Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 11.03.2024 o 00:34, s0nar napisał(a):

przynajmniej lepszą czołową (akustyczną/atermiczną)

A akustyczne przednie nie są już w standardzie?

W G20 każda czołowa jest akustyczna, w G01 chyba też.

Jak wymieniałem szyby w dwóch powyższych, mówiłem że zależy mi na akustycznych i Pan powiedział że tylko takie już są - i rzeczywiście miały oznaczenia że są akustyczne.

G20 nie miała fabrycznie bocznych akustycznych/podwójnych - dołożyłem, nie było ogromnej róźnicy. Subtelna, do przezwyczajenia w 1 dzień.

• Moderatorzy
Opublikowano
9 godzin temu, luk_byd napisał(a):

A akustyczne przednie nie są już w standardzie?

W G20 każda czołowa jest akustyczna, w G01 chyba też.

Jak wymieniałem szyby w dwóch powyższych, mówiłem że zależy mi na akustycznych i Pan powiedział że tylko takie już są - i rzeczywiście miały oznaczenia że są akustyczne.

G20 nie miała fabrycznie bocznych akustycznych/podwójnych - dołożyłem, nie było ogromnej róźnicy. Subtelna, do przezwyczajenia w 1 dzień.

Z tego co wiem, w serii 5 te szyby nie były akustyczne, ale może czegoś nie wiem 😄 W każdym razie np. do serii 3 można było domówić, do serii 8 też można było domówić, a do serii 5 nie 😞Tak na logikę, jeśli seria 5 miałaby mieć szyby akustyczne w standardzie to seria 8 tym bardziej powinna je mieć w standardzie, a nie jako wyposażenie opcjonalne i dodatkowo płatne, prawda? Chociaż...sam już nie wiem, bo np. seria 8 nie ma np. masażu czy Ambient Air, a seria 5 ma 😄 Jak rozmawiałem z handlowcami o G60 to mówili, że tak jak w G30 też nie będzie w konfiguratorze możliwości dobrania szyby akustycznej. Ale może oni też czegoś nie wiedzą (w to jestem skłonny bardziej uwierzyć, bo w sumie chyba nawet ja wiem o BMW więcej niż oni - jednego np. uczyłem jak się montuje wkłady zapachowe Ambient Air). Jak ewentualnie poznać albo sprawdzić czy szyba w moim modelu albo w G60 jest akustyczna?

• Zasłużeni forumowicze
  • Moderatorzy
Opublikowano

@luk_byd Wychodzi na to, że na mojej szybie nie ma żadnych napisów typu acoustic, nie ma też symbolu ucha itp. Szybę mam w zasadzie taką jak na tej aukcji (tylko nad napisem CARLEX mam logo BMW, a zamiast 21 mam 23 - to pewnie rocznik). Na aukcji gościu pisze, że szyba jest akustyczna 😮 Podobnie piszą w sklepach, gdy poszukamy po numerze części. I bądź tu teraz mądry 🫤

https://allegro.pl/oferta/szyba-czolowa-bmw-5-g30-g31-kamera-sensor-hud-20-11021912264

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wszystkie szyby w G60 są identyczne jak w G30 , nie akustyczne , nie atermiczne 

w przypadku szyby przedniej jak i tylnej, są one marki Carlex , a ta marka tak oznacza szyby akustczne , czego oczywiscie nie ma w G60/G30

20240417_104618.jpg

• Lubię to 1
  • Moderatorzy
Opublikowano

No właśnie, czyli [BAD] 😀 Nic się w tej kwestii nie zmieniło z tego co wiem. A chętnie bym dopłacił za wszystkie szyby akustyczne, choć trzeba przyznać, że w serii 5 dramatu z hałasem nie ma. Ale zawsze może być lepiej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie ma , natomiast G60 jest lepiej wyciszone od G30LCI , odnosiłem wrażenie że jest ciszej jeśli chodzi o hałas z kół zwłaszcza , co do szyby przedniej akustycznej , jest to rarytas z pewnością dodatkowo płatny nawet w dużo droższych modeli od 5er , wg bogaczy którzy jeżdżą autami z takimi szybami , największe wrażenie robi jazda podczas deszczu , gdzie przy takiej szyby nie słychać w ogóle głos uderzenia krople deszczu w szyby podczas jazdy , co daje uczucie totalnej izolacji 

