Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, lukasz822 napisał(a):

A co do klapy bagażnika to jest to ciekawe, bo gdy pytałem w Monachium w BMW WELT jak to jest, że klapa bagażnika trzaska powiedziano mi, że taka jest konstrukcja pojazdu. Mówiąc o X5 może to zrozumiałe, bo klapa jest dwuczęściowa więc musi się “ułożyć”, ale w X6 i każdym innym jest tak samo … 

Potrafili zrobić dociaganie drzwi, które działa rewelacyjnie i nie trzeba trzaskać , a w klapie bagażnika ta sztuka się nie udała … szkoda.

W pre-LCI da się zakodować soft close dla klapy i burty 🙂 

Opublikowano
Godzinę temu, buster12 napisał(a):

W pre-LCI da się zakodować soft close dla klapy i burty 🙂 

Próbowałem to kodować w F15. Rzeczywiście było ciszej i łagodniej, ale Niestety dociaganie klapy wtedy było słabe i zwyczajnie stukała na nierównościach , bo źle się “układała”. Może w G05 jest lepiej, bo tutaj był dramat. Oczywiscie można było sobie z tym radzić podklejajac taśmę włóknistą na odbojnikach lub na zamku, ale w takim aucie to chyba przesada, aby takie cyrki robić.

Opublikowano

Dostep komfortowy. Rodzina w aucie, stacja benzynowa, ide zaplacic za paliwo. Samochod sie zamyka bo oddalam sie z telefonem. Jak to rozwiazac zeby nie zalaczyl sie alarm bo auto wyczuje ruch wewnatrz, albo zeby sie nie zamykalo w takich sytuacjach? Mam zegarek tez powiazany, teoretycznie moge zostawic tel w aucie i zaplacic zegarkiem, ale tez zamyka. Macie jakies sprawdzone rozwiazania? 

Opublikowano
10 godzin temu, Marchall napisał(a):

Dostep komfortowy. Rodzina w aucie, stacja benzynowa, ide zaplacic za paliwo. Samochod sie zamyka bo oddalam sie z telefonem. Jak to rozwiazac zeby nie zalaczyl sie alarm bo auto wyczuje ruch wewnatrz, albo zeby sie nie zamykalo w takich sytuacjach? Mam zegarek tez powiazany, teoretycznie moge zostawic tel w aucie i zaplacic zegarkiem, ale tez zamyka. Macie jakies sprawdzone rozwiazania? 

Podłączę sie do pytania,

ponieważ jest to rzecz przez którą nie korzystam z tej opcji dostępu …

często zdarza mi się wysiadać z auta, kiedy córka lub syn zostają wewnątrz i ten sam problem.

Opublikowano

Powiedzcie mi, czy sprzedawca z nieznanych mi przyczyn bierze mnie na przeczekanie, czy co?

Mój individual zamówiony w połowie stycznia i nadal czeka w kolejce.

Przy składaniu zamówienia miał być w okolicach kwietnia-maja do odbioru, a tu nadal cisza 😕

Opublikowano
W dniu 1.05.2025 o 01:09, Marchall napisał(a):

Odebrałem tydzień temu X6 i mam dokładnie ten sam problem - jak tylko wysiądę i odejdę kiedy ktoś zostaje w samo to się zamyka i wyje 🙂

Opublikowano
W dniu 1.05.2025 o 01:09, Marchall napisał(a):

Ja odchodząc od samochodu jak ktoś jest w srodku naciskam przycisk otwarcia drzwi - i auto się nie zazbraja.

Opublikowano
21 godzin temu, MMiko napisał(a):

Powiedzcie mi, czy sprzedawca z nieznanych mi przyczyn bierze mnie na przeczekanie, czy co?

Przy składaniu zamówienia miał być w okolicach kwietnia-maja do odbioru, a tu nadal cisza 😕

Chlopie na x5 to się czeka 6-7miesiecy a nie 3  😉 od daty produkcji do odbioru jest 6-8tyg.

Zamawiałem dwa razy x5. Pierwsze w marcu, we wrześniu było, drugie we wrześniu i odebrałem w ostatni dzień marca.

Opublikowano
27 minut temu, dddd1234 napisał(a):

Chlopie na x5 to się czeka 6-7miesiecy a nie 3  😉 od daty produkcji do odbioru jest 6-8tyg.

Zamawiałem dwa razy x5. Pierwsze w marcu, we wrześniu było, drugie we wrześniu i odebrałem w ostatni dzień marca.

Zamawiałem na początku grudnia X5 w zwykłym malowaniu i w połowie stycznia już był VIN.

Sprzedawca mówił, że individual powinien być na miejscu koniec kwietnia / początek maja. Jest jak jest (a raczej nie jest 🤪).

Jednak teoria o tym, że individuale się dłużej produkują, jest prawdziwe.

Opublikowano
21 godzin temu, MMiko napisał(a):

Ciezko wyobrazic sobie scenariusz w ktorym dealerowi by sie to kalkulowalo. Zarowno importer jak i dealer realizuja plany sprzedazowe, jedyne co moze wstrzymywac produkcje to decyzje na poziomie calej grupy o priorytetach produkcyjnych, ktore moglyby blokowac tasme. Ewentualnie - cos pomiedzy - czekaja na zapelnienie slotow produkcyjnych, jesli to individual byc moze musza dopchac cala partie samochodow zanim rusza z realizacja produkcji na powiazane zamowienia.

Z perspektywy sprzedawcy natomiast - jesli zamawiales w polowie stycznia, sprzedawca mogl zalozyc terminy zeszloroczne - w ostatnim kwartale zeszlego roku produkcja szla szalenczo, ja swoje zamowione we wrzesniu, odebralem w polowie grudnia (mimo tego, ze zupelnie odwrotnie niz u Ciebie, mnie oszacowali na okolo 6-7 miesiecy i oryginalnie odbior mial byc w marcu 25, bo takie zapewne byly czasy oczekiwania w pierwszej polowie 2024).

Powyzsze to tylko gdybanie, mam jednak 100% pewnosci ze kazdemu zalezy, by jak najszybciej opchnac Ci auto 😉 

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 2.05.2025 o 22:58, radamanthyspl napisał(a):

Ciezko wyobrazic sobie scenariusz w ktorym dealerowi by sie to kalkulowalo. Zarowno importer jak i dealer realizuja plany sprzedazowe, jedyne co moze wstrzymywac produkcje to decyzje na poziomie calej grupy o priorytetach produkcyjnych, ktore moglyby blokowac tasme. Ewentualnie - cos pomiedzy - czekaja na zapelnienie slotow produkcyjnych, jesli to individual byc moze musza dopchac cala partie samochodow zanim rusza z realizacja produkcji na powiazane zamowienia.

Z perspektywy sprzedawcy natomiast - jesli zamawiales w polowie stycznia, sprzedawca mogl zalozyc terminy zeszloroczne - w ostatnim kwartale zeszlego roku produkcja szla szalenczo, ja swoje zamowione we wrzesniu, odebralem w polowie grudnia (mimo tego, ze zupelnie odwrotnie niz u Ciebie, mnie oszacowali na okolo 6-7 miesiecy i oryginalnie odbior mial byc w marcu 25, bo takie zapewne byly czasy oczekiwania w pierwszej polowie 2024).

Powyzsze to tylko gdybanie, mam jednak 100% pewnosci ze kazdemu zalezy, by jak najszybciej opchnac Ci auto 😉 

No właśnie możliwe, że tu są wyłącznie jakieś zawirowania w fabryce, ale ciężko mi o tym dyskutować, bo się na tym nie znam 😄
A Ty też zamawiałeś individuala?

Tyle dorobią, że za chwilę pokażą nową generację i zrezygnuję 🤪 Tylko nie wiem czy koła zimowe, które już kupiłem będą pasować 😄

Czy jak już będzie nadany VIN, to można otrzymać więcej informacji w apce My BMW?

Opublikowano
W dniu 2.05.2025 o 22:25, dddd1234 napisał(a):

Chyba nie zawsze… zależy chyba od szczęścia i przypadku. 
zamawiałem X5 3 kwietnia, a odebrałem 5 lipca. 
X6 zamawiałem 7 kwietnia , a odebrałem 5 listopada , więc żadnych zasad tutaj nie ma.

• Lubię to 1
Opublikowano
10 godzin temu, MMiko napisał(a):

No właśnie możliwe, że tu są wyłącznie jakieś zawirowania w fabryce, ale ciężko mi o tym dyskutować, bo się na tym nie znam 😄
A Ty też zamawiałeś individuala?

Tyle dorobią, że za chwilę pokażą nową generację i zrezygnuję 🤪 Tylko nie wiem czy koła zimowe, które już kupiłem będą pasować 😄

Czy jak już będzie nadany VIN, to można otrzymać więcej informacji w apce My BMW?

Moj byl standardowy. Swoja droga Individuale - przynajmniej w czesci - ponoc sa kompletowane w innej fabryce, obstawiam po prostu opoznienia wynikajace z zapelniana tam slotow.

Gdy juz otrzymasz VIN to tak, zobaczysz wizualizacje samochodu, ale wlasciwie na tym sie konczy - mgliscie pamietam, ze jeszcze pojawia sie komunikat w okolicy daty produkcji, ale nie masz co liczyc na szczegolwe powiadomienia dotyczace calego procesu produkcji i dostawy.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, radamanthyspl napisał(a):

Moj byl standardowy. Swoja droga Individuale - przynajmniej w czesci - ponoc sa kompletowane w innej fabryce, obstawiam po prostu opoznienia wynikajace z zapelniana tam slotow.

