Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

mam problem z podgrzewaniem kierownicy - włączam grzanie przyciskiem obok regulacji kierownicy, włącza się dioda sygnalizująca grzanie, grzeje przez 3-4minuty i lampka gaśnie

jak sprawdzić, czy kierownica jest sprawna?

mam opcję grzania

S248A LENKRADHEIZUNG Podgrzewanie kierownicy

Edytowane przez Hipo
Opublikowano

Witaj,

miałem podobny problem. Skończyło się na nowej kierownicy. U mnie było podejrzenie, że winowajcą jest moduł w kierownicy, ale niestety okazało się, że to grzałka wyzionęła ducha.

Opublikowano

"Made in China, assembled in Germany"

Takie te nasze niemieckie auta są.....

"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry
Opublikowano
  • 1 rok później...
Opublikowano
A wic problem rozwiazany, podlaczylem na krodko grzanie kiery i zaczela grzac wiec wyciagnelem sterownik i wlozylem i eureka kiera zaczela dzialac. Moze ktos ma tez problem wiec warto sproawdzic w taki sposob.
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo
  • 2 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak się dobrać do kierownicy w celu sprawdzenia grzałki? u mnie ten sam problem :(

zdejmij poduszke z kierownicy i masz dostęp do kabli od grzałki

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
dzieki, faktycznie nie było to trudne, w moim przypadku przepalona grzałka, niestety kierownica customowo obszyta i szkoda pruć na szczęście do wiosny bliżej niż dalej ;)
Opublikowano
dzieki, faktycznie nie było to trudne, w moim przypadku przepalona grzałka, niestety kierownica customowo obszyta i szkoda pruć na szczęście do wiosny bliżej niż dalej ;)

A znacie jakiś zakład który podejmie sie wymiany grzałki w kierownicy?

Pzdr

Opublikowano
Kierownica powinna grzać ciągle od momentu włączenia do jej wyłączenia. Na szczęście u mnie jeszcze nie szwankuje.
  • 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zdejmij poduszkę i zmierz rezystancje grzałki , jeśli będzie rezystancja to najprawdopodobniej sterownik padł .

Pierwsze sprawdź bezpiecznik .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Napięcie w gnieździe gdzie podłączona jest wtyczna od podgrzewania pod poduszką jest cały czas ok 4 v czy przycisk włączony czy nie to cały czas to samo napięcie, to normalne ?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam panowie znalazłem kierownice podgrzewana do e60 tylko z roku 2009 i teraz pytanie czy będzie pasowała do mojej e60 z 2004 roku?

Kierownice wyglądają bardzo podobnie

tak wyglada moja kierownica

970de145c160038e.jpg

A taka chce kupić

5c09decf789b788c.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

PODPINAM SIĘ DO TEMATU

Wyłącza mi się ogrzewanie kierownicy po 15tu sekundach.

Zmierzyłem grzałkę na żółtym i brązowym przewodzie

5001132800_1528802262_thumb.jpeg

czyli na kostce na pinie 4 i 6

2720500000_1528802323_thumb.jpeg

Przejście jest i mam około 8 Ohm , więc zakładam że grzałka jest dobra.

są jeszcze piny 1 i 2 prawdopodobnie czujnik ale nie wiem jak go sprawdzić

6496748900_1528802397_thumb.jpeg

Zgodnie ze schematem to oprócz grzałki na pinie 4 i 6 nic niema więc nie ma pojęcia czemu się ogrzewanie wyłącza

3834707000_1528802689_thumb.jpeg

Opublikowano

Mozna go jakos sprawdzic?

Jeszcze mam takie inne pytanie bo mam druga kierownice podgrzewana ktora nie ma w srodku tego modulu ani nawet miejsca na niego. Szly jakies dwie wersje?

Opublikowano

od września 2005 był lift i zupełnie inna kierownica z tego co wyczytałem ale jak na razie nikt m tego nie potwierdził. Tech chciałem kupic po lifcie i przełożyć bebechy ze starej.

właśnie przeglądam schematy, rysunki niby takie same ale numery części inne

przedlift http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=NA71-EUR-06-2004-E60-BMW-530i&diagId=32_1436

polift http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=NE71-EUR-10-2005-E60-BMW-530i&diagId=32_1436

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Rozwiazal ktos ten problem?

Sprawdzilem opor na grzalce i jest wporzadku.

Zostaje modul? Mozna go jakos sprawdzic?

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam wszystkich jestem tu nowy więc za wszystki błędy proszę wybaczyć. U mnie też jest problem z podgrzewaniem kierownicy A mianowicie po wduszeniu przycisku Zielona dioda się zapala po 2 sekundach gaśnie gdzie szukać przyczyny. Z góry dziękuję.