Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam wątpliwości czy w sytuacji braku laserów w LCI warto dopłacać do matrixów. Planowałem wybrać zwykłe z asystentem. Czy te lampy są watre dopłaty jeszcze dodatkowo 3900? Nie miałem tego dotychczas, więc nie wiem czego oczekiwać. Jest to już ostatnia opcja nad którą dumam :)
Opublikowano
te lampy tzw matrycowe są warte kazdych pieniedzy. Działa to niesamowicie. Można je odpuscic, jesli auto bedzie jezdzic tylko po oswietlonym miescie.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
g20 ma: zwykłe, ledy rozszerzone (tj matrycowe?) i laserowe? Czy rozszerzone a matrycowe to co innego?

To zależy, które G20

G20 pre-LCI:

- LED podstawowe (statyczne)

- LED rozszerzone (statyczne z doświetlaniem zakrętów)

- LED + Laser (matrycowe)

G20 LCI:

- LED Adaptacyjne (matrycowe bez wiązki laserowej)

Opublikowano
g20 ma: zwykłe, ledy rozszerzone (tj matrycowe?) i laserowe? Czy rozszerzone a matrycowe to co innego?

To zależy, które G20

G20 pre-LCI:

- LED rozszerzone (statyczne z doświetlaniem zakrętów)

- LED + Laser (matrycowe)

G20 LCI:

- LED Adaptacyjne (matrycowe bez wiązki laserowej)

A w pre-LCI lasery były matrycowe? Wydawało mi się, że nie oślepiały innych kierowców dzięki ruchomej soczewce świateł długich.

Opublikowano

A w pre-LCI lasery były matrycowe? Wydawało mi się, że nie oślepiały innych kierowców dzięki ruchomej soczewce świateł długich.

Lasery to one były tylko z nazwy, światło było generowane przez żarniki LED'owe, standardowo były to lampy matrycowe wygaszające odpowiednio sektory, w których znajdował się samochód nadjeżdżający z naprzeciwka. Ów "laser" włączał się na sztywno na nieoświetlonej drodze i tylko kiedy prędkość samochodu była powyżej 70km/h. Fakt, promień świetlny i jego jasność robiły ogromne wrażenie, ale laser odpalał się niezwykle rzadko, w mieście nigdy, na ekspresówce czy autostradzie, prawie nigdy, bo zawsze coś jedzie z naprzeciwka albo w oddali przed nami, na nieoświetlonych wiejskich drogach faktycznie, tutaj chyba najczęściej. Posiadacze G20 pre-LCI mogą się wypowiedzieć, ile razy mieli okazję zaobserwować laser i na jak długo ;)

Opublikowano

Lasery to one były tylko z nazwy, światło było generowane przez żarniki LED'owe, standardowo były to lampy matrycowe wygaszające odpowiednio sektory, w których znajdował się samochód nadjeżdżający z naprzeciwka. Ów "laser" włączał się na sztywno na nieoświetlonej drodze i tylko kiedy prędkość samochodu była powyżej 70km/h. Fakt, promień świetlny i jego jasność robiły ogromne wrażenie, ale laser odpalał się niezwykle rzadko, w mieście nigdy, na ekspresówce czy autostradzie, prawie nigdy, bo zawsze coś jedzie z naprzeciwka albo w oddali przed nami, na nieoświetlonych wiejskich drogach faktycznie, tutaj chyba najczęściej. Posiadacze G20 pre-LCI mogą się wypowiedzieć, ile razy mieli okazję zaobserwować laser i na jak długo ;)

Nadal adaptacyjne światła laserowe w pre-LCI maja więcej ledów niż w adaptacyjnych LCI, a co za tym idzie, lepiej wycinają ;)

Opublikowano

Nadal adaptacyjne światła laserowe w pre-LCI maja więcej ledów niż w adaptacyjnych LCI, a co za tym idzie, lepiej wycinają ;)

Tak to prawda, sam o tym pisałem ;) Dodatkowo "Lasery" w pre-lci są skrętne.

Opublikowano

Zapytam przy okazji. Co daje w prelci świata led adaptacyjne(te środkowe) dokupienie asystenta długich świateł?

