Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Planuje doposażyć auto w hak. Z tego co się orientowałem elektryczny, automatycznie wysuwany to koszt ok 6 tys za używany hak montaż i kodowanie.

Jednak nie jest dla mnie priorytetem aby był elektryczny, może być i doczepiany ręcznie byle było estetycznie i po demontażu nie było nic widać. Będzie używany pewnie max 2 razy w roku do bagażnika na rowery.

Ktoś może przerabiał temat i coś podpowie? Polecicie jakaś firmę która by to solidnie wykonała? Wszelkie rady miłe widziane! Pozdrawiam

Opublikowano
W Bawarii Motors moszna zamontować Westfalię. Tylko podpisujesz kwit, że nie będziesz ciągać przyczep (montują sam hak nieelektryczny, bez zmiany chłodnicy itp). Całość może wyjść z 2 koła
Opublikowano
W Bawarii Motors moszna zamontować Westfalię. Tylko podpisujesz kwit, że nie będziesz ciągać przyczep (montują sam hak nieelektryczny, bez zmiany chłodnicy itp). Całość może wyjść z 2 koła

Chodzi o autoryzowanego dealera BMW Bawaria Motors Warszawa/Katowice?

Opublikowano
Montaż haka elektrycznego w ASO wg sztuki wyjdzie 13-14 koła (zmiana systemu chłodzenia, wiązki, więcej robocizny itp).
Opublikowano

Z ciekawości, co zmiana haka ma wspólnego z systemem chłodzenia.

Ps.

Potwierdzam cenę z ASO jeśli nie zrobimy tego „od razu”.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z ciekawości, co zmiana haka ma wspólnego z systemem chłodzenia.

Ps.

Potwierdzam cenę z ASO jeśli nie zrobimy tego „od razu”.

W przypadku zestawów doposażenia w starszych modelach(f10, F07 itp. ) Montaż haka wymusza zmianę wentylatora chłodnicy. Bodaj z wersji 650W na 800W

Instrukcja instalacji haka(z demontowalną kulą) dla G30/G31:

https://mega.nz/file/4p5llSTB#t9mE6mGpi8vGSSTCfRKxX-Z5YosOTSMnnsoKlHl12Ao

W kwestii układu chłodzenia przewiduje tylko wymianę wentylatora chłodnicy.

Bardzo ważna informacja to ta o konieczności zmiany głównego przewodu zasilania pod podłogą, jeśli nie mamy w wyposażeniu opcji 8SL(przygotowanie pod hak).

Od czasów F10 montaż haka bardzo często wiąże się z wymianą tylnej skrzynki bezpieczników. W tym przypadku też jest wzmianka o tym.

Teoretycznie fabryka nie przewidziała doposażenia w elektrycznie wysuwany hak, ale jest to możliwe. Da się kupić kompletną wiązkę takiego haka do F30 LCI. Do wersji z modułem AAG(taki sam moduł jest też w G30). Odrobina przeróbki kabli i da się to dopasować do innego modelu. Niedawno takie coś zrobiłem w F10. Argumentem za użyciem tej wiązki jest cena(niecałe 400zł jak dobrze pamiętam), gdzie wiązka doposażenia dla F10 to już ponad 700zł

Opublikowano

Kupiłem wypinany hak z modułem i wiązką we własnym zakresie (Westfalia) dedykowany do G30 a w serwisie BMW zamontowali. Koszt haka to 1800 brutto, montaż łącznie z badaniem ok 2500 brutto.

Używam wyłącznie pod platformę rowerową.

Opublikowano
Kupiłem wypinany hak z modułem i wiązką we własnym zakresie (Westfalia) dedykowany do G30 a w serwisie BMW zamontowali. Koszt haka to 1800 brutto, montaż łącznie z badaniem ok 2500 brutto.

O takie coś dokładnie mi chodzi! Z tym ze westfalia ma nacisk pionowy do 90kg a przy mojej platformie i 4 pełnowymiarowych rowerach nie wiem czy to nie będzie za mało... wiem ze są haki z naciskiem 120kg

Opublikowano

Jeśli nie wozisz 4 elektryków to raczej wystarczy ;-)

Waga platformy to około 20kg, rowery jak nie elektryki to też max 15-18kg jeden (do DH/enduro waga to około 16kg, szosowe to chyba bliżej 10 nawet)

Opublikowano

możesz pokazać jaki to konkretnie hak?

Dlaczego montowałeś go w aso?

co z gwarancją?

