Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja zamawialem z HK, produkcja niby jest teraz, nie dostalem informacji ze sie nie wyprodukuje.

Ja musiałem usunąć HK z konfiguracji aby wyprodukowało się w czerwcu. Teoria, że nie mam HK dla 4 cylindrów też się nie sprawdza bo mam 6 cylindrów :D

Dlatego, że chodzi o najmocniejsze 6-cio cylindrowe wersje M340i/d

Opublikowano
Ja zamawialem z HK, produkcja niby jest teraz, nie dostalem informacji ze sie nie wyprodukuje.

Ja musiałem usunąć HK z konfiguracji aby wyprodukowało się w czerwcu. Teoria, że nie mam HK dla 4 cylindrów też się nie sprawdza bo mam 6 cylindrów :D

Dlatego, że chodzi o najmocniejsze 6-cio cylindrowe wersje M340i/d

Pewnie tak, ale w takim razie nie doprecyzowali tego w swoim komunikacie.

Opublikowano

Moje G20 320i zamawiane w połowie stycznia w końcu ma STATUS 152 - lakierownie.

Z Waszego doświadczenia / wiedzy ile trzeba czekać na transport do PL w obecnej chwili?

Opublikowano

Z Waszego doświadczenia / wiedzy ile trzeba czekać na transport do PL w obecnej chwili?

Moje wyprodukowane 6.05 -> 24.05 było w salonie.

Opublikowano

Dzisiaj dostałem informację o sztywnej produkcji na dzień 17.06. Czas dostarczenia auta do salonu od momentu produkcji to realne 3-4 tygodnie.

Opublikowano

Ciekawe jak długo (ile dni) trwa cykl przejścia 1 auta przez cały etap produkcji: Od arkusza blachy do zjazdu na parking z autami gotowymi do wysyłki?!

Ktoś ma taką wiedzę w ramach ciekawostki?

Opublikowano

Mniej niz 2 tygodnie. Ponizej dwa przyklady dla serii 5

Oba oczywiscie zamawiane w USA. Chcialbym tylko zauwazyc, ze swoje G30 zamawialem w podobnym terminie i nadal czekam na potwierdzenie produkcji...

Updated timeline:

10/28 - 111 - Order Received (15 days)

11/12 - 112 - Scheduled for production (13 days)

11/25 - 150 - Starting production (8 days)

12/03 - 151 - Exterior assembly (0 days)

12/03 - 152 - Paintshop (4 days)

12/07 - 153 - Entering assembly line (1 day)

12/08 - Assembly in progress (0 days)

12/08 - Quality Check (0 days)

12/08 - Ready for transport (0 days)

12/08 - Awaiting carrier assignment (6 days)

12/14 - Dispatched from factory (1 day)

12/15 - At the port (7 days)

12/22 - In transit (11 days)

1/2 - Moored in Baltimore, customs (4 days)

1/6 - VPC arrival, accessory installs (5 days)

1/11 - Released from VPC, sitting in a parking lot waiting for a carrier (8 days)

1/19 - In transit to dealership

Drugi

December 30th: Ordered At Dealership.

January 4th: Order Received.

January 6th: Production Scheduled.

January 25th: Production Begins.

February 2nd: Exterior Body Assembly Begins.

February 2nd (Later in the day): In The Paint Booth.

February 4th (My birthday!): Entering Assembly Line.

February 4th (Later in the day): Assembly In Progress.

February 4th (Later in the day): Quality Check.

February 5th: Final Assembly.

February 5th (Later in the day): Ready For Transport.

February 5th (Later in the day): Awaiting Carrier Assignment.

February 5th (Later in the day): Dispatched From Factory.

February 8th: At The Port

February 24th: In Transit

Opublikowano
Mniej niz 2 tygodnie. Ponizej dwa przyklady dla serii 5

Oba oczywiscie zamawiane w USA. Chcialbym tylko zauwazyc, ze swoje G30 zamawialem w podobnym terminie i nadal czekam na potwierdzenie produkcji...

Updated timeline:

10/28 - 111 - Order Received (15 days)

11/12 - 112 - Scheduled for production (13 days)

11/25 - 150 - Starting production (8 days)

12/03 - 151 - Exterior assembly (0 days)

12/03 - 152 - Paintshop (4 days)

12/07 - 153 - Entering assembly line (1 day)

12/08 - Assembly in progress (0 days)

12/08 - Quality Check (0 days)

12/08 - Ready for transport (0 days)

12/08 - Awaiting carrier assignment (6 days)

12/14 - Dispatched from factory (1 day)

12/15 - At the port (7 days)

12/22 - In transit (11 days)

1/2 - Moored in Baltimore, customs (4 days)

1/6 - VPC arrival, accessory installs (5 days)

1/11 - Released from VPC, sitting in a parking lot waiting for a carrier (8 days)

1/19 - In transit to dealership

Drugi

December 30th: Ordered At Dealership.

