Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Mam problem z oponami zimowymi nie wiem które wybrać

DUNLOP SP WINTER SPORT 4D 225/45R17

lub

VREDESTEIN WINTRAC XTREME 225/45R17

Czy ktoś z Was może podzielić się opinią któregoś z w/w producentów ?

Opublikowano
Opublikowano

Kamil, każda nowa opona będzie tak samo dobra - szczególnie opony klasy premium :) - nie ma się co oszukiwać, lobby oponiarskie robi swoje. Kup takie jakich bieżnik podoba Ci się najbardziej ;) może to i głupie, ale taka prawda :)

Ja zakupiłem Conti TS830P * czyli homologowane dla BMW :). I zważywszy na tylny napęd nie spodziewam się cudów ;) - wiadomo napęd tył to napęd tył.

Pzdr.

Opublikowano

Opony oponami a ja jestem wydygany przed zima... Moja pierwsza zima z tym autem, w dodatku pierwsze moje tak mocne... :-/

Nastawiam sie na najgorsze.

Pzdr.

dren

Opublikowano

Moja tak samo, tylko, że ja jestem młody i zgrywam troszke cwaniaka ;p

Mam zimówki z końca 2010 roku tył 8mm przód 7, dunlop sport m3 z rekomendacja BMW. Zobaczymy jak to będzie ;p

Sprzedam:
Opublikowano
Zimowe opony z homologacją BMW to podstawa Polskiej zimy, przynajmniej dla mnie od kiedy jeżdżę E90. Czasami pod górkę może być problem, ale wtedy obciążam tylne siedzenie - żona :D (60kg) i już pomaga, a jak nie pomaga to kogosieda.
Opublikowano

Ogólnie jezdziłem serią 1 i 5 w zimie i jeżeli tylko była dobra zimówka to problemów większych nie miałem , koło domu mam dosyć konkretną górkę to czasami bywało że za drugim razem dopiero wyjechałem ale już musiało dobrze nasypać .

Natomiast w jedynce gdzie tył jest lekki ( dział serii 1 śmiał się z tego długo ) wkładam płytkę chodnikową lub dwie ( jedna waży 50 kg ) i jedynka wylatuje pod górki jak pocisk :)

Nie wiem jak to będzie z serią 3 , więc chce zainwestować w bardzo dobre zimówki

Jeszcze jedno pytanie , kiedyś będąc na nartach widziałem e60 która na kołach z tył miała przykręcone do śrub kółko na które zakładało się coś plastikowego ( miało może z 5 ramion ) czy ktoś zna tego nazwę? Podobno jest to produkt dostępny w BMW ale nikt nie potarfi mi tego znaleźć

z łańuchami nie chce mi się bawić a podobno działa to na zasadzie wyciągasz z bagażnika robisz klik i zamontowane

Opublikowano

miałem Vredesteiny takie same tylko w innym rozmiarze na poprzednim aucie i powiem szczerze, że są super

na dniach mam zamiar podjechać i zapytać o cenę (tutaj w Belgii) takich samych jak te o których piszesz, do moich seryjnych 17, z zakupem i tak jeszcze sie wstrzymam bo może uda mi się kupić 18" 313 z serii 1, więc wtedy będę musiał zapytać o 18

daj znać ile w PL musisz za nie zapłacić (cenę z oponeo znam, chyba że są gdzies taniej :wink: )

Opublikowano
kamil20011 - o to chodzi
? Wiem, to nie BMW ale chyba o to chodzi?

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie , kiedyś będąc na nartach widziałem e60 która na kołach z tył miała przykręcone do śrub kółko na które zakładało się coś plastikowego ( miało może z 5 ramion ) czy ktoś zna tego nazwę? Podobno jest to produkt dostępny w BMW ale nikt nie potarfi mi tego znaleźć

z łańuchami nie chce mi się bawić a podobno działa to na zasadzie wyciągasz z bagażnika robisz klik i zamontowane

Opublikowano

Ja już od 2 lat jeżdżę autem tylnonapędowym, raz nawet miałem zimówki w złej kondycji i nie ma naprawdę tragedii.

Co do mocy auta, to myślę że nie ma to już większego znaczenia, gdyż mamy system kontroli trakcji. W przypadku auta o większej mocy będzie on po prostu częściej działał.

Podstawa to dobre opony zimowe. Zdarzyło mi się jechać z kolegą, który miał opony letnie i musiał hamować na śniegu - wjechaliśmy na skrzyżowanie bo auto nie reagowało na hamulec ):)

Opublikowano

Ja w zeszłym sezonie kupowałem nowy komplet Michelin Apin A4 225/45 R17 z V do 240km/h i płaciłem poniżej 3tyś.

