Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę kupić BMW, urzekły mnie te auta i zapragnąłem mieć taki samochód.

Będę miał w najbliśzym czasie jakieś 25 w porywach do 27 tyś (jeszcze na paranoidalne ubezpieczenie trzeba odłożyć) i nie wiem co wybrać: e36 czy e46. Na E36 mnie stać napewno (sedan, 95 rok, silnik 6-cio cylindrowy, ABS, 2x Airbag pewnie 2.0-nie takie koszmarne ubezpieczenie jeszcze), ale E46 jest z kolei o wiele ładniejsze, przynajmniej dla mnie, ta bryła taka wyokrąglona i dość nowoczesna.

Co wybrac? Czy kupić E36 czy poczekać, odłożyć i kupić E46-o ile to możliwe za jakąś rozsądną cene (w granicach 27-30 tyś, 98 rok, wyposażenie j.w., zadbaną). Czy te modele róznią sie od siebie kosztami eksploatacji (poza oczywiście ubezpieczeniem OC, AC, NNW), dostępnością części i wrażeniami z jazdy? Proszę właścicieli i osoby zaznajomione z takim tematem o pomoc. Dziękuję

Opublikowano

za 27tys to kupisz E36 z 96-97 i to 328 bo w sumie jak sie decydujesz na 320 to lepiej brac 328 bo pali prawie tyle samo i ubezpieczenie nie wiele wiecej kazdy na forum to powie :twisted: a na E46 to tez cie juz stac no ale moze nie na 320 ale na 318 lub 316 chocby tu przyklad

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C974000

coprawda do poprawy ale to tylko kosmetyka :8)

ja na twoim miejscu poszukal bym w niemczech jakies super E36 328 lub E46 tam sie moze ci trafic cos naprawde fajnego za dobre pieniadze, ale tak jak przedmowca trzeba szukac. ja swojej szukalem pol roku i jestem zadowolony.

Tłumaczenia: niemiecki, hiszpański, włoski.

Pozdrawiam

Grzesiek

http://img53.imageshack.us/img53/3782/pict6529panoramaresize8pl.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem: albo kup E36 z szesciocylindrowym silnikiem, albo odloz jeszcze z 10 tys i kup E46 - ale koniecznie z szescioma cylindrami :).

Jezeli bardzo podoba Ci sie E46, to warto troche poczekac i kupic samochod, w ktorym bedziesz sie dobrze czul.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Jezeli zdecydujesz sie na E46 to miej na uwadze aby miala silnik tylko i wylacznie szesciocylindorwy. Dla samochodu wazacego 1.5 tony czterocylindrowy silnik to troche za malo. :wink:

z wyjątkiem 2,0d 150KM :twisted: , do tego lajtowy program podnoszący moc do 180KM i moment pow 400Nm.......i ehhh nieustający banan na twarzy :8)

320d `02 by MT 184KM@406Nm
Opublikowano

Poczekaj jeszcze trochę i uzbieraj trochę $$ na e46 :cool2:

e46 jest nowsza i ładniejsza !

http://img222.imageshack.us/img222/9720/bmw3ln0.png
Opublikowano

jan-kol nie kupuj e36 sporo bardziej Ci sie podoba e46. Potem bedziesz cały czas myślał o tym, dlaczego nie poczekałem...

Mi osobiście najbardziej podoba sie model e36. E46 też jest ładny ale nie ma w sobie tyle zadziorności i agresywności co e36...ale to moja osobista opinia

Opublikowano
nie wiem czemu ale e36 bardziej "rasowo" wyglada niz e46 , e46 to piekne auto ale jako nastepca e36 zagubiła ten smak i to cos co miało/ma e36 . ja osobisice sam nie jestem w stanie powiedziec co mnie bardziej kreci ale wiem jedno ze e46 jest nowsze i robi wieksze wrazenie od e36 ze wzgledu nawet na to iz e36 jest teraz bardzo duzo i sa one w srednim stanie a niektore kiepskim co pogarsza wizerunek tego modelu. wybor nalezy do kupujacego czy e46 czy e36 , ale jak miałbym kupic e46 4 cyl to wolałbym e36 z 6 cyl - bo dla mnie jest wazne jak auto jedzie i jak jest dynamiczne.
jak ja kocham m-powery !!
Opublikowano

Dzieki za info koledzy. Już nabyłem beemke-e36-sprowadzona z Niemiec-Dusseldorf-trochę sie jechało:) I jestem zadowolony. Rocznik 97, 2.0 silnik (taki był w tym modelu, a auto było naprawde okazyjne-dzięki Płk. Zuberowi ktory odnalazł na Ebay link z tym autem).

Wyposażenie: komputer pokł. nawigacja, ASC + trakcja, elektryczne wszystkie szyby i szyberdach, ABS, 4 poduszki, podgrzewane dwustopniowo fotele, full skóra czrna, kolor auta-czarny:)

Tylko, jak już pisalem w innych psotach, okazalo się, ze sprezarka od klimy poszla i szlag klime trafił, a naprawa z uzywana sprezarka to koszt okolo 1500zł. Ostatecznie w lecie mozna sie zadowolic szyberdachem. Tak wiec autko już mam i powiem, że zaczeło mi sie bardziej podobać E36 od E46:)

E36 jest jakies bardziej stateczne i dojrzałe. Tylko boje sie, że ten silniczek powoli jest dla mnie za maly:)

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

gratuluję zakupu i trafnego wyboru marki :)

Podaj link do zdjęć aby się troche pochwalić z nowego nabytku.

Ile cię wyszła z przywiezieniem ?

Pozdrowienia

Michał

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Fotki prześlę któregoś razu na forum-jak uda mi sie wkleić. Całkowity koszt ze wszystkim liczę na około 23-24 tysiace (oplaty w Niemczech, koszty benzyny, autostrady polskie, tłumacz, akcyza, clo, przeglad rejestracyjny, zwolnienie z podatku VAT, ubezpieczenie z AC, zmniejszony koszt za ksiazke wozu-od 15 kwietnia, zabezpieczenia, dodatkowe opony-jedną do 17'' mam przebitą i pare drobnych rzeczy, przeglad u ojca w warsztacie) to taki będzie mniej wiecej koszt, samo autko nie było super drogie, ale jeżdzi zajebiściem silnik suchutki pomino 200tyś km. Lakier niemal idealny, nie wyblakł nic a nic (odkleilem naklejke z Belgii i ani sladu), na razie osłabiony ręczny hamulec w kole po stronie kierowcy i uszkodzona sprzezarka do klimy. Mam nadzieje,ze na tym poprzestanie.

Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego z okazji świat wielkanocnych!

Opublikowano (edytowane)
Jezeli zdecydujesz sie na E46 to miej na uwadze aby miala silnik tylko i wylacznie szesciocylindorwy. Dla samochodu wazacego 1.5 tony czterocylindrowy silnik to troche za malo. :wink:

z wyjątkiem 2,0d 150KM :twisted: , do tego lajtowy program podnoszący moc do 180KM i moment pow 400Nm.......i ehhh nieustający banan na twarzy :8)

jak Ci palnie turbina ,co sie dzieje bardzo czesto w zawirusowanych 150km,to banan zniknie i wrocisz do serii Edytowane przez mario330d