Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegów, inpa pokazuje mi dwa błędy 5DBD - 5dbd drucksensor hinten links hydraulische Leckage Hinterachse i drugi 5DA7 hydraulische Leckage Vorderachse oder Hinteracgse . Nic nie znalazłem na temat tych błędów dodam że kiedyś przy odpowietrzaniu hamulców tylnej osi pedał hamulca opadał może z 1-2cm gdzie przy przedniej osi opadał do samego dołu. Może coś źle odpowietrzyłem i jest jakieś powietrze w układzie, hamulce wydają się być ok, jeszcze dodam że odpowietrzałem na zgaszonym aucie i wyłączonym zapłonie chyba. Jak by ktoś się spotkał z takim problemem to prosił bym o podzielenie się jakimiś informacjami. Pozdrawiam
Opublikowano
Witam! Mam bmw e90. Wyskakują mi błędy CC-ID 131/132 choć wszystkie żarówki są sprawne. Miał ktoś podobny problem albo wie jak to rozwiązać ?
Opublikowano
Witam, sorry że tak ni z gruszki ni z pietruszki ale nie mogłem znaleźć odpowiedniego tematu czy mógłby ktoś z Was bardziej kumaty wyjaśnić do czego służy zakładka w INPA "MEMORY LOCK i UNLOCK " ?
Opublikowano

Witam,

od niedawna jestem już szczęśliwym, acz naprawiającym, posiadaczem BWM 320i 2009. U mechanika wylądowałem z diagnozą wtryski, cewki, świece. Czekając na części zabrałem autko do domu i dziś przygoda.

Rano pojawiła mi się czerwona kłódka. Samochód zostawiłem dnia poprzedniego na skręconych kołach a kilka godzin wcześniej musiałem wskoczyć na krawężnik.

Podpiąłem się pierwszy raz DISem i odpaliłem diagnoze, kody wyskoczyły następujące

DME 2AF6

DME 2AF2

DME 2AF4

JBE A6CF

CAS FFFF

DME 2EF7

CAS A0AA

Po diagnozie DIS zresetował cośtam i kłódki nie ma. Popołudnie spędziłem na lekturze tego forum i internetów,, temat wałkowany sporo, ale opnii znalazłem sporo różnych.

Czy skoro kłódki nie ma po resecie to miałem fart i nie ma problemu czy poszło sobie na chwilę i powinienem upewnić się że mam numer do lawety taniej.

Dzięki za pomoc.

-= EDIT =-

A i zapomniałem wspomnieć. Auto zostawiłem by stało, ale rundkę po osiedlu zrobiłem. Nie było problemów żadnych z odblokowaniem przy kłódce czy bez niej. Skręcać wszystko skręcało, ruszało i odpalało.

Opublikowano

Od jakiefos czasu pojawia mi sie blad jak w temacie.

Skanuje Carly for BMW i w sekcji Roof/Dach pojawia sie blad:

uknown failure

00A670

Czy ktos moze spotkal sie juz z czyms podobnym?

Dodam ze jest to e92 nie e93.

[EDIT]

Poszperalem troche i wyglada ze moglby to bys uszkodzony "Fogging Sensor" w srodkowym lusterku szczegolnie zwazajac na fakt iz kilka miesiecy temu wymieniano mi przednia szybe...

Bede dzis rozkrecal dam znac co i jak.

Opublikowano

Czujnik zaparowania. Teraz błędnie będzie działać tryb auto w klimatroniku. Komp myśli że masz szybę zaparowaną i nawiew na szybę będzie na max.

Dzisiaj to maleństwo wymieniałem u siebie. Koszt używki 50zł. Nowy ponad 400 w ASO.

Tę kostkę przykleja się na bardzo cienką taśmę dwustronną w pobliżu lusterka wstecznego.

Może źle przykleili?

Opublikowano
Witam. Ostatnio zauważyłem w moim aucie E90 325i 2005r, że auto w dolnym zakresie obrotów (między 1500-2000 rpm) jak wcisnę gaz na maksa to jakby się przydlawiala, na zimnym silniku i na ssaniu obroty lubią przyfalowac i to dosyc wysoko, bo od 900-1100, oraz można zauważyć przy przegazowce na postoju pusci delikatną, czarna chmurkę. Na rozgrzanym silniku można tez zauważyć od czasu do czasu jakby silnik nierówno pracował, ta nierówna praca to ok 1 sekundy na pół minuty, może dłużej, tak jakby w przeciągu tej sekundy któraś z świec miała problem z spalaniem mieszanki. Błąd w komputerze jaki sie pojawił to 2AAC, więc zawór DISA. W kolektorze ssącym demontowany był jeden od zewnętrznej strony i nie wygląda zeby były ślady oleju, i mechanicznie prezentuje się ok, jedynie jest bialawy osad, odma z wezykami wymieniona w styczniu tego roku, oryginał z ASO. I tu jest pytanie, czy jak wymienię obydwa zawory DISA, to objawy ustapią i auto zacznie pracować prawidłowo?
Opublikowano

Siemanko,

Po ostatniej wizycie w warsztacie stwierdzono kody usterek,

10923-system o zmiennej geometrii kolektora dolotowego

10924-kolektor ssący o zmiennej geometrii 2

Czy ktoś z Was się spotkał z takimi usterkami? Mój mechanik niestety nic mi na to nie powiedział.

Z autem się nic nie dzieje tz. Nic nie zauważyłem niepokojącego.

Pozdrawiam

Dac

Opublikowano

Witam , mam problem w swoim bmw , otóż zaniepokoiło mnie duże spalanie w aucie - 12l , pojechałem do diagnosty na podłączenie komputera i wyszły takie błędy i prosił bym o ich opis. Pozdrawiam

4DDB

4B10

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz zrzuty tych błędów albo chociaż zdjęcia? To nie był przypadkiem 4DD5?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dzień dobry,

Panowie co to za błedy? zaświeci mi sie błąd poduszek i pasów. Pół roku temu miałem podobny problem i wymieniałem sterownik airbag.

W co wejść w inpie by odczytać bardziej szczegółowo system airbag?

E R R O R   M E M O R Y
          -----------------------
Date:      03.07.2017 17:10:09
Model:     E89X
Scope:     all control module
JobStatus: OKAY
Quantity:  12
-----------------------------------------------------------------
   ADR Gen. name  JobStatus Number of errors
             Error code   Kind of error
   00  JBBF       OKAY      3 Error stored
                  A6CA          21
                 C90B         21
                  A6D1         21
   01  MRS        OKAY      1 Error stored
                 93B4          A2
   12  DME/DDE    OKAY      1 Error stored
                 2A5D         08
   29  DSC        OKAY      No Error stored
   40  CAS        OKAY      No Error stored
   41  DWA        OKAY      No Error stored
   50  SINE       OKAY      1 Error stored
                 9D12         11
   56  FZD        OKAY      No Error stored
   60  KOMBI      OKAY      No Error stored
   63  MASK/CCC   OKAY      No Error stored
   72  FRM        OKAY      No Error stored
   78  KLIMA      OKAY      No Error stored
=================================================================

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wybierz e90 i wejdź w sterownik airbag.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Witam, tak jak w temacie - od jakiegoś czasu pojawia się kontrolka check engine, zazwyczaj poprzedzana dziwnymi dźwiękami przy operowaniu gazem, coś jakby wentylator, jakieś szorowanie, ok 1,5-2tys obrotów. Po zapaleniu kontrolki odcina przy 2,5tys i dotychczas tylko to się działo, dźwięk ustawał, kontrolka po jakimś czasie znikała i wszystko wracało do normy. Obwiniane było paliwo, a raczej jakieś filtry. Dzisiaj po zapaleniu kontrolki dźwięk nie ustał, dalej coś szoruje przy obrotach słychać że przyspiesza albo zwalnia z nimi. Co to może być?

Z góry dziękuję za odpowiedź

e91 2007 2.0d

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nagraj dźwięk i wrzuć na youtube, bez tego ciężko coś podpowiedzieć i oczywiście komputer z inpa i błędy, będzie punkt zaczepienia.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Witam. Mam problem pojawia mi sie nieregularnie check engine. Po podłączeniu kompa okazało się że są błędy : 2D06 2D0F oraz 29D2. Te 2 pierwsze odpowiadają za przepływkę (MAS) a trzeci to wypadanie zapłonu na 6 cylindrze. Po wykasowaniu błędu wracają tylko dwa błędy od przepływki. Czasem się kołysze na wolnych obrotach. Czy przy n52b30 czesto padają przepływki? Czy padnięta cewka może powodować błąd przepływki i na odwrót?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy padnięta cewka może powodować błąd przepływki i na odwrót?

niestety nie ale blad przeplywki bedzie powodowal nieprawidlowa prace ukladu wtryskowego

Opublikowano
Wtam posiadam bmke 320i e90 mam problem z palącą się kontrolką silnika po podpieciu do kompa jest błąd P1050 i P1062 silnik nie ma mocy i jak dodam gazu to nie raz słychać metaliczny dzwięk zaworów nie raz jest tak że zgaszę silnik i odpalę i jest dobrze silnik ma moc do momentu jak go nie zgaszę dodam że silownik został sprawdzony otwiera i zamyka wałek mimośrodowy wymieniłem też czujnik położenia wałka mimośrodowego i nadal jest to samo wymieniłem też 2 elektrozawory i przepływomierz nic to nie dało czy ktoś miał podobny przypadek prosze o pomoc z góry dziękuje
Opublikowano

Witam, pomoże mi ktoś rozkminić bład ?

INPA 0x3104 laufunruhe Schichtbetrieb

ISTA 003104 Cyfrowy sterownik silnika: Bieg nierównomierny, tryb mieszanki uwarstwionej

objawem błedu jest chwilowe zatelepanie silnikiem jakby się na sekundę wyłączył jeden cylinder dzieje się to w momencie gdy dojeżdżam do świateł i silnik schodzi z obrotów do biegu jałowego, wtryski wymienione 20000 temu

macie jakieś pomysły?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

E90 320i 150KM Pre-Lci Błędy 2A70 oraz 9c6911 w INPA witam czy wie ktoś co mogą owe błędy oznaczać.

2a70 po zrobieniu głowicy wyrzuca,

PS: Nie chce kasować tylko znaleźć przyczynę :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prawdopodobnie serwomotor valvetronica, może wystarczy adaptacja, jak nie to wymiana. Drugi błąd chyba pomyliłeś. Najlepiej rób zrzuty ekranu i wklejaj.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL