Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
fakt, ja mam z tyłu bez kombinacji 10x19 ET24 i nie ma większych problemów :)
http://img38.imageshack.us/img38/8832/hu9c.jpg
  • Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Troszkę odgrzewam temat ponieważ kupiłem felgi, no i właściwie to nie wiem czy ładnie się spasują czy dokupić dystanse i jaki rozmiar opon dobrać. Chciałbym, żeby koła nie były tak schowane jak standardowe 16".

Samochód to E90 pre LCI 320d

Wszystkie felgi o rozmiarze: 8x18" ET45.

Dzięki.

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano
Jak kupiłem te koła to były założone na nich opony 235/40. Jaka będzie różnica czy założę 225/40 czy 235/40 na TYŁ? Tylko wygląd czy jeszcze coś innego?
http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam, chłopaki powiedzcie mi jakie rozmiary 17' mogę założyć na zimę do mojej e90? Planuje zakupić 17' et 20x 8.0 czy będą dobrze wyglądać i pasować?
Opublikowano

Et 20 pewnie wejdzie, ale ja na twoim miejscu szukałbym czegoś w przedziale 25 - 37.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
Witam, chłopaki powiedzcie mi jakie rozmiary 17' mogę założyć na zimę do mojej e90? Planuje zakupić 17' et 20x 8.0 czy będą dobrze wyglądać i pasować?

8J przy et20 wejdzie i będzie fajnie wyglądać ja mam letnie z przodu 18x 8J i et 42 to strasznie się chowają i nie wygląda to dobrze poza tym odległość felgi od amora jakieś 7mm ;/

Sprzedam :

- ręczny M-pakiet BMW e9x

Opublikowano

Przeszukalem wszystko na temat stalowek do e90/91 i dalej mam dylemat miedzy:

-felga 16 szer 7cali et 20 z e60

-felga 16 szer 7cali et 34 (dedykowane do e90/91)

Docelowo opona bedzie 205/55/16

Mam m pakiet i sportowe dostosowanie podwiozia. Auto siedzi bardzo nisko i mam obawy, czy et20 niebedzie z przodu za "ciasno" siedziec i dodatkowo obijac mi lakieru spod kol zima ?

Doradzcie cos :) porownujac do moich obecnych felg m pakietowych w kalkulatorze stalowka:

przy ET20 bedzie cofnieta 1-2 mm <

przy ET34 bedzie cofnieta 13-15mm (przod-tyl albo na odwrot)

Opublikowano
Przeszukalem wszystko na temat stalowek do e90/91 i dalej mam dylemat miedzy:

-felga 16 szer 7cali et 20 z e60

-felga 16 szer 7cali et 34 (dedykowane do e90/91)

Docelowo opona bedzie 205/55/16

Mam m pakiet i sportowe dostosowanie podwiozia. Auto siedzi bardzo nisko i mam obawy, czy et20 niebedzie z przodu za "ciasno" siedziec i dodatkowo obijac mi lakieru spod kol zima ?

Doradzcie cos :) porownujac do moich obecnych felg m pakietowych w kalkulatorze stalowka:

przy ET20 bedzie cofnieta 1-2 mm <

przy ET34 bedzie cofnieta 13-15mm (przod-tyl albo na odwrot)

et 20 z e60 będzie ładnie wyglądać i nic nie bedzie obcierać , z kolei e34 tak jak mówisz będzie bezpieczniejsze na zimę bo ten syf z pod kół nie będzie leciał tak na lakier jak w przypadku wersji z et20

Sprzedam :

- ręczny M-pakiet BMW e9x

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i zakupione na zime 16 stalowe z bmw e60 (et 20 7 cali)

Probowalem na szybko zalozyc na tyl juz felge z opona i fajnie siedzi ( w sumie tak samo jak oryginalne M pakietowe felgi na oponie 255 tyl i et 37 tyl)

Przod sprawdzalem wczesniej sama felga bez opony i tez powinno by git ( jeszcze stestuje jak bedzie troche wolnego (oryginalne M pakiet na przod ma et34 i mam kapcia 225 )

Opublikowano
No i zakupione na zime 16 stalowe z bmw e60 (et 20 7 cali)

Probowalem na szybko zalozyc na tyl juz felge z opona i fajnie siedzi ( w sumie tak samo jak oryginalne M pakietowe felgi na oponie 255 tyl i et 37 tyl)

Przod sprawdzalem wczesniej sama felga bez opony i tez powinno by git ( jeszcze stestuje jak bedzie troche wolnego (oryginalne M pakiet na przod ma et34 i mam kapcia 225 )

Jeszcze dystans 15 mm na tyle i bedzie cud malina :)

v40 -> s60 -> s40 -> s60 -> wrx -> e90 ->A6
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Fegli przymierzone, fajnie sie prezentuja, ale stojac ponownie przed zakupem wybralbym opjce:

przod et34 (et20 fajnie sie prezentuje, ale mam obawy, czy mi niepoobija progu i drzwi)

tyl et 20

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podobny temat wiec zapytam... na lato 225/45/r17 i przesiadlem sie wlasnie na zimowki 205/55/r16 roznica w komforcie jest dla mnie znaczaca ale auto trzyma sie troche gorzej na zakretach+gorszy wyglad.

Pytanie do Was czy mozna zalozyc 225/55/r17 do E90 czy ktos tak praktykuje? Chcialbym jednak miec ten komfort wyzszy na 45 jest twardo, w serwisie jedna e90 widzialem na 225/50/r17 ewentualnie taki tez wchodzi w gre, wszelkie opinie mile widziane.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy czy felgi 17" 7.5J ET20 podejdą do E90?

Wiem, że Et jest odpowiednie chodzi mi bardziej o szerokość 7,5?

Na szerokość felg 7,5 opony 225 będą odpowiednie?

I jak to jest z otworem centrującym, jaki powinien być w E90?

Dzięki za pomoc.

Opublikowano
Koledzy czy felgi 17" 7.5J ET20 podejdą do E90?

Wiem, że Et jest odpowiednie chodzi mi bardziej o szerokość 7,5?

Na szerokość felg 7,5 opony 225 będą odpowiednie?

Beda ok, ale lepsze bylyby 8.0"

I jak to jest z otworem centrującym, jaki powinien być w E90?

72.6mm

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy,

Zakupiłem felgi 17x8 cali ET20.

Przeczytałem cały ten wątek i zastanawiam się czy zakładać na przód opony 225. Pytanie do Was czy komputer zaakceptuje różnicę w średnicy kół tył-przód? Jakbym założył na przód 215/45 a na tył 225/45 i zresetował czujnik to będzie ok czy będzie "krzyczał"?

Ewentualnie wersja 215/45 i 245/40 (wtedy różnica w średnicy koła to tylko 2mm) ale to już całkowicie dziwna kombinacja ;-)

Opublikowano
Jakbym założył na przód 215/45 a na tył 225/45 i zresetował czujnik to będzie ok czy będzie "krzyczał"?

Po co 215/45? Zaloz 225/45R17 tak jak powinno byc.

Bedziesz mial delikatna roznice srednic na osiach, wiec moze byc problem. Europejskie E90 czujnikow nie ma, odczytuje sobie predkosc obrotowa kol na osiach i na tej podstawie wie, ze srednica kol sie zmienila (gdy brakuje powietrza).

Ewentualnie wersja 215/45 i 245/40 (wtedy różnica w średnicy koła to tylko 2mm) ale to już całkowicie dziwna kombinacja ;-)

Z tymi felgami, nie ma to kompletnie sensu.

Opublikowano

Ja mam wersję USA ale chyba też czyta z prędkości obrotowej kół. Bo jak zmieniłem opony (nie zwróciłem uwagi u wulkanizatora czy jest czujnik) to się aktywowało ostrzeżenie. Mimo, że oponki napompowane elegancko. Po prostu nowa opona miała minimalnie inną średnicę.

Może i racja, lepiej standardowy rozmiar. Tylko oby nie otarły mi nadkola z przodu :-(

Poza tym 4 takie same opony mają jeszcze jeden plus. Przy bieżniku asymetrycznym można dowolnie zamieniać przód/tył i lewa/prawa co pozwala uniknąć ząbkowania.

Opublikowano
no własnie widziałem 260 ale myslalem ze jednak to nie to...z profilu wyglada troche inaczej ;D dzieki..
http://www.bmw.com/com/en/_common/shared/img/id_moduls.png