January 4th: Order Received.

January 6th: Production Scheduled.

January 25th: Production Begins.

February 2nd: Exterior Body Assembly Begins.

February 2nd (Later in the day): In The Paint Booth.

February 4th (My birthday!): Entering Assembly Line.

February 4th (Later in the day): Assembly In Progress.

February 4th (Later in the day): Quality Check.

February 5th: Final Assembly.

February 5th (Later in the day): Ready For Transport.

February 5th (Later in the day): Awaiting Carrier Assignment.

February 5th (Later in the day): Dispatched From Factory.

February 8th: At The Port

February 24th: In Transit

Skąd masz takie szczegolowe dane? Mozna gdzies podejrzec dla swojego produkowanego?

Opublikowano

Moje wyprodukowane 6.05 -> 24.05 było w salonie.

Moje m340d również wyprodukowane 6.05. Dziś miał być odbiór ale wyszła akcja techniczna na wadliwy wąż płynu chlodzacego i blokada wydania do czasu wymiany. Węża oczywiście nie ma w magazynie i musi się wyprodukować.

Sprawdź wartość katalizatora w swoim BMW.

https://www.autokat-katalizatory.pl/cennik-skupu

Opublikowano

Chyba zależy od szczęścia. Moja X4 w transporcie od 6 maja i ciagle slysze o coraz to dalszym terminie odbioru.

Opublikowano

Wiecie może jak wyglada sytuacja ze zwrotem zaliczki, jezeli salon nie wywiaze sie z dostarczenia samochodu z data wskazana na umowie?

Mialem odebrac auto do 30.06, ale juz teraz wiadomo ze produkcja jest na polowe licpa, wiec odbior koniec lipca/poczatek sierpnia.

Sprzedawca w BMW Bonkowscy w Szczecinie przy hangarowej, stwierdzil ze teraz to juz za pozno na zwrot zaliczki, bo auto poszlo do produkcji (o date produkcji dopytywalem 3 miesiace, dopiero w ubiegla srode dostalem info).

Opublikowano

Czym Ty się przejmujesz chłopie ja zaraz będę miał miesiąc jak auto zarejestrowane stoi na placu u Dielera i nie mogę odebrać bo wyskoczyła akcja serwisowa na wąż którego nie mogą wymienić bo go nie mają kabaret się dzieje :):):)

A leasing trzeba płacić zobaczymy jak podejdą do tematu przy odbiorze pytanie tylko kiedy :):):)

Opublikowano
Czym Ty się przejmujesz chłopie ja zaraz będę miał miesiąc jak auto zarejestrowane stoi na placu u Dielera i nie mogę odebrać bo wyskoczyła akcja serwisowa na wąż którego nie mogą wymienić bo go nie mają kabaret się dzieje :):):)

A leasing trzeba płacić zobaczymy jak podejdą do tematu przy odbiorze pytanie tylko kiedy :):):)

Dostałeś tzw. "czekadełko"? Samochód zastępczy na czas oczekiwania?

Opublikowano
Wiecie może jak wyglada sytuacja ze zwrotem zaliczki, jezeli salon nie wywiaze sie z dostarczenia samochodu z data wskazana na umowie?

Mialem odebrac auto do 30.06, ale juz teraz wiadomo ze produkcja jest na polowe licpa, wiec odbior koniec lipca/poczatek sierpnia.

Sprzedawca w BMW Bonkowscy w Szczecinie przy hangarowej, stwierdzil ze teraz to juz za pozno na zwrot zaliczki, bo auto poszlo do produkcji (o date produkcji dopytywalem 3 miesiace, dopiero w ubiegla srode dostalem info).

Zaliczka to zaliczka - mają zwrócić. NIech sobie biorą zadatek - wtedy będą mieć bezpieczeństwo że nie będą musieli oddawać...

Opublikowano

Zaliczka to zaliczka - mają zwrócić. NIech sobie biorą zadatek - wtedy będą mieć bezpieczeństwo że nie będą musieli oddawać...

No chyba się kolega myli. Znam różnice między zadatkiem a zaliczką ale w Ogólnych Warunkach Sprzedaży jakie daje salon Bońkowscy w Szczecinie, mamy taką klauzule -

" w wyniku odstąpienia od umowy przez SPRZEDAJĄCEGO z przyczyn zależnych od KUPUJĄCEGO, lub odstąpienia prez KUPUJĄCEGO ale z przyczyn zależych od niego, zaliczka jako KARA UMOWNA nie podlega zwrotowi"

Czyli wygląda na to że salon wycfanił się na takie sytuacje, przekształcając w umowie zaliczke na karę umowną :)

Nie wiem na ile taki zapis jest zgodny z prawem, ale domniemam że nie wydrukowali tej umowy z Auto Świat.

Oczywiście jest też klauzula że jeżeli odstąpia od umowy z winy sprzedawcy, to zaliczka jest zwracana ale już bez żadnych kar umownych czy zadośćuczynień dla kupującego.

Tylko skoro termin był do 30.06 a nie są w stanie się z jego wywiązać to czy wina rzeczywiście kupującego? Znowu na OWU jest klauzula że termin wydania auta na umowie jest tylko szacunkowy :)

Patrzać na to jak skonstruowana jest ta umowa, to nawet jakby mi powiedzieli ze za 5 lat auto dostane, to i tak nie mam prawa żadać zwrotu zaliczki. Wszystkie salony maja takie umowy?

Opublikowano
No to trochę słabo. Ale pewnie jakbyś poprosił o porozumienie stron, to by oddali, bo przecież chętnych nie brakuje ;)
Opublikowano
no tak, ale trochę bez sensu czekać na auto pół roku i jak już widać światełko w tunelu to odpuszczać. Miesiąc w tą czy w tamtą nie robi różnicy raczej w okresie półrocznym. No chyba, że ktoś się wkurzy na maksa i naprawdę nie chce już tego auta i pójdzie do Audi czy Merca i też poczeka tam drugie pół roku.
Opublikowano
Ja własnie po 6 miesiącach czekania (auto zamówione początkiem stycznia) dowiedziałem się, że slot produkcyjny jet na lipiec i powinienem dostac rowniez VIN. Z ciekawostek powiedziano mi że auto będzie bez ładowania indukcyjnego - podobno zdaniem sprzedawcy BMW wycofuje opcje ladowania bo musza nad tym rozwiazaniem popracowac. Ma ktos podobny przypadek? I czy będzie w zwiazku z tym bezprzewodowy Apple Car Play?
Opublikowano
no tak, ale trochę bez sensu czekać na auto pół roku i jak już widać światełko w tunelu to odpuszczać. Miesiąc w tą czy w tamtą nie robi różnicy raczej w okresie półrocznym. No chyba, że ktoś się wkurzy na maksa i naprawdę nie chce już tego auta i pójdzie do Audi czy Merca i też poczeka tam drugie pół roku.

Ja na swoje 3er czekam od grudnia 2020 i nadal nic nie wiadomo. Znalazłem więc wyjście awaryjne i zamówiłem w ostatnim tygodniu maja Audi. Wezmę to, co wyprodukuje się wcześniej. BMW nie ma jeszcze nawet ustalonej daty produkcji, a Audi ma być wyprodukowane pod koniec czerwca z odbiorem w połowie lipca. Zobaczymy czy tak będzie.

Opublikowano

Ja na swoje 3er czekam od grudnia 2020 i nadal nic nie wiadomo. Znalazłem więc wyjście awaryjne i zamówiłem w ostatnim tygodniu maja Audi. Wezmę to, co wyprodukuje się wcześniej. BMW nie ma jeszcze nawet ustalonej daty produkcji, a Audi ma być wyprodukowane pod koniec czerwca z odbiorem w połowie lipca. Zobaczymy czy tak będzie.

To dealer strasznie leci w kulki. Coś jest nie tak. Ja zamowilem w marcu i produkcje mam za tydzień.

Opublikowano

No dobra, ale jak nie ma indukcji to co z NFC i kluczykiem cyfrowym ?

Czy może być tak, że w miejscu indukcji zostawili połączenie NFC ?

Opublikowano

To dealer strasznie leci w kulki. Coś jest nie tak. Ja zamowilem w marcu i produkcje mam za tydzień.

Też mi się tak wydaje, dlatego już się nastawiłem psychicznie na inne auto.

Opublikowano
No dobra, ale jak nie ma indukcji to co z NFC i kluczykiem cyfrowym ?

Czy może być tak, że w miejscu indukcji zostawili połączenie NFC ?

NFC to osobna kwestia, niezalezna od ladowarki. Niemniej kluczyk cyfrowy tez jest usuniety w ramach restrykcji, z tego co mi dealer powiedzial.