Gdy juz otrzymasz VIN to tak, zobaczysz wizualizacje samochodu, ale wlasciwie na tym sie konczy - mgliscie pamietam, ze jeszcze pojawia sie komunikat w okolicy daty produkcji, ale nie masz co liczyc na szczegolwe powiadomienia dotyczace calego procesu produkcji i dostawy.

To by potwierdzało mój pierwotnie zamówiony. Bardzo szybko dostał VIN i już nie dało się zmienić koloru na individual 😄

Teraz jest taka sprawa, taki mały update dla nowego rocznika:

- Koło dojazdowe jest niedostępne

- Obsługa gestami również wypadła z konfiguracji. Ponoć pojawiła się obsługa głosowa w języku polskim.

Czy u Was pojawiło się sterowanie głosowe po polsku, czy nadal po angielsku?

Udało się dodać podświetlenie szklanego dachu 😄

Opublikowano (edytowane)

sterownie glosowe po polsku, to mam w G06 LCI z 2023r, wiec co ma sie pojawiac? No chyba,  ze w tzw. miedzyczasie, BMW przestalo to oferowac 🤣

Edytowane przez robert0707
Opublikowano
2 minuty temu, robert0707 napisał(a):

sterownie glosowe po polsku, to mam w G06 LCI z 2023r, wiec co ma sie pojawiac? No chyba,  ze w tzw. miedzyczasie, BMW przestalo to oferowac 🤣

Byłem przekonany, że jest tylko po angielsku (no i w innych językach oprócz poskiego) 🫣

Czyli wystarczy, że powiem Hej BMW otwórz dach panoramiczny, czy ustaw temperaturę na 21 stopni - to to zrobi?

Druga sprawa jaką jeszcze zauważyłem na umowie, to reflektory adaptacyjne - są w pakiecie innowacji, a nie jako standardowe wyposażenie.
I tu jest ciekawa sprawa: Przy pierwszym zamówieniu "nie individuala" to było w pakiecie innowacji, przy drugim zamówieniu individuala było jako standard, a teraz po poprawkach jest znowu jako element pakietu 😄

Opublikowano
9 minut temu, MMiko napisał(a):

yłem przekonany, że jest tylko po angielsku (no i w innych językach oprócz poskiego) 🫣

Czyli wystarczy, że powiem Hej BMW otwórz dach panoramiczny, czy ustaw temperaturę na 21 stopni - to to zrobi?

Działa Hey BMW .. i najczęściej ja mówie Hey BMW wyłącz ostrzeżenie o przekreczeniu prędkości i wyłącza mi , do momentu kolejnego odpalenia 😉  

Opublikowano
6 godzin temu, Big_daddy napisał(a):

Działa Hey BMW .. i najczęściej ja mówie Hey BMW wyłącz ostrzeżenie o przekreczeniu prędkości i wyłącza mi , do momentu kolejnego odpalenia 😉  

Hehe 😄 Czyli na bardziej zaawansowane funkcje asystent też działa 🙂

Zastanawiam się, czy będzie mi brakować sterowania gestami. Nie lubię obsługiwać tabletów podczas jazdy, ale czy w sumie to sterowanie gestami było by aż tak używane? Głośność ustawię z kierownicy, albo pokrętłem i w sumie chyba tyle. Kamerę 360 obrócę dotykiem na ekranie, no chyba że idrive'm też można?

Opublikowano
W dniu 2.05.2025 o 00:54, MMiko napisał(a):

Nie bierze, po prostu linia z individualami ma długie terminy. Ja zamawiałem w połowie marca '24 i odebrałem w połowie stycznia '25. Bite 10 miesięcy czekania, choć w zamówieniu był termin na sierpień 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, Dr. Max napisał(a):

Nie bierze, po prostu linia z individualami ma długie terminy. Ja zamawiałem w połowie marca '24 i odebrałem w połowie stycznia '25. Bite 10 miesięcy czekania, choć w zamówieniu był termin na sierpień 🙂

Dzięki za pocieszenie 😀

Jak zamawiałem, to sprzedawca mówił, że individuale wcale się dłużej nie produkują 🤪

No nic, może aktualizacja polegająca na wyrzuceniu sterowania gestami i koła zapasowego coś pomoże. Dobrze, że udało się dorzucić sky lounge 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, MMiko napisał(a):

Dzięki za pocieszenie 😀

Jak zamawiałem, to sprzedawca mówił, że individuale wcale się dłużej nie produkują 🤪

No nic, może aktualizacja polegająca na wyrzuceniu sterowania gestami i koła zapasowego coś pomoże. Dobrze, że udało się dorzucić sky lounge 🙂

Mój na starcie ostrzegał, że będzie dłużej o 2-3 miesiące niż standard, ale sam potem był zaskoczony że aż 10 miesięcy to trwało. W restrykcjach nic nie było z wyposażenia (pneumatyka, oś skrętna), z przypuszczeń sprzedawcy wynikało, że chodzi pewnie o kolor z palety individual i fabryka czekała aż uzbiera się więcej w takim kolorze, ale jak to było w rzeczywistości - HGW 🙂