Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, ubejane napisał(a):

Dodam jeszcze, że w wersji z masażami fotel jest tak gruby(konkretnie siedzisko), że nie mieści się pod niego gaśnica. 

Mam masaże, wentylację i gaśnica mieści się po fotelem pasażera.

• ??? 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, MMiko napisał(a):

To gdzie montują gaśnicę? Jest w bagażniku, czy gdzieś indziej w kabinie?

W sumie to nawet nie wiem gdzie powinna być zamontowana bo mnie dali gaśnicę luzem. Wrzuciłem ją do bagażnika, po lewej stronie pod zdejmowaną osłoną obok apteczki. A w ogóle to się zorientowałem, że nie dostałem gaśnicy dopiero po jakimś czasie jak z ciekawości zacząłem szukać gdzie jest zamontowana. Podjechałem do dealera i stwierdzili, iż rzeczywiście nie zauważyli i mi jej wcześniej nie dali 

Edytowane przez ubejane
  • ??? 1
Opublikowano
29 minut temu, ubejane napisał(a):

W sumie to nawet nie wiem gdzie powinna być zamontowana bo mnie dali gaśnicę luzem. Wrzuciłem ją do bagażnika, po lewej stronie pod zdejmowaną osłoną obok apteczki. A w ogóle to się zorientowałem, że nie dostałem gaśnicy dopiero po jakimś czasie jak z ciekawości zacząłem szukać gdzie jest zamontowana. Podjechałem do dealera i stwierdzili, iż rzeczywiście nie zauważyli i mi jej wcześniej nie dali 

Już Ci odpowiedziałem. Gaśnica jest montowana pod siedzeniem pasażera. I nie jest tak jak napisałeś, że siedzenie z masażem jest za grube i dlatego nie ma pod nim gaśnicy. Bzdura. 

Opublikowano
8 godzin temu, MMiko napisał(a):

To gdzie montują gaśnicę? Jest w bagażniku, czy gdzieś indziej w kabinie?

W Polsce fabrycznie pod fotelem pasażera z przodu. Pierwsze co zrobiłem to odkręcenie tego i teraz jeździ sobie w bagażniku.

Poza tym, miałem okazję już 2 razy używać gaśnicy w pomocy innymi kierowcom - te 1kg gaśnice to jest żart.

Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz73 napisał(a):

Mam masaże, wentylację i gaśnica mieści się po fotelem pasażera.

Cykniesz zdjęcie? U mnie nie ma szans - nie zmieści się 

Opublikowano
23 minuty temu, ubejane napisał(a):

Cykniesz zdjęcie? U mnie nie ma szans - nie zmieści się 

Odkręciłem i jeździ w bagażniku jak u  kolegi Kingu. 

Opublikowano

Ja otrzymałem w bagazniku karton, a w srodku byla gasnica i stelaż... Czyli zrób to sam. Domyśliłem się, że to stelaż do zamontowania jej przed, nie pod, fotelem pasażera. Póki co jeździ w pojemniku w bagażniku, ale sprawdze to co pisaliście, czyli czy się zmieści za osłoną m.in. apteczki.

Opublikowano

Ja w każdym BMW miałem zamontowaną PRZED fotelem pasażera, a dokładnie pod oparciem ud, jest tam taki metalowy stelaż z otworami. Pod siedzisko na pewno nie wejdzie, ale przed bez problemu, bo też jest to integralna część fotela, która przesuwa się wraz z nim.

I podobnie jak inni, odkręciłem i wrzuciłem w lewą komorę bagażnika, obok apteczki.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Semtex93 napisał(a):

Ja otrzymałem w bagazniku karton, a w srodku byla gasnica i stelaż... Czyli zrób to sam. Domyśliłem się, że to stelaż do zamontowania jej przed, nie pod, fotelem pasażera. Póki co jeździ w pojemniku w bagażniku, ale sprawdze to co pisaliście, czyli czy się zmieści za osłoną m.in. apteczki.

Mnie też proponowano montaż PRZED ale się nie zgodziłem bo po prostu by ta gaśnica wtedy przeszkadzała (moja żona ma fotel odsunięty maksymalnie do tyłu „bo tak”) 

Edytowane przez ubejane
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
12 godzin temu, buster12 napisał(a):

Ja w każdym BMW miałem zamontowaną PRZED fotelem pasażera, a dokładnie pod oparciem ud, jest tam taki metalowy stelaż z otworami. Pod siedzisko na pewno nie wejdzie, ale przed bez problemu, bo też jest to integralna część fotela, która przesuwa się wraz z nim.

I podobnie jak inni, odkręciłem i wrzuciłem w lewą komorę bagażnika, obok apteczki.

