Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym poruszyć temat wycieraczek. Otóż chciałbym zapytać jakie stosujecie w swoich E46 i w jakim stanie są Wasze przednie szyby.

W sierpniu wymieniłem szybę na nową - powodem było pęknięcie na skutek uderzenia kamienia.

Szybka była nowa, nieskazitelna. Zbiornik z płynem zawsze pełen. Niedawno wymieniłem też wycieraczki - niestety nie są to ani Bosche, ani Valeo. Firmy niestety nie pamiętam, ale pracują jak trzeba - jest cicho i woda jest dobrze zbierana.

Dzisiaj jadąc na ostrym słońcu zauważyłem na szybie całą masę drobnych rysek - są równiutkie, jakby narysowane cyrklem.

Zastanawiam się dlaczego ryski powstają. Czy przyczyną są wycieraczki? Jak znoszą eksploatację Wasze szybki? Powinienem zmienić wycieraczki, jeżeli pracują jak należy i dobrze zbierają?

Dodam tylko że myślałem o zakupie wycieraczek Bosch-a, ale wcześniej dostałem aktualne - w prezencie.

Opublikowano

szybe masz cały czas brudna, nawet jak popsikasz płynem to tymi drobinami kurzu, piasku rysujesz sobie szybe. Stad ryski.

Ja używam Bosch Aero Twin czyli płaskie i sobie chwale.

szukam
Opublikowano

Ja mam takie same i ostro klnę na nie, skaczą mi po szybie masakratycznie, chyba że trafiły mi się jakieś podróbki czy coś :/

BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano

Ja również mam te same, i jak kolega wyżej nie jestem z nich zadowolony, wcześniej miałem jakieś zwykłe Boscha ta kierowcy była z takim spojlerem, i były dużo lepsze.

Opublikowano

szybe mam nową ( też pęknięcia były ) - wycieraczki bosch twin zestaw ale zwykłe retro :), u kierowcy jest spojler na wycieraczce

jeżdżę już tak 3 miesiąc i jest ok, wycieralnie założyłem nowe do nowej szyby

Opublikowano
valeo za 160 zł 3 miesiące i musze kupić nowe bo nie ściągają dokładnie :/ do bani te wycieraczki nie polecam. a szybe trzeba wypolerować i nie będzie rysek :D
Opublikowano

łeee ja mam szybę niespełna roczną i już mam pełno malutkich odprysków od kamieni, rysek i innych defektów :/ na wiosne znowu wymieniam szybę bo cienko to wyglada ;/

a wycieraczek uzywam z firmy ALCA po 7zł sztuka po rabcie... wymieniam 2 razy w zime i 2 razy w lato(nawet jak są dobre)... dla mnie bomba :cool2:

Opublikowano
to ja nie wiem co wy robicie tymi wycieraczkami ze wam przeskakują i zle zbieraja. Moje maja ponad rok już i dzialaja dobrze. Placilem 100 za komplet i w e90 i w e70 też w rodzinie stosuja boscha płaskie i nikt nie narzekał :D o wycieraczki tez trzeba zadbac bo jak się raz czy drugi przejedzie nimi bo ostrym lodzie na szybie to pozamiatane.
szukam
Opublikowano
ja mam jeszcze oryginalną szybę (nie mam jakieś dużej ilości rysek) i chyba jeszcze oryginalne wycieraczki, choć wycieraczki od razu zmieniłem i kupiłem jakieś bezprzegubowe no name ale bardzo szybko wróciłem do oryginałów
Opublikowano
ja mam jeszcze oryginalną szybę (nie mam jakieś dużej ilości rysek) i chyba jeszcze oryginalne wycieraczki, choć wycieraczki od razu zmieniłem i kupiłem jakieś bezprzegubowe no name ale bardzo szybko wróciłem do oryginałów

czy orginalna to możesz po nr sprawdzić itd, chyba że się ktoś bawił w roczniki, raczej po 11 latach z wycieraczki to by dużo nie zostało, może ktoś założył nową orginalną bo też jest takie rozwiązanie ( chociaż w aso niby tylko płaskie mają ), wiem też że ludzie bawią się w wymianę samych gum wycieraczek, na firmowe jakieś gumy, wurtha i inne jakieś - ponoć się to sprawdza

ja miałem w poprzedniej furze vale xtreem, tak niestety tylko banany wchodziły - takie miała org ramię, nie byłem zadowolony, głośne, przeskakiwały ehh

Opublikowano
Ja nie miałem za dużo kasy i czasu akurat więc kupiłem w leclercu zestaw 2 pióra po 8 zeta. Wyjąłem z nich gumy, resztę wywaliłem bo się tylko do tego nadawała. Jedną gumę trzeba było przyciąć. Jestem zadowolony :D
Opublikowano
No to w sumie jak wszystko tak pasuje to moze rzeczywiscie nie oplaca sie kupowac BOSCHA za 100 PLN tylko wymienic nawet 3 razy w roku same gumy :D

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

ci którzy na dobre gumy wymieniają ( markowe tak jak pisałem wyżej ) to są zadowoleni, ja brałem pod uwagę jeszce że zużywa się całe póro ( element metalowy ) mniej dociska na szerokość, zaczyna głośniej pracować itd

ale napewno nie już po pół roku

ja miałem jakieś padaki bez spojlera to kupiłem twiny ze spojlerem, co dalej to zobaczymy

Opublikowano

Witam kolegów kiedyś kupiłem sobie wycieraczki valeo twin coś i nie byłem zadowolony skakały i nie dopasowywały się idealnie do szyby

a teraz kupiłem zwykle przegubowe ALCA i są super i kosztowały 18zł

a jeśli chodzi o ryski to można je spolerować kolega zwalczył ten problem ręcznie :D ok 2 godz ostrej jazdy z szmatą i specjalną pastą

tylko polerka usunie mikro ryski bo na większe to już nie ma rady

Opublikowano

Witam!

Mam podobną sytuację, szyba wymieniona 1,5 roku temu, a porysowana masakrycznie.

Myślę, że problemem nie są wycieraczki, a szyby jakie montujemy. Niech każdy kto wymieniał szybę napisze jaka mu wstawili. U mnie jest to niestety NordGlass. Gówno jakich mało. Niedużo wcześniej wymieniłem szybę w drugim samochodzie, i mimo skrobania na mrozie itp. szyba ta wygląda dużo lepiej niż ta w BMW, która skrobaczki nigdy nie widziała.

Podsumowując - NordGlass - NIE POLECAM!

Pozdrawiam,

Bartek