Skocz do zawartości

F10 Tylni nawiew powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem ze swoją BMW 530i mianowicie w wyposażeniu mam wersje klimatyzacji automatycznej o szerszym zakresie, natomiast w tylnim tunelu mam tylko:

-pokrętła do zamknięcia wylotu powietrza

-przyciski 3 stopniowe od podgrzewania fotela

W żaden możliwy sposób nie mogę ustawić aby na tylną kanapę wiało ciepłe powietrze ze środkowego tunelu.

Kiedy ustawiam 28 stopni z przodu to wieje aż parzy dłonie a z tyłu chłodna bryza z zewnątrz, próbowałem różnych możliwości zamykałem wloty z przodu aby gorące powietrze znalazło ujście w środkowym tunelu dla pasażerów z tyłu i nic. Próbowałem wszystkich ustawień, strzałki na wprost, ALL itd:...

Czy tak jest że BMW 530i nie ma ciepłego nawiewu na tył?

• Odpowiedzi 53
  • Wyświetleń 18,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A to z tyłu nie masz takich pokręteł poziomych? Jak nie to coś było grzebane...

http://img12.allegroimg.pl/photos/oryginal/26/21/03/04/2621030443

Opublikowano
Masz klimatyzację 2 strefową. Z tyłu powinno lecieć tak samo ciepłe powietrze jak z przodu. Jak tak nie jest, to coś jest nie tak.
"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry
Opublikowano
  • Autor

Oficjalna odpowiedź Serwisu BMW...

Serwis stwierdza prawidłowe działanie układu nawiewów powietrza z tylnego tunelu.

Przy ustawieniach max 28 stopni ciepła z przodu na panelu sterowania nawiewem na wprost, to z tylnego tunelu na pasażerów siedzących z tyłu nie będzie leciało w tej samej temp. powietrze.

Ciepłe bądź gorące powietrze będzie leciało tylko przy ustawieniach na nogi . Zasada działania zostało sprawdzona w innych modelach F10 i jest taka samo. Usterka nie występuje.

W modelach F01/F02 jest inny system działania nawiewów stąd klient może uważać , że w jego samochodzie jest to nie prawidłowe. Wykonaliśmy telefon do Działu Technicznego BMW Polska, który to

potwierdził.

Klima jest 2 strefowa, kiedyś miałem BMW 530 z 95 roku i wiało ciepło a teraz bryka z 2012 i z tyłu wieje chłód a serwis twierdzi "tak musi być" jestem z Wawy gdzie mogę się skierować?

Opublikowano

A to historia, nie wiedziałem, że może być podgrzewana kanapa bez 4 strefowej klimy. I dziwne, że leci zimne, powinno lecieć takie jak wszędzie, tak jak kiedyś, np przy jednostrefowej klimie.

U mnie jest inny problem, jak silnik jest rozgrzany, a klima wyłączona, to wszędzie leci ciepłe powietrze, nawet przy temp. 5st.C. Przez to z klimą trzeba jeździć nawet przy jesiennych temperaturach.

Opublikowano
  • Autor
NO dobra powiedzcie czy tak może być faktycznie?serwis mówi jedno a Ja im nie wierze w becie z 95 miałem ciepło z tyłu w Omedze też miałem, qrna w Polonezie ciepłoz tyłu leciało a tu nie??co zrobic gdzie sie skierować? :(
Opublikowano
Oficjalna odpowiedź Serwisu BMW...

Serwis stwierdza prawidłowe działanie układu nawiewów powietrza z tylnego tunelu.

Przy ustawieniach max 28 stopni ciepła z przodu na panelu sterowania nawiewem na wprost, to z tylnego tunelu na pasażerów siedzących z tyłu nie będzie leciało w tej samej temp. powietrze.

Ciepłe bądź gorące powietrze będzie leciało tylko przy ustawieniach na nogi . Zasada działania zostało sprawdzona w innych modelach F10 i jest taka samo. Usterka nie występuje.

W modelach F01/F02 jest inny system działania nawiewów stąd klient może uważać , że w jego samochodzie jest to nie prawidłowe. Wykonaliśmy telefon do Działu Technicznego BMW Polska, który to

potwierdził.

Klima jest 2 strefowa, kiedyś miałem BMW 530 z 95 roku i wiało ciepło a teraz bryka z 2012 i z tyłu wieje chłód a serwis twierdzi "tak musi być" jestem z Wawy gdzie mogę się skierować?

Coś kolega ściemnia, bo u mnie, z tyłu leci takie samo powietrze jak z przodu. Jak ustawię pracę wnetylacji na ciepło (pokrętło pomiędzy kratkami środkowego nawiewu) i temperaturę na 24 st. oraz kierunek nawiewu na środek to z przodu i z tyłu leci to dokładnie to samo.

:shock:

George Wind
Opublikowano
Też mam podejrzenia co do kolegi- założyciela. Może to już obsesja :)
Opublikowano
Panowie - ja też tak miałem w swojej. Nigdy nie leciało ciepłe powietrze z tyłu, diabli wiedzą czemu. Serwis się tłumaczył, że tak mają wszystkie a ja rzadko kogoś z tyłu wożę, wiedziałem że auto będę oddawał więc nie chciało mi się grzebać. Mimo znaczka 523i to u mnie też była 3litrowa benzyna pod maską - może to coś specyficznego dla tych silników? Klimę miałem najprostszą nierozszerzoną z nawiewami tak jak na fotach.
Opublikowano
Tył działa tak samo jak środkowy nawiew z przodu czyli bardziej jako forma wentylacji. Jak masz nastawiony przedni środek na polu niebieskim to mimo ciepłego powietrza na nogi ze środka poleci zimne. W przypadku środka nastawionego na czerwone będzie leciało z niego i z tylu ciepłe powietrze.
Opublikowano
Ważne jak ustawiony potencjometr przy nawiewach pod ekranem ponieważ tam jest niezależne od ustawień klimatronika .. To co ustawisz na klimatroniku masz zawsze z tylu i na nogach jak rownież pod ekranem gdympotencjometr jest na środku..

Bimmer Retrofit Polska

Zajmujemy się diagnostyką, kodowaniem, programowaniem, naprawą sterowników, doposażenia moduły BMW, konwersją BMW z importu, DVD FREE, CIC seria F i E, BMW APPS, imp. naprawczych kodów FSC

Nasza firma posiada w BMW AG status External Service Partner

Opublikowano
  • Autor

Panowie, wierzący mi i nie...

Pod przednimi wlotami jest pokrętło: z niebieskim i czerwonym oznaczeniem i... obojętnie które wybiorę nastawię 28 stopni z przodu mam grzejnik a z tyłu leci zimne powietrze i oceny tego czy ściemniam to sobie w d... wsadźcie.

Proszę o pomoc w tym dziwnym przypadku a nie krytykowanie mojego wpisu :|

Pozdrawiam.

Opublikowano
A tak swoją drogą to wiecie po co jest to pokrętło przy nawiewach? przy automatycznej klimie temperatura powinna być taka jak się ustawi na panelu i tyle....
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Masz możliwość ustawienia innej temperatury nawiewu z środkowych kratek w porównaniu z tym co masz na panelu klimy, np mieć chłodniejsze powietrze na twarz a cieplejsze na szybę czy nogi. Ciekawe że chyba tylko BMW stosuje taki patent.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Masz możliwość ustawienia innej temperatury nawiewu z środkowych kratek w porównaniu z tym co masz na panelu klimy, np mieć chłodniejsze powietrze na twarz a cieplejsze na szybę czy nogi. Ciekawe że chyba tylko BMW stosuje taki patent.

Ja osobiście uważam ten patent ze zmianą stylu pracy wentylacji ciepło-zimno (pokrętło pomiędzy środkowymi kratkami) za zupełnie kretyński. Komplikuje to zarządzanie temperaturą w samochodzie. Moim zdaniem powinna być tylko wartość temperatury. Nie potrzebna za bardzo jest też siła nawiewu (4 stopnie). To wszystko powinno być regulowane automatycznie. Powinni dodać więcej czujników temperatury, np. w nogach i pod sufitem i niech sobie komuter reguluje porządnie.

Dla lubiących kręcenie i naciskanie wielu guzików jest tryb manualny. :mad2:

George Wind
Opublikowano
Ale wszystkim nie dogodzisz. I dlatego jest tych kilka zakresów intensywności trybu automatycznego. Inaczej jednemu by wiało za mocno, a innemu za słabo i jedynym na to remedium byłby tryb manualny. A tak ma w automacie wszystko, nawet jak chce zmienić siłę nawiewu. Co zaś do pokrętła, to ja je sobie bardzo chwalę (od czasu E39, w E60 była regulacja tego w iDrive). Dzięki temu jak jest gorąco to klima chłodzi, ale na ryja i prosto w nos nie musi lecieć lodowate powietrze :mrgreen:
Opublikowano
Ja też bym się nie czepiał. W poprzednim aucie w automacie wiało właśnie prosto w gębę, tutaj wszystko działa jak trzeba. Poza tym te regulacje siły automatycznego nawiewu są tylko w rozszerzonej klimie, której można nie brać.
Opublikowano
Ja też bym się nie czepiał. W poprzednim aucie w automacie wiało właśnie prosto w gębę, tutaj wszystko działa jak trzeba. Poza tym te regulacje siły automatycznego nawiewu są tylko w rozszerzonej klimie, której można nie brać.

Regulacja siły automatycznego nawiewu jest do zaakceptowania, ale ta regulacja czerwono-niebiesko pomiędzy kratkami to nieporozumienie. W E65 nie miałem takiego czegoś i generalnie klima i wentylacja działa rewelacyjnie.

George Wind
Opublikowano

Temat mnie zaciekawił - tak więc wczoraj sprawdziłem jak jest u mnie ( Z przodu dwustrefowa klimatyzacja, z tyłu tylko dwi kratki nawiewu z "kółkami" do zamykania.

Tylny nawiew jest "dwustrefowy" tzn. lewa kratka i prawa kratka dmuchają strumieniami powietrza o różnych temperaturach jeżeli z przodu jest ustawiona różna temparatura dla kierowcy i pasażera.

Zamknięcie nawiewów z przodu z kratek na środku i po bokach (przy lusterkach) powoduje że z tyłu dmucha intensywniej.

Z uwagi na długość tunelu powietrze jest jednak chłodniejsze niż z kratek w desce rozdzielczej.

Opublikowano
Mam taka sama klimatyzacje. Dzis to sprawdzalem i moim zdaniem powietrze zawsze dmucha chlodem czy ustawicz na 16 czy 28 stopni. Roznica nie ma albo jest znikoma. Natomiast z przodurzy 28 st to prawie parzy.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
dzisiaj faktycznie zauważyłem, że z tyłu leci zimne powietrze. czyli ten nawiew żyje własnym życiem, bo czasmi jest tam ciepło. :roll: :roll: :roll: :roll:
George Wind
Opublikowano

ja z ciekawosci tez sprawdziłem :) , u mnie wieje ciepłe.

Powietrze z tylu ma taką samą temp. jak i przód.

Opublikowano

Pytanie do Darkrs

Mam prosbe. Sprawdz to jak na dworzu bedzie dosc zimno, tzn ponizej plus 5 stopni oraz jak juz silnik sie nagrzeje. Wtedy czuc duza roznice temp. Jak ustawisz na 28 stopni to z przodu bedzie bardzo gorace powietrze i wtedy sprawdz jak kest z tylu.

U mnie wieje powietrze co prawda jest cieplejsze niz jest na dworzu tzn. Powyzej 5 st. ale zdecydowanie zimniejsZe niz z przodu te 28 st. Powiedzmy ze wieje ok 15 stopni.

Prosze o odpowiedz. Jak potwierdzis swoja poprzednia wypowiedz to jade na reklamacje bo moich pasazerow to bardzo denerwuje.