Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie pamiętam na 100% bo ponad rok temu wyciągałem, ale chyba są lusterka na zatrzask wciskane. Wiadomo - szybki, nie całe :mrgreen:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Z instrukcji F10:

Automatyczne ogrzewanie

Oba lusterka zewnętrzne są automatycznie podgrzewane, jeśli pracuje silnik.

U mnie z obserwacji subiektywnych tylko tyle, że dość wolno się nagrzewają względem innych aut. Czasem nawet 3-4 km zanim odpuści rosa/szron.

Głowix
Opublikowano
Lusterka wysychają praktycznie natychmiast. Gorzej/wolniej tylna szyba :cry:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

Opublikowano

He, he...

Właśnie padły i lusterka, i szyba (LCI). Wciskanie przycisku ogrzewania nic nie daje, poza zapaleniem się właściwej diodki na tymże przycisku :|

Jednocześnie poddał się pilot do ogrzewania postojowego, żeby nie było za łatwo... Zapala się zielona dioda... i dalej już nic. Na całe szczęście działa opcja 'na Androida' (BMW Remote), bo bez tego to chyba by tylko już peryskop został :8)

• 7 lat później...
Opublikowano

Mam problem z grzaniem lusterek,problem pojawił się po tym jak miałem bliskie spotkanie z innym pojazdem lusterkami i wypadło całe lusterko po wymianie na nowe przestały grzać lusterka i teraz mam pytanie 

Czy jest jakiś bezpiecznik od lusterek bo szukałem na schemacie bezpieczników i nic nie znalazłem ,czy może jakiś przekaźnik mógł się uszkodzić 🤔 

Opublikowano

masz składane lusterka?

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A wszystko inne w aucie CI dziala prawidlowo? Bezpieczniki w JBE, które zasila grzanie lusterek, obsluguja wiele rzeczy na raz, wiec raczej bys zauwazyl brak niektorych funkcji. Na wszelki wypadek sprawdz bezpieczniku nr 7, 8, 9, 14 i 15, chociaz wg mnie pod 8mym to jest. Nie mial bys m.in. klaksonu wtedy.

Opublikowano

też myślę, że F8.

F7 i F9 to podnoszenie (tylnych?) szyb

F14 i F15 to chyba centralny zamek

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano
W dniu 14.09.2023 o 20:50, mmw napisał(a):

A wszystko inne w aucie CI dziala prawidlowo? Bezpieczniki w JBE, które zasila grzanie lusterek, obsluguja wiele rzeczy na raz, wiec raczej bys zauwazyl brak niektorych funkcji. Na wszelki wypadek sprawdz bezpieczniku nr 7, 8, 9, 14 i 15, chociaz wg mnie pod 8mym to jest. Nie mial bys m.in. klaksonu wtedy.

Sygnał działa 😟 chyba muszę sprawdzić wszystkie bezpieczniki 😢

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No dobrze, ale na jakiej podstawie uwazasz, ze Ci nie grzeja lusterka? Wiesz, ze w BMW to auto decyduje kiedy beda grzaly?

Opublikowano
W dniu 18.09.2023 o 21:18, mmw napisał(a):

No dobrze, ale na jakiej podstawie uwazasz, ze Ci nie grzeja lusterka? Wiesz, ze w BMW to auto decyduje kiedy beda grzaly?

Na takiej podstawie ze samochód mam już 8 lat i wiem kiedy grzały lusterka a teraz wcale nie grzeją 🤔 A jak mówisz ze BMW decyduje kiedy ma grzać to wychodzi ze moj zrobił się strasznie leniwy może z starości i dlatego nie chce mu się grzać lusterek 😂

Opublikowano

W ISTA o ile dobrze pamiętam to można wymusić ogrzewanie lusterek. Najlepiej tak sprawdzić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
18 godzin temu, marko1166 napisał(a):

Na takiej podstawie ze samochód mam już 8 lat i wiem kiedy grzały lusterka a teraz wcale nie grzeją 🤔 A jak mówisz ze BMW decyduje kiedy ma grzać to wychodzi ze moj zrobił się strasznie leniwy może z starości i dlatego nie chce mu się grzać lusterek 😂

Zapytalem tylko, bo czasami jest tak, ze ktos ma auto swiezo i pomyslalem ze moze po tej kolizji np. wcisnales przycisk od grzania szyby liczac, ze zaczna grzac tez lusterka, a jest cieplo wiec moga sie nie wlaczac. Jak masz auto dlugo, no to nie ma tematu.

Najprosciej wywolac funkcje grzania z ISTA i sprawdzic czy jest napiecie na przewodach. Jak nie ma to szukac dalej. Kable ida osobno z modulu wiec jak wklady sa ok i nie dziala, to znaczy ze modul z jakiejs przyczyny nie daje napiecia. Wywolanie grzania z ISTA wykluczy taka sytuacje, ze modul nie puszcza grzania, bo jakis parametr mu na to nie pozwala. Wiec trzeba zaczac od sprawdzenia czy dochodzi prad do wkladow, a potem patrzec dalej.

• Lubię to 1