jedyna irytująca mnie rzecz w tym aucie - zwalnie kiedy nie trzeba i generalnie psuje radość z jazdy, ale muszę przywyknąć). Opony RF twarde, ale dobrze mi się jeździ , nie odczówam dyskomfortu . 

To sprawdź sobie czy masz dostosowywanie się tempomatu adaptacyjnego do znaków, wtedy nie będzie Ci zwalniać. Jak do pracy samego tempomatu czy utrzymania pasu ruchu oceniam bardzo dobrze to z kolei fatalnie system rozpoznawania ograniczeń prędkości. Na autostradzie zaczytuje ograniczenia z dróg zbiorczych, wyuczył się jakiś starych map za każdym razem jak jadę przez Przyczynę to nadal pokazuje ograniczenia 50km/h przy pasach, których już nie ma od kilku miesięcy. Rozumiał bym, że system jest ograniczony bo nie jest to takie proste, żeby dobrze działało, ale nieprawdopodobne jest to, że w A5 F5, które miało debiut w 2017 roku działało to prawie idealne bardzo rzadko się myląc. 

Tempomat idealnie sprawdza się:

- w korkach np. na A4 w 40 minutowym korku przejechałem bez dotknięcia hamulca i gazu. 

- monotonna jazda autostradą np. jak jest pusta zapinasz 140km/h jazda nie męczy szczególnie jak masz jeszcze utrzymanie pasa ruchu. 

- jazda gęsiego w terenie zabudowanym jak nie ma gdzie wyprzedzić

- odcinkowe pomiary prędkości 

Opublikowano
  • Autor

Z tym zwalnianiem , to mam na mysli jak jece przykładowo 140 lewym pasem,  a przede mną ktoś kończy manewr wyprzedzanaia i ewidentnie bez zwalniania zmieszczę się, a auto wychamowuje i potem znów się rozpędza. Nawet najniższa czułość systemu nie spełnia moich oczekiwań, pozostaje przywyknąć lub jeżdzić bez (chyba że tą adaptację da się całkiem wyłączyć. 

Zalety jazdy w korku lub zatłoczonej autostradzie czy S-ce nie podważam ?

Opublikowano
16 minut temu, rybek79 napisał(a):

Z tym zwalnianiem , to mam na mysli jak jece przykładowo 140 lewym pasem,  a przede mną ktoś kończy manewr wyprzedzanaia i ewidentnie bez zwalniania zmieszczę się, a auto wychamowuje i potem znów się rozpędza. Nawet najniższa czułość systemu nie spełnia moich oczekiwań, pozostaje przywyknąć lub jeżdzić bez (chyba że tą adaptację da się całkiem wyłączyć. 

Zalety jazdy w korku lub zatłoczonej autostradzie czy S-ce nie podważam ?

Prawda jest taka, że ten tempomat jeździ bezpiecznie ? Uwierz mi, że lepiej żeby z zapasem robił wszystko niż się gdzieś wciskał. Ostatnio to ogólnie na tych autostradach jest dżungla. Wczoraj gość jechał z przyczepką zapewne  przeładowaną lewym pasem oceniając ok. 140km/h. Nie wytrzymała mu opona, rozerwało ją. Nic się nie stało ale widziałem jak ta guma przeleciała nad samochodem jadącym przede mną ok. 100m i spadła na jezdnie. W tamten weekend na zakopiance w stronę Nowego Targu z samego rana elegancko rozwalona locha na barierkach, ciało oparte o barierki, głowa na poboczy kilkanaście metrów dalej. W ten sam dzień gościowi się otworzył box na dachu i poleciały walizki, bez rozłożonego trójkąta chodzili sobie po jezdni i zbierali patrząc tylko czy ich na 100% nic nie rozjedzie. 

Opublikowano
  • Autor

Masz rację z tymi autostradami, sporo jeżdżę i to co się dzieje czasami to masakra, powinni niektórym prawka pozabierać albo zakazać poruszania sie drogami szybkiego ruchu ?. Ja panuję nad autem i ma robić to co ja chcę , a nie to jemu się wydaje, moim skromnym zdaniem te wszystkie systemy trochę za daleko idą i z kierowców robią marionetki, potem niedajboże zabraknie asysytentów i połowa kierowców nie będzie potrafiła jeżdzić?.

Opublikowano

Bo niestety takie pokolenie kierowców wyrasta...

Niech wszystko zostanie zrobione za nich.

Do adaptacyjnego tempomatu trzeba się przyzwyczaić, ale bez niego nie wyobrażam sobie relaksującej jazdy. Chociaż utrzymania w linii nadal nie jestem w stanie oddać...

Opublikowano
12 godzin temu, GDX4 napisał(a):

Bo niestety takie pokolenie kierowców wyrasta...

Niech wszystko zostanie zrobione za nich.

Do adaptacyjnego tempomatu trzeba się przyzwyczaić, ale bez niego nie wyobrażam sobie relaksującej jazdy. Chociaż utrzymania w linii nadal nie jestem w stanie oddać...

Tylko sa dwa różne systemy. Jeden to jest utrzymania pasa ruchu który działa świetnie i musisz go świadomie włączyć. Drugi ingeruje w randomowych momentach odbijając od linni to wyłaczam wraz z pikaczu od prędkości.

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano

Jeździłem m3t w tym kolorze na jeździe testowej i zastanawiałem się nad tym kolorem ale uznałem że m3 w takim konfigu za bardzo będzie się rzucać w oczy i wybrałem bardziej przyziemny kolor. Jak się okazało ludzie nadal się patrzą i pokazują palcami, nie wiem co by było przy takim czerwonym ? 

Wygląda super no i wiadomo, że szybszy bo czerwony ?

Opublikowano
W dniu 26.04.2025 o 16:32, rybek79 napisał(a):

a panuję nad autem i ma robić to co ja chcę , a nie to jemu się wydaje, moim skromnym zdaniem te wszystkie systemy trochę za daleko idą i z kierowców robią marionetki, potem niedajboże zabraknie asysytentów i połowa kierowców nie będzie potrafiła jeżdzić?.

Nie będzie tak źle! ?
Systemy czasem się przydają a nie da się obecnie na normalnych drogach jechać tylko bez nich. Kiedy na autostradzie niepotrzebnie Ci zwalnia - zawsze możesz go pogonić gazem: w końcu kontrolujesz sytuację?

Powiedz mi, czy masz porównanie zawieszenie M340D do M340i LCI2? Bo ja jeździłem M340D i bardzo mi się podobało, po tej jeździe zamówiłem M340i. Ale później wsiadłem do turasa M340i i wrażenia były... średnie ?

A kolor - petarda!

Opublikowano
  • Autor

Nie mam porównania między tymi dwoma modelami, żadnym z nich nawet nie jeździłem przed zakupem :). A zawieszenie jest super - w komforcie nie jest zbyt miękkie , ale sprężyste i dobrze wybiera nierówności, sport jest taki jak być powinien twardo i precyzyjnie. Jestem mega zadowolony. 

Opublikowano

Będzie super!

Również mam W205, ale trochę inne - AMG. M5 też się przypętało. I mimo tego zawias i układ kierowniczy w M340D zrobiły wrażenie...

Edytowane przez Dasonen

Opublikowano
  • Autor

To prawda, w m340D zawieszenie u układ kierowniczy są super. W mercedesie było dobrze  , pełen pakiet AMG i zaieszenie miałemem sporrowe obniżone fabrycznie, a układ kierowniczy precyjny ( o niebo lepiej niż w audi a4 b9), lecz BMW poziom wyżej ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kolor najszybszy, kapitalne fotele i silnik. Nic dodać, nic ująć.

Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
  • Autor

Dokładnie ?, podobno czerwone są szybsze.

W zeszłym tygodniu udało się ogarnąć pierwsza wymianę oleju po 2000 w mega promocyjnej cenie ?

Aktualnie autko się okleja PPF, odbiór za tydzień, jestem ciekaw efektów .

IMG_20250519_114240_12.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 19.05.2025 o 11:54, rybek79 napisał(a):

Dokładnie ?, podobno czerwone są szybsze.

W zeszłym tygodniu udało się ogarnąć pierwsza wymianę oleju po 2000 w mega promocyjnej cenie ?

Aktualnie autko się okleja PPF, odbiór za tydzień, jestem ciekaw efektów .

IMG_20250519_114240_12.jpg

Wymiana w Bawarii? Chyba tylko tam takie ceny...

Opublikowano
  • Autor

Tak , w Bawarii. Wysłąłem zapytania do kilku ASO, ale rozstrzał był 900- 1200, a Bawaria bezkonkurencyjna ?