Czy to po prostu wykańcza długie jak coś jedzie z przeciwka? Czy działa wycinanie?

Opublikowano
Zapytam przy okazji. Co daje w prelci świata led adaptacyjne(te środkowe) dokupienie asystenta długich świateł?

Czy to po prostu wykańcza długie jak coś jedzie z przeciwka? Czy działa wycinanie?

Wyłącza długie. Wycinanie jest dopiero od laserów niestety :(

Opublikowano

Najlepiej wydane złotówki w pre-LCI w kwestii jazdy nocnej "ever" na lasery.

Problemy w sumie są tyko dwa:

-Są tak jasne , że znaki które się mija odbijają tak mocno te światło , że aż oślepia Ciebie samego.

-Jeżeli jedzie się na wzniesieniach, to szoferzy z ciężarowych mają "przeje***" i walą długimi bo wycinanie myśli że są osobówką.

Na początku się śmiałem z tych lamp, że można las podpalić jak się jedzie w środku nocy tak mocno święcą.

Nadal nie rozumiem dlaczego nie ma ich w LCI bo są warte ile za nie żądali w katalogu pre-LCI.

Opublikowano

Wg mojej wiedzy, BMW w ogóle systematycznie wycofuje się z laserów, stwierdzono podobno, że są... zbędne. Adaptive Led jest ponoć wystarczający.

Mam AdaptiveLed w G30 i potwierdzam, że warte każdych pieniędzy. Już nie kupiłbym samochodu bez takich świateł.

Co do Adaptive Led w G20 LCI - słyszałem w salonie, że świecą lepiej niż w pre-LCI.

Opublikowano
Wg mojej wiedzy, BMW w ogóle systematycznie wycofuje się z laserów, stwierdzono podobno, że są... zbędne. Adaptive Led jest ponoć wystarczający.

Mam AdaptiveLed w G30 i potwierdzam, że warte każdych pieniędzy. Już nie kupiłbym samochodu bez takich świateł.

Co do Adaptive Led w G20 LCI - słyszałem w salonie, że świecą lepiej niż w pre-LCI.

Ciężko porównać bo w pre-lci nie było adaptive led'ów były tylko lasery, które miały faktycznie matrycowe adaptacyjne ledy. Myślę, że adaptive led z LCI świeci podobnie do laserów z PRE-LCI w warunkach kiedy nie włącza się "laser". Choć sektorów wycinających jest mniej niż w Laserach pre-LCI. Jeżeli handlowiec miał na myśli światła, które są jako drugie w drabince, to fakt obecne drugie świecą lepiej niż tamte z czasów PRE-LCI (adaptacyjne LED obecnie vs rozszerzone LED wtedy w ofercie), nie mniej jednak mają zauważalnie niższą funkcjonalność niż Lasery z PRE-LCI (mniej sektorów wycinających, nie są skrętne, brak wiązki "laserowej")

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ma co mieszać w to serii 5.

Tam Adaptive Led wycinają jadące auta.

W G20 dopiero Laser to potrafi a i chyba nie tak dobrze nawet.

Opublikowano

Nie ma co mieszać w to serii 5.

Tam Adaptive Led wycinają jadące auta.

W G20 dopiero Laser to potrafi a i chyba nie tak dobrze nawet.

G20 LCI wycina bez lasera... Bo nie ma lasera... :)

Opublikowano

Coś tutaj widzę rozbieżne informacje...

W G20 LCI lampy adapive led są skrętne, wycinają auta z przeciwka itp. - działają tak jak w serii 5 z adaptacyjnymi ledami, nie ma laserów, więc zasięg "długich" nie jest aż taki daleki jak w laserach pre-LCI G20.

Opublikowano
W jaki sposób adaptacyjne ledy w preLCI wycinają?

Nie było adaptacyjnych ledów w pre-lci. Były podstawowe, rozszerzone i laser-led. Mój post na poprzedniej stronie wątku opisuje światła i funkcjonalności poszczególnych wariantów świateł w pre-LCI oraz w LCI.