Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dobra z tym latającym kotem to przesadziłem :wink:

Człowiek chcąc nie chcąc mierzy innych swoją miarą, a mi ciężko sobie wyobrazić sprzedaż dobrego samochodu z niewielkim przebiegiem po roku.

Jednak tak jak piszesz - ludzie są różni i dysponują różną ilością gotówki.

• Odpowiedzi 135
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Są też tacy jak ja ... kupuje diesla bo lubię.

Robię całe 15 tkm rocznie....

Opublikowano
2011 - 84000 km

z PL dystrybucji?

Kupiłem roczny z przebiegiem 24000 km w salonie DE (w briefie była jakaś spółka niemiecka, ale nic na jej temat w necie nie znalazłem, mogło to być wszystko wypożyczalnia, bankrut, jakaś kombinacja vatowska etc.). Teraz pykam do 10000 km na rok. Drugie tyle przejeżdżam motocyklem i trzecie drugim samochodem. Jak będę kiedyś sprzedawał to pewnie i tak nikt nie uwierzy że nie kręcony i nie bity :D

Opublikowano
2011 - 84000 km

z PL dystrybucji?

Kupiłem roczny z przebiegiem 24000 km w salonie DE (w briefie była jakaś spółka niemiecka, ale nic na jej temat w necie nie znalazłem, mogło to być wszystko wypożyczalnia, bankrut, jakaś kombinacja vatowska etc.). Teraz pykam do 10000 km na rok. Drugie tyle przejeżdżam motocyklem i trzecie drugim samochodem. Jak będę kiedyś sprzedawał to pewnie i tak nikt nie uwierzy że nie kręcony i nie bity :D

530D z takim przebiegiem to ja szanuję :cool2:

Opublikowano

f11 520d 02/2015 - 225kkm

kupilem demo full bieda byznes-lajn z przebiegiem 990km i sprzedalem auto w tym samym serwisie

olej wymienialem co 12-13tys (millers), w skrzyni co 90tys

na gwarancji wymieniony egr i chlodnica klimy plus przednia szyba po kamyku, poza tym bezawaryjny

szczesliwy kupujacy nie wiedzial w co mnie calowac :mrgreen:

tapatalked

jest moc, będzie szmoc ;)
Opublikowano

@kosa666 - tak, ze skrzynia sa male niedogodnosci (czasami poszarpywanie na nizszych biegach, glownie na zminym silniku) - wymienialem olej w skrzyni , robilem adaptacje i uaktualnienie oprogramowania, ale nic to nie pomoglo :( duzo osob tutaj narzeka na takie problemy nie tylko w F10/F11 - generalnie przyzwyczailem sie :)

Rozrzad, troche mi halasowal i wymienilem jakes 6 miesiecy temu, chociaz przy wymianie w ASO stwierdzili ze nie bylo potrzeby (podobno)

Jesli idzie o wtryski to nie mam zadnych problemow (narazie) :).

Opublikowano

no właśnie Twój przypadek potwierdza moje przypuszczenia, że jak auto sporo jeździ to mniej cierpi niż na krótkich odcinkach (bo rumiem, że takowe masz przy Twoim przebiegu)

PS - a z jakim przebiegiem i kiedy kupiłeś z PS?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kosa ma problem do ludzi którzy mają niski przebieg (czytej mniej niż 200) :-)
Opublikowano

czy ma problem "do ludzi"? NIE :) raczej do sprzętu :D

po prostu zastanawiam się, jaki wpływ na diesla ma robienie 10tyś km rocznie (w sumie to szukam też logiki takiej sytuacji, bo jakby nie moje przebiegi to w życiu bym klekota nie kupił) :norty:

PS - zresztą, od niedawna nabrałem sporego dystansu do programu PS, myślę że kiedyś napiszę o tym dłuższy post

Opublikowano
............PS - zresztą, od niedawna nabrałem sporego dystansu do programu PS, myślę że kiedyś napiszę o tym dłuższy post

Nie krepuj się wal od razu. Skoro tak piszesz to podejrzewam, że raczej masz złe doświadczenia z PS.

Sam mam auto z PS, zastanwiam się nad kolejnym. Twoje przygody / doświadczenia pozwolą spojrzeć na temat z innej perspektywy.

A nei tylko ja jestem zainteresowany PS.

Opublikowano

niektórzy pewnie wiedzą, że niedawno byłem na etapie zmiany auta... szukałem F11 lub (pierwotnie G31, ale mało funduszy).... auto bezwypadkowe z PS, po sprawdzeniu VININFO, taki kwiatek:

29e08d8ef6b40a1em.jpg

sprawdzili dokładniej i okazało się to prawdą (oczywiście nic o tym nie wiedzieli) - przeprosinom nie było końca :duh:

ps- wieczorem przysiądę to napiszę więcej (miałem tak w dwóch na trzy auta, drugie w mniejszej skali)

edit: ostatecznie kupiłem nowe auto innej marki :(

Opublikowano

@kosa666 - przykro mi slyszec ze takie masz doswiadczenia z PS - nie jestem pewien czy tylko w PL czy rowniez DE.

Ja w PL nie rozgladalem sie bo interesowalo mnie wyposazenie a w PL trudno bylo o dobrze wyposazone samochody

w przeciwienstwie do salonow w DE. To juz jest moje drugie auto z PS z salonu DE. W obydwu przypadkach odbylo sie tak samo.

Szukanie przez Internet, telefon do salonu, wyptanie o szczegoly, wiecej zdjec , negocjacja ceny etc, pozniej przelew EUR

bilet na samolot i odbior samochodu. W obydwu przypadkach samochody super utrzymane, serwisowane i bezwypadkowe.

Zreszta w na umowach/dokumentch sprzedazy to jest wszystko wpisane etc. Pozniej oczywiscie to potwierdzilem :) ale wszystko

bylo super.

Dodam ze PS to nie tylko bezwypadkowe samochody, dlatego jak szukalem to odarazu pytalem o to, w DE bez problemow

I otwarcie mowili ze np. byl naprawiany i moga przedstawic dokladnie co i jak - ale mnie takie samochody nie interesowaly.

Ja zlego slowa nie moge powiedziec o PS, jedyny problem to kwestia realizacji ewnetualnej gwarnacji Premium Selection DE w Polsce,

niestety nie dziala to jak w przypadku np. Audi a szkoda.

Byc moze kwestia jak poruszasz to problem z Polskimi salonami ... w co jestem w stanie uwierzyc.

Co do kupowania samochodow innych marek mialem podobny dylemat, kupic super wypasionego VW, Skode, Mazde etc czy moze jednak 3 letnia (45K km) super wyposazona F10,

wygralo BMW :) i nie zaluje.

Jasne ze nie jest idealnym samochodem ale powiem ze wciaz wsiadajac do niej robie to z przyjemnoscia pomimo tego ze ma 8 lat.

Opublikowano

nie o to mi chodziło, że neguje program PS - jest to jeden z lepszych programów wymiany aut, ale... ale tam też pracują ludzie i popełniają błędy

rozwijając mojego posta, jest kilka kwestii o których się dowiedziałem, a o których warto by inni wiedzieli:

1) duże wypożyczalnie aut negocjują zakup hurtowy aut i dostają np na starcie rabat -20%, w umowie z dilerem zawierają klauzulę, że ten odbierze te auta za rok w rozliczeniu za kolejną dostawę nowych aut (te auta trafiają również do PS)...

2) często auto w użyczeniu długoterminowym (chyba się to nazywa Comfort Lease) rejestrowane jest na BMW i sprzedając te auto poprzez PS, mówią, że jeździł nim jakiś manager BMW (a auto jeździło np w wypożyczalni).

3) auto o którym wspomniałem w poprzednim poście (było w PS w Polsce), zostało naprawione poza ASO (brak śladu u nich), ale za to z ubezpieczenia (więc pozostał ślad w funduszu ubezpieczeniowym, czy jak się to tam nazywa)

4) niestety zdarza się też tak, że auto ma cofany licznik pomiędzy przeglądami (ktoś np robi 60tyś, a przed przeglądem w ASO kręci na 30 i tak wtedy jest zapisywane w komputerze) - oczywiście to jest szyte grubymi nićmi, ale kilku oferentów chętnych kupić moje auto podpowiadło mi, że tak mam robić jeżdżąc 60tyś rocznie (po 5 latach zamiast 300tyś byłoby 150tyś)

nie chcę jakiejś gó...burzy, ale polecam sprawdzać indywidualnie auto przed zakupem (nawet w programie PS)

Pozdrawiam

EDIT: nawet teraz "na szybko" przykładowe auto:

https://katowice.bmw-bawariamotors.pl/samochody-uzywane-do-odbioru/BMW-Serii-5-Limuzyna-530e-M-Sport-Czarny,5Zk2eWhAY1Bzydv6xBIwZH

ma jakąś szkodę na koncie (żeby mieć szczegóły, trzeba zamówić płatny raport):

https://www.vin-info.pl/zamow-raporty/WBAJA91020G981683

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z Bawaria Katowice też mam (nie)jedną śmieszną historię. Dawno temu, jak szukałem taniego i ekonomicznego wozidła po przesiadce z E65 V8 (jakieś 10-12 lat temu), znalazłem u nich piękne E91. Pod maska był diesel 2.0, chciałem co prawda coś większego, jednak auto było świetnie skomponowane (carbonschwarz i skóra ostrygowa, plus niezłe wyposazenie), byłem więc w stanie zaakceptować ten mankament. Przyjechałem, nie miałem doświadczenia z lakierem ale rodzina z DE ostrzegała, że widać każdą rysę: poprosiłem, aby postawili go w słońcu, bo był piękny słoneczny dzień. Moim oczom nie ukazał się co prawa las krzyży, jednak spokojnie miałem ochotę sprzedawcę ukrzyżować - okazało się, że wszystkie elementy poza maską a dachem były lakierowane, co na tym kolorze dobitnie widać, a potwierdził to chwilę potem miły człowiek z czujnikiem lakieru.

Innych wpadek nie przytoczę, bo zeszłoby mi pisania na cały wieczór ;)

Nie oznacza to, że uważam, iż to zły dealer, serwisowałem u nich samochody i mają na pewno grono przyjemnych w kontakcie pracowników. Są raczej normą w tym biznesie, przynajmniej według mojego doświadczenia.

Więc co do uwag kosy, w 100% sie zgadzam. Sam kupiłem F10 kilkumiesięczne (jak się później okazało) po wypożyczalni, w bardzo dobrej cenie (około 110k taniej za 2.0d niż cennik). Sprzedający miał ich 5 na placu, więc mogłem sobie również wybrać. Jakiś miesiąc później widziałem pozostałe 2 w ofercie mojego ulubionego dealera, z przebitką 30+k od ceny mojego zakupu :)

Jak chcecie kupić PS, to nagle okazuje się, że BMW ma setki menedżerów wyższego szczebla jeżdżących tymi samochodami i wszystkie lądują w PL ;)

Opublikowano
nie o to mi chodziło, że neguje program PS - jest to jeden z lepszych programów wymiany aut, ale... ale tam też pracują ludzie i popełniają błędy

rozwijając mojego posta, jest kilka kwestii o których się dowiedziałem, a o których warto by inni wiedzieli:

1) duże wypożyczalnie aut negocjują zakup hurtowy aut i dostają np na starcie rabat -20%, w umowie z dilerem zawierają klauzulę, że ten odbierze te auta za rok w rozliczeniu za kolejną dostawę nowych aut (te auta trafiają również do PS)...

.... to nie jest jakis wałek tylko .... strategia sprzedazowa BMW ;) .... ktoś sie musi wywiaaać ze sprzedazy iluś tam tyś sztuk sam. ..... podpisują z dużymi wypozyczalniami umowe na "sprzedaż " BMW .... potem tymi autami faktycznie jeżdżą głównie pracownicy koncernu a po 6 miesiącach sprzedają te auta na wolnym rynku w pakietach po kilkanaście sztuk :) .... BMW ma wyrobiony plan i każdy jest zadowolony :)