Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim,

Nadeszła pora na mnie, moje pierwsze BMW (właściwie pierwszy naprawdę mój samochód). W kwestii silnika decyzja padła na benzynę 320i z napędem Xdrive, samochód miał być wszechstronny, w planach wypady w Alpy i w Tatry, a RWD jeszcze by kusiło do przeginania w zakrętach :mrgreen:

Mogę zdecydowanie polecić salon Inchcape Warszawa - samochód zamówiony 30.06 a odbiór nastąpił już 19.08. Pozdrawiam pracowników salonu jeżeli jacyś czytają te wypociny :D

Początkowo (jak widać w konfiguracji) samochód był zamówiony w kolorze Mineral Grey, ale dosłownie na kilka dni przed zmianą statusu na produkcyjny zdecydowaliśmy się z bratem na Portimao. Spora tutaj zasługa kolegi Leeo i jego galerii - w połączeniu z pakietem Shadowline wygląda po prostu nieziemsko, a mineral grey sprawiał wrażenie nudnawego. Poza tym Portimao Blue w zależności od rodzaju światła zmienia odcienie od głębokiego fioletu do granatowego i to mi się w nim najbardziej podobało.

Mieliśmy trochę rozterek jeżeli chodzi o wybór lamp, ale ostatecznie po przetestowaniu Laserów w testówce i po tym jak zorientowałem się że w LEDach o rozszerzonym zakresie wewnętrzne soczewki to atrapy szarpnęliśmy się na Lasery i nie żałujemy ani złotówki, wyglądają obłędnie, mimo że na razie nie miałem okazji przetestować ich w "naturalnym środowisku" czyli pełnej ciemności na jakiejś krajówce albo w lesie.

Na razie samochód ma przejechane raptem 300 kilometrów, od razu po odbiorze trafił do studia detailingowego Warszawski Błysk, które z całego serca polecam, na 5letnią powłokę FX Protect Hypernity z właściwościami samoregeneracyjnymi, a oprócz tego maska + zderzak + lusterka + wnęki klamek + próg załadunkowy zostały oklejone 10letnią folią PPF PremiumShield. Na lampach zdecydowałem się na lekko przyciemnianą folię DYNO STEK, a efekt na laserach naprawdę robi wrażenie.

Jeżeli chodzi o pierwsze wrażenie z jazdy to jestem wniebowzięty, samochód jest świetnie wyciszony, prowadzi się bajecznie, bardzo pozytywnie zaskoczył mnie też tryb żeglowania - samochód po prostu nie chce zwalniać, pędzi jak torpeda - zdecydowanie trzeba się do tego przyzwyczaić. Nagłośnienie HiFi mi w zupełności wystarcza, moim zdaniem gra rewelacyjnie.

Olej planuję wymienić po 2 tysiącach, a później prawdopodobnie co 10-12 tysięcy.

Poniżej wstawiam kilka fotek, pełna konfiguracja + zdjęcie najpierw z dnia odbioru jeszcze przed detailingiem:

RjS3qYi.jpg

Bk3j2fv.jpg

szNPW7u.jpg

myz6xHo.jpg

I tutaj fotki już po detailingu:

AFcTF8m.jpg

Cm0Iz0J.jpg

JFucyey.jpg

jZaPbZR.jpg

NCPoMZH.jpg

vkPljUl.jpg

8MY54jW.jpg

r0ij1pi.jpg

i bonus jak rozchodzi się światło w lampach laserowych, widać poszczególne wiązki światła :D

yAEvqQq.jpg

Edytowane przez szczupakwwa
Opublikowano
Piekny konfig ;) gratulacje. Widze ze masz regulację boczków a jednak dali ją tylko na fotel kierowcy a pasażer ma goły fotel tylko z podstawową elektryką :( 48Z boli...
Opublikowano
Piekny konfig ;) gratulacje. Widze ze masz regulację boczków a jednak dali ją tylko na fotel kierowcy a pasażer ma goły fotel tylko z podstawową elektryką :( 48Z boli...

W konfiguracji w zamówieniu na pierwszej stronie jest dodana opcja - Rezygnacja z dodatkowych funkcjonalności fotela pasażera, więc byłem przygotowany.

Miałem nadzieję że uda się żeby wyprodukowali już z regulacją w obu fotelach, ale fabryka była bezlitosna - pewnie części mają mało. Na szczęście nie przeszkadza mi to jakoś specjalnie, bardzo istotne żeby te opcje były w fotelu kierowcy, u pasażera szczerze mówiąc nawet nie będę na to zwracał uwagi.

Opublikowano

Graty, piękna fura!

Jestem w szoku jak szybko Ci ją wyprodukowali. Ja czekam na 320d Msport, też z Inchape Wawa. Zamówiłem w okolicach 30.05 a termin produkcji mam na 20-25.09... Ciekaw jestem czy uda się bez opóźnień.

Opublikowano

Ekspresowo wyprodukowali to auto. Konfiguracja bardzo ładnie się prezentuje. Lampy laserowe sprawiają, że przyjemnie się patrzy na auto :)

Gdzie i jak wrzucasz zdjęcia? Też odebrałem w zeszłym tygodniu furę i mógłbym się pochwalić :roll:

Polecam https://imgur.com Najstarsze zdjęcia do galerii wrzuciłem tam w 2017 roku i nadal są dostępne. Z innymi hostingami zdjęć jest różnie, czasem usuwają zdjęcia i po jakimś czasie wchodzi się w galerię na forum a zdjęć nie widać.

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/

Opublikowano
Ekspresowo wyprodukowali to auto. Konfiguracja bardzo ładnie się prezentuje. Lampy laserowe sprawiają, że przyjemnie się patrzy na auto :)

Gdzie i jak wrzucasz zdjęcia? Też odebrałem w zeszłym tygodniu furę i mógłbym się pochwalić :roll:

Polecam https://imgur.com Najstarsze zdjęcia do galerii wrzuciłem tam w 2017 roku i nadal są dostępne. Z innymi hostingami zdjęć jest różnie, czasem usuwają zdjęcia i po jakimś czasie wchodzi się w galerię na forum a zdjęć nie widać.

Sam byłem w szoku, szczególnie czytając ile niektórzy z forum czekali albo nadal czekają na swoje samochody.

Tak jak kolega geno napisał, też wrzucałem na imgur. Tworzysz galerię, a później trzy kropki w prawym górnym rogu zdjęcia -> get share links -> i wklejasz link BBCode (Forums) w poście :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak samochód dokładnie umyty (oczywiście samemu) i odkurzony to od razu lepiej, można się na nowo zakochać :P

Wrzucam kilka fotek, niedługo stuknie 2kkm - pierwsza wymiana oleju i będzie można się trochę bardziej pobawić na sporcie :cool2:

UiUAJvp.jpg

VOvvE6E.jpg

SWTvt6a.jpg

s8Lku4d.jpg

Opublikowano
Prośba o pomoc. Jak wrzucić fotki ? Będzie to pomocne dla wielu forumowiczów gdyż wątek co chwile się przewija. Z góry dzięki za pomoc !
  • 1 rok później...
Opublikowano

Postanowiłem napisać post podsumowujący trochę ponad rok z samochodem.

1. Kolor - zachwyca za każdym razem, wygląda całkowicie inaczej w zależności od oświetlenia, w nocy raczej fioletowo, w pochmurne dni granatowo (co świetnie łączy się z shadowlinem i przyciemnionymi folią laserami) a przy wczesnoporannej rosie zmienia się w Frozen Portimao Blue :8) jak widać na zdjęciach niżej.

2. Silnik - dla mnie wystarczająco dynamiczny, a jednocześnie komfortowy. Nie ma problemu z wyprzedzaniem jeżeli zajdzie taka potrzeba.

3. Światła - robią robotę w trasie, szczególnie na drogach kompletnie nieoświetlonych - mogą się wtedy włączyć lasery i wiązka światła sięga samego końca drogi, niezależnie gdzie by on był :o niestety z tej funkcjonalności skorzystałem w może 3 razy przez te 24kkm. Automatyczne światła długie działają dobrze, ale czasami na trasach szybkiego ruchu/autostradach tiry z daleka dają znać jakby ich oślepiały - raczej powinno się ręcznie korygować ich działanie jeżeli nie chcemy być wku****ący dla innych :duh:

4. Ogólne wrażenia - pozycja za kierownicą jest świetna, fotel można ustawić totalnie pod siebie, a miejsca z tyłu nie powinno zabraknąć. W śniegu nie brakuje przyczepności - myślę, że to zasługa zarówno napędu 4x4 jak i szerokości opon dla Msport - 255 z tyłu naprawdę robią różnicę.

5. Serwis - przy okazji tego, że samochód domagał się pierwszego serwisu przy około 22kkm, postanowiłem za namową doradcy dokupić pakiet serwisowy - taki na 60kkm lub 5 lat. Koszt pakietu to było niecałe 4000pln, z czego za sam pierwszy serwis zapłaciłbym ponad 2500 (wymieniony został olej, filtry oleju i kabinowy, a także świece), a następny serwis jeszcze się załapie.

Zmieniłem ramki salonowe na takie wąskie z allegro, z niebieskim paskiem na obramówce. Moim zdaniem wygląda nieźle, ale nie wykluczam w przyszłości całkowitej rezygnacji z ramek i przymocowania blach innym sposobem.

Podsumowanie 15 miesięcy z samochodem:

Przebieg: 24 500km

Wymiany oleju: dwie międzyinterwałowe - pierwsza po dotarciu przy ok. 2.5kkm i druga przy około 10kkm, trzecia teraz przy okazji pierwszego serwisu (ok. 22.5kkm)

Średnie spalanie: w mieście - 9.5l, w trasie - 6.5l, od produkcji - 8.1l

Samochodem świetnie się jeździ w trasy, w bagażniku mieści się naprawdę sporo rzeczy jak na jego wielkość, 4 osoby mogą jechać bardzo komfortowo, przy piątej może być trochę trudniej. Fotele wygodne, nie męczą w trasie.

Poniżej fotki:

Frozen Portimao :cool2:

pG9nksc.jpg

Pochmurny bandzior

8I2Gcdq.png

Bezramkowe blachy + lasery

i2jUX3B.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Piękne auto :cool2:

Lasery, kolor i M pakiet robią robotę.

Benzyna zamiast krwi...
  • 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 13.12.2022 o 14:14, szczupakwwa napisał(a):

Postanowiłem napisać post podsumowujący trochę ponad rok z samochodem.

1. Kolor - zachwyca za każdym razem, wygląda całkowicie inaczej w zależności od oświetlenia, w nocy raczej fioletowo, w pochmurne dni granatowo (co świetnie łączy się z shadowlinem i przyciemnionymi folią laserami) a przy wczesnoporannej rosie zmienia się w Frozen Portimao Blue :8) jak widać na zdjęciach niżej.

2. Silnik - dla mnie wystarczająco dynamiczny, a jednocześnie komfortowy. Nie ma problemu z wyprzedzaniem jeżeli zajdzie taka potrzeba.

3. Światła - robią robotę w trasie, szczególnie na drogach kompletnie nieoświetlonych - mogą się wtedy włączyć lasery i wiązka światła sięga samego końca drogi, niezależnie gdzie by on był 😮 niestety z tej funkcjonalności skorzystałem w może 3 razy przez te 24kkm. Automatyczne światła długie działają dobrze, ale czasami na trasach szybkiego ruchu/autostradach tiry z daleka dają znać jakby ich oślepiały - raczej powinno się ręcznie korygować ich działanie jeżeli nie chcemy być wku****ący dla innych :duh:

4. Ogólne wrażenia - pozycja za kierownicą jest świetna, fotel można ustawić totalnie pod siebie, a miejsca z tyłu nie powinno zabraknąć. W śniegu nie brakuje przyczepności - myślę, że to zasługa zarówno napędu 4x4 jak i szerokości opon dla Msport - 255 z tyłu naprawdę robią różnicę.

5. Serwis - przy okazji tego, że samochód domagał się pierwszego serwisu przy około 22kkm, postanowiłem za namową doradcy dokupić pakiet serwisowy - taki na 60kkm lub 5 lat. Koszt pakietu to było niecałe 4000pln, z czego za sam pierwszy serwis zapłaciłbym ponad 2500 (wymieniony został olej, filtry oleju i kabinowy, a także świece), a następny serwis jeszcze się załapie.

Zmieniłem ramki salonowe na takie wąskie z allegro, z niebieskim paskiem na obramówce. Moim zdaniem wygląda nieźle, ale nie wykluczam w przyszłości całkowitej rezygnacji z ramek i przymocowania blach innym sposobem.

Podsumowanie 15 miesięcy z samochodem:

Przebieg: 24 500km

Wymiany oleju: dwie międzyinterwałowe - pierwsza po dotarciu przy ok. 2.5kkm i druga przy około 10kkm, trzecia teraz przy okazji pierwszego serwisu (ok. 22.5kkm)

Średnie spalanie: w mieście - 9.5l, w trasie - 6.5l, od produkcji - 8.1l

Samochodem świetnie się jeździ w trasy, w bagażniku mieści się naprawdę sporo rzeczy jak na jego wielkość, 4 osoby mogą jechać bardzo komfortowo, przy piątej może być trochę trudniej. Fotele wygodne, nie męczą w trasie.

Poniżej fotki:

Frozen Portimao :cool2:

pG9nksc.jpg

Pochmurny bandzior

8I2Gcdq.png

Bezramkowe blachy + lasery

i2jUX3B.jpg

masz ja jeszcze? jesli tak to jaki przebieg i czy nadal zadowolony? 🙂