Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem dokładnie jaka jest różnica w obu skrzyniach automatycznych, ale nie wierzę że różnica w spalaniu i osiągach jest tylko zasługą zmodyfikowanego silnika.

Myślicie że te skrzynie różnią się tylko "gałką"? O oprogramowaniu skrzyni nic nie wspominam, bo na 100% jest inne.

Dane o spalaniu które podałem dotyczą tylko KOMBI.

Spalanie w nawiasach dotyczą skrzyń automatycznych, tzw Joystików.

Edytowane przez chris99

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W sumie nie różnią się gałką tylko typem sterowania, które jest w pełni elektroniczne.
Opublikowano
Dziwi mnie to wszystko zletka, masz kasę na E60 a martwi cię różnica 2 litrów w spalaniu, szczególnie ze nie jeździsz dużo . Złote rozwiazanie to passat b5 1.9 tdi. Sorki ale takie jest moje zdanie, co innego jakby różnica wynosiła 8 litrów . Pozdro
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czytaj uważnie. Tu nie chodzi tylko o spalanie ale też o dużą różnicę w akcyzie i ogólnie w zakupie auta. 520d kupi znacznie młodsze i pewnie z mniejszym przebiegiem za te same pieniądze a to już robi różnicę jak pewnie sam przyznasz. :)
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Najlepiej różnicę znają ci, którzy jeździli obiema jednostkami. Wiadomo że 3.0d może spalić więcej, nawet znacznie więcej, ale jeżdżąc podobnymi prędkościami różnica w spalaniu jest baaardzo mała.

Dokładnie tak jak mówisz. Na przykładzie 320d manual a 330d automat. Aktualna różnica w spalaniu. 330d pali więcej o 1,72 litra.

520d 163 km kombi automat 6,9L/100km (2.0d 177km automat 5,8L/100km)

530d 231 km kombi automat 7,7L/100km (3.0d 235km automat 6,8L/100km)

Nowszy silnik i nowszy automat robią różnicę.

Żeby dorzucić trochę ciekawych spostrzeżeń. Jeżdże E93 330d automat., a czasami E60 530d automat.

Oba silniki maja 231KM i rzecz najciekawsza. E93 ważące 150kg więcej od E60 pali mniej (E93 ma też szersze opony i większe 19'').

Na trasie w E93 spalam bez trudu 6,5-7. W E60 cięzko jest zejść poniżej 7 litrów. Ten sam kierowca ten sam styl jazdy.

E93 jest nowsze i ma odzysk energii hamowania, żaluzje za grilem.

Tu małe testy ekodrivingu (droga krajowa; wskaźnik zużycia, a rzeczywiste spalanie różnica max 0,2 litra)

http://img88.imageshack.us/img88/8444/dsc0009xzr.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano
witam

zastanawiam się nad kupnem e60(rocznik 05-06). Na pewno musi być to diesel, skrzynia manualna.

70% miesięcznego przebiegu robię w mieście(miasto 30tys) duzo wiecęcej spali w takich warunkach 3.0d?

Ile pali 520d? co polecacie?

Gdzie tu masz zapytanie o cenę zakupu czy np cenę utrzymania??

Jeżeli ktoś się zastanawia nad kupnem to chyba ogarnia ceny rynkowe danego modelu, chyba ze się mylę .

Pozdro

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
To proste E93 jest mniejsze gabarytowo od E60, ma mniejsze opory powietrza i stąd ta różnica. Dziwi mnie ta różnica w wadze bo wydawało by się ze E60 powinno być cięższe.
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Posiadam e61 520d n47 177KM i średnie spalanie na komputerze mam w granicach 6,2L. Autko mam 8miesiecy i jestem bardzo zadowolony, przy kupnie miało 240000km a teraz w tym momencie ma zrobione 280000km poza filtrem cząstek całych do tej pory nie miałem z nim zadnych problemów. :D
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Koledzy nie wiem dlaczego silnik 2 litrowy jest tak krytykowany. :evil: Przy prawidlowej eksploatacji i dobrym paliwie te auto jest bez awaryjne.Ja mam najslabsza moc fabryczna 150KM i po przesiadce z passata b5 130KM do 520 e61 bylem mile zaskoczony tym autem.I nie mam nic do dynamiki .Chce jechac tym autem 80 jade 80 a jak chce jechac 200 to jade 200.Ale prawda jest taka ze w naszym kraju jazda szybciej niz 110 na drogach krajowych grozi zlapaniem przez fotoradar lub uszkodzeniem zawieszenia na naszych kochanych drogach(dziur po zimie dalej nie brakuje :norty: )Wiec kazdemu kto szuka wygodne przestronne auto a nie bolid do scigania :norty: polecam motor 2 litrowy.Moja Niunie mam juz 3 rok przejechalem nia 35000 i jestem mega zadowolony.Teraz mam 180000 i mysle ze jeszcze dlugo Niunia mi posluzy:-)Pozdrawiam wszystkich:-)
Opublikowano

U mnie 520d 177KM 2009 pali w trasie ok 6,5 litra a w mieście 7,2.

Różnica z 530d w przyspieszeniu jest odczuwalna, ale uważam że 520d daje sobie nieźle radę patrząc na wielkość samochodu.

Ostatni kilka dni jeździłem nową Astrą 1,6 benzyna i 520d przy Astrze jest demonem przyspieszenia i prędkości;-)

Pozdrawiam

Jack182

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jest to mój pierwszy post na forum, dlatego też chciałbym wszystkich przywitać :cool2:

Opiszę po krótce moje doświadczenia z 2 modelami: 520d (jestem właścicielem) oraz 525d (braciak taki posiada) obydwa LCI automatic, Touring.

1. 520d - ( w 1,5 roku zrobiłem autem 84 tys km., głownie autobana) jak na 2l pojemności to auto ma dość przyzwoite osiągi i naprawdę mało pali. Spalanie w trasie w PL do 130kmh mozna zrobic 4,9l, w wiekszosci jest to jednak 5,6l. Miasto ok 8l, a mieszanie zawsze pomiędzy 6,5 a 7l/100km. Jadąc powyżej 180kmh zrobimy ok 8,2l max do 10l. Plus to mniejsza ilość oleju, więc wymiany są tansze a robie je dość często :) Irytujący jest dzwięk silnika 4 cylindrowego, po prostu troche klekocze i wibruje, nie zauważyłem tego, dopoki nie wsiadłem za stery 525.

2. 525d - auto pali dosłownie tyle samo co moj 520d. Przyspiesza szybciej do 100kmh i ma wieksza predkość maksymalną. Kultura pracy silnika i dzwięk to bajka - calkowicie co innego, to po prostu jakby 2 inne auta.

Ostatnio jechaliśmy razem odcinek 420km po niemieckich autobanach. na odcinku 250km wyzerowalismy liczniki i cisnelismy na maxa ile wlezie jak tylko było wolno. W rezultacie u mnie wyszło: srednia predkosc 155kmh, spalanie 7,6l. U niego przy mniejszej o bodajze 2kmh wyszlo 7,5. Troche sie po drodze wyglupialismy i od 120kmh do 220kmh auta idą łeb w łeb,,,po prostu jedno drugiego nie jest w stanie odstawić. Dopiero przy vmax tzn ja wycisnalem niecale 240 licznikowe, u niego bylo wiecej ale nie tyle zeby znikl mi na horyzoncie.

Różnica w tych obu modelach to na pewno slkrzynie badz też ich oprogramowanie. ja przy 160kmh mam ok 3tys obrotow, zas w 525 jest tak dopiero przy ok 180kmh. Ponadto przy predkosci 140kmh i kickdownie 520d juz nie redukuje w dół, 525 to robi i niby złudnie szybciej sie wtedy zbiera bo silnik mruczy i auto kreci ale to złudnie jak pokazała nasza ostatnia jazda.

To tyle, pozdrawiam