Skocz do zawartości

Czy ten olej do silnika będzie dobry BMW E46

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
trzymanie oleju 2 lata w silniku nie sluzy mu...

A trzymanie 2 lata w opakowaniu? Komu nie służy silnikowi czy olejowi?

Opublikowano

jesli nie widzisz roznicy trzymania oleju w opakowaniu a w silniku... to lepiej nie zawracaj sobie tym glowy tylko oddaj sie w rece warszatu. Olej w silniku pracuje w ciezkich warunkach - wysoka temperatura pracy ( o ile jezdzi sie w trasach gdzie silnik uzyskuje optymalna temperature pracy...ja w zime jezdzac na krotkich odcinkach w miescie do pracy silnik nie uzyskuje optymalnej temperatury) do tego dochodza warunki atmosferyczne i zimy jakie mamy w polsce gdzie zdazaja sie wysokie mrozy... po takiej zimie olej mocno po dupie dostaje i traci duzo z swoich wlasciwosci. To taka zasadnicza roznica od lezenia na polce w opakowaniu :cool2:

BUNIA :)
Opublikowano
Sugerujesz że mam po 6000-7000km robić przegląd? Stron w książce mi braknie :D Mechanik stwierdził, że w moim przypadku wymiana co roku, to gruba przesada.

nie mowie przeglad tylko wymiana oleju i filtra nie jest to jakis masakryczny wydatek ... jak chcesz przedluzyc dobra kondycje silnika to niestety ale dobrze by bylo. Nie wiem jak uzytkujesz samochod ale po oleju widac w jakim jest stanie... chocby a bagnecie jak jest swierzy a jak jest uzywany robi sie coraz bardziej czarny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jesli nie widzisz roznicy trzymania oleju w opakowaniu a w silniku... to lepiej nie zawracaj sobie tym glowy tylko oddaj sie w rece warszatu.

W TRZYMANIU NIE WIDZĘ ŻADNEJ chyba, że sugerujesz, że olej jak mleko jak go przelejesz z opakowania do szklanki i będzie stał to się zepsuje? Bo w/g mnie praca zużywa olej, a silnik zła kondycja oleju szczególnie zimą. Tyle, że zużywanie się oleju u kogoś kto mało jeździ i rzadko odpala silnik będzie wielokrotnie mniejsza niż u kogoś kto dziennie odpala zimny silnik po kilka razy i robi po naście km.

Opublikowano
Sugerujesz że mam po 6000-7000km robić przegląd? Stron w książce mi braknie :D Mechanik stwierdził, że w moim przypadku wymiana co roku, to gruba przesada.

nie mowie przeglad tylko wymiana oleju i filtra nie jest to jakis masakryczny wydatek ... jak chcesz przedluzyc dobra kondycje silnika to niestety ale dobrze by bylo. Nie wiem jak uzytkujesz samochod ale po oleju widac w jakim jest stanie... chocby a bagnecie jak jest swierzy a jak jest uzywany robi sie coraz bardziej czarny.

Generalnie masz rację, ale mój przypadek jest "patologiczny". Mało jeżdżę, samochód w ciepłym garażu i a jak jadę, to minimum 120 km. Olej na bagnecie czysty. :norty:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Olej na bagnecie czysty. :norty:

Ale to raczej bardziej źle niż bardziej dobrze. ;) Każdy olej, w każdym aucie robi się z czasem czarny bo takie min. jego zadanie, ma "myć" silnik od środka i zapobiegać osiadaniu nagaru. Zmiana barwy oleju świadczy o tym, że spełnia swoją rolę czyli "pracuje". To, że masz czysty olej sugeruje teoretycznie, że silnik od środka jest czysty jak nowy, a to raczej ma niewiele wspólnego z prawdą.

Opublikowano
Olej na bagnecie czysty. :norty:

Ale to raczej bardziej źle niż bardziej dobrze. ;) Każdy olej, w każdym aucie robi się z czasem czarny bo takie min. jego zadanie, ma "myć" silnik od środka i zapobiegać osiadaniu nagaru. Zmiana barwy oleju świadczy o tym, że spełnia swoją rolę czyli "pracuje". To, że masz czysty olej sugeruje teoretycznie, że silnik od środka jest czysty jak nowy, a to raczej ma niewiele wspólnego z prawdą.

Wyraziłem się nieprecyzyjnie, miałem na myśli efekt masła, podejrzane gluty pod korkiem i na "klawiaturze" czy na bagnecie, etc.

Opublikowano
a to sorry zle cie zrozumiałem myślałem ze masz taki problem. a co do oleju to tam gdzie pracuje mam warsztat i rozmawiałem z chlopakami i tak zalecają robic rok lub przebieg zależy co będzie pierwsze
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam kolegów

Tematów o oleju na tym forum założono multum ale ja zdecydowałem założyć się nowy wątek bo widzę,że panuje wiele różnych opinii-może dzięki temu postowi uda nam się rozwiązać pewne kwestie raz na zawsze.

Mam delikatny wyciek oleju-biorę się za niego,ale przy okazji zmienię też olej.Obecnie jeżdżę na castrolu full syntetyk 5w40-zastanawiam się czy zostać przy nim czy może zmienić....Jedni mówią,że można zmienić na półsyntetyk(bo auto nie nowe-chociaż ja sam do tego sceptycznie podchodzę) inni,że zmieniać na 5w30 jeszcze inni,że w ogole powinno się zrezygnować z castrola i np zmanic na olej valvoline.

Jakie są opnie Kolegów na ten temat?

I jeszcze jedna sprawa:jaki w ogóle olej BMW zalecało lać do M43TU?-bo tej sprawdzonej informacji nie mogę znaleźć nigdzie.

Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne odpowiedzi

Opublikowano

czyli 5w30?...to chyba będzie to:http://www.kolegaberlin.pl/product-pol-40-ORYGINALNY-OLEJ-BMW-5W-30-1L.googleshoppingpl.html?gclid=CMLt0O-J77wCFWjKtAodWXkAbg

pytanie tylko jak z tym olejem jest?czy to castrol tylko ze zminioną etykietką że niby oryginalne bmw ?Bo BMW tez od kogos ten olej brac musi :)

Opublikowano

tak castrol, przeplacasz za naklejke :)

polecam cos lepszego np motula

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Motul 5w30 ma niezłe opinie :cool2: a sam producent jaki olej dokładnie zalecał zalewać 5w30 czy 5w40 ? Bo napewno full syntetyk
Opublikowano

Ja leje motula 5w30 ale inne auta w rodzinie smigaja na valvoline i zlego slowa nie powiem tez dobry olej.

Wysyłane z mojego GT-I9195 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Valvoline 5W30-wszystko jasne.Postawię na ten olej.Dziękuję Koledzy
Opublikowano

Zapomnieliście wszyscy o Shell Helix Ultra Extra 5W30.

Pełen syntetyk, norma BMW LL04

I najlepsza cena ze wszystkich - Shell ma promocję od jakiegoś roku i bańkę 4 litry można kupić za ok. 90 PLN

Stosuję go w wielu pojazdach i jest OK.

Co do Castrola to się zgadzam - za dużo podróbek i jest ryzyko