Skocz do zawartości

320d - Ile więcej spali automat od manuala?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ja się dołączę.

Moje BMW 136km manual pali przy ostatnich mrozach 10-10.5 l ale jeżdżę na odcinkach 5Km (do roboty). W lecie było spokojne o 2 l mniej. Auto w zimie na krótkich odcinkach musi spalić więcej choćby przez podgrzewacz który zabiera 100A nie wspominając o większych dawkach paliwa w tych temperaturach.

Co do Audi to mam o nich dobre zdanie i nie ma co porównywać ich z VW oczywiście na plus dla Audi.

• Odpowiedzi 177
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ciekawe rzeczy tu opowiadacie. :) Osobiście uważam, że jednostki 1.9TDi są zdecydowanie lepszymi jednostkami od 2.0D made by BMW. R6 to już inna bajka. Nie zmienia to faktu, że pancerne silniki BMW = silniki benzynowe. Diesle nie są złe ale nowe i do pewnego przebiegu. I przestańcie się licytować ile palą poszczególne jednostki bo to nie ma sensu. U każdego będzie inaczej ze względu na warunki geograficzne i aglomeracyjne.

PS. W 528i komp nie przekłamywał i podawał wartości realne. W 320D pokazuje jak mu się spodoba. Zawsze spali więcej niż sobie przekalkuluje. Pewnie niedługo zrobię kalibrację wskazań spalania w DIS.

Opublikowano

PS. W 528i komp nie przekłamywał i podawał wartości realne. W 320D pokazuje jak mu się spodoba. Zawsze spali więcej niż sobie przekalkuluje. Pewnie niedługo zrobię kalibrację wskazań spalania w DIS.

U mnie wcale nie przekłamuje (granica błędu nie przekracza 0.1 l ) a kalibracje wskazania robi się w NCS-ie poprzez zmianę w sterowniku licznika

Co do jednostek 1,9tdi to mają całkiem inną charakterystykę pracy a jak jeździsz 130 i będziesz jej deptał to i tak spali.

Ja jeździłem przez 4 lata Audi 80 1,9 tdi 90KM i owszem paliła w zimie na krótkich trasach max 7,5 (czyli o 3 l mniej niż BMW) ale ważyła 300 kg mniej i do 100 rozpędzała się prawie w 15s. Wcześniej miałem taką samą w benzynie i spalała w zimie 13.

Opublikowano

Pomijam już spalanie jednostek 1.9TDi bo spalają podobnie do 2.0D ale o wcześniej wspomnianą jakość.

Co do korekcji spalania to można to zrobić w INPA, NCS, DIS, pewnie w SSS i w liczniku o ile dobrze pamiętam w teście 21.

Opublikowano
Pomijam już spalanie jednostek 1.9TDi bo spalają podobnie do 2.0D ale o wcześniej wspomnianą jakość.

Też im się zdarzają problemy. W AFN (110KM) zapiekały się kierownice turbiny, w nowszych 1,9 tdi (pompo-wtryski) siadały wałki rozrządu. We wszystkich oprócz 1z awarii ulegały koła dwumasowe. Problemy były tez z zaworkiem n75 i przepływomierzami.

Może dlatego wydaje Ci się że są mniej awaryjne bo należą do grupy VW bardzo dobrze rozpracowanej przez mechaników

Opublikowano
Ciekawe rzeczy tu opowiadacie. :) Osobiście uważam, że jednostki 1.9TDi są zdecydowanie lepszymi jednostkami od 2.0D made by BMW. R6 to już inna bajka. Nie zmienia to faktu, że pancerne silniki BMW = silniki benzynowe. Diesle nie są złe ale nowe i do pewnego przebiegu. I przestańcie się licytować ile palą poszczególne jednostki bo to nie ma sensu. U każdego będzie inaczej ze względu na warunki geograficzne i aglomeracyjne.

cóż 1,9tdi w audi u mnie jest prawie legendarne i to po chipie wogóle to się nie psuje , moc fabryczna jest zaniżona ze względu na normy niemieckie , w dowodzie wpisane jest 140 KM a realnie te silniki mają 150 km , dajesz lekki chip na 170 km i masz naprawdę całkiem przyzwoite osiągi przy małym spalaniu , do tego silnik jest bezawaryjny pod warunkiem że lejesz sprawdzone paliwo

320d w realu ile pokazuje kucy ? tyle co producent czy więcej lub mniej ? sprawdzał ktoś ?

co do spalanie w kompie to mów za siebie , sprawdzałem kilkukrotnie realne spalanie z tym co pokazywał komp , różnica była 0,1 -0,2 więc niewidzę sensu grzebania w ustawieniu , mam nawyki z gazu że zawsze po tankowaniu kasuje licznik , od razu też kasuje komp , wielokrotnie sprawdzałem i mi się pokrywa moje spalanie

Opublikowano

cóż 1,9tdi w audi u mnie jest prawie legendarne i to po chipie wogóle to się nie psuje , moc fabryczna jest zaniżona ze względu na normy niemieckie , w dowodzie wpisane jest 140 KM a realnie te silniki mają 150 km , dajesz lekki chip na 170 km i masz naprawdę całkiem przyzwoite osiągi przy małym spalaniu , do tego silnik jest bezawaryjny pod warunkiem że lejesz sprawdzone paliwo

po pierwsze, 1.9 TDI PD ma 130KM. po drugie, 1.9 TDI PD to złom.

Opublikowano
Automat 136ps 2000r , miasto 10l trasa poniżej 7l - wyniki zimą.

