Skocz do zawartości

Opony po 50000km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie oddalem auto na przegląd a tu zonk

http://img.tapatalk.com/d/14/09/11/ebe2areh.jpg

http://img.tapatalk.com/d/14/09/11/unaje2y4.jpg

Ciekawe ile km tak po autostradzie wczoraj przyjechaliśmy....

Idę zaraz do kościoła pomodlić się za continental

• Odpowiedzi 81
  • Wyświetleń 19,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
nie odczuwałeś zmiany komfortu jazdy przy takim stanie opony?

Solidne działające Stare POLSKIE TELEFONY RWT/T4 /wyprzedaż kolekcji/. Doskonałe jako ozdoba mieszkania, kancelarii, gabinetu lub biura

Więcej w linku: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=4319457

/Dla forumowiczów BMW-klub.pl możliwy rabat/

Opublikowano
Masakra! Miałeś sporo szczęścia. Czy to była wina geometrii???
Opublikowano
Pomijając to uszkodzenie, opona wygląda na całkowicie wyeksploatowaną. Bieżnik bliski wartości minimalnej- przynajmniej tak to wygląda na zdjęciu. Bardzo duże zużycie jak na 50kkm.
Opublikowano
  • Autor

Opona całkowicie zuzyta... Może 1mm powyżej markera.

Dużo szczęścia to mało powiedziane przy takim obciążeniu i jeszcze oponki specjalnie podpompowalem na 3bary z tylu....

Zamówiłem nowe i od razu sprawdzę geometrie bo to może być przyczyna...

Opublikowano

Ta opona nie powinna w ogóle znaleźć się na aucie.

Winę ponosi właściciel.

"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry
Opublikowano
  • Autor

Zmiany komfortu nie odczulem. Auto nie plywalo.

Ale jechałem bez żadnych gwaltowniejszych manewrów...

Opublikowano
  • Autor

Winę ponosi właściciel.

Winę za co ?

Ja przecież nikogo za nic nie winie.

Post całkowicie informacyjny :-)

Opublikowano

No właśnie chciałem napisać, że na zdjęciu pozostała część bieżnika również wygląda na mocno zużytą...

Cóż, po prostu warto kontrolować stan opon.

Ja mam zrobione 33k km i miejscami mam poniżej 4,5mm głębokości. Na nast sezon letni założę już nowe opony.

Myślę, że przy 50k km mogłyby wyglądać podobnie jak u Ciebie.

Opublikowano
Zmiany komfortu nie odczulem. Auto nie plywalo.

Ale jechałem bez żadnych gwaltowniejszych manewrów...

Az strach pomyśleć co mogłoby być gdyby ta opona strzeliła przy dużej prędkości :duh:

wniosek: trzeba co jakiś czas kontrolować opony

Solidne działające Stare POLSKIE TELEFONY RWT/T4 /wyprzedaż kolekcji/. Doskonałe jako ozdoba mieszkania, kancelarii, gabinetu lub biura

Opublikowano

Takie sytuacje zdarzały się w USA z goodyerami nawet przy dobrze ustawionej geometrii. Sprzedawali klientowi p zero, a goodyeary do reklamacji. Reklamacje były uznawane. Ale to było w stanach. W Polsce nawet jak miałeś dobrą geometrię to ASO coś wymyśli żebyś dał im spokój , a może nawet jeszcze Cię za coś skroją przy okazji.

Nie wiem jak w f10, ale w f07 pochylenie tylnych kół na 1,65 - jak zaleca producent - to moim zdaniem za dużo. W związku z czym wewnętrzna część opon jest wyraźnie mocniej zużyta.

Na zdjęciu widać też gałkę - czy osłona gumowa jest ok? Bo wygląda jakby nie była na swoim miejscu.

Opublikowano

dla mnie ciekawy post....

wrzucilem niedawno conti 5 zobaczymy ile wytrzymaja... daje 35kkm max 40 w starym 1er 225 + 255...

Opublikowano
dla mnie ciekawy post....

wrzucilem niedawno conti 5 zobaczymy ile wytrzymaja... daje 35kkm max 40 w starym 1er 225 + 255...

ja osobiście mam dobre doświadczenie z oponami Continental, zarówno letnimi jak i zimowymi.

Opublikowano

Winę ponosi właściciel.

Winę za co ?

Za stan faktyczny opon.

Ja po 35k wyrzucam opony.

Na dziś dzień mam przejechane 49k km i 2-gi komplet opon.

Na przyszły sezon nowe.

Opublikowano

Winę ponosi właściciel.

