Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktoś z forumowiczów montował u siebie filtr antysmogowy? Widzę, że jest dostępna usługa montażu filtra PM10 i PM2.5. Zastanawiam się jaki jest koszt i użyteczność czegoś takiego. Jak rozumiem zamienia to filtr kabinowy na ten w teorii "mocniejszy"?

Przerabiałem temat w f30, sprawa wygląda tak, że zwykły filtr węglowy nie wyłapuje PM2,5, które jest najbardziej szkodliwe. Przy moim stylu użytkowania auta to nie ma sensu, bo po mieście robię krótkie odcinki i powietrze nie zdąży się oczyścić, a w trasie smogu nie ma :D Jakbym był taksówkarzem pewnie bym wydał te 500zł :D Lepiej zainwestować w porządne urządzenie, które utrzymuje jakość powietrza w domu.

Opublikowano
Czy ktoś z forumowiczów montował u siebie filtr antysmogowy? Widzę, że jest dostępna usługa montażu filtra PM10 i PM2.5. Zastanawiam się jaki jest koszt i użyteczność czegoś takiego. Jak rozumiem zamienia to filtr kabinowy na ten w teorii "mocniejszy"?

Przerabiałem temat w f30, sprawa wygląda tak, że zwykły filtr węglowy nie wyłapuje PM2,5, które jest najbardziej szkodliwe. Przy moim stylu użytkowania auta to nie ma sensu, bo po mieście robię krótkie odcinki i powietrze nie zdąży się oczyścić, a w trasie smogu nie ma :D Jakbym był taksówkarzem pewnie bym wydał te 500zł :D Lepiej zainwestować w porządne urządzenie, które utrzymuje jakość powietrza w domu.

Akurat w domu mam już oczyszczacz ;) "Problem" w tym, że jakieś 80% jazdy będzie po stolicy, dlatego też się zastanawiam. Czyli 500zł i wymiana co roku jak mniemam?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I od razu zapytam gdzie leży ten filtr w G20 ? bo mieszkając w Krakowie i okolicy, co pół roku muszę zmieniać filtr , a nie chce go szukać pól dnia :wink:
Opublikowano
I od razu zapytam gdzie leży ten filtr w G20 ? bo mieszkając w Krakowie i okolicy, co pół roku muszę zmieniać filtr , a nie chce go szukać pól dnia :wink:

To jest wkładka filtra kabinowego, tylko ze ma filtr hepa

Opublikowano

Akurat w domu mam już oczyszczacz ;) "Problem" w tym, że jakieś 80% jazdy będzie po stolicy, dlatego też się zastanawiam. Czyli 500zł i wymiana co roku jak mniemam?

Ja kabinowy wymieniam co pół roku, bo nie chce jeździć z tymi grzybkami, które tam mieszkają :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To jest wkładka filtra kabinowego, tylko ze ma filtr hepa

Właśnie o filtr kabinowy pytam , jest po Bożemu montowany czyli za schowkiem na rękawiczki , czy w bardziej pomysłowym miejscu ?

Opublikowano
wskoczyła mi aktualizacja 11/2019.70 - ma ktoś już ten soft ?

edit [widze że w X5 jest gadka na ten temat]

Z najciekawszych nowości widzę przygotowanie do zakupu aplikacji Drive Recorder :cool2: oraz możliwość ustawienia opcji włączania świateł tylnych razem ze światłami DRL.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Aktualizacja zrobiona, oczywiście nie może to być proste i przyjazne, najpierw zaczął pobierać samochód - w ciągu 20 min pobrał 0%. Potem wyskoczyło powiadomienie na telefonie, pobrałem. Wróciłem do auta, ciągle ten sam komunikat o przygotowaniu i 0%. W telefonie pokazuje że przesyła ale nic się nie dzieje - w końcu odpaliłem silnik - ruszyło :roll: Załadował do końca i wyskoczył komunikat że poinformuje kiedy będzie mógł zaktualizować. Zgasiłem więc silnik, zapytał czy chcę aktualizować, kilka alertów (zaciągnij ręczny, auto niedostępne do jazdy przez 20 min itp). W końcu się udało, nie widzę żadnych zmian poza tym że nie mogę już ustawić reguł klimatyzacji :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zgasiłem więc silnik, zapytał czy chcę aktualizować, kilka alertów (zaciągnij ręczny, auto niedostępne do jazdy przez 20 min itp). W końcu się udało, nie widzę żadnych zmian poza tym że nie mogę już ustawić reguł klimatyzacji :mad2:

A jakbyś nie włączył aktualizacji to mógłbyś korzystać z auta?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Tak, oczywiście, można ją odłożyć na później.

Z menu apps zupełnie zniknął program z regułami klimatyzacji, aktualizowałem zawartość - bez zmian.

W zasadzie tego nie używałem ale w zimie spoko było ustawić automatyczne podgrzewanie foteli poniżej jakiejś tam temperatury.

Opublikowano

Próbowałeś hard reset jak sugeruje @Yossi123?

Na forum bimmerpost ludzie pisali o tym samym problemie po aktualizacji i to pomogło.

Opublikowano
Próbowałeś hard reset jak sugeruje @Yossi123?

Na forum bimmerpost ludzie pisali o tym samym problemie po aktualizacji i to pomogło.

I jeszcze wylogowanie i ponowne zalogowanie.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Dzięki bardzo panowie, pomogło :cool2:

Wróciły "reguły klimatyzacji" i "caring car".

Opublikowano
Zmienialiscie już może klocki hamulcowe z tylu? Jeśli tak to ile wam wytrzymały? Bo moje skończyły się po 18 000 km...

U mnie się jeszcze trzymają, a mam ponad 27 000 km. Ostatnio jak patrzyłem, to trochę ich tam jeszcze jest.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Teoretycznie nie, ale auto uśpi się zanim się zaktualizują. 3-4 razy trzeba je „obudzić” żeby doszło do 100%.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A u mnie dotychczas zero monitów o aktualizacjach, ani w aucie, ani w aplikacji (pewnie efekt wizyty w ASO z aktualizacją softu w związku z działaniem asystenta pasa, TC i ustawianiem zbieżności). Zaktualizowałem tylko mapy. Ale dziwnym trafem grzebiąc w menu odkryłem, że Drive Recorder się zmaterializował i mogę od kilku dni rejestrować jazdę.
Instagram: @kolczasty
Opublikowano

Mam pytanie do użytkowników M340i lub kogoś w temacie.

Interesuje mnie jaki mają rozmiar przednie tarcze - 348 mm czy 374 mm. Może ktoś wymieniał i się orientuje?

W salonie twierdzą że w M340 są 348 mm a dopiero czerwone M Performence są większe i mają 374 mm.