Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie odnośnie otwierania samochodu bez kluczyka (moje f10).

Mogę uruchomić samochód przyciskiem start kluczykiem który jest w kieszeni ale...

Czy mogę też otwierać zamykać drzwi keyless go? Mam wrażenie, że to nie działa

ale myślałem że odpalanie/zamykanie idą w parze jeśli chodzi o wyposażenie.

Z góry dziękuję za info.

Opublikowano
Witam,

Mam pytanie odnośnie otwierania samochodu bez kluczyka (moje f10).

Mogę uruchomić samochód przyciskiem start kluczykiem który jest w kieszeni ale...

Czy mogę też otwierać zamykać drzwi keyless go? Mam wrażenie, że to nie działa

ale myślałem że odpalanie/zamykanie idą w parze jeśli chodzi o wyposażenie.

Z góry dziękuję za info.

Otwieranie drzwi bez kluczyka to "Pakiet komfortowy" - tam tez nogą otwierasz bagażnik. A bezkluczykowe zapalanie auta, ma obecnie każde F10 i jedno z drugim nie ma nic wspólnego.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Te otwieranie nogą bagażnika, przy pakiecie 'komfort' to chyba nie jest standard? Drzwi owszem otwieram i zamykam dotykając klamki, ale do otwierania bagażnika nogą potrzebny jest jeszcze jakiś czujnik?
Opublikowano
Te otwieranie nogą bagażnika, przy pakiecie 'komfort' to chyba nie jest standard? Drzwi owszem otwieram i zamykam dotykając klamki, ale do otwierania bagażnika nogą potrzebny jest jeszcze jakiś czujnik?

Nie jestem pewien czy zmienili to wraz z ktoryms rokiem modelowym. Ale przy roczniku 2015 jest to standard. Biorac pakiet komfortowy masz otwieranie klapy bagaznika "z buta" i nic domawiac nie trzeba.

Opublikowano

Nie jestem pewien czy zmienili to wraz z ktoryms rokiem modelowym. Ale przy roczniku 2015 jest to standard. Biorac pakiet komfortowy masz otwieranie klapy bagaznika "z buta" i nic domawiac nie trzeba.

W moim 2014 też to jest. Jestem ciekaw tylko czy to otwieranie nogą idzie w parze z elektrycznym otwieraniem i domykaniem bagażnika?

Opublikowano
Ja mam rocznik 2011 i pomimo, że posiadam dostęp komfortowy jak i elektryczną klapę bagażnika, to jak bym go nie "kopał" to otworzyć się nie chce :D
Opublikowano

Mam touring z końca 11 roku z hakiem el i u mnie wystarczy stopą mqchnąć pod zderzakiem i klapa się otwiera, w nic nie kopę.

Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No właśnie, to co potrzeba zrobić/zmienić aby zadziało otwieranie bagażnika nogą :?:

Zakładam, że już mam otwieranie bez kluczyka drzwi i elektrycznie klapy bagażnika.

Opublikowano
No właśnie, to co potrzeba zrobić/zmienić aby zadziało otwieranie bagażnika nogą :?:

Zakładam, że już mam otwieranie bez kluczyka drzwi i elektrycznie klapy bagażnika.

Pomachac noga pod bagaznikiem? :norty:

Opublikowano

Pomachac noga pod bagaznikiem? :norty:

To chyba muszę jeszcze zadać pytanie .... którą ? :D

Nie działa :evil:

Opublikowano
Chyba Ci nie zostaje nic innego, jak udac sie do ASO i sie po prostu zapytac o co chodzi z tym dostepem komfortowym. Nic innego nie przychodzi mi na mysl.
Opublikowano
Otwieranie nogą wprowadzono od roku modelowego 2012 (wrzesień 2011) oczywiście w połączeniu dostępu komfortowego i elektrycznego otwierania / zamykania bagażnika. Rok później dodano również zamykanie ruchem nogi.
Opublikowano
Aby otworzyć i zamknąć klapę bagażnika należy podłożyć nogę pod tylni zderzak - właśnie coś w stylu "kopnięcia" prostopadle do zderzaka. Kiedyś próbowałem machać nogą pod zderzakiem na boki, ale wtedy nie zawsze otwieranie i zamykanie klapy działało. W serwisie wytłumaczyli mi iż jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie np. przed kotami, które mogą przechodzić pod zderzakiem - właśnie w poprzek auta. No przynajmniej taką informację otrzymałem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Faktycznie "kick" nogą na wprost działa zawsze.

Swoją drogą - szacun dla ASO, a konkretnie dla wytłumaczeń jakie potrafią klientom wciskać :lol:

Całe życie myślałem, że dla takiego kota przejście wzdłuż auta jest takim samym wyzwaniem, jak w poprzek... :wink:

Inna sprawa, że taki kot musiałby najpierw ukraść właścicielowi pilota, aby klapa w ogóle zareagowała :wink:

Opublikowano
Inna sprawa, że taki kot musiałby najpierw ukraść właścicielowi pilota, aby klapa w ogóle zareagowała :wink:

Dlatego ćwierć inteligencja pracowników ASO BMW sięga zenitu... Czy oni nas mają za idiotów czy co? W zyciu nie spotkalem sie az z taka ignorancja i brakiem myslenia jak w tej marce.

Opublikowano
Rok później dodano również zamykanie ruchem nogi.

Zamykanie?

Działa jak z przycisku ale jest dodatkowo ostrzegawczy sygnał akustyczny. Przy głębszym sięganiu do bagażnika można przypadkiem uruchomić zamykanie.

Opublikowano

Mój egzemplarz jest z 04.2012 i machanie nogą nie robi. To jest dodatkowa opcja, czy zawiera się w dostępie komfortowym?

Da się dokodować, czy antenę trzeba dołożyć? A może kota trzeba w ASO dokupić :mrgreen:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dostęp komfortowy.

Innowacyjny komfort obsługi – dostęp komfortowy z bezdotykowym otwieraniem i zamykaniem pokrywy bagażnika umożliwia otwarcie drzwi pojazdu, a następnie również uruchomienie silnika bez użycia kluczyka.

Kluczyk znajdujący się np. w kieszeni lub w aktówce jest automatycznie rozpoznawany, jak tylko kierowca zbliży się do pojazdu. Po samoczynnym odblokowaniu drzwi można wsiąść i włączyć silnik przyciskiem start/stop.

Wyposażenie to obejmuje także funkcję bezdotykowego otwierania i zamykania pokrywy bagażnika. Krótki ruch stopą skierowaną w stronę środkowej części tylnego zderzaka daje impuls do bezdotykowego otwarcia lub zamknięcia pokrywy bagażnika. W tylnym zderzaku na różnej wysokości rozmieszczone są czujniki. Dostęp do pojazdu jest jednak możliwy tylko wtedy, gdy system rozpozna jednocześnie kluczyk. Dopiero wtedy zamek bagażnika automatycznie się otwiera i umożliwia bezdotykowe uniesienie pokrywy bagażnika.

Autoryzacja kluczyka zapewnia bezpieczeństwo systemu. Przedmioty leżące pod pojazdem, a nawet zwierzęta przebiegające pod zderzakiem nie są w stanie zmylić systemu.

tyle ze strony BMW - o Komfortowym dostępie ( Comfort Access System ) - kod wyposażenia 322

Niedługo bede miał F10 z 2015r. z tym ficzerem to sprawdze co i jak ...