Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie chodzi tylko o kwestie materialną.

Nastąpi ingerencja w fabryczny montaż. Nie wszyscy mechanicy są tak skrupulatni by wszystkie czynności wykonać z należytą starannością,wiedzą i przywrócić 100% stanu fabrycznego.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A skąd jesteś ? Zawsze możesz jechać do mechaników, którzy robią tylko BMW i zrobią to jak w serwisie albo lepiej.
Krzysztof
Opublikowano
Nie wszyscy mechanicy są tak skrupulatni by wszystkie czynności wykonać z należytą starannością,wiedzą i przywrócić 100% stanu fabrycznego.

To prawda. Moi na przyklad zrobili praktycznie remont silnika: nowe panewki, pierscienie, nowy rozrzad w wylozyli sie na montazu wydechu. Od naprawy borykam sie z nadmierna wibracja tylnego tlumika na zderzaku plus czasami zasmierdzi mi spalinami. Nie dokrecili sruby od czujnika spalin w kolektorze wydechowym i raz musieli poprawic wal bo czulem drgania. Po drugiej poprawce i tak mam caly czas problem z wydechem a wiem, ze przed az tak nie bylo. Co prawda ani oni, ani inni nie widza od spodu zadnego bledu. Moze to zbieg okolicznosci, nie wiem..... Takze sa mechanicy bardziej skrupulatni i mniej. Sa tacy zarozumiali, ze nie raz nie idzie z nimi rozmawiac i zbywaja klientow.

Jezeli chodzi o rozrzad to duzo ludzi chwali: https://dobrymechanik.pl/mechanicy/bukowie/fafara.html

Bardzo przyjemnie sie z gosciem nawet rozmawia przez telefon. Nie jest kolejnym nadetym gosciem typu co to nie on. Sa nawet tacy co przebieraja robote i byle czego nie wezma. Albo tacy co nie beda poprawiac po innych lub jak serwisowales na 'chinskich' czesciach w przeszlosci.

Opublikowano
A skąd jesteś ? Zawsze możesz jechać do mechaników, którzy robią tylko BMW i zrobią to jak w serwisie albo lepiej.

tutaj się w pełni zgadzam - jak jeżdżę daną marką i kończy się gwarancja to szukam mechanika, który się specjalizuje w danej marce...

A jak do tego przy każdej wizycie widzę, że cały czas się przewijają takie auta jak mój - to znaczy, że to jest to czego szukałem :cool2:

PS - oczywiscie jest całe stado innych względów i dlatego Fordy serwisowałem w Katowicach a BMW w Tarnowie :norty:

Opublikowano
Nie wszyscy mechanicy są tak skrupulatni by wszystkie czynności wykonać z należytą starannością,wiedzą i przywrócić 100% stanu fabrycznego.

To prawda. Moi na przyklad zrobili praktycznie remont silnika: nowe panewki, pierscienie, nowy rozrzad w wylozyli sie na montazu wydechu. Od naprawy borykam sie z nadmierna wibracja tylnego tlumika na zderzaku plus czasami zasmierdzi mi spalinami. Nie dokrecili sruby od czujnika spalin w kolektorze wydechowym i raz musieli poprawic wal bo czulem drgania. Po drugiej poprawce i tak mam caly czas problem z wydechem a wiem, ze przed az tak nie bylo. Co prawda ani oni, ani inni nie widza od spodu zadnego bledu. Moze to zbieg okolicznosci, nie wiem..... Takze sa mechanicy bardziej skrupulatni i mniej. Sa tacy zarozumiali, ze nie raz nie idzie z nimi rozmawiac i zbywaja klientow.

Jezeli chodzi o rozrzad to duzo ludzi chwali: https://dobrymechanik.pl/mechanicy/bukowie/fafara.html

Bardzo przyjemnie sie z gosciem nawet rozmawia przez telefon. Nie jest kolejnym nadetym gosciem typu co to nie on. Sa nawet tacy co przebieraja robote i byle czego nie wezma. Albo tacy co nie beda poprawiac po innych lub jak serwisowales na 'chinskich' czesciach w przeszlosci.

Zdecydowanie polecam wymiane rozrzadu u pana Fafary,wymienialem u niego rozrzad z poaczatku wrzesnia. Temat ogarniety w 6h o ile dobrze pamietam ,na usluge dostalem 2 lata gwarancji , facet wie z czego zyje, roznica w pracy motoru po wymianie nie do opisania - naprawde polecam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przeczytałem cały wątek a wciąż nie znam ceny za jaka wymienia rozrzad gorik i pim w Krakowie.

Fafary robią to za 2600?

Moze ktoś z was uzupełni ten wątek o aktualne ceny.

MADE IN PRL
Opublikowano
Ja ostatnio robiłem rozrząd za 3300zl w Częstochowie u Arek bmw ceny nie ma za niskie ,ale się gościu zna,u zony w 1 tez u niego :)
Tapniete LG F60
Opublikowano
@kumatyWujek - Fąfary robią za 3300zl bodajże na OEM,bądź 2750 zl za zestaw który zawiera ślizgi i jakies dodatkowe części nie sygnowane logo BMW ( defekto to te same części , miałem w ręku 1 do 1 , ewidentnie to samo z zatartym logo ) . Przy jednym i drugim zestawie 2 lata gwarancji na usługę.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy możecie mi podpowiedzieć ile może kosztować standardowa wymiana rozrządu w 2.0d 218 PS xdrive?

Wczoraj w warsztacie padła suma 6000-7000 na ori częściach wraz z olejem itd. wydaje mi się "dużo" :shock:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ORI częsci ok 1700-1800 zł + robocizna 1500-2000 zł w zależności od warsztatu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ori części to chyba sam rozrząd a gdzie uszczelniacz wału, uszczelka pokrywy zaworów,podkładki pod wtryski, uszczelka adaptera wlewu oleju, przewód odmy, olej do dyfra, oringi dyfra, olej i filtr silnikowy
Opublikowano
530d jaki przebieg, ze wymiana rozrządu niezbędna ?

270tys nie cale, może nie niezbędna ale wole dla świętego spokoju to zrobić, trochę o tym czytałem co wymieniać przy okazji rozrządu a co nie i już sam nie wiem, ile ludzi tyle opinii, może ktoś coś napisze na ten temat

Opublikowano
Witajcie ! 251000 tys i wczoraj przy uruchamianiu silnika usłyszałem w kabinie przerażajace grzechotania które ucichło po Ok 3-5 sekundach . Wyszedłem z auta i silnik chodzi prawie normalnie tylko ze w nadkolach słuchać takie cykanie jakby pasek klinowy lub rolka napinacza ! To zapewne rozrząd bo po przejechaniu 30 km postawiłem auto i ponownie po 4 h odpaliłem auto . Hałas ten sam przez 2-3 s . Mechanik potwierdził rozrząd . Ponieważ mam xdrive cena 4000 netto . Czas -7-8 dni . PS . Jeżeli macie do polecenia kogoś dobrego od BMW w okolicach Słupska lub Koszalina to z chęcią skorzystam .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witajcie ! 251000 tys i wczoraj przy uruchamianiu silnika usłyszałem w kabinie przerażajace grzechotania

No przy 251 milionach nie ma się co dziwić...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mechanik potwierdził rozrząd . Ponieważ mam xdrive cena 4000 netto ..

Od kiedy xdrive ma wpływ na cenę wymiany rozrządu ?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Ma, bardziej skomplikowany demontaż silnika lub skrzyni.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witajcie ! 251000 tys i wczoraj przy uruchamianiu silnika usłyszałem w kabinie przerażajace grzechotania które ucichło po Ok 3-5 sekundach . Wyszedłem z auta i silnik chodzi prawie normalnie tylko ze w nadkolach słuchać takie cykanie jakby pasek klinowy lub rolka napinacza ! To zapewne rozrząd bo po przejechaniu 30 km postawiłem auto i ponownie po 4 h odpaliłem auto . Hałas ten sam przez 2-3 s . Mechanik potwierdził rozrząd . Ponieważ mam xdrive cena 4000 netto . Czas -7-8 dni . PS . Jeżeli macie do polecenia kogoś dobrego od BMW w okolicach Słupska lub Koszalina to z chęcią skorzystam .

Napisz co dalej. Wymieniles? Gdzie, za ile? Moj zbliza sie do 200 tys wiec wkrotce bede mial to samo i tez te same okolice.

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Polecam Kwiatkowskiego w LUZINIE

cena za wymianę w X3 2.0d X-drive 4000PLN brutto (robione na początku roku)

Auto trzeba zostawić na ok 3 dni ale pełen profesjonalizm