Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro masz w samochodzie ED więc masz zauważalnie dłuższe biegi, czy tylko start@stop? Jeżeli ED z dłuższymi biegami nie dziwne, że palą mniej przy raczej spokojnym stylu jazdy skoro na 2 biegu można prawie 100km/h wyciągnąć :D

Jeżeli dobrze pamiętam, w ukrytym menu możesz skorygować wskazania komputera jeśli podaje wartość błędna o stały %.

• Odpowiedzi 175
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Skoro masz w samochodzie ED więc masz zauważalnie dłuższe biegi, czy tylko start@stop? Jeżeli ED z dłuższymi biegami nie dziwne, że palą mniej przy raczej spokojnym stylu jazdy skoro na 2 biegu można prawie 100km/h wyciągnąć :D

Jeżeli dobrze pamiętam, w ukrytym menu możesz skorygować wskazania komputera jeśli podaje wartość błędna o stały %.

Biegi są rzeczywiście bardzo długie na dwójce zdaje się do ok 90 km/h na trójce do 140 km/h na czwórce do blisko 200 km/h Wiem, że to można skorygować, ale nie chce mi się grzebać w tym kompie.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

Jeśli komuś przeszkadzały częste zmiany biegów w dieslu tu ma lekarstwo :mrgreen:

Jak w dobrym benzyniaku. Na autostradach rewelacja! Ile jest km/h przy 2000rpm na 5 i 6 biegu?

Opublikowano
Jeśli komuś przeszkadzały częste zmiany biegów w dieslu tu ma lekarstwo :mrgreen:

Jak w dobrym benzyniaku. Na autostradach rewelacja! Ile jest km/h przy 2000rpm na 5 i 6 biegu?

No nie do końca niestety (choć na autostradzie rzeczywiście nie można narzekać). Zdecydowanie brakuje zakresu prędkości w dół. Na szóstce da się jechać (nie przyspieszać) dopiero od ok 90 km/h silnik ma wtedy ok 1400 rpm. 2000 obr jest powyżej 120 km/h jeśli dobrze pamiętam. Przy 220 km/h jest 3500 rpm. Diesel był i zawsze pozostanie kupą, w wykonaniu BMW co prawda trochę mniejszą szczególnie w silnikach R4/204KM i już na prawdę małą w R6 306 KM . W kwestii zmieniania biegów diesla ratuje tylko automat w szczególności ośmiobiegowy. Więcej nie mam już zamiaru kupować aut bez automatu.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano (edytowane)

Niewiem czy jeździć nie umiecie czy o co kaman, ale jeśli dwulitrowy diesel palił by mi 15 litrów to bym go sprzedał.

E92 320D 177PS - między 5.7 - 6.7L - Miasto70%/Trasa30%, Kraków po mieście dynamicznie z głową, trasa jak tylko warunki pozwalają 160-180.

E92 330iA między 11-15L reszta tak samo jak wyżej

Z4 2.5 benzyna ( starszej generacji silnik już przeciaż miał pare lat ) nie palił więcej niż 14L w automacie przy ciężkiej nodze

Range Rover TDV8 3.6L - około 14L - to auto waży 2.8 Tony, nie mówcie że suszarnie urządzam, raz jak urządzałem to na trasie zeszłem do 8.9L.

Edytowane przez KoKoS

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano

"zeszlem", "poszlem" to tak zartobliwie :mrgreen: ?

W Wawie od tygodnia rano -10 lub mniej. 325d 11.0 na kompie.

Ciekawe kiedy za bak w E90 trzeba bedzie juz placic trzy paczki i wiecej :(

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
"zeszlem", "poszlem" to tak zartobliwie :mrgreen: ?

Taak, specjalnie dla Warszawki :twisted:

W Krk rano było -17 :twisted: teraz jestem w Bielsku jest -9 :)

Heh na A4 na orlenie ropa kosztowała 4.85 zwykła :shock: :mrgreen:

Do sprzedania:

Opublikowano

No wiec dzis chyba rozwiazal sie moj problem wysokiego spalania.Otoz przez ostatnie dwa tygodnie moja jazda wygladala nastepujaco-rano temp okolo -10 wsiadalem do auta i 3-4 km caly czas centrum lodzi i do pracy wiadomo korki i silnik caly czas niedogrzany.Po pracy znowu 3-4km do domu i tak w kolko.Dzis wkoncu pojezdzilem troche wiecej po miescie ok 20 km i spalanie spadlo z 15,3 do 11,9 l/100 km.Ogolnie myslalem wczesniej ze o to chodzi ale jak ludzie na forum pisza ze im 7 albo 8 pala

Niewiem czy jeździć nie umiecie czy o co kaman, ale jeśli dwulitrowy diesel palił by mi 15 litrów to bym go sprzedał.

E92 320D 177PS - między 5.7 - 6.7L - Miasto70%/Trasa30%, Kraków po mieście dynamicznie z głową, trasa jak tylko warunki pozwalają 160-180.

E92 330iA między 11-15L reszta tak samo jak wyżej

Z4 2.5 benzyna ( starszej generacji silnik już przeciaż miał pare lat ) nie palił więcej niż 14L w automacie przy ciężkiej nodze

Range Rover TDV8 3.6L - około 14L - to auto waży 2.8 Tony, nie mówcie że suszarnie urządzam, raz jak urządzałem to na trasie zeszłem do 8.9L.[/...quote]

Opublikowano

Czyli "zeszlem" tez oznacza jakies 0.2-0.3l bo niewiele :norty:

A "Warszawka" i "Stolyca" pojecia zarezerwowane dla przyjezdnych, ktorym dziekujemy za odbudowanie Warszawy :D

Szkoda, ze wnioskujac z numerow rejestracyjnych, wciaz placa podatki u siebie bo kasa na metro i mosty by sie przydala.

Krakow za ladny by go nazywac "Krakoof" czy "Krakowik" :shock:

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
Nie pochodzę z Krakowa, i nie czepiam sie Warszawki :) To był taki żarcik, staram się nie oceniać ludzi po miejscu pochodzenia :wink: Ani po pojedyńczych błędach które sie przecież każdemu zdarzają :D

Do sprzedania:

Opublikowano

Mysle, ze dodatkowo do spalania trzeba byloby jeszcze podawac wartosc predkosci sredniej.

Na filmiku z poprzedniej strony widze srednia predkosc na poziomie 71,1 km/h i juz z niej widac ze auto to jezdzi na trasie.

Naprawde zycze powodzenia temu kto bedzie mail taka srednia predkosc w Wawie lub innym duzym miescie.

Jakis czas temu widzialem ogloszenie E91 sprzedawanej z Wa-wy i srednia predkosc byla na poziomie 15km/h (i mowa tutaj o sredniej latem).

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano
Mysle, ze dodatkowo do spalania trzeba byloby jeszcze podawac wartosc predkosci sredniej.

Na filmiku z poprzedniej strony widze srednia predkosc na poziomie 71,1 km/h i juz z niej widac ze auto to jezdzi na trasie.

Naprawde zycze powodzenia temu kto bedzie mail taka srednia predkosc w Wawie lub innym duzym miescie.

Jakis czas temu widzialem ogloszenