Skocz do zawartości

W ASO wlali mi ok. 500 ml więcej oleju . Czy to problem dla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
Właśnie ,że minimalnie przekracza . Czytałem ,że może wypchnąć uszczelkę ,uszkodzić katalizator itd. Ale czy to jest prawda ? Nawet ASO nie można ufać w tym kraju :mad2: . Nie każdy ma czas ,żeby stać nad mechanikiem prawda ,a później jeszcze sprawdzać czy wszystko zostało dobrze zrobione . Tragedia .
Opublikowano
Jeżeli przekracza 1-2mm ponad stan to nie ma tragedii,a jeżeli masz jakiekolwiek obawy to podjedz na jakąkolwiek stacje która ma odsysarke do oleju.Przez otwór od bagnetu bez problemu Ci odessają tyle ile chcesz.Z resztą w tym aso co wymieniali olej powinni Ci to zrobić.
Opublikowano

Witam

Daj sobie spokoj!

Jak minimalnie przekracza max,to nic sie nie stanie

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Wiem ,że powinni to zrobic w ASO ,ale nie mam czasu do nich podjechać ,bo serwisowałem daleko od domu. Będę musiał to zrobić u siebie . Dzięki za rady .
Opublikowano
mi w ASO Smorawisnki rowniez przekroczyli MAX, po prostu ZENADA. A udaja takich fachowcow.. glupiego oleju nie umieja wymienic.

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano

Nie słuchaj mądrych rad tylko spuść tak, by po rozprowadzeniu było na środku bagnetu-jest taka bardzo stara zasada: lepiej trochę mniej niż trochę za dużo.

Zaraz zaczną ci opowiadać, że i 10 litrów nie zaszkodzi...

Opublikowano

no to napisz ,co sie moze stac,bo ja nie wiem! :mad2:

Owszem,przy duzej roznicy mozna nawet ztrzec silnik,ale jak jest ciut powyzej max?

pozdrawiam

Opublikowano
jest taka bardzo stara zasada: lepiej trochę mniej niż trochę za dużo.

Osobiscie wolałbym mieć dwa milimetry ponad MAX na bagnecie niż dwa milimetry poniżej MIN.Poza tym była mowa o wlaniu 0.5 l oleju więcej a nie 10 litrów...

Opublikowano
  • Autor
Można zatrzeć silnik przy nadmiarze oleju :shock: ? No to teraz mnie wystraszyliście porządnie .
Opublikowano
Nie słuchaj mądrych rad tylko spuść tak, by po rozprowadzeniu było na środku bagnetu-jest taka bardzo stara zasada: lepiej trochę mniej niż trochę za dużo.

Wszystko zalezy od typu silnika...w M60 i 2 litry ponad maks nie spowodują ,ze wał zacznie się taplać w oleju , gdyz górna misa olejowa jest b. duża..

niemniej nie nalezy przelewac oleju bo po co :?:

2 nawet 3 mm powyzej maks nie zaszkodzą w zadnym silniku. Ale wiadomo jaka jest psychika dbającego własciciela :D nawet jesli nie szkodzi miec 2mm wiecej oleju to i tak to podświadomie przeszkadza :D

Mozesz sam to odessac- wpusc wężyk tam gdzie bagnet wchodzi, strzykawka ( mozliwie duza ) i troche cierpliwosci :D

Opublikowano
Można zatrzeć silnik przy nadmiarze oleju :shock: ? No to teraz mnie wystraszyliście porządnie .

przy nadmiarze oleju silnika raczej nie zatrzesz :) , ale może Ci powywalać co słabsze uszczelki - cisnienie jest duże, szczególnie przy wysokich obrotach /a kto jeżdzi becią spacerowo :P /

Mnie tak kiedyś puściła uszczelka pod deklem - lepiej podjedź i trochę ściągnij

Opublikowano

Mi papudroki niby w autoryzowanym serwisie Castrola (Fordonska Bydgoszcz) też przelali olej i mam teraz ok 4mm ponad stan. Pojechalem do nich na drugi dzien i stwierdzili ze moge spokojnie jezdzic bo nadmiar sie wypali. To co w koncu zmusic ich do odessania?

Szlag mnie trafia jak mam jechac do jakiegos serwisu bo zawsze potem jakies kaszany odpie... :evil:

----=== 0o=[][]==o0 ===----

Better than a straight six are two straight sixes

Opublikowano
chyba wygląda na to, że niektórzy serwisanci nie wiedzą, że nie leje się tyle ile jest napisane w książce tylko trochę mniej bo co do kropelki od razu olej nie ścieknie
Opublikowano

Trochę się wpieniłem i przed chwilą wysłałem maila do Castrol Polska z prośbą o wyrażenie opinii dotyczącej poruszanego tematu. Jak tylko dostanę odpowiedz od razu dam wam znać i przy okazji objade dziadów ze stacji, w której wymieniali mi olej.

Pozdro! 3eba tepic to dziadostwo! :evil:

----=== 0o=[][]==o0 ===----

Better than a straight six are two straight sixes