Skocz do zawartości

Aktywny tempomat - doposażenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie co dokładnie potrzebne było by do doposażenia mojego auta w aktywny tempomat.

330i 2005 rok , posiadam tempomat oraz manetke w której mogę zmieniać prędkość o 1 kilometr.

Zegary posiadają ruchoma wskazówkę od tempomatu + wydaje mi sie ze maja ikony od aktywnego tempomatu.

Pozdrawiam

Szymon

Opublikowano

Czujnik ACC

Moduł dynamiki wzdłużnej

Trzeba to jeszcze zakodować !

Opublikowano

Da sie to ot tak doposarzyc bez rzeźby????

Oczywiscie zeby bylo jak w oryginale :)))

Opublikowano
  • Członkowie klubu
W silnikach 6 cylindrowych tak, w 4 cylindrowych już trzeba ostro powalczyć bo zmian jest więcej.

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za odpowiedzi panowie.

Czy wiazke da sie kupić w oryginale czy trzeba samemu uplesc ???

Czy każdy moduł i radar bedą ok czy trzeba dobierać pod silnik rocznik ???

Pozdrawiam

Opublikowano
dziqsek, chyba, że to E92/E93 bo one też zawsze mają DSC+.

i znowu okazuje się że E90/91 zostały gorzej potraktowane :(

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Czym się różni zwykly tempomat od aktywnego w BMW ? U mnie jest napisane "Regulacja prędkości z funkcją hamowania"
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Czyli wypada zrobic dolozenie czujnika plus kodowanie i to wszystko :D ?
Opublikowano

fajny gadżet jak sie sporo po autostradach lata...a tak na codzień to zbędny moim zdaniem no i zasłania sporo wlotu do intercoolera :lol:

http://img839.imageshack.us/img839/5116/dsc9705a.jpg

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Racja :)
Opublikowano
Czyli wypada zrobic dolozenie czujnika plus kodowanie i to wszystko :D ?

Nie wystarczy! Musisz jeszcze "dołożyć" moduł o którym pisałem wcześniej.

Szkoda że to "ustrojstwo" deaktywuje się przy prędkości 30 km/h...

Opublikowano

Chcesz powiedzieć, że poniżej 30kmn/h przestaje działać?

Miałem zareagować odnośnie przydatności aktywnego tempomatu, bo dla mnie w obecnym pasku chodził dobrze z naciskiem nawet na bardzo dobrze i właśnie w mieście widziałem dużą przydatność gadżetu. Wystarczy przejechać się trasą obecnie Tarnów- Rzeszów(kiedyś już od Krakowa, teraz jest autostrada na połowie odległości), aby docenić ACC jako świetny dodatek smując się niczym kapitan smuja w kolumnie samochodów. Nie ma nawet jak wyprzedzić, bo jakiś inteligent z GDDKiA rozdzielił drogę o pojedyńczym pasie ruchu w każdą stronę stalową barierką.

Dość głupie uczucie towarzyszy zwalnianiu. Czuć jak silnik napędza koła a prędkość jest zmniejszana hamując pomimo jakiejś tam mocy przenoszonej na koła.

Opublikowano

Jak ta "funkcja hamowania" jest realizowana? Komputer używa hamulców roboczych, czy to takie hamowanie silnikiem? Czy jak ktoś z przodu zaczyna mocno hamować to funkcja działa skutecznie czy jednak trzeba cały czas uważać i dohamowywać w takich sytuacjach samemu? A może jest jakieś ostrzeżenie gdy trzeba "pomóc"?

No i czy to nie świruje na jednopasmowych drogach, zwłaszcza jak próbujemy trzymać nieco większą odległość od poprzedzającego samochodu i jadą samochody z naprzeciwka?

Edytowane przez ra1406

Opublikowano
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

czy można taki tempomat zainstalować w bmw 118lci?

tzn przenieść z jakiejś seri e9x

Opublikowano

Właśnie przymierzam się do dołożenia aktywnego tempomatu do E92. Z tego co się zorientowałem potrzebna jest kamera ACC, moduł LDM (niestety w e92 nie ma go zainstalowanego jak w starszych E90, producent przeniósł funkcje do DSC), wiązka przewodów do kamery, wiązka przewodów do modułu LDM oraz nowa manetka. Mam kilka pytań do osób bardziej rozeznanych w temacie:

1. Czy można podmienić manetkę bez rozbierania całej kierownicy, da się dojść jakoś od spodu?

2. Wiązki przewodów da się dokupić czy trzeba samemu pleść, mógłby ktoś ewentualnie spisać numery z naklejek?

3. W jaki sposób wpiąć się do skrzynki bezpieczników, z tego co widzę wykorzystywane są dwa bezpieczniki jedne dla ACC i jedne dla modułu LDM.

Niestety w podstawowej wersji JBE (skrzynki) jedne z nich jest już użyty, a drugiego nie ma na schemacie więc nie wiem czy jest w ogóle podłączony.

Można wpiąć się w jakieś inne nieużywane?

4. Czy w module LDM trzeba zakodować nowy VIN żeby zadziałał, podobnie w kamerze ACC (części prawdopodobnie używane będę brał)?

5. Z tego co wiem kamerę ACC trzeba po montażu skalibrować, da się tylko DIS-em czy można też jakoś INPA-ą ?

6. Zastanawiam mnie jeszcze czy nie trzeba wymieniać wskaźników, teoretycznie na moim jest ikona do aktywnego tempomatu, w katalogu do tempomatu z funkcją hamowania i aktywnego również widnieje ten sam numer części, ale po odpaleniu testu wskaźników te ikony się nie podświetlają. Nie próbowałem jeszcze zakodować w module KOMBI funkcji ACC i sprawdzić czy wtedy podczas testu się pojawią.

Opublikowano
Witam, mogę się wypowiedzieć nt. pkt.1 ponieważ u siebie dokładałem tempomat i trzeba było zdjąć kierownicę,ale to nie jest problem, odpinasz airbag a pod nim nakrętka, odkręcasz i kiera schodzi bez problemu.
  • 3 lata później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Witam

Właśnie jestem po doposaźeniu mojej e60 w tempomat aktywny stop&go i mam pytanko związane z jego działaniem .

W instrukcji :

[code][b]System nawigacji Profesional
Jeśli w napędzie jest płytą DVD z mapą do systemu nawigacji system dopasuje przyspieszanie i zwalnianie pojazdu do drogi którą aktualnie jedzie.[/b]
[/code]

Pytanko-o co chodzi w instrukcji? ,ja rozumiem źe jadąc autostradą auto powinno jechać np 140 kończy się autostrada i zaczyna się teren zabudowany auto zwalnia do 50 ,czy tak powinno być ?

Edytowane przez malysz1976

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
nie tu chodzi raczej o wzniesienia i spadki, auto przewiduje ze bedzie wzniesienie albo spadek i dostosowuje tepomat.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dzięki Rivasi za odpowiedz ,ale wcześniej juź tak miałem z tempomatem $544 dopasował prędkość jadąc z góry i pod góre.

Ktoś z fabrycznym tempomatem stop&go mógłby się wypowiedzieć ?

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
biorąc to na logike na 100% nie jest tak jak mówisz. Nawet w najnowszych seriach F nie ma takiej funkcji to czemu by była w zwykłym tempomacie E60?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
ja tego nie wymyśliłem cytuje instrukcje - najlepiej niech się wypowie ktoś kto ma stop&go w e60