Skocz do zawartości

320d - Ile więcej spali automat od manuala?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 177
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Sprowadzona z Niemiec i w niemieckich dokumentach jest 243 KM, pierwszy przegląd też ta sama moc wpisana.
Komu w drogę, temu Neste.
Opublikowano

Brokat wiesz jedno nie rozumiem wyjaśnij mi

po co ty masz 530da - uciekaj chłopie czym prędzej z tym szrotem , do tej pory jak mówisz masz farta i ci się jeszcze nie zepsuło , sprzedawaj i kupuj 530ia przecież to takie super auto i się nie psuje ,

wyciągaj wnioski z tego co mówisz , patrz na swojego kumpla jak mu się sypnął

nie popełniaj tego błędu - ucz się na błędach innych - sprzedawaj jak najszybciej , czas ucieka w kazdej chwili ci padnie turbo dwumas itd , spać nie będziesz mógł po nocach bo cię naprawa wykończy :)

zabawne opowieści na dobranoc , za parę dni zapewne sąsiadowi padną wtryski ,turbo dwumas itd , a późnie wójkowi , prababci itd

kupuj benzyniaka przecież jak tu mowią są bezawaryjne i zarabiasz każdego dnia jeżdżąc na benzynie ,

Opublikowano
....po co ty masz 530da - uciekaj chłopie czym prędzej z tym szrotem , do tej pory jak mówisz masz farta i ci się jeszcze nie zepsuło , sprzedawaj i kupuj 530ia przecież to takie super auto i się nie psuje , .... kupuj benzyniaka przecież jak tu mowią są bezawaryjne i zarabiasz każdego dnia jeżdżąc na benzynie ,

No własnie nikt nie chce tego klekota kupić, zero chętnych :D dlatego napisałem pierwszy i ostatni diesel :D mam nadzieje ze nie umrze za wcześnie mu turbo i inne pierdoły i Tobie też zycze wszystkiego dobrego z autkiem

brokat_
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mi pali automat,

9.5L miasto,

6.0L trasa

z tym że mam wtryski do zrobienia, wcześniej palił mi 1,5 l mniej

Opublikowano

No własnie nikt nie chce tego klekota kupić, zero chętnych :D

a jak długo już wisi ogłoszenie sprzedaży na allegro?

Opublikowano
mi pali automat,

9.5L miasto,

6.0L trasa

To pewnie manualem da się zejść poniżej 4 na trasie ?

Opublikowano
mi pali automat,

9.5L miasto,

6.0L trasa

To pewnie manualem da się zejść poniżej 4 na trasie ?

:D

TAK!

na początku przy naprawdę ekstremalnej jeździe pokazywał mi komp: 9,0 - 9,5 max

na trasie gdy spokojnie jechałem sobie 60km/h z Gdanska do Gdyni i z powrotem miastem, komputer pokazywał 4.6l

na trasie jadąc ok 110- 130km miałem spalanie 5,1 - 5,6l

a srednie mialem caly czas ok 6,9 -7,3l

chyba ze komputer mi oszukuje :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niestety, ale chyba nie ma co dawać wiary "komputerowi" :wink: u mnie spokojna traska to poniżej 4l/100km :cool2:
Opublikowano
Niestety, ale chyba nie ma co dawać wiary "komputerowi" :wink: u mnie spokojna traska to poniżej 4l/100km :cool2:

:D :D :D mój rekord na trasie 900km to średnia wg dystrybutora 5,3l/100km mniej to trzeba naprawde jeździć po emerycku :twisted:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to jednak da się zejść w manualu poniżej 4l ? czy żartujesz?

Dane z komputera ;) realnie to da się zejść delikatnie poniżej 5l/100km przy emeryckiej jeździe w płaskim terenie :cool2: auto kłamie :) nie wiem niestety jakie dane są brane pod uwagę przy obliczaniu wartości wskazywanych przez komputer pokładowy

Opublikowano

:D :D :D mój rekord na trasie 900km to średnia wg dystrybutora 5,3l/100km mniej to trzeba naprawde jeździć po emerycku :twisted:

to fakt przy jeździe autostradowej bodajże we Włoszech miałem coś około 5,4 l ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Nie wiem jak u innych, ale u mnie ( M47N manual ) komputer oszukuje.

Pokazuje 4,1 a według dystrybutora wychodzi 5,8.

W mieście to już wyższa matematyka, czasem pokazuje 10,5 ,czasem przy wydawało by się takich samych warunkach 7,9.

Paliwo zawsze leję z jednej stacji ( Lotos Dynamic ).

U mnie mniej więcej wygląda to tak przy obecnych temperaturach:

Poza miastem ok 6l

Miasto ok 10l

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Prawdopodobnie po dokładnym zbadaniu sprawy okazałoby się że komputer "kłamie" u każdego w poliftowych e46 ;)

Z moich obserwacji wynika że w moim aucie przekłamanie jest w przedziale 1,2-1,7 l/100km. Im wyższe spalanie tym więcej kłamie :cool2: Wg komputera wynik w trasie na poziomie 4,0 nie jest niczym nadzwyczajnym :wink:

Opublikowano

Mi w przedliftowym okłamuje ale w drugą stronę, pokazuje zbyt wysokie wyniki, ok 1-0,8l.

Kalibruje się jakoś ten komp ?

Nigdy jednak, nie udało mi sie osiągnac w trasie wyników niższych niż 6,8l, choc przyznam ze nie miałem tez cierpliwosci jechac najoszczędniej. Miasto to jak mowiłem wcześniej przy automacie 136ps ok 9,5l przy obecnej pogodzie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ile przejechałeś na rezerwie zanim zalałeś do pełna??

Pozdrawiam
Opublikowano

jak miał jechać na rezerwie ????? :shock:

przecież 5,3 litra przy trasie 900 km daje nam 48 litrów około , zbiornik ma około 65 także zostaje nam około 9 litrów do zapalenia rezerwy jeśli jest ustawiona standardowo na 8 litrów ....

także nie rozumiem Twojego pytania ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

też to sobie policzyłem , liczyłem na to że napisze 50km, gdzie rezerwa zapala sie przy wypaleniu 55litrów,

Poprostu nie chce mi się wierzyć w tak niskie spalanie, a mój post był podpuchą, niestety nie udało się.

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
też to sobie policzyłem , liczyłem na to że napisze 50km, gdzie rezerwa zapala sie przy wypaleniu 55litrów,

Poprostu nie chce mi się wierzyć w tak niskie spalanie, a mój post był podpuchą, niestety nie udało się.

5,3 moim zdaniem nie jest aż tak niskim spalaniem :wink: da się mniej.... ale....

na chwilę obecną mój rekord to 5,17 (komp wskazał 4,0), jazda emerycka, w miarę płaski teren, opony 205/55/16. Jakbym nie przydusił na autostradzie i nie postał w korku to prawdopodobnie byłoby to 4,8-4,9 :wink: paliwo bp ultimate

Jest cała masa czynników wpływających na spalanie np. rodzaj nadwozia, rodzaj skrzyni, szerokość opon, kondycja silnika, ukształtowanie terenu, ale przede wszystkim temperament kierowcy :wink:

Szczerze przyznam że aby uzyskać spalanie w okolicach 5litrów trzeba się mocno postarać. Ja mój test traktowałem jako ciekawostkę, jadąc standardowo w trasie wychodzi mi realnie ok 5,5l 100km, co uważam za bdb wynik. :cool2:

Opublikowano

nie wiem czy to normalne, ale u mnie rezerwa się zapala wtedy gdy komp pokazuje mi jeszcze ok. 120-130km do przejechania :duh: :mad2:

wy tez tak macie?

Opublikowano
nie wiem czy to normalne, ale u mnie rezerwa się zapala wtedy gdy komp pokazuje mi jeszcze ok. 120-130km do przejechania :duh: :mad2:

wy tez tak macie?

u mnie przy 100-110km do końca, więc podobnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Komp obliczając możliwy do przejechania dystans na tym co zostało w baku bierze pod uwagę wcześniejsze spalanie (niestety nie wiem z jakiego dystansu). Ostatnio jak zapaliła mi się kontrolka to dystans wynosił ok 140km... średnie spalanie skasowałem przed trasą ok 400 kilometrową i w momencie zapalenia kontrolki paliwa średnie spalanie wg komputera z tejże trasy wynosiło 4,0l/100km..... więc wiedząc że rezerwa ma ok 8 litrów to możnaby przejechać jeszcze 200km.... ale komp oczywiście kłamie więc realne spalanie na tej trasie wynosiło ok 5,2-5,5 l/100km.... więc możnaby faktycznie przejechać ok 140km zgodnie ze wskazaniem komputera :cool2: Wniosek jest taki że mimo że komupter zaniża spalanie to nie zawyża dystansu możliwego do przejechania na pozostałym paliwie :wink:

Z góry przepraszam jeżeli w moje obliczenia wdarł się błąd :wink: