Skocz do zawartości

428i lub 235i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już byłem przy zakupie 428i napęd tył automat Led M plus (po 520d F10), ewentualnie mały tuning (silnik, wydech), a tu pokazała się w sobotę 235i na żywo.

Przepięknie grający wydech i jak na zdjęciach nie podobała mi się tak bardzo, to w rzeczywistości jest pięknym samochodzikiem, nawet z tym tyłem (biały). Jedyne zdziwko bardzo drżał na wolnych obrotach. Nie wiem czemu. Powinien chodzić równo. Dalej podoba mi się czwórka ale...

Opublikowano
Jeżeli jeździsz sam ewentualnie w dwie osoby i lubisz fun to tylko 235i. :norty: 4 będzie wygodniejsza jednak ten silnik... :norty:
Opublikowano
Ja bym brał 235i. Póki jeszcze taki silnik jest dostępny.
Primator
Opublikowano
Ja swego czasu napalilem sie na m135i. Bylo aktualne do momentu pojawienia sie m235i. Do tego szpera m performance i nic dodac (no moze jeszcze ew troche mocy z czym akurat w przypadku 8A bedzie problem)
BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!
Opublikowano

235i..

Jesli zalezy Ci na przyjemnosci z jazdy... ;)

428i..

Jesli lubisz nudne zycie ;)

Opublikowano
No Waldek/ na pewno 28i nie można nazwać nudnym.
Opublikowano

masz racje ;)

Jesli 428i stawiamy obok 420d.. ;)

Ale jesli 428i stawiamy obok 235i... ;)

Te drugie to zabawka ;) super silnik, szpera, hamulce, zawieszenie, zarabisty gadzet w dobrej cenie :cool2:

Opublikowano

Po 520d 328i będzie rakieta

Mi w 1 przeszkadzał brak miejsca i słaba widoczność- ciekawe jak jest w 2

Opublikowano

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

Opublikowano

Tak, tylko ze nie każdy się ściga i jeździ na tor.

Założyciel tematu jeździł 520d

Przesiadka w serie 2 będzie bardzo przykra jeżeli chodzi o komfort i miejsce w aucie.

Spalanie rownież będzie na poziomie 11-13l.

28i 8-9l.

Opublikowano
I dlatego zwracano uwagę że 235i jest dla radości z jazdy a 428i też dla radości z jazdy ale w kompromisie z użytkowaniem na codzień :wink:

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

Opublikowano
Miałem okazję jeździć 428i xdrvive i powiem że auto robi pozytywne wrażenie.Na żywo wygląda świetnie i daję sporo frajdy z jazdy.W moim odczuciu do codziennego użytkowania 428i spokojnie wystarczy,po przesiadce z 520d odczujesz sporą różnicę w mocy,więc na pewien czas Ci wystarczy :) Ja z 5 na 2 nigdy bym nie przeskoczył,może na początku będziesz zadowolony z 2-jki,jednak na dłuższą metę jak oswoisz się z autem i emocje opadną to będziesz narzekał na wiele rzeczy,które były w piątce.Jak koledzy pisali 4 to idealny kompromis,odczucia z jazdy dużo lepsze niż w 5,osiągi również porównując do twojego diesla,jednocześnie zachowasz odpowiedni komfort jazdy,którego w 2-jce może Ci po czasie brakować.Jeździłem 130i,świetne auto ale do małych przebiegów po mieście i krótkie trasy.Jazda w długie trasy czy na autostradzie przy większych prędkościach męczy.Może gdybyś nie miał 5 to 2 byłaby dobrym wyborem ale tak to moim zdaniem bierz 4 :)
Opublikowano
A mój typ to 428i GC :cool2:

W przypadku wersji GC przeważają już wrażenia stylistyczne choć radość z jazdy nadal zostaje niemała :cool2:

Opublikowano

Seria 2 bardzo mi się podoba ale już oglądając filmik z toru przychodziła mi myśl że byłoby mi za ciasno...

Dużego postępu jeśli chodzi o miejsce w stosunku do serii 1 nie będzie.

Dwa różne światy - ale wizualnie 4 GC deklasuje, nie wiem tylko jak z kosztami ma się to porównanie...

Opublikowano
  • Moderatorzy
Jak patrzę na wnętrze dwójki to poza akcentami czy listwami zupełnie niczym się nie różni od mojej F20. Nawet kieszenie w drzwiach są identyczne. Więc po przesiadce z 5 może być naprawdę ciasno. W razie czego dopóki nie ma w salonie dwójki można wsiąść do F20 i zobaczyć czy miejsca nie braknie :cool2:
Opublikowano
Nic nie brzmi piękniej niż v 6... no chyba że v 8 :wink: P.S. Pozostaje jeszcze kwestia ceny. Przy akcyzie ponad 18 proc. może być zaporowa, a sensowne cenowo używki u fryców pojawia się za 2 lata...
Opublikowano
Tylko ze tu nie ma v6 :duh:

Ale tu chodzi o najpiękniej brzmiące v6 w Alfie :8)

SPRZEDAM

Komplet zderzaków BMW F30 Sport Line

Komplet zderzaków BMW Z4 E89

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nic nie brzmi piękniej niż v 6... no chyba że v 8 :wink: P.S. Pozostaje jeszcze kwestia ceny. Przy akcyzie ponad 18 proc. może być zaporowa, a sensowne cenowo używki u fryców pojawia się za 2 lata...

Eee.. posłuchaj R4 w Mini Cooperze S. Posłuchaj R6 w M3 itd itd. Nie ma co generalizować. Większość roboty robi układ wydechowy.

Opublikowano

Dokładnie,wydech robi dużą robotę w aucie :) Ja pozostaję przy swoim,żeby brać 428i.Zastanów się ile razy będziesz w pełni korzystał z torowych możliwości 235i na drodze a ile z praktyczności auta na co dzień.To drugie jednak przeważa,a tutaj o wiele lepiej spisze się 428i.

Tutaj masz (moim zdaniem) bardzo ciekawie brzmiący wydech,jak na 28i :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jeździłem dzisiaj 235, wcześniej 428.

235 jest rewelacyjne. Pod względem przyjemności z jazdy /osiągi, poręczność, szybkość reakcji samochodu na decyzje kierowcy/. Dźwięk wyśmienity. Stabilna prędkość - przyjemnie cicho jak na klasę/wielkość auta. Przyspieszenie okraszone rasowym dźwiękiem pochodzącym z tylnych tłumików. Skrzynia szybka przy przyspieszaniu, i nieco zamyślona przy redukcjach w czasie dozowania gazu.

Zawieszenie /koła 18'/ adaptacyjne - daje szybkie reakcje, i subiektywnie bardzo duży zakres bezpieczeństwa.

Chyba 235 jest także wyważona 50% przód 50% tył bo w zakręcie całkowita neutralność. Prawdopodobnie 235 zawdzięcza to także sztywnemu zawieszeniu i mocnym stabilizatorom.

Układ kierowniczy - pierwszy elektryczny, który daje czucie nawierzchni. Może nie tak jak stare dobre hydrauliczne ale jest postęp. Do tego przy większych prędkościach daje wrażenie jakby wspomaganie całkowicie się wyłączało.

Hamulce M - nie udało mi się ich niczym zaskoczyć i tak naprawdę przetestować.

Dla mnie samochód idealny. Szybki zwinny mały /z miejscem na dwójkę dzieci/.

Kusi do szybkiej jazdy. Wszystko dzieje się szybko, lekko i bez wysiłku. Połączenie gry wideo i rzeczywistości.

Cena 266 tys za sztukę. Gdybym miał tyle na samochód to wybór miałbym za sobą.

Opublikowano
Jeździłem dzisiaj 235, wcześniej 428. ...

konkretnie i na temat :cool2:

slyszalem juz wlasnie opinie ze 235i jest super autem, coz moze kiedys znajde czasu aby sie przekonac ;)