Winę za co ?

Za stan faktyczny opon.

Ja po 35k wyrzucam opony.

Na dziś dzień mam przejechane 49k km i 2-gi komplet opon.

Na przyszły sezon nowe.

nie ma reguły co do ilości przejechanych km na oponach. Styl jazdy robi swoje.

jeden przejedzie 20 tys km na komplecie inny 50 tys.km a jeszcze inny 100 tys.km

Opublikowano
Zależy też od osiągów auta. Poza tym spora część przebiegu robiona jest na oponach zimowych. Jak 50000 km na samych letnich to taki stan bieżnika nie powinien dziwić.
Opublikowano
  • Autor

Dobrze że, całkowicie się nie rozwarstwily. Przecięcie było tylko na połowie obwodu... jeszcze trochę i mogła by zejść z felgi.

Opony kontroluje. Przed wyjazdem też sprawdziłem ale tyle co można zobaczyć od zewnątrz patrząc z boku auta. To jest na obu oponach po wewnętrznej... bez kanału albo podnosnika ciężko byłoby zauważyć.

No ale teraz już wiem co niże się zdarzyć...

Do tej pory w innych autach opony się po prostu zuzywaly... Ale żeby takie pekniecie to pierwszy raz się spotkałem.

Opublikowano

ContiSportContact 5 ? Świetna opona! Na suchym bardzo dobra, a na mokrym wręcz rewelacyjna. Jedyny minus to bardzo miękka mieszanka i szybkie zużycie bieżnika. Miałem je w Accordzie, spisywały się świetnie, ale znikały w oczach :D

Fungous dzięki za ten wątek. Nie każdy chciałby pochwalić się takim "osiągnięciem", a dzięki Tobie na pewno parę osób sprawdzi opony i będzie bezpieczniej dla wszystkich :cool2:

Jeszcze raz dzięki!

Opublikowano

Sorry ale nie rozumiem potrzeby pochwalenia sie z innymi swoimi zjechanymi oponami. :duh:

Jeżdzę do serwisu co 15tkm ma zmianę oleju i tam za każdym razem dostaje minnymi info z pomiarem wysokości bieznika opon i jak tylko jest +/- 4 mm to je poprostu wymieniam.

Kwestia jak zwykle podejścia do swojego bezpieczeństwa

Opublikowano
Moim zdaniem dziwne uszkodzenie opony. 50000 km nie robi takiego spustoszenia. Moze za duze cisnienie a moze wada opony ale obu tak samo to juz podejrzane. Zbieznosc moze (kąty) bo obie od wewnerzej strony. Masz naped tyl czy 4x4 ? Sprawdzil bym samochod dosc dobrze przed uzytkowaniem i poszukal przyczyny......a modlitwa napewno ci sie przyda, nie zaszkodzi....
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przecież widać, że te opony zużywały się na rantach nienaturalnie. W środkowej części bieżnika jest jeszcze sporo, a na brzegu masakra. To nie jest normalne. Coś jest niehalo w tym aucie i to mocno. Opona może być łysa ale nie ma prawa się coś takiego stać. Wystarczy spojrzeć i widać, że opona jest wytarta w miejscu, w którym w ogóle nie powinna stykać się z nawierzchnią. Wygląda jakby było jeżdżone na zbyt małym ciśnieniu albo są kompletnie zrąbane pochylenia kół.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Moim zdaniem Kolega jeździł szybko z nienapompowanymi oponami i efekt zgodny z moimi oczekiwaniami. Opona od strony bieżnika nie jest całkiem płaska, a więc przy niedopompowanej oponie różne części bieżnika pokonują inną drogę. Gdy jazda jest szybka opona się przegrzewa i tam gdzie opona kompensuje różnice w prędkości pomiędzy asfaltem a różnymi częściami bieżnika /rantem/ dochodzi do rozerwania. Lepie mieć opony przepompowane niż jeździć na flaku.
Opublikowano
  • Autor

Nie wiem o co wam chodzi.

Nikogo ani nic nie oskarżam a z pewnością już się nie chwalę zajechanymi oponami.

Post czysto informacyjny żeby niektóre osoby zdały sobie sprawę jak mogą wyglądać opony po raptem "tylko" 50tys km

Zamówiłem nowe i od razu sprawdzę geometrię.

Opublikowano

Ale chodzi nam o to, że można było tego uniknąć.

Nie przywiązałeś wagi do tego i teraz są tego skutki.

Sam jesteś winny, że opony są w takim stanie. Rozumiesz ?