Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam pierwszą wymianę klocków z przodu, po 39 tys km. W ASO zaspiewali 900 zł brutto z wymianą. To podziękowałem, bo potem znowu na tych ich "oryginalnych" przejade 40 tys :D O co chodzi z tym brudzeniem felg, czyli klockami bezpyłowmi ? Oprócz tego to nie mają innych właściwości , żeby trzeba było za nie przepłacać ?

Czy skomplikowane jest zmiana wpisu w kompie samochodu po wymianie klocków wraz z czujnikiem ?

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Też byłem przed dylematem klocki oryginalne pylące czy też inne. Wybrałem Brembo Xtra (nowość 2018/2019). Polecam. Cena komplet przód i tył do hamulców M z czujnikami to 900 zł. U mnie jedynie mam docieranie do już używanych tarcz.
  • 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tak przy okazji pytanie.

Czy przy wymianie tarczobębnów tył trzeba wymieniać szczęki od ręcznego?

Zakładam, że mają jeszcze sporo okładziny.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dzisiaj zapalił mi się komunikat, że klocki wymagają wymiany. W związku z tym mam kilka pytań do forumowiczów.

1. Czy mogę sprawdzić w menu które klocki wymagają wymiany (przód czy tył)?

2. Czy wraz z klockami należy wymienić czujniki zużycia klocków hamulcowych i ile jest tych czujników?

3. Czy ktoś może podać mi jakie dokładnie klocki należy kupić (chodzi mi o nr fabryczny zarówno klocków przednich jak i tylnych)? Dodam, że moje auto to BMW F20 116i 136KM, rok prod. 2011.

4. Czy po wymianie klocków należy podłączyć komputer, aby wykasować komunikat?

5. Jakie klocki polecacie?

Z góry dziękuję za pomoc!!

Opublikowano

Powinna byc informacja które klocki w menu.

Komunikat można skasować samemu w menu.

Jesli czujnik jest starty komunikatu nie usuniesz dopoki nie wymienisz czujnika.

Dobór klocków potrzeba najlepiej nr vin

U siebie mam tarcze brembo, klocki ferrodo i jestem w miare zadowolony.

Opublikowano

Polecam usługi firmy auto.brakeparts.pl :cool2:

Kupuje u nich części do 4 czy 5 auta i jestem bardzo zadowolony.

Na ich stronie masz dobrą wyszukiwarkę, ale możesz też napisać maila z nr VIN i określić budżet. Na pewno dobiorą coś odpowiedniego.

Opublikowano

Dziękuję za wskazówki!!

Komunikat już usunięty z poziomu menu, okazało się, że klocki i czujniki są OK, komunikat pojawił się, ponieważ przejechałem zaprogramowaną ilość kilometrów, po której należy dokonać sprawdzenia.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Przyszedł czas na serwis hamulcowy w moim podkręconym 116i. Z racji, że auto teraz ma koło 240KM mocy na tył zamierzam założyć ceramiczne ATE 13.0470-3859.2

Problemem natomiast jest przód. Mocniejsze warianty F20 mają inne - większe o cal tarcze, a co za tym idzie również inne klocki. Zastanawiam się więc, co muszę zrobić, żebym zamiast do przedniego ATE 13.0470-3865.2, które pasowałyby do mojego układu hamulcowego, wcisnąć na przykład ATE 13.0470-4875.2, które jest montowane w jedynkach o większej mocy. Co muszę wymienić poza przednimi klockami i tarczami, żeby mieć hamulce odpowiednie do tej mocy i jaki będzie koszt całkowity takiej zabawy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich!

Przyszła pora na wymianę wszystkich klocków (przód/tył). Mam do was kilka pytań. Ktoś korzystał z usług tej firmy https://auto.brakeparts.pl/ i mógłby coś powiedzieć na ten temat ? warto/niewarto ?

Znalazłem na stronie klocki ATE Ceramic na przód za 381 zł i na tył za 257 zł ? Ktoś miał lub orientuje się ? Warto?

Znalazłem jeszcze BREMBO XTRA na przód za 346 i tył za 236 zł. Bardzo dziękuje za odpowiedz.

Pozdrawiam;)

Opublikowano
Witam wszystkich!

Przyszła pora na wymianę wszystkich klocków (przód/tył). Mam do was kilka pytań. Ktoś korzystał z usług tej firmy https://auto.brakeparts.pl/ i mógłby coś powiedzieć na ten temat ? warto/niewarto ?

Znalazłem na stronie klocki ATE Ceramic na przód za 381 zł i na tył za 257 zł ? Ktoś miał lub orientuje się ? Warto?

Znalazłem jeszcze BREMBO XTRA na przód za 346 i tył za 236 zł. Bardzo dziękuje za odpowiedz.

Pozdrawiam;)

Od wielu lat u nich kupuję. Najlepiej napisać bezpośrednio i podać jakie parametry Cię interesują. Na pewno doradzą coś konkretnego.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć wszystkim!

Ja mam z kolei następujące pytanie:

Jaka wielkość tarczy przód/tył pasuje do F20 118d 2012? Na AUTODOCu wyskakuje na przód do wyboru: 284mm/340mm/370mm a na tył 290mm/345mm.

Czy śmiało mogę brać te największe? Czy takie same jakie mam aktualnie? A tego nie wiem.

Pozdr!

• 1 rok później...
Opublikowano
Da się, ale trzeba wymienić zaciski. Tak na początek… Tanio nie będzie. Może lepiej zainwestuj w porządne tarcze i klocki? Możesz też wymienić przewody na te w stalowym oplocie.