Opublikowano

a masz jakiegoś linka do oferty albo namiary na osobę, która się tym tam zajmuje?

Opublikowano
Sprostowanie, hak z montażem i wiązką elektryczną to koszt koło 6 tysięcy. Hak westfalii nie obsługuje czujników parkowania i kamery (samochód może widzieć hak jako przeszkodę). Jest to hak nieelektryczny, ze zdejmowaną głowicą.
Opublikowano

możesz pokazać jaki to konkretnie hak?

Dlaczego montowałeś go w aso?

co z gwarancją?

To jest taki hak https://ehaki.pl/westfalia-hak-holowniczy-bmw-serii-5-g30-sedan-2017,sp,6,4660

W ASO bo mam jeszcze gwarancję na auto a konieczna jest ingerencja w instalację elektryczną.

Ten sam hak zaoferowali mi w ASO o 1k drożej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zamontowałem oryginalny elektryczny hak bmw, używany, koszt 1200 zł, (allegro)do tego przekaźnik sterujący wysuwaniem haka, moduł sterowania światłami za 80 zł, zasilanie wszystkiego bezpośrednio z akumulatora. Całość z montażem nie przekroczyła 2000 zł. Montaż jest banalnie prosty, demontaż zderzaka, odkręcenie belki tylnej, zamiast niej idzie hak na 4 śruby. Wszystko idealnie pasuje.

Elektryka też nie jest skomplikowana, światła przez uniwersalny moduł, trzeba się tylko dostać do obydwu lamp. Wysuwanie / chowanie haka przez podwójny przycisk, jak wciskam to idzie prad przez przekaźnik do haka i się wysuwa lub chowa zależy od polaryzacji. Zasilanie z akumulatora wszystko oczywiście zabezpieczone bezpiecznikami.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprostowanie, hak z montażem i wiązką elektryczną to koszt koło 6 tysięcy. Hak westfalii nie obsługuje czujników parkowania i kamery (samochód może widzieć hak jako przeszkodę). Jest to hak nieelektryczny, ze zdejmowaną głowicą.

Jak użyjesz oryginalnego modułu AAG to da wszystko będzie działać prawidłowo.

A można go spokojnie użyć z hakiem westfalii.

Zestaw doposażenia(wiązka elektryczna i chyba moduł) to koszt ok. 1500zł. Dodatkowo do tego potrzebny jest hak(można użyć wspomnianej westfalii i nie brać instalacji uniwersalnej).

Opublikowano

W ASO jest też dostępny oryginalny hak odpinany ręcznie.

Nie wiem ile wołają za montaż. Pewnie jest to to samo co Westfalia tylko ze logo BMW.

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/03_1098-zdejm-zest-dopos-zaczepu-holown/vBH99704

maciekszz - rozumiem, że samochodu nie masz już na gwarancji? Ze wględu na gwarancję nie mogę się bawić w takie rzeczy. A gwarancję mam przedłużoną do końca leasingu, a jak leasing się skończy to samochód sprzedaję.

Też chcę założyć tylko do przewozu rowerów.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, już po gwarancji.

Z drugiej strony ingerencja jest tak nie wielka że nie powinni się przyczepić.

Opublikowano
W ASO jest też dostępny oryginalny hak odpinany ręcznie.

Nie wiem ile wołają za montaż. Pewnie jest to to samo co Westfalia tylko ze logo BMW.

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/03_1098-zdejm-zest-dopos-zaczepu-holown/vBH99704

maciekszz - rozumiem, że samochodu nie masz już na gwarancji? Ze wględu na gwarancję nie mogę się bawić w takie rzeczy. A gwarancję mam przedłużoną do końca leasingu, a jak leasing się skończy to samochód sprzedaję.

Też chcę założyć tylko do przewozu rowerów.

tak, ale on też z montażem kosztuje z 7k

• Moderatorzy
Opublikowano
Czy dokładają też przycisk rozkładania/składania haka? Potrzebowałbym dołożyć hak do wożenia rowerów i/lub skutera wodnego. Chciałbym oryginalne rozwiązanie z wysuwanym hakiem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy dokładają też przycisk rozkładania/składania haka? Potrzebowałbym dołożyć hak do wożenia rowerów i/lub skutera wodnego. Chciałbym oryginalne rozwiązanie z wysuwanym hakiem.

Fabryka w zasadzie nie przewidziała możliwości doposażenia w elektrycznie wysuwany hak. Tylko wersja z demontowaną kulą.

Jedynie w F30/F31 spotkałem się z instrukcją montażu elektrycznie wysuwanego haka