Skocz do zawartości

W ASO wlali mi ok. 500 ml więcej oleju . Czy to problem dla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Właśnie ,że minimalnie przekracza . Czytałem ,że może wypchnąć uszczelkę ,uszkodzić katalizator itd. Ale czy to jest prawda ? Nawet ASO nie można ufać w tym kraju :mad2: . Nie każdy ma czas ,żeby stać nad mechanikiem prawda ,a później jeszcze sprawdzać czy wszystko zostało dobrze zrobione . Tragedia .
Opublikowano

Nie słuchaj mądrych rad tylko spuść tak, by po rozprowadzeniu było na środku bagnetu-jest taka bardzo stara zasada: lepiej trochę mniej niż trochę za dużo.

Zaraz zaczną ci opowiadać, że i 10 litrów nie zaszkodzi...

Opublikowano
jest taka bardzo stara zasada: lepiej trochę mniej niż trochę za dużo.

Osobiscie wolałbym mieć dwa milimetry ponad MAX na bagnecie niż dwa milimetry poniżej MIN.Poza tym była mowa o wlaniu 0.5 l oleju więcej a nie 10 litrów...

Opublikowano
Nie słuchaj mądrych rad tylko spuść tak, by po rozprowadzeniu było na środku bagnetu-jest taka bardzo stara zasada: lepiej trochę mniej niż trochę za dużo.

Wszystko zalezy od typu silnika...w M60 i 2 litry ponad maks nie spowodują ,ze wał zacznie się taplać w oleju , gdyz górna misa olejowa jest b. duża..

niemniej nie nalezy przelewac oleju bo po co :?:

2 nawet 3 mm powyzej maks nie zaszkodzą w zadnym silniku. Ale wiadomo jaka jest psychika dbającego własciciela :D nawet jesli nie szkodzi miec 2mm wiecej oleju to i tak to podświadomie przeszkadza :D

Mozesz sam to odessac- wpusc wężyk tam gdzie bagnet wchodzi, strzykawka ( mozliwie duza ) i troche cierpliwosci :D

Opublikowano
Można zatrzeć silnik przy nadmiarze oleju :shock: ? No to teraz mnie wystraszyliście porządnie .

przy nadmiarze oleju silnika raczej nie zatrzesz :) , ale może Ci powywalać co słabsze uszczelki - cisnienie jest duże, szczególnie przy wysokich obrotach /a kto jeżdzi becią spacerowo :P /

Mnie tak kiedyś puściła uszczelka pod deklem - lepiej podjedź i trochę ściągnij

Opublikowano

Mi papudroki niby w autoryzowanym serwisie Castrola (Fordonska Bydgoszcz) też przelali olej i mam teraz ok 4mm ponad stan. Pojechalem do nich na drugi dzien i stwierdzili ze moge spokojnie jezdzic bo nadmiar sie wypali. To co w koncu zmusic ich do odessania?

Szlag mnie trafia jak mam jechac do jakiegos serwisu bo zawsze potem jakies kaszany odpie... :evil:

----=== 0o=[][]==o0 ===----

Better than a straight six are two straight sixes

Opublikowano
chyba wygląda na to, że niektórzy serwisanci nie wiedzą, że nie leje się tyle ile jest napisane w książce tylko trochę mniej bo co do kropelki od razu olej nie ścieknie
Opublikowano

Trochę się wpieniłem i przed chwilą wysłałem maila do Castrol Polska z prośbą o wyrażenie opinii dotyczącej poruszanego tematu. Jak tylko dostanę odpowiedz od razu dam wam znać i przy okazji objade dziadów ze stacji, w której wymieniali mi olej.

Pozdro! 3eba tepic to dziadostwo! :evil:

----=== 0o=[][]==o0 ===----

Better than a straight six are two straight sixes