Pod korek sprawdzane???? W zime 10l???? Jakie miasto??? Automat?????? To nie ktorym pala tyle w manualu jak Ty to robisz :) :) :)

Zastosowal sie do wskazowek Jakuba.

Sent from my Milestone using Tapatalk

Opublikowano

Pod korek sprawdzane???? W zime 10l???? Jakie miasto??? Automat?????? To nie ktorym pala tyle w manualu jak Ty to robisz :) :) :)

Zastosowal sie do wskazowek Jakuba.

Sent from my Milestone using Tapatalk

No raczej napewno :D :D :D :D :D :D :D

Opublikowano
Automat spala około 10% paliwa więcej niż manual.
Komu w drogę, temu Neste.
Opublikowano
Na pewno spala troszkę więcej, na pewno ma na to wpływ stan skrzyni, sposób jazdy i to gdzie jeździmy ciężko podać konkretną wartość, tak jak ciężko podać średnie spalanie samochodu z danym silnikiem. W każdym bądź razie tragedii nie ma. Wcześniej miałem m50b20 z manualem, teraz mam m54b30 z automatem i to w cięższej budzie i z oponami 235/45/17 i róznica spalania jest w okolicach 2 litrów. Oczywiście ten pierwszy był starszy technologicznie i wiekowo więc mógł spalać trochę wiecej niż jako "młodzik" ale trzymał się w noramch podawanych na forach. Wiadomo że automat jest dodatkowym obciążeniem dla silnika tak jak alternator czy kompresor i swoje kW musi pochłonąć ale tak jak pisałem tragedii nie ma, szczególnie w mocniejszym silniku.
Opublikowano

Miasto Szczecin, przejazdy od 40-100km dziennie, częste pauzy, styl jazdy normalny ze wskazaniem na dynamiczny.

Test wykonany na paliwie BP Ultimate, pod korek na tej samej stacji, 3 próby pod rząd. Temperatura -2/+2 . Automat GM. Koła zimowe alu 15'

Wyniki wydają mi się normalne, przyznam że autem jezdze od maja, jest to najstarszy samochód jaki mam od lat i nigdy nie patrzyłem ile pali, testy zrobiłem relatywnie nie dawno z czystej ciekawości bo komputer pokazywał mi 12/13L /100km i okazuje się, że przekłamuje. Przebieg samochodu to 146tys, ma swieze filtry i nowy przepływomierz Bosch.

Nie wiem ile pali w lato, ale na komputerze pokazywał mi 9-10.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja uwierze :wink: odcinki po dużym mieście 40-100km to mnóstwo jazdy na ciepłym silniku i te pierwsze "zimowe" kilka km na rozgrzanie nie ma już takiego znaczenia dla spalania jak np u mnie gdzie jeżdżę średnio 4-10km po mieście na dzień :wink: a auto pali prawdopodobnie(nie przejeździłem jeszcze baku tylko po mieście) ok 9l/100km (320d, 150km CR, 6bieg manual)....
Opublikowano
Spali,wczoraj się przekonałem,małem zalany zbiornik pod korek zrobiłem ok 30 km po mieście przez 3 dni na zimnym silniku odcinki ok 3-4km , czoraj zrobiłem 75 km za miasto,łącznie 105km i znowu zalałem pod korek i weszło 9,93l a na kompie średnie spalanie 7l.
Opublikowano

Obserwując dyskusję odnoszę wrażenie, że niektórzy są farciarzami i mają auta bardziej oszczędne niż przewidziała to fabryka. :mrgreen:

Ja jestem pechowcem, bo moje ma smoczy apetyt na olej napędowy. :evil:

Komu w drogę, temu Neste.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Obserwując dyskusję odnoszę wrażenie, że niektórzy są farciarzami i mają auta bardziej oszczędne niż przewidziała to fabryka. :mrgreen:

Ja jestem pechowcem, bo moje ma smoczy apetyt na olej napędowy. :evil:

Heh :wink: różnie to bywa. Akurat moje 320d pali kilkanaście procent więcej niż podaje katalog (podobnie jak moje poprzednie auta) za to komputer pokazuje spalanie prawie idealnie zgodne z książką obsługi :)

Opublikowano
Nie uwierze nigdy w 10l w automacie w zime po miescie trasa spoko 7 nizej nie ma sprawy ale nie miasto

No trudno, jakoś będe żył z faktem że nie wierzysz, będzie ciężko ale jestem silny psychicznie.

Jak mamy poważnie gadac, to nie pisz jak dziecko.

Opublikowano (edytowane)
No czlowieku na chlopski rozum jak ludziom palą w manualach po 10l w miescie to jakim cudem tobie pali tyle samo w automacie i nie pisz do mnie dziecko bo ja nikomu nie ublizylem a jakbys chcial blizszej konfrontacj to zapraszam do mnie i wtedy okaze sie czy jestes tak wytrzymaly psychicznie :D :D Edytowane przez Klaudek33
Opublikowano
Spali,wczoraj się przekonałem,małem zalany zbiornik pod korek zrobiłem ok 30 km po mieście przez 3 dni na zimnym silniku odcinki ok 3-4km , czoraj zrobiłem 75 km za miasto,łącznie 105km i znowu zalałem pod korek i weszło 9,93l a na kompie średnie spalanie 7l.

Czyli 1/4 miasto i 3/4 trasa?

9,93 ?????

Zalożę się że gdybym jechał koło w koło za Tobą spaliłbym maksymalnie 11 litrów.