Ja tak samo miałem w każdym z moich 5 dotychczasowych BMW. Gaśnica zamontowana była pod podparciem ud w fotelu pasażera. Jestem do tego widoku tak przyzwyczajony, że w mojej głowie to standard BMW. Wszystkie demówki w salonach, które widziałem, też to miały

ciekawe, że niektórym z Was dali gaśnicę luzem/w kartonie, albo wcale… 🧐

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
W dniu 11.06.2025 o 11:13, ubejane napisał(a):

Mnie też proponowano montaż PRZED ale się nie zgodziłem bo po prostu by ta gaśnica wtedy przeszkadzała (moja żona ma fotel odsunięty maksymalnie do tyłu „bo tak”) 

Hm...zawsze myślałem że ta gaśnica mi jeździ razem fotelem.... tzn. wystaje (nieznacznie) zawsze tak samo niezależnie jak daleko jest odsunięty fotel....

• Lubię to 1
Opublikowano
12 godzin temu, maciek_w napisał(a):

ciekawe, że niektórym z Was dali gaśnicę luzem/w kartonie, albo wcale… 🧐

rozdrapałeś moje rany 🙂

W G05 mam zamontowaną pod fotelem, wszystko gra. Jak we wszystkich poprzednich BMW.

W G61 miałem w bagażniku karton z gaśnicą.... Olałem montaż na odbiorze bo i tak było nerwowo (jakieś tam uszkodzenie do naprawy, ramki od rejestracji nie zamontowane itp..., generalnie pierdoły ale ta gaśnica była najniżej na liście). Myślę się zamontuje... 

Okazało się że:

- w kartonie gaśnica ze stelażem do starej 5tki, nie pasująca do G61

- delear, zbiera się konsylium... sprzedawca, gość od akcesoriów, gość od montażu -> nikt nie wie skąd ta gaśnica tam, czy to oni dokładają czy przyjeżdża z autem, konkluzja nie da się zamontować bo fotel coś tam

- ja -> no nie dziwię się że się nie da bo to część nie do tego auta

- oni -> nieważne, ale i tak się nie da bo fotel tamto, fotel to itd.

- ja -> podaje numer cześci jaki potrzeba (bo jest jak wół w systemie BMW) i dostępna nawet na allegro

- dealer -> system szwankuje, musimy napisać do BMW Polska o wsparcie

- kontakt za kilka dni -> zamówiliśmy

- kolejna wizyta -> nie da się...

Po 3 miesiącach takich ping pongów jeździ dalej w bagażniku tyle że bez stelaża, a że to elektryk to nie ma za bardzo miejsca pod podłogą. Czekam aż mnie zabije przy jakimś hamowaniu lub innym dachowaniu...

Obecnie gaśnica w BMW to radość z jazdy do serwisu 🙂

• Haha 5
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Historia godna wpisu do Hall of Fame…

A sprawdzałeś, czy demówki u nich w salonie mają gaśnicę?

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
37 minut temu, maciek_w napisał(a):

Historia godna wpisu do Hall of Fame…

A sprawdzałeś, czy demówki u nich w salonie mają gaśnicę?

Tak obleciałem wszystkie 5 i 7 (bo tam jest ten sam numer części jest do zamontowania)... żadna nie miała wpiętej gaśnicy pod fotel...

A jak już usłyszałem, że to "auto niemieckie a tam nie ma obowiązku gaśnic stąd takie problemy u nas" lub "my tutaj już nawet przy montażu wyginamy niektóre stelaże aby zamontować" to stwierdziłem że dla zdrowia psychicznego może lepiej dać się zabić tej gaśnicy niż ich słuchać.

• Haha 1
Opublikowano

No a jak zerkniecie na test M5 Touring z CaroSerii na YT (gdzie nota bene BMW Polska nie zgodziło się aby tym autem wyjechać na tor...) to gaśnica leży w bagażniku z boku za siateczką. Dokładnie jak u mnie teraz.... 🙂

Opublikowano

Co do gaśnicy we wcześniejszych BMW była zamontowana, ale ostatnio w G05 LCI i G06 LCI była z założonym stelażem oraz śrubami (gotowa do przykręcenia) luzem w bagażniku. Powiedzieli, że dużo osób chce aby odkręcać więc z założenia nie montują …

Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz822 napisał(a):

Co do gaśnicy we wcześniejszych BMW była zamontowana, ale ostatnio w G05 LCI i G06 LCI była z założonym stelażem oraz śrubami (gotowa do przykręcenia) luzem w bagażniku. Powiedzieli, że dużo osób chce aby odkręcać więc z założenia nie montują …

no to akurat słusznie, bo to była pierwsza rzecz którą zrobiłem - odkręcić i wrzucić w boczną kieszeń w bagażniku.

• Lubię to 1
Opublikowano

Czy Dealer może nie mieć dostępu do śledzenia rejsu, numeru statku jak już samochód jest wysłany z fabryki? Ponoć jest tylko informacja, że wypłynął 4.06. Ciekawe ile to potrwa.

Opublikowano
3 godziny temu, MMiko napisał(a):

Czy Dealer może nie mieć dostępu do śledzenia rejsu, numeru statku jak już samochód jest wysłany z fabryki? Ponoć jest tylko informacja, że wypłynął 4.06. Ciekawe ile to potrwa.

Średnio to czas płynięcia 2-3 tygodnie. Wiem, że ma możliwość znaleźć status , ale chyba taki ogólny tzn. Czy wypłynął, czy płynie (ale bez konkretów gdzie się znajduje) , czy dotarł do Niemiec do portu. 

Opublikowano
5 godzin temu, lukasz822 napisał(a):

Średnio to czas płynięcia 2-3 tygodnie. Wiem, że ma możliwość znaleźć status , ale chyba taki ogólny tzn. Czy wypłynął, czy płynie (ale bez konkretów gdzie się znajduje) , czy dotarł do Niemiec do portu. 

Ok, czyli sprzedawca nie kłamał. Coś mi się wydawało, że można uzyskać śledzenie statku / kursu, a jest tylko informacja, że wypłynął dzień po zakończeniu produkcji 🙂

Wychodzi na to, że na dniach powinien dopłynąć do Niemiec, czyli początkiem lipca może być do odbioru. Czuję już te emocje... 😄 

Opublikowano

Dealer nie ma info o statku. Ma tylko status „in transit”. Natomiast da się oszacować którym statkiem płynie, wielokrotnie pomagałem w tej kwestii tu na forum, i często się zgadzało. 2 tygodnie płynie, kolejne 2 quality check post-transportowy, potem wydanie do bmw ag a następnie stock centralny.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 16.06.2025 o 23:56, Kingu napisał(a):

Gdybyś po frachcie odnalazł jaki to statek, to pewnie można byłoby go śledzić na stronach typu https://www.marinetraffic.com/ ale to chyba szkoda życia.

No raczej ciężko, bo nie mam żadnych namiarów. Nie wiedziałem nawet, że tyle jest statków "on line" 😄 wygląda ta mapa jak rój mrówek 🙂

13 godzin temu, buster12 napisał(a):

Dealer nie ma info o statku. Ma tylko status „in transit”. Natomiast da się oszacować którym statkiem płynie, wielokrotnie pomagałem w tej kwestii tu na forum, i często się zgadzało. 2 tygodnie płynie, kolejne 2 quality check post-transportowy, potem wydanie do bmw ag a następnie stock centralny.

Coś mi się ubzdurało, że mówił mi, że można śledzić kurs, ale może to było kiedyś, albo źle coś usłyszałem 🙂
Możesz oszacować, którym statkiem płynie?
Dziś jest równo dwa tygodnie od czasu kiedy wypłynął

Opublikowano (edytowane)

Na stronie portu z którego wypływają samochodowce można się dowiedzieć kiedy i dokąd. Interesujące dla nas jest terminal Columbus Street (CS) i statki RO-RO, jest tam również zestawienie statków wypływających do 10 dni wstecz.

Statków które płyną do Bremerhaven, nie ma zbyt wiele.

https://scspa.com/cargo/vessels/vessel-schedule/

Edytowane przez Jerz
  • Lubię to 1
Opublikowano
11 godzin temu, MMiko napisał(a):

No raczej ciężko, bo nie mam żadnych namiarów. Nie wiedziałem nawet, że tyle jest statków "on line" 😄 wygląda ta mapa jak rój mrówek 🙂

Coś mi się ubzdurało, że mówił mi, że można śledzić kurs, ale może to było kiedyś, albo źle coś usłyszałem 🙂
Możesz oszacować, którym statkiem płynie?
Dziś jest równo dwa tygodnie od czasu kiedy wypłynął

Albo wypłynął 1.06 tym:

https://www.vesselfinder.com/pl/vessels/details/9505053

i dotarł 12.06,

albo wypłynął 11.06 tym:

https://www.vesselfinder.com/pl/vessels/details/9375264

i wpłynie do portu 27.06.

Tutaj jest live pozycja dla Arc Defender: https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:194191/mmsi:338145000/imo:9375264/vessel:ARC_DEFENDER

Na pewno nie wypłynął dokładnie 2 tygodnie temu (3-4.06).

• Lubię to 1