Skocz do zawartości

problemy z 316i m40 ze spalaniem i ostrym przyspieszanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. Mam problem z ktorym nie moge sie uporac. Po pierwsze bmw 316i m40 nie chce zejsc ze spalaniem ponizej 10l benzyny. staram sie jezdzic ekonomicznie. bylem u mechanika podpinal silnik wszystko bylo ok. wymyslil tylko to by wymienic filtr paliwa. jest jeszcze problem w czasie ostrego przyspieszania po zmianie biegu nierowne przyspieszanie jakby szarpanie. :mad2:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

W zime w cyklu miejskim dal e30 316i 10l/100km to norma, a szczegolnie jesli auto robi krótkie odcinki. Moja e30 zimą w miescie 10l łyknie jak nic , latem z 9l a na trasie zimą i latem 8l. To tylko 8 zaworów ;)

Opublikowano

Witam!

W zime w cyklu miejskim dla e30 316i 10l/100km to norma, a szczegolnie jesli auto robi krótkie odcinki. Moja e30 zimą w miescie 10l łyknie jak nic , latem z 9l a na trasie zimą i latem 8l. To tylko 8 zaworów ;)

Opublikowano
witam!moje E36 316 w miescie 10 lyka standardowo.trasy jeszcze nie sprawdzalem.wiec nie masz sie czym przejmowac bo auto ciezkie i w miare duze a silniczek malutki wiec swoje spalic musi
Opublikowano
Pewnie Cie nie pociesze ale moje autko tez 10l spokojnie spala i wcale za ostro nie trzeba go cisnąć 10-11l to u mnie norma troche mnie to przeraza bo robie ok 3000km miesiecznie ale nic na to nie poradze a gaz do tego silnika to raczej pomyłka.
Opublikowano

moja e36 316 na motronicu 1.7

średnio pali 7,2-8,3 litra (nie sprawdzałem ile wydoi na maxa)

nie wykluczam usterki mechanicznej silnika

ale oprócz tego

na początek sprawdziłbym sondę lambda ona steruje bogatością wtrysku (liością zużytego paliwa), sprawdził opory toczenia (łożyska), opony czy nie są przesadnie za szerokie,

myślę że jak wszystko będziesz miał ok - to zużycie pół na pół miasto trasa nie powinno przekraczać 8 litrów

TS SERWIS diagnostyka i elektronika samochodowa

tel. 607 890 658

Opublikowano
lol... mi w zime lyka 15 lpg jesli nie wiecej ;) Ale jeżdzę na bardzo krotkich odcinkach (tylko praktycznie do szkoły i spowrotem a mam niecałe 2 km - czyli cały czas zimny). No i wieczorkami lubie gdzies na zamkniety obiekt poleciec i troszke bokami pojeździć :dance: - jak ja za to kocham zime !! ;)
Opublikowano
10 litrów to chyba norma:( gazu na moim silniki 316i łyka w miescie 12.6 litra dokladnie oblizylem w taką pogode przy w miare normalnej jezdzie, ale jak przez kilka dni jezdzilem na Pb to łykał 10 literkow spokojnie a czasami pewnie i 11 jak było widac po strzałce wiec tak juz jest mały silnik a jak nieco wcisniesz musi swoje wypic pozdr:)
Opublikowano
10 litrów to chyba norma:( gazu na moim silniki 316i łyka w miescie 12.6 litra dokladnie oblizylem w taką pogode przy w miare normalnej jezdzie, ale jak przez kilka dni jezdzilem na Pb to łykał 10 literkow spokojnie a czasami pewnie i 11 jak było widac po strzałce wiec tak juz jest mały silnik a jak nieco wcisniesz musi swoje wypic pozdr:)
Opublikowano
Dobra starczy o tym spalaniu :twisted2: Mi tez podobnie pali wiec wychodzi na to ze dycha to norma.Jezeli chodzi o przyspieszanie to może coś z pompą paliwa sie dzieje?Kable świece itd itd
Opublikowano

Spalanie spalaniem, ale ostro wyrwać też nie możesz? Mialem podobny problem tyle że w 1.8 . Wymieniłem pompke i odrazu lepiej ciągnie. Jeśli chodzi o spalanie to czytałem że wszystkie (niestety) powyżej 200000 km mają do wymiany aparat zapłonowy. Słaba iskra to do 15% więcej wachy i 10% mniej mocy. Betka nie lubi słabych przewodów i kiepskich świec.

Szczęśliwego Nowego!!!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam. U mnie ze spalaniem jest podobnie jak w większości przedmówców czyli zimą po mieście 10 l/ 100km (silnik/model-w opisie) :D
Na dobry początek E-30 stka 1.6 M40...
Opublikowano
Spalanie spalaniem, ale ostro wyrwać też nie możesz? Mialem podobny problem tyle że w 1.8 . Wymieniłem pompke i odrazu lepiej ciągnie. Jeśli chodzi o spalanie to czytałem że wszystkie (niestety) powyżej 200000 km mają do wymiany aparat zapłonowy. Słaba iskra to do 15% więcej wachy i 10% mniej mocy. Betka nie lubi słabych przewodów i kiepskich świec.

Szczęśliwego Nowego!!!

no nie wszystkie mają do wymiany aparat zapłonowy :hand: bo nie wszystkie go maja :mrgreen: :wink:

klepało ale przestało!!!