• Moderatorzy
Opublikowano

No właśnie te szyby kusiły mnie, gdy brałem pod uwagę M850i. Ale tam nie było wielu innych opcji, które są w 5er, więc do ideału daleko. Nie wiem co za problem zrobić opcję lepszych szyb w każdym dostępnym modelu i niech to klient decyduje jak chce mieć wyposażone auto.

Opublikowano

Raczej problem zarzadzania produkcja, dostawcami, designem. Zaraz sie okaze, ze w jakims tam ksztalcie jest problem zrobic szybe akustyczna. Trzeba do tego Project Managera ktory 2 razy w tygodniu bedzie organizowac calla i zapisywac postepy specjalistow, baza danych, utrzymanie produkcji na potrzeby aftermarket... A to wszystko mieli by robic niemcy... Lepiej isc na kolejnego wursta 🙂 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

w ogóle dziwna polityka jest z tymi szybami akustycznymi , np. w Audi : A4 ma przednią szybę akustyczną w standardzie ! , żeby do A6 kupić akustyczną, trzeba wydać ponad 3000zł - bo jest tylko z funkcją ogrzewania przedniej szyby - , boczne szyby przednie akustyczne w A4 kosztują 700zł , w A6 ponad 2500zł , z zaznaczeniem że jeśli się wybiera przyciemnienie tylnych szyb  , to akustyczne będą tylko przednie , natomiast takiego warunku nie ma jak się konfiguruje A8 czy Q7 ! 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, s0nar napisał(a):

@luk_byd Wychodzi na to, że na mojej szybie nie ma żadnych napisów typu acoustic, nie ma też symbolu ucha itp. Szybę mam w zasadzie taką jak na tej aukcji (tylko nad napisem CARLEX mam logo BMW, a zamiast 21 mam 23 - to pewnie rocznik). Na aukcji gościu pisze, że szyba jest akustyczna 😮 Podobnie piszą w sklepach, gdy poszukamy po numerze części. I bądź tu teraz mądry 🫤

https://allegro.pl/oferta/szyba-czolowa-bmw-5-g30-g31-kamera-sensor-hud-20-11021912264

IMG_0088.thumb.jpeg.de5944fef5d9eac1fd1d4e67a003006a.jpeg Mam identyczne oznaczenia u żony w samochodzie VW a tam jest szyba akustyczna i termiczna. Wygląda na to ,że nie musi być napis. Powinna być litera A.

Edytowane przez Pawlar
Dodane ostatnie zdanie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

W 8er nie było szyb akustycznych. Po wybraniu tej opcji dostajemy jedynie szybę czołową fioletową z filtrem UV.

W G60 musi być zawieszenie m professional wtedy jeździ jak bmw. Bez tego to zwykła skoda. Co do wyciszenia jest naprawdę dobrze do 180 bardzo cicho. 

Edytowane przez --maly--
  • Moderatorzy
Opublikowano
7 godzin temu, --maly-- napisał(a):

W 8er nie było szyb akustycznych. Po wybraniu tej opcji dostajemy jedynie szybę czołową fioletową z filtrem UV.

W G60 musi być zawieszenie m professional wtedy jeździ jak bmw. Bez tego to zwykła skoda. Co do wyciszenia jest naprawdę dobrze do 180 bardzo cicho. 

No to chyba jak w każdym BMW 😉

Natomiast co do serii 8 to finalnie jej nie zamówiłem, więc nie będę się kłócił, ale i w konfiguratorze dana opcja zawiera słówko "akustyczna" i handlowcy też podkreślają, że seria 8 może mieć dzięki temu lepsze od serii 5 szyby z uwagi na termikę i akustykę:

image.png.9689e362740858fade51bf58f32e704d.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

https://carglass.ee/en/carglass/automotive-glass-marking-2/

https://www.team-bhp.com/forum/technical-stuff/175069-automotive-window-glass-codes.html

II - oznacza szybę laminowaną. Jak rozumiem, laminowana a więc podwójna. Podwójna a więc akustyczna.

