Skocz do zawartości

CHIPTUNING BMW seria G, silniki B38, B47, B58, B48, B58, N63

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Edit- może komuś się przyda, gdyby ktoś chciał to dte i race chip podpinają się w te same dwa miejsca w przypadku m340d. Wg mnie nie ma specjalnej różnicy między nimi. I tego i tego, a szczególnie Race Chipa, są setki tysięcy zamontowanego na całym świecie, dosłownie, USA, Indie, europa obojętne.

W m340i Dte i Race Chip podpinają się w trzy miejsca, trzecim jest czujnik wałka rozrządu 

Opublikowano
17 godzin temu, dbxasd napisał(a):

Po wielu latach oczekiwania, powoli rodzi się nadzieja na realną alternatywę dla Femto w kwestii odblokowywania DME, co więcej, zabieg ma być wykonywany na miejscu, u tunera, bez wysyłania DME nigdzie.

Poczytajcie ten wątek na bimmerpost:

https://g80.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=2154237

Bardzo ciekawe....

Poczekamy, zobaczymy, czy coś z tego wyjdzie.

Opublikowano
W dniu 26.01.2025 o 13:21, macste napisał(a):

Czy ktoś podpinał racechip w 340i LCI, może jakieś wykresy z "hamowania"?

Racechip nie, ale JB4.

Opublikowano
7 godzin temu, komoornik napisał(a):

Racechip nie, ale JB4.

Masz może wykresy, jak odczucia po dłuższym użytkowaniu? Jak coś na prv, dzięki. 

Opublikowano
W dniu 30.01.2025 o 20:46, maxox napisał(a):

Wejdź np na Facebooka Sportmile z warszawy

Dzięki

Opublikowano
5 godzin temu, maxox napisał(a):

Jb4 do 340i byłby chyba najlepszy, tylko nie wiem czy jest do dostania w PL

Jak tam przyjacielu @maxox założyłeś tego RaceChipa? Bo też się nad nim zastanawiam do 340d LCI2.
Jak w ogóle traktowany obecnie jest program do skrzyni xHp, bo troche lat nie siedziałem w tym i nie wiem czy to jeszcze popularne rozwiązanie i gra warta świeczki? Czy obecnie ZF są tak zestrojone, że nie ma co ich modyfikować?

Opublikowano

Już niebawem wszystkie BMW 2020+ bedziemy wykonywać w ciągu kilku godzin tak jak standardowe strojenie.

Taką informację przesłało TC-Performance.

Nic tylko się cieszyć.

• Lubię to 3
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 2.02.2025 o 13:07, krzysiek72 napisał(a):

Już niebawem wszystkie BMW 2020+ bedziemy wykonywać w ciągu kilku godzin tak jak standardowe strojenie.

Taką informację przesłało TC-Performance.

Nic tylko się cieszyć.

Też uzyskałem takie info,  ponoć jeszcze w tym miesiącu 🙂

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
37 minut temu, krzysiek72 napisał(a):

Oby tylko z ceną nie przesadzili 😉

To też,  ciekawi mnie, czy wszystko odpali, czy tylko prelci 🤨

BMW G21 318d - jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
40 minut temu, komoornik napisał(a):

TC-Performance już odpisało w jednym komentarzu że drożej niż FEMTO...

Też to widziałem,  aczkolwiek ja liczę na to,  że będzie opcja po kablu bez wyjmowanie ECU, wtedy powinno być rozsądnie. 

BMW G21 318d - jest

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, komoornik napisał(a):

TC-Performance już odpisało w jednym komentarzu że drożej niż FEMTO...

Ciekawe jak inne serwisy podejdą do tematu 

Edytowane przez krzysiek72
Opublikowano

Cześć,

Poszukuję dobrego fachowca do chiptuningu BMW 320iX B48 184 konie w okolicach Bydgoszczy (promień 200km, może to być Poznań/Trójmiasto/itp.) 

Opublikowano

Czy ktoś korzystał z usług "mobilnych koderów", którzy prowadzą swoją stronę na fb? Dla silnika B48 zapowiadają wzrost 252 -> 300 PS oraz 350 -> 450 Nm. Również robią tuning skrzyni biegów, ponoć lepszy od xHP. Cena za te usługi nie jest najniższa, ale jeśli jest to zrobione dobrze to najważniejsze (ponoć dają miesiąc gwarancji albo zwrot pieniędzy). Jak na razie zebrałem dwie opinie, obie pozytywne, z czego w jednym przypadku 530i przejechała tak 100k km i wszystko okej.

icon3.png G30 530i xDrive

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Stage1 dla starego b48 jest juz tak obcykany ze nie ma zlych tunerow, wszyscy jada na tych samych gotowcach. Prawdziwych tunerow poznajesz jak chcesz cos wiecej niz 1 a tu dla mnie m4performance z Koszalina oraz teceki z Lodzi. Odnosnie skrzyni, nie wazne co mowia, nie ma na rynku tak dopracowanego, z mozliwoscia dowolnej konfiguracji, produktu jak xhp. Odnosnie MobileCoders, chlopaki sie znaja, jak malo kto, na retrofitach/nawigacjach/kodowaniu. 

Opublikowano (edytowane)

Właśnie chodziło mi o to czy jest różnica czy wybiorę xHP czy też program od nich, gdzie niby potrafią to dopasować jeszcze dokładniej niż xHP (gdzie ponoć można wgrywać customowe mapy poza Stage 1/2/3). Stąd chciałem zapytać czy ich ustawienia faktycznie mogą być lepsze od tego co oferuje xHP w Stage 1. Na plus pewnie to, że robią silnik i skrzynię jednocześnie, więc może te ustawienia jakoś lepiej pasują do siebie. No i czy te B48 po takich akcjach dobrze się sprawują, ale na ten moment wygląda na to, że tak, że Stage 1 to nic wielkiego dla tego silnika. Też kwestia jakość/cena, bo sam tuning silnika da się zrobić taniej, wg tunera rzekomo okolice 285 PS za ok. 70% ceny. Skrzynia to trochę drożej niż xHP, ale to też trzeba mieć sprzęt aby to bezpiecznie zainstalować (ja nie posiadam) - być może to też ma wartość, aby zrobić raz a dobrze.

Edytowane przez MatiKosa
dodatkowe informacje

Opublikowano (edytowane)

Może będzie soft lepszy, a może Ci nie będzie pasował.

Mając licencję xHP możesz sobie dowoli zmieniać parametry i flashować.

Flashowanie 8HP to żadna filozofia, a sprawdzony sprzęt nie kosztuje ogromnych kwot (np. MHD Universal).

Edytowane przez komoornik
Opublikowano

Mi zależy głównie na tym aby skrzynia w trybie Comfort była szybsza i aby obroty nie były aż tak niskie. 

A tak to pytam trochę o "value for the money". Wizyta u tunera bądź też MHD + xHP to jakieś 3800, u mobilnych to będzie +30% za komplet. I tu moje pytanie : czy faktycznie jest to o tyle lepsze, że warto.