Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jak kupowalem swoja bawarke sprzedawca powiedzial ze ma ona podgrzewane lusterka... Powinna miec taki pasek na wkladzie luterka tak? Moje wklady nie maja takich paskow a do tego wcale sie nie ogrzewaja i takie pytanie moje iz znalazlem na allegro lusterka z tym paskiem odpowiedzialnym (niby) za podgrzewanie lusterka. I czy jak je zakupie lusterka beda ogrzewane? Jest to do zrobienia? Czy musza byc to jakos oryginalnie zrobione lusterka?
Opublikowano
Witam tanie niż kupowanie lusterek wyjdzie ci sprawdzenie czy te co masz nie są podgrzewane jak zdejmiesz lusterko (szkło) to będziesz widział czy są czy nie. Jak się okaże że nie to po prostu zainwestuj w maty grzewcze przyklejane pod lusterko (szkła) i podciągnij do włącznika tylnej szyby. POZDRO
Opublikowano
Warto dodać, że oryginalnie są podpięte pod zapłon, ale grzeją tylko, kiedy jest taka potrzeba.

Zasilanie maty grzewczej oryginalnie jest podłączone pod silniczek od lusterka

Opublikowano
a ten pasek to wydaje mi sie ze odznacza jedynie punkt w ktorym zaczyna sie zaokraglenie szkla w celu powiekszenia widocznosci i nie ma to nic wspolnego z grzaniem lub jego brakiem.w mojej e36 tej kreski nie ma a lusterka sa podgzewane.jesli jestem w bledzie to niech ktos sprostuje.i maty podgrzewania raczej grzeja caly czas niezaleznie czy jest to potrzebne czy nie :D .poprostu sapodlaczone pod zasilanie caly czas.oczywiscie nie gdy mamy zaplon na off :)
Opublikowano

Generalnie chodziło mi o to, że jest włączane wraz z zapłonem. Nie miałem na myśli technicznego podłączenia pod przewody np. w stacyjce.

"Ogrzewanie obu lusterek działa w pozycji 2 kluczyka zapłonu i jest regulowane samoczynnie." - by Instrukcja Obsługi BMW E36 :)

Opublikowano
A ja właśnie słyszałem ze po włączeniu ogrzewania tylniej szyby powinny sie lustra grzac. A wydaje mi sie ze jezeli tam nie bedzie maty do podgrzewania to chyba troche za duzo roboty aby zrobic podgrzewanie. Robota nie warta zachodu....
Opublikowano
Wyjmij szkiełka z lusterek i zobacz czy są w nich styki i czy idą do nich kabelki. Jeśli są, to po prostu maty się przepaliły, one mają ograniczoną żywotność. U mnie żadne nie grzało, o tym, że powinno, dowiedziałem się dopiero jak mi jeden wkład ukradli i zobaczyłem, że wiszą jakieś kabelki.
Opublikowano
duzo roboty aby zrobic podgrzewanie. Robota nie warta zachodu....

Moim zdaniem warta . Docenisz to zimą i w wilgotne dni

Opublikowano
Podgrzewane lusterka warto :nienie: Nie wiedzialem ze mam podgrzewane dopoki lewe nie przestalo dzialac. Teraz jak jade w deszcz lub jest wilgotno to prawe mam suche a lewe brudne. Jak byla gololedz na lewym byla warstwa lodu a prawe bylo ok. Na wiosne bede musial zajrzec do lusterka
Opublikowano
Podgrzewane lusterka warto :nienie: Nie wiedzialem ze mam podgrzewane dopoki lewe nie przestalo dzialac. Teraz jak jade w deszcz lub jest wilgotno to prawe mam suche a lewe brudne.

I tu mamy przykład że warto . Niby nie wiele ,a wiele pomaga

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
koledzy mam pytanie - pacjent compact 1997r. - czy w compactach zawsze były ogrzewane lusterka? czy to jest opcja wyposażenia? nie grzeją mi na pewno i pytanie czy kupować te maty w ciemno czy sprawdzać?
Opublikowano
Kolego to była tylko opcja wyposażenia, chyba to nie problem wyjąć wkład i zobaczyć. Użyj szukajki żeby się dowiedzieć jak go wyjąć. Szukanie nie boli :D
Opublikowano
koledzy mam pytanie - pacjent compact 1997r. - czy w compactach zawsze były ogrzewane lusterka? czy to jest opcja wyposażenia? nie grzeją mi na pewno i pytanie czy kupować te maty w ciemno czy sprawdzać?

Poproś w tym dziale o rozkodowanie nr.vin- viewtopic.php?f=19&t=127871#p898206.I będziesz wszystko wiedział,jak auto było wyposarzone jak wyjechało z fabryki.

Opublikowano
no właśnie mam rozkodowane i nie mam takiego kodu - stąd moje pytanie ale już obczaiłem manuale i sprawdzę sobie na dniach organoleptycznie co i jak.
Opublikowano
mam aktualnie 2 compacty i w jednym są podgrzewane lusterka, w drugim nie ma (nawet kable nie ma żeby sobie podłączyć), z resztą ta sama sytuacja dotyczy halogenów przeciwmgielnych, w jednym są, w drugim nie mam nawet kabli do podłączenia
Opublikowano
wystarczy kupić podgrzewane wkłady wpiąć sie w odpowiednie kable przy silniczku i cieszysz się grzanymi lustrami :P sam będę robił :twisted: