Skocz do zawartości

spalanie E61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
U mnie 2.0D N47 spalanie 7.3L przy średniej 43km/h. Miasto + dojazdy do miasta. / Zima/
  • Odpowiedzi 112
  • Wyświetleń 12,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Moderatorzy
To fajne masz miasto. W Trójmieście poruszając się na niektórych odcinkach nie zrobisz średniej większej niż 30km/h a spalanie zimą w 3-litrowym dieslu potrafi wynieść 13-14L/100km (krótkie odcinki po 4km).
Opublikowano
Toruń to taka mała dziura :lol: u nas nie ma korków, chyba że przez most.
Opublikowano
  • Moderatorzy
Widzisz? Jest jakaś zaleta :) A nie jak w niektórych miastach, że naciukają co 500m sygnalizację świetlną a o zielonej fali zapomnij. I jeszcze czytałem, że chcą, aby na połowie trójmiejskich dróg obowiązywało ograniczenie prędkości do 30km/h. To ciekawe jaka wtedy będzie średnia...piechotą chyba szybciej człowiek dotrze na miejsce.
Opublikowano
Wymieniłem dziś przepływomierz, zmierzę teraz dwa baki znowu i zobaczę ile wyjdzie. Narazie ciagle wychodzi 11 litra, średnia 35km/h...liczone po baku oczywiście. Jazda 100% Trójmiasto.
Opublikowano
  • Moderatorzy
2-litrówka diesla (z automatyczną skrzynią) zimą paliła mi właśnie w okolicach 10-11L/100km, więc wcale nie powiedziane, że masz coś uszkodzone.
Opublikowano
Miałem walniete oba termostaty, jeden wtrysk kulał zanim sie dogrzał (niezauwazalnie) oraz przepływomierz. to wszystko wyszło w trakcie zabaw w serwisowe wypalanie DPF-a, którego miałem szczerą chęć oszczędzić-niestety uparty był:) spalanie jak nie zmaleje, to juz nie wiem co jeszcze sprawdzać-wydaje mi sie że na ten motór, to jednak troszke za dużo...
Opublikowano
  • Moderatorzy
Motor jak motor, ale buda ciężka to ile ma palić w zakorkowanym mieście zimą? 7L/100km? Tyle w trasie pali. A mniej to już chyba tylko 2x mniejsze Lupo. Ludzie bajki na forach piszą, że każdy diesel pali 5L/100km (nawet w prawie 2-tonowym aucie), inni potem to czytają i bezrefleksyjnie łykają a potem jest płacz jak odkryją realne spalanie - wtedy się doszukują usterek :D
Opublikowano

Jeździłem VV, buda 1450kg, motór:) 130 koni, w tych samych warunkach palił mi niecałe 8-max 9 litera-fakt że w manualu. Płakać nie płaczę-gdyby nie akcyza przytargałbym 3.5litrowego nawet i teraz troszke żałuje bo spalanie niewiele wieksze wychodzi, ale tak jak mówisz-nie mozna sie sugerowac wszystkim co piszą ludzie-ale czymś trzeba jednak...

A propos Lupo-wcale tak mało nie palą-to sa dopiero bajki.

Opublikowano
  • Moderatorzy
Wieśwagen pewnie był na pompowtryskach, więc oszczędniejszy ;) Do tego lżejszy i manual. Nie dziw się zatem, że cięższy samochód z automatem spali trochę więcej :)

Edytowane przez s0nar

Opublikowano
Automat w E60 zjada w mieście spokojnie 1,5l/100km. Na trasie, co oczywiste, zbliża sie do manuala. W moich miejskich warunkach średnią prędkość mam 33km/h co skutkuje spalaniem 11,5 latem i 12,5 zimą (najczęściej jednorazowe jazdy ok. 10km i stop). W tych samych warunkach ałdi acztery w tedeiku 2.0 manual spalało mi 7,5l.
Opublikowano

Hehe-dokładnie-wieswagen to pompowtryski były.

MaciekE60-ale wój motór to 3.0 a nie 2.0...

Opublikowano
W tych samych warunkach ałdi acztery w tedeiku 2.0 manual spalało mi 7,5l.
W tych samych warunkach A4 B5 TDI 1.9 AFN Quattro spalało mi w mieście 9-10, w trasie 6-7. Raptem litr mniej niż BMW 530xD... a mocy 2 x mniej.
Opublikowano
Panowie spójrzcie na parę ogłoszeń E60 z Płocka, Radomia czy innego Gostynina i dopiero się zdołujecie. 6 L to średnie. :mrgreen:
Opublikowano
Witam mi bmw e60 530d spala od 8 do 9,5 l na 100 km w cyklu 90% miasto a 10% dojazd do miasta , raz spali więcej a raz mniej mimo ze tankuje na markowych stacjach i tych samych .
Opublikowano
W tych samych warunkach ałdi acztery w tedeiku 2.0 manual spalało mi 7,5l.
W tych samych warunkach A4 B5 TDI 1.9 AFN Quattro spalało mi w mieście 9-10, w trasie 6-7. Raptem litr mniej niż BMW 530xD... a mocy 2 x mniej.

No w moich warunkach niestety jest 4 litry różnicy na mieście i jakieś 2 na trasie pomiędzy poprzednim a obecnym. Mocy było o jakaś 1/3 mniej, ale najbardziej to czuć powyżej 100km/h.

Opublikowano

A w poznaniu zimą jest tak:

http://obrazki.elektroda.pl/5680947700_1360071128.jpg

Opublikowano

Noi to jest piekna średnia-może włozymy w bajki te pierdoły o spalanku naszych BMw??? Jutro wstawie piksa równie pieknego jak kolega.

PS dzisiaj jeździłem z butem w glebie audi A6 quattro i spalanko 13-14 kobyła 3.0-ale zbiera sie pieknie...

Opublikowano
  • Moderatorzy
Od dawna powtarzam, że spalanie takich aut w mieście jak niektórzy podają 7-8L/100km to bujdy na kółkach, bo tyle to te samochody palą w trasie jak się jedzie na emeryta :) Mogę zejść na dół i pstryknąć fotkę swojego obecnego spalania 14.7L/100km z ostatniego dystansu 460km (komputer mi trochę zawyża - faktyczne jest ok. 13L/100km). Już mi się rezerwa włączyła.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Temat do kosza . 2d może spalić więcej niż 3 benzyniak , co za problem. Na spalanie największy wpływ ma głowa i prawa noga w manualu również lewa .

Płynność jazdy , w naszych warunkach nie każdy to potrafi ,powiem więcej niestety i to mnie najbardziej denerwuje ,mało kto potrafi ! Przykład : światła , prosta wyprzedzić 1 samochód gaż , hamulec = palant . Jak ma wyprzedzić 3 samochody bezpiecznie = emeryt ,nie potrafi ocenić : możliwości samochodu + droga .

Dokładnie z roku : ok 25 tys.km. N-47 2d- 5,6 l z kompa jak i z baku + CB :wink: . Przed wycinkom DPF-a o 0,1 więcej.

Jak by ktoś podejrzewał - Nie sprzedaję !

Edytowane przez Andrzej62

Opublikowano
  • Moderatorzy

Wydaje mi się, że w naszych autach nie chodzi o wykręcanie jak najniższego spalania. To nie Seicento na gaz, żeby liczyć mu każdą dziesiątą część litra i podniecać się zaoszczędzeniem 17gr tygodniowo. Się normalnie jeździ to i samochód pali swoje.

P.S. Sugerujesz, że między światłami nie można wyprzedzić bezpiecznie? Otóż można.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dlaczego produkuje sie samochody o coraz większej mocy z tej samej pojemności , po co ? no właśnie konkurencja ,parcie jak najmniejsze spalanie ! = ciśnienie wtrysku max. ( awaryjność ) , normy eco . Klienta się przyciąga cyframi danych technicznych a nie kosztami związanymi eksploatacją wysilonego silnika. Jeszcze nie tak dawno z 2L 163 Km a teraz 216 jak się nie mylę praktycznie tyle co z 3 d .

Zastanówmy się kto jest temu winny - my . Klient kształtuje rynek .

problem w tym że ci kumaci też nie mamy alternatywy .

ps. chiny nie były by potęgą jak by ludzie nie kupowali tandety , i kropka .

Opublikowano

styl jazdy ma wpływ na spalanie sprawdzałem moją tempomat na 120km/h raczej płasko 6.5l ale to nie jazda autostradą

to jak komuś w mieście może palić tyle 520d

po wywaleniu klapek i wymianie filtra paliwa jakby mniej palił

Opublikowano
"płynnośc jazdy" jak ktoś napisał to pewnie jazda "na taksówkarza" albo emeryta własnie-w Trójmieście takie terorie można sobie w D wsadzic jak sie ma co chwile sygnalizację świetlną, to niemożliwe byłoby spalanie 5,6 po mieście/ w trasie i ciagle lukając na economizera to tak... Wieswagenem na trasie doszedłem do 4.9-i co z tego-na trasie i taksówkarskim stylem jazdy...
Opublikowano
Dlaczego produkuje sie samochody o coraz większej mocy z tej samej pojemności , po co ? no właśnie konkurencja ,parcie jak najmniejsze spalanie ! = ciśnienie wtrysku max. ( awaryjność ) , normy eco . Klienta się przyciąga cyframi danych technicznych [...] Zastanówmy się kto jest temu winny - my . Klient kształtuje rynek .
A normy spalania i emisji to my narzucamy? Muscle cary dostają mniejsze silniki, bo nie ma chętnych na duże? Honda już 20 lat temu z seryjnego, wolnossącego silnika 1,6 miała 160 KM. Teraz nie ma nie z powodu spalania a z powodu norm emisji. To nie klienci wymyślają filtry DPF które należy wymieniać lub kupować kosztowny fluid. To nie klienci wpadają na pomysł instalacji w każdym aucie rejestratora prędkości i automatycznego powiadamiania o zdarzeniu przypominającym wypadek. Niedługo będziemy jeździć z bateryjka w ....pie bo emisja mniejsza - nie martwiąc się emisją przy produkcji prądu, produkcji i utylizacji baterii. To nie konsumenci kształtują obecne oblicze motoryzacji ... My tańczymy tak, jak nam zagrają.

BTW - Ciekaw jestem żywotności jednostki napędowej Passata z silnikiem 1.4 turbo 1xx KM użytkowanego przez "zwykłego" użyszkodnika (np. wyłączającego silnik 2ms (milisekundy) po zatrzymaniu pojazdu).