Automotive window glass codes-range_rover_hud.jpg

Automotive window glass codes-range_rover_normal.jpg

Edytowane przez luk_byd
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
15 godzin temu, s0nar napisał(a):

No to chyba jak w każdym BMW 😉

Natomiast co do serii 8 to finalnie jej nie zamówiłem, więc nie będę się kłócił, ale i w konfiguratorze dana opcja zawiera słówko "akustyczna" i handlowcy też podkreślają, że seria 8 może mieć dzięki temu lepsze od serii 5 szyby z uwagi na termikę i akustykę:

image.png.9689e362740858fade51bf58f32e704d.png

Niestety to tylko folia zatrzymująca UV i dotyczy to jedynie przedniej szyby. Od dawna w niektórych modelach BMW ma taką opcję.

Opublikowano
11 godzin temu, luk_byd napisał(a):

II - oznacza szybę laminowaną. Jak rozumiem, laminowana a więc podwójna. Podwójna a więc akustyczna.

Laminowana to potrójna - szkło, folia, szkło. Chyba nie ma innych w żadnym samochodzie. Już nawet w 126p były.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Szyby przednie są laminowane.

Ale tak jak w oknach, może mieć zwykła folię lub akustyczną. 

Dla przykładu szyba 66.2 że (dwie szyby 6mm i 2 warstwy folii) standardową folia pvb ma Rw=37dB

Ta sama szybą z folią akustyczną ma Rw=40dB

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A i tak najwiekszy halas generuje okno dachowe 🤣

Opublikowano

jeśli w G60 wyciszyli koła to dobrze bo w G30 najwięcej hałasu wg mnie właśnie generują opony run flat , w stosunku do innego auta gdzie miałem szyby podwójne akustyczne to w G30 i tak jest ciszej  oprócz właśnie opon ( GY F1  rozmiar mieszany )

Opublikowano

Byłem ciekaw i znalazłem na G30 też było narzekań stylistycznych całkiem sporo:

Podsumowując: kiedyś to było i tak od zawsze.

Opublikowano

No ale taka prawda- f10 miała fajne matowe plastiki w środku, nie palcowały się i nie rysowały od samego patrzenia, w g30 wjechał już piano black, a w g60 poszła jakość w dół i wszystko dotykowe 🤷‍♂️ g60 jest może bardziej nowoczesne, ale designersko w niektórych miejscach wypada gorzej niż poprzednie generacje

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
20 godzin temu, davidpl napisał(a):

No ale taka prawda- f10 miała fajne matowe plastiki w środku, nie palcowały się i nie rysowały od samego patrzenia, w g30 wjechał już piano black, a w g60 poszła jakość w dół i wszystko dotykowe 🤷‍♂️ g60 jest może bardziej nowoczesne, ale designersko w niektórych miejscach wypada gorzej niż poprzednie generacje

W F10 tez było piano black - kwestia co kto i jak zamówił.

Opublikowano

Tak patrzę w konfigurator to 520i wypada korzystnie cenowo. Spoooro tańszy od 520xd. Patrząc na rabaty jakie można uzyskać na G60 ( ktoś tu dostał ostatnio 16.5% ) to takie auto idzie skonfigurować w M-pakiecie, ładnym kiolorze, na ładnych 20", z B&W i systemami Professional w kwocie 255k po rabacie. To dobra cena.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, zalezi napisał(a):

Tak patrzę w konfigurator to 520i wypada korzystnie cenowo. Spoooro tańszy od 520xd. Patrząc na rabaty jakie można uzyskać na G60 ( ktoś tu dostał ostatnio 16.5% ) to takie auto idzie skonfigurować w M-pakiecie, ładnym kiolorze, na ładnych 20", z B&W i systemami Professional w kwocie 255k po rabacie. To dobra cena.

Cena jak za Passata.