Opony spisują się według mnie dobrze zarówno na śniegu jak i suchym. W miarę pewnie się na nich prowadzi i jak na zimówki są w miarę ciche. Wadą tych opon jest brak rantu ochronnego.

Dunlop SP WinterSport 3D mam w Golfie. Już chyba 3 sezon na nich będzie obskoczony. Też z nich jestem zadowolony i jak kupowałem zimówki do BMW to miałem dylemat czy kupić sprawdzone Dunlopy czy Micheliny. Opony były w porównywalnych cenach. Dunlopy były wtedy troszkę droższe (mowa 4D - wtedy to chyba była nowość). Obecnie nie wiem jak się mają cenowo

Także jak się zastanawiasz nad Dunlopami bądź Michelinami to wybierz tą która ci się bardziej podoba ;) bo obie opony są według mnie dobre

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam drugi sezon Pirelli Sotto Zero II i jestem bardzo zadowolony. Opona bardzo dobrze wgryza się w śnieg.

Ale mam też przedni napęd, co dużo pomaga.

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano
Posiadam Vredestein'y od dwóch sezonów i jestem bardzo zadowolony. Rozmiar 225/45/17 więc jeżeli masz na nie dobrą cenę - ŚMIAŁO POLECAM ;)
Opublikowano

Ja we wszystkich samochodach zawsze miałem założone GoodYear UltraGripy, począwszy od wersji 6 do 7+. Kiedyś ze znajomymi z klubu Passata (miałem B5-tkę) zorganizowaliśmy wypad do Zakopanego na Sylwestra. Na 10 prawie identycznych samochodów, pod jedną górkę wyjechałem bez problemu tylko ja oraz mój kolega - oboje akurat mieliśmy UG7, a wszystkie samochody były praktycznie identyczne więc szanse równe. Opona jest mocno zrównoważona, sprawdza się w każdych warunkach i jest to swojego rodzaju pewniak dla niezdecydowanych.

W tym sezonie zmieniam na Nokian WR G3. Tak mi się poukładało, że od zeszłego sezonu dosyć często muszę zapuszczać się w bardzo górzysty region pokonując bardzo strome wzniesienia o których drogowcy jakby sobie zapomnieli. Ta opona w testach wyszła najlepiej na śniegu, jest jednak poza czołówką jeżeli chodzi o inne warunki (coś za coś). UG7 radziły sobie nieźle, ale czasami im brakowało i trzeba było robić kilka podejść. Zastanawiałem się jeszcze nad Nokian A3. Skonstruowana do szybkiej jazdy, głównie na trasach, jednak w ekstremalnych warunkach ustępuje G3.

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja mogę tylko potwierdzić opinię o GY UG 7+ - nie miałem jeszcze lepszych opon zimowych na aucie :cool2: Ponoć UG 8 są jeszcze lepsze, ale tu już trzeba trafić na odpowiednio odlaną partię, bo niektóre mają tendencję do nie wyważania się :roll:
Opublikowano
Ja do swojej mam 16-stki zimówki dostałem przy zakupie opony to dunlop sp winter sport M3 prod koniec 2010 roku i zastanawiam się czy nie kupić do nich alu i założyć je na samochód tylko te opony są już chyba trochu "technologicznie" stare bo w jednyce z 2006roku mam takie same
Opublikowano
Witajcie

Mam problem z oponami zimowymi nie wiem które wybrać

DUNLOP SP WINTER SPORT 4D 225/45R17

lub

VREDESTEIN WINTRAC XTREME 225/45R17

Czy ktoś z Was może podzielić się opinią któregoś z w/w producentów ?

Witamy,

Jak widać w naszej ocenie opona Dunlop SP Winter Sport 4D ma całkiem dobre wyniki, ale dla porównania zachęcamy do analizy osiągów opony VREDESTEIN Wintrac Xtreme.

Pozdrawiamy,

Ekipa rezulteo :D

Wszystkie opony do BMW i najnowsze informacje ze świata opon na http://www.rezulteo-opony.pl

Śledź nas na: Facebooku oraz na Twitterze https://twitter.com/rezulteo_opony

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W e92 miałem GoodYear UltraGrip RSC 17" - było bardzo ok, cicho, stabilnie, ani razu się nie zakopałem. Tylko bardzo twardo, jak to RSC i raz pogiąłem felgę na mega wyrwie w nocy :duh: W e91 mam już założone Bridgestone Blizzak LM25 18" - jak na razie spostrzeżenia bardzo pozytywne: również ciche, dobrze prowadzące i komfortowe opony. Mam nadzieję, że w w śniegu też dadzą radę.
Opublikowano

Posiadam Nokiany wspomniane przez kolege ArturJ, na wypad w góry gdzie leży śnieg, opona rewelacja, gorzej na błocie pośniegowym.

Pozdrawiam

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł