Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Czy BMW w końcu zacznie robić porządne silniki???

Akcja serwisowa na 320i, 328i, 335i

http://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1113640

A w Europie pewnie zamiotą to pod dywan.

Jak nie urywające się łańcuchy w dieslu to teraz taki kwiatek

Opublikowano
A ten temat to chyba już od dłuższego czasu jest znany (nie sama akcja, ale to, że pompy padają). Pamiętam, że ktoś tutaj założył wątek, w którym napisał, że po 400 km od wyjechania z salonu padła mu pompa. Bodajże 320i albo 328i.
Opublikowano
W Europie zachodniej akcja serwisowa rozpocznie sie pod koniec miesiaca. W sumie chodzi o okolo 70.000 BMW serii 1, 2, 3 i 4 wyprodukowanych od czerwca 2012 do kwietnia 2014.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano
BMW robi porządne silniki pod koniec produkcji danego modelu. A i to nie zawsze. Problemy z pompami w 335i sa znane od wielu lat. Jeszcze od czasu poprzedniego modelu w E 90. Po prostu trzeba brać auto z dodatkowa gwarancja 6 lat 200kkm i sie nie przejmować. Mimo wszystko usterki sa stosunkowo rzadkie.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

ciekawe ... dajcie znać jak BMW się będzie z Wami kontaktowało w tej sprawie.

Nie wiem dokładnie kiedy mój egzemplarz został wyprodukowany ale raczej przed 2012.06 - czy na 100% w tych pierwszych egzemplarzach wszystko jest OK?

Mocno się zastanawiam nad dalszym rozszerzeniem gwarancji na następne lata, teraźniejsza mi się kończy w sierpniu ... Robię małe przebiegi bez męczenia auta, średnio 18tyś rocznie i wymiany oleju co 15tyś km więc silnik ma u mnie dobrze :)

Opublikowano
Jesli robisz małe przebiegi to mało zapłacisz za rozszerzenie gwarancji. Można to robić etapami. Pewnie za rozszerzenie na kolejny rok zapłacisz tylko miedzy 1-2 tysiace pln.

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

Tak, coś ok. 2.2 tys a na następne 2 ok.4 tys. Zastanawiałem się nad tuningiem a to już w parze z gwarancją nie idzie :-) Mocno się zastanawiam. Jak na razie autko chodzi jak dla mnie idealnie...

Jaki jest koszt takiej pompy z założeniem w ASO/dobrym warsztacie? Może ktoś się orientował?

Opublikowano
BMW robi porządne silniki pod koniec produkcji danego modelu. A i to nie zawsze. Problemy z pompami w 335i sa znane od wielu lat. Jeszcze od czasu poprzedniego modelu w E 90. Po prostu trzeba brać auto z dodatkowa gwarancja 6 lat 200kkm i sie nie przejmować. Mimo wszystko usterki sa stosunkowo rzadkie.

aha, czyli rozumiem ze jak chce sie jezdzic z usmiechem na twarzy bmw to trzeba miec gwarancje inaczej to tylko w koszta mozna popasc... wlasnie jestem na etapie kupna f30 i mnie to wszystko przezraz co tu pisza jakies lancuchy, szumy wiatru halas w kabinie, nie wiem co o tym wszystkim myslec. Jestem na sb umowiony na jazde testowa zobaczymy jak to bedzie, jezeli faktycznie bedzie tak jak piszecie to powaznie zdecyduje sia nad kupnem A4 lub nowej C

Opublikowano
Jeśli myślisz że w innych markach jest wiele lepiej, to się srogo mylisz. Mam już czwarte bmw i nie narzekam na awaryjność i koszty. Co nie znaczy że nie było żadnych usterek i prac serwisowych. Dziś nowe bmw możesz mieć w cenie lanosa sprzed kilkunastu lat. Czego można oczekiwać za takie pieniądze? Trwałości na 30 lat? Chyba nie...

Opublikowano
UŁA55 nie panikujmy :D F30 jest naprawde super. Auto na jazde probne wez sobie najlepiej na dwa dni, zeby np pojezdzic wieczorem i zobaczyc czy ten "pseudo halas" bedzie Ci przeszkadzal. Wedlug mnie w kazdym aucie z tego segmentu jest na swoj sposob glosno w A4 rowniez bo takowe obecnie posiadam i zmieniam wlasnie na BMW :) ...co do usterek to w kazdej marce znajdziesz ich troche.
Opublikowano

To już tak jest że zawsze są jakieś choroby wieku dziecięcego,np u żony w Corsie były problemy z przekładnią,w Toyocie ojca z tempomatem itp itd.

Jesli robisz małe przebiegi to mało zapłacisz za rozszerzenie gwarancji. Można to robić etapami. Pewnie za rozszerzenie na kolejny rok zapłacisz tylko miedzy 1-2 tysiace pln.

3400zł brutto na kolejne 2 lata lub 60 tyś.km

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Jest : G30 518d SportLine

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Z tego co wyczytałem na ogólnoświatowych forach BMW to akcja wymiany pomp paliwa dotyczy części o nr: 16117297778. Zresztą pompy o nr 16117297778 i 16117414482 zostały już wycofane z produkcji. Ciekawe dlaczego? To zresztą jest pytanie retoryczne bo każdy chyba zna odpowiedź.

A mi się kończy gwarancja. Pewnie w ASO zrobią mi wielkie oczy na pytanie o akcję serwisową która w tym roku odbyła się w USA, Kanadzie i Australii. Nie rozumiem polityki BMW w Europie. Mam pewnie wykupić sobie dodatkową gwarancję i czekać co będzie dalej. Co za podejście do klienta. :(

Opublikowano

aha, czyli rozumiem ze jak chce sie jezdzic z usmiechem na twarzy bmw to trzeba miec gwarancje inaczej to tylko w koszta mozna popasc... wlasnie jestem na etapie kupna f30 i mnie to wszystko przezraz co tu pisza jakies lancuchy, szumy wiatru halas w kabinie, nie wiem co o tym wszystkim myslec. Jestem na sb umowiony na jazde testowa zobaczymy jak to bedzie, jezeli faktycznie bedzie tak jak piszecie to powaznie zdecyduje sia nad kupnem A4 lub nowej C

Pamiętaj że ktoś kto miał przykre doświadczenia z reguły trąbi o tym dość głośno a ten który ich nie miał raczej nie, generalnie jak kto dba tak ma oczywiście są fuckupy fabryczne ale nie demonizujmy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Znajomy mechanik twierdzi, że żywotność pomp w tych silnikach można zwiększyć absolutnie unikając jazdy na rezerwie. Nie wiem ile w tym prawdy, ale mimo innego silnika u siebie staram się nie zwlekać z dolewkami paliwa i przy 1/4 zasuwam na stację ;)
Instagram: @kolczasty
Opublikowano
ma rację

zasysany syf z dna zbiornika przy głębokiej rezerwie może wykończyć pompę

To też. A nie jest to tak, że jak ktoś jedzie na oparach to może przegrzać pompę (bo paliwo stanowi jednocześnie czynnik chłodzący)?

Opublikowano
U mnie pompa HPFP była wymieniana w ramach akcji serwisowej w 2011r przy przebiegu 86tys (obecnie 176tys) i to na taką o nr 13517616446 (obecnie są o nr 13517616170). Zostałem poinformowany że mimo iż to akcja to oni i tak wstawiają tylko jakby pompy o określonych nr przeznaczone na daną akcję, a nie te o najnowszych nr części.
  • 1 rok później...
Opublikowano
ciekawe ... dajcie znać jak BMW się będzie z Wami kontaktowało w tej sprawie.

Nie wiem dokładnie kiedy mój egzemplarz został wyprodukowany ale raczej przed 2012.06 - czy na 100% w tych pierwszych egzemplarzach wszystko jest OK?

Mocno się zastanawiam nad dalszym rozszerzeniem gwarancji na następne lata, teraźniejsza mi się kończy w sierpniu ... Robię małe przebiegi bez męczenia auta, średnio 18tyś rocznie i wymiany oleju co 15tyś km więc silnik ma u mnie dobrze :)

@macste

Tutaj rozkodujesz sobie VIN:

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=182523

np ETKBMW (ostatni link) podaje u góry strony kiedy auto było wyprodukowane...

Opublikowano
A czy takie akcje dotyczą tylko 1 właścicieli czy dalszych również? Auto musi być na gwarancji?

Nie dotyczą tylko 1 właścicieli, u mnie wymienili w poprzednim aucie, a byłem drugim właścicielem.

Auto nie musi być na gwarancji.

Opublikowano
A to fajnie bo w ASO jak kluczyk sprawdzałem to się nachyliłem do monitora i zobaczyłem, że mam 2 akcje serwisowe na auto na czerwono, ale gość szybko przekręcił monitor i mnie o tym nie poinformował lol łajdak. Za tydzień jadę do ASO sprawdzić to dokładnie. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia bez ASO?
Opublikowano

Jeśli to prawda, że gość faktycznie przekręcił ekran i nie poinformował o akcji która mu się wyświetliła w systemie to jest przecież jakas kpina...

Również podpinam sie pod pytanie, jest możliwośc sprawdzenia akcji serwisowej nie przez ASO (przez typa który ukrywa info;p)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Byłem dzisiaj w BMW pogadać i ponoć nie mam akcji, albo auto przeszło wszystkie. Wydaje się dziwne, że miałby to ukryć ponieważ chyba za to im płacą ;) mimo wszystko sprawdziłbym jakby była inna możliwość.