Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Słuchajcie, mam 535d z AdBlue, ale jeszcze tego samodzielnie nie dolewałem.

Czy to jest tak jak z benzyną, że wystarczy dolać i rezerwa sama gaśnie? Czy trzeba w kompie kasować jakiś symbol uzupełnienia, tak jak w przypadku oleju itp ?

Jeśli mam gwarancję EURO PLUS i jest powiedziane, że wszelki serwis muszę robić w ASO aby ją utrzymać, to czy dolewanie ADBLUE również muszę robić w ASO ? Czy mogę sobie po prostu dolać i komp wskaże większy zasięg i po sprawie ?

Pozdro.

Michał

Ja kupiłem ostatnio butelkę chyba 5l na stacji benzynowej i sam wlałem, tylko lejek sobie zorganizuj bo bez niego może być niewygodnie. Kiedyś tankowałem z pistoletu, jak do tankowania benzny, na BP, ale tam coś nie chciało się lać, musiałem do obsługi chodzić, dali mi jakiś magnes i wtedy poszło, dlatego lepiej chyba jednak z butelki. Po tym miałem wizyty w ASO i nie było żadnego problemu, że sobie sam dolewałem adblue.

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mozesz sam dolac. Swiatelko samo zgasnie.

Odnosnie gwarancji, nie jestem przekonany, ze otrzymales prawdziwa informacje z serwisu. Prawo europejskie mnie w chwili obecniej nie interesuje, ale z tego co sobie przypominam, nie musisz jezdzic do ASO, aby spelniac warunki do utrzymania gwarancji. Proponuje jednak sprawdzenie tego, przed podjeciem jakis decyzji.

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Koledzy,

mam auto od niedawna - 520 xDrive, po lifcie 2014.

zapalila się kontrolka... i tak jak pisaliście... do przejechania 1000 ponad km.

kupiłem na Orlenie cały duży baniak - chyba 18l. i dołączony lejek.

wlałem i o dziwo weszło na pewno z 17 l bo mało zostało w baniaku.

każdy pisze, że na 10 tys starcza a mi komputer wyświetla teraz: 21,000 km zasięg oraz najsmieszniejsze "dolana ilość 0,5l".

co za szajs ?

i pytanie o sam korek: nie wiem czy on dokręcony bo od paliwa wiadomo - można wyczuć że zakręcony. ale ten jakoś tak niebardzo chce się dokręcić... moglibyście zobaczyć u siebie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To na ile wystarcza adblue zależne jest od wielu czynników. Mnie tez z reguły wystarcza na 20 tys. A to ze wyświetla ci się napis "dolana ilość 0,5 " oznacz ze jeszcze 0,5 litra możesz dolać i wraz z przebiegiem ta wartość będzie rosła. To po prostu błąd w tłumaczeniu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
"dolana ilość 0,5 " oznacz ze jeszcze 0,5 litra możesz dolać i wraz z przebiegiem ta wartość będzie rosła. To po prostu błąd w tłumaczeniu.

Może nie jest to błąd w tłumaczeniu i oznacza dolaną ilość AdBlue przez system SCR (czyli ile auto zużyło płynu od ostatniego uzupełnienia).

Co w sumie na jedno wychodzi, bo jeśli auto zużyło 0,5l to tyle można wlać do zbiornika :)

Korek dokręca się po prostu do oporu, po dokręceniu nie powinno być żadnego luzu.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Pacjent G11 740d xdrive, wlew AdBlue pod klapką wlewu paliwa, ilość do dolania w idrive ok 7 litrów.

Problem polega na tym, że chciałem na stacji dolać płynu pistoletem z dystrybutora, ale od razu odbił, poszło raptem 2 setki.

W jaki sposób można samodzielnie uzupełnić stan ?

Dzięki za odpowiedź !

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To co pokazuje iDrive to nie jest ilość do dolania, tylko ilość dolana (wstrzyknięta) ze zbiornika do katalizatora SCR przez system AdBlue.

Czyli do dolania jest: pojemność zbiornika AdBlue minus to co pokazuje iDrive :)

Ja dolewam zawsze przez lejek z 10-litrowego pojemnika z płynem AdBlue, kupionego w hurtowni moto.

W razie gdy nie okiełznasz pistoletu :wink: powyzszy sposób jest bezproblemowy.

Opublikowano
Witam,

Pacjent G11 740d xdrive, wlew AdBlue pod klapką wlewu paliwa, ilość do dolania w idrive ok 7 litrów.

Problem polega na tym, że chciałem na stacji dolać płynu pistoletem z dystrybutora, ale od razu odbił, poszło raptem 2 setki.

Dzięki za odpowiedź !

Miałem to samo. Okazało się, ze musieli na pistolet założyć jakiś magnez aby to zadziałało dla osobówki. Ktoś z obsługi stacji musiał to zrobic. Sporo zachodu dlatego od tego czasu kupuje w butlach 5 lub 10 litrów i wlewam z pomocą lejka.

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

witam,

szukam adblue i nie moge znalesc, 525tdi z lipiec 2015 roku. gdzie powinien byc wlew. norma spalin to EURO 6w.

zdekodowalem vin i tam nie ma nox. czyli teretycznie nie ma, a jednak jest euro 6. czy moze jest gdzies ukryte w bagazniku jak w audikach?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Obok wlewu na olej napędowy, jeśli nie ma tzn. że go nie posiadasz.

Ps. BMW nie ma tdi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale Ty mssz przecież tdi wiec i tak to problem.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wyświetliło się - Rezerwa Ad Blue

Zasięg 1600 km

Dolałem 14 L z dystrybutora

Podany zasięg 21 000 km

Wychodzi zużycie 0,7 L na 1000 km

:mrgreen:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Mam od dzisiaj problem z awaria systemu ad Blue jednak jak czytam temat to nie wiem czemu u mnie w Idrive jest napisane zasięg 14500km dolano 4.5l. Jak mam to rozumieć? Że ostatnim razem dolano tylko 4.5l? Czy tyle tego Adblue mam w zbiorniku?
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

A ja was zaskoczę

Zakupiłem Bmw LCI 2014r 2.0 d 184 km wyposażony w adblue.

Jak go kupiłem komp pokazywał 7,5 l adblue i z czasem zaczęła ta wartość rosnąć a zasięg wzrastać.

Dziś patrzę a tu dolana ilość pokazuje zero a zasięg 23000 km.

O co tu chodzi. Nic nie dolewałem.

Proszę o wytłumaczenie tego zjawiska.

Brak jakichkolwiek komunikatów.

Pozdrawiam

Szymon

https://zapodaj.net/4a30bb96c7bc8.jpg.html

Opublikowano

No to chyba masz jakąś awarię z układem. Specyficzną bo nie wyrzuca Ci błedów na desce.

Chyba warto diagnostykę zrobić.

Bo fizycznie no to raczej nie możliwe. Raczej układ nie potrafi odzyskać adblue :D

Opublikowano
Witam,

Dzięki za odpowiedź !

Miałem to samo. Okazało się, ze musieli na pistolet założyć jakiś magnez aby to zadziałało dla osobówki. Ktoś z obsługi stacji musiał to zrobic. Sporo zachodu dlatego od tego czasu kupuje w butlach 5 lub 10 litrów i wlewam z pomocą lejka.

Ja 2 tygodnie temu tankowałem addblue na shellu w Katowicach, bez problemu. Jak zwykle paliwa tyle ze taniej ;)