Skocz do zawartości

CHIPTUNING BMW seria G, silniki B38, B47, B58, B48, B58, N63

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

B47 w g21 2019 chcę wrzucić stage 1 w silniku i zastanawiam się czy robić też stage 1 w skrzyni? 
Ona jak dla mnie jest dosyć szybka z podstawowym softem i w sumie więcej nie potrzebuję szczególnie jak przesiadłem się z 6hp w e60 🙂

Czy ktoś z Was robił tylko stage 1 silnika i jest zadowolony?

Robił będę w tc-perfomance Łódź. 

• Moderatorzy
Opublikowano

Wgraj sobie xhp, będziesz zadowolony podwójnie 🙂

spacer.png

Opublikowano

Ile Cię kosztowała licencja i czy możesz ją przenieść na kolejny samochód?

Z akcesorii niezbędnych wystarczy kabel enet+aplikacja xHP na telefonie?

• Moderatorzy
Opublikowano

Można przenieść.

300euro ale to było 5lat temu. Na stronie sprawdzisz ile będzie kosztowało do Twojego samochodu.

Wystarczy enet i telefon. Na pierwsze wgrywanie dobry akumulator albo zasilacz. U siebie wgrywałem na samym akumulatorze ale to zawsze ryzyko.

spacer.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

JAk wygląda kwestia programu do B48 z produkcji sierpień 2020? Z tego co czytałem są już te kompy mocno poblokowane i ciężko o chipa, gdzieś mi się obiło o oczy, że jakaś firma z Finlandii odblokowuje ale trzeba im wysłać moduł/ecu. Jak to wygląda w praktyce? Nie biorąc pod uwagę Box'a tylko odblokowanie normalne + program  na jaki przyrost można liczyć na stage1 na fabrycznych podzespołach i jak kosztowo to wygląda +-?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 godziny temu, Avenged90x napisał(a):

JAk wygląda kwestia programu do B48 z produkcji sierpień 2020? Z tego co czytałem są już te kompy mocno poblokowane i ciężko o chipa, gdzieś mi się obiło o oczy, że jakaś firma z Finlandii odblokowuje ale trzeba im wysłać moduł/ecu. Jak to wygląda w praktyce? Nie biorąc pod uwagę Box'a tylko odblokowanie normalne + program  na jaki przyrost można liczyć na stage1 na fabrycznych podzespołach i jak kosztowo to wygląda +-?

Ta firma to Femto.

Generalnie póki co lipa, TC-Performance ma opcję,  wymontują, wyślą, potem zrobią program.

Kosztuję póki co konkretnie. 

Cały czas coś tam słychać, że niby już, ale póki co lipa  😉

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
12 godzin temu, MedicuS napisał(a):

Ta firma to Femto.

Generalnie póki co lipa, TC-Performance ma opcję,  wymontują, wyślą, potem zrobią program.

Odpowiedzieli mi ostatnio, że tylko wysyłka i nie wiadomo czy kiedykolwiek będzie dostępna inna opcja.

Opublikowano
13 godzin temu, MedicuS napisał(a):

Ta firma to Femto.

Konkretnie, czyli ile mniej więcej trzeba liczyć? 😅

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Avenged90x napisał(a):

Konkretnie, czyli ile mniej więcej trzeba liczyć? 😅

Coś koło 10 tys jeśli dobrze pamiętam,  ale napisz do Nich być może coś się zmieniło. 

Miała pojawić się też opcja,  w lutym mi tak napisali,  że odblokowują na miejscu i cała operacja zamyka się w jednym dniu.

No,  ale chyba póki co, to nie ruszyło. 

W przypadku Femto masz auto uziemione około tygodnia. 

Edytowane przez MedicuS

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
3 godziny temu, MedicuS napisał(a):

Coś koło 10 tys jeśli dobrze pamiętam,  ale napisz do Nich być może coś się zmieniło. 

Miała pojawić się też opcja,  w lutym mi tak napisali,  że odblokowują na miejscu i cała operacja zamyka się w jednym dniu.

No,  ale chyba póki co, to nie ruszyło. 

W przypadku Femto masz auto uziemione około tygodnia. 

1580 euro plus strojenie 2000 zł 

Opublikowano
11 godzin temu, Avenged90x napisał(a):

No to faktycznie konkret :/.. może kiedyś cos wymyślą, aby było bardziej "po ludzku" cenowo..

Tutaj cena jeszcze nie jest najgorszym problemem, czas, te kilka dni gdzie trzeba czekać na wysyłkę ECU i czy się nie zgubi po drodze...

Opublikowano

A tak przy okazji, czy za pomocą aplikacji MHD można łatwo sprawdzić, czy sterownik jest zablokowany? Spotkałem się z takim komentarzen na jednej z grup na FB. MHD posiadam w obecnym E92 335i, a lada moment stanę się właścicielem G31 530i z 2020r, produkcja sierpień i jestem ciekaw czy da się tak sprawdzić. Rozmawiałem z jednem warsztatem, który się specjalizuje w chip-tuningu, i powiedzieli, że bez wyjęcia sterownika nie da się stwierdzić, czy jets zablokowany czy nie, aczkolwiek nie pytałem go o MHD, bo wtedy jeszcze nie wiedziałem o tym.

Opublikowano

Cześć!

Czy ktoś z Was ma może zainstalowanego race chip gts black do 520xd LCI?
Jak wiadomo nie ma szans na typowe strojenie w ludzkiej cenie i zastanawiam się czy jest sens montowania tego ustrojstwa?
Daje to jakiś jako taki efekt?

Pozdrawiam
Maciek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
51 minut temu, Maciek525 napisał(a):

Cześć!

Czy ktoś z Was ma może zainstalowanego race chip gts black do 520xd LCI?
Jak wiadomo nie ma szans na typowe strojenie w ludzkiej cenie i zastanawiam się czy jest sens montowania tego ustrojstwa?
Daje to jakiś jako taki efekt?

Pozdrawiam
Maciek

Tutaj będzie tyle opinii co forumowiczów  😉

Ja póki co czekam, prawdopodobnie szybciej zmienię auto na nowe niż się doczekam. 

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
3 godziny temu, MedicuS napisał(a):

Tutaj będzie tyle opinii co forumowiczów  😉

Ja póki co czekam, prawdopodobnie szybciej zmienię auto na nowe niż się doczekam. 

No tak podejrzewam 🙂, miałem nadzieję, że wypowie się ktoś kto założył i ma porównanie przed i po założeniu.

Mam opcję kupić używkę wyjętą z identycznego auta i stąd pytanie 🙂 Na nowy bym się nie decydował.

Opublikowano

Cześć,

g20 320i xdrive rok 2025 , pytanie czy można zrobić stage 1 tak żeby nie stracić gwarancje, 

jaka jest szansa ze znajdą jakieś ślady w ASO?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, Keep Roko napisał(a):

Cześć,

g20 320i xdrive rok 2025 , pytanie czy można zrobić stage 1 tak żeby nie stracić gwarancje, 

Po pierwsze primo wydaje mi się,  że lci2 w ogóle nie ma opcji na program, póki co lci, ale pewności nie mam  

Po drugie primo,  albo program,  albo gwarancja  😉

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
W dniu 12.04.2025 o 22:12, Keep Roko napisał(a):

Cześć,

Jedynym wyjściem z sytuacji jest box.

Opublikowano

Race chip raczej działa. Kumpel ma w trzecim aucie. Pierwszym zrobił 120tys km. Dalej jeździ córka. Nie są to spektakularne przyrosty bo musi być bezpiecznie, ale dziala

Opublikowano

Pewnie, że działa i wszystko bezpiecznie. 3ch kumpli używa od lat w samochodach VAG, w tym RS3 które robi 3,6s do 100 (max. program)...

Opublikowano
W dniu 14.04.2025 o 14:15, krzysiek72 napisał(a):

Jedynym wyjściem z sytuacji jest box.

Przecież box zostawia ślad w logach także przy jakiejkolwiek usterce silnika odrazu wykryją inne wykresy pracy.

Opublikowano
10 godzin temu, JuRik99 napisał(a):

Przecież box zostawia ślad w logach także przy jakiejkolwiek usterce silnika odrazu wykryją inne wykresy pracy.

Jedni mówią tak, a inni, że nie, ja osobiście nie spotkałem jeszcze kogoś kto założył box i miał w tym czasie problem z silnikiem na gwarancji, więc nie mogę potwierdzić.

Osobiście założyłem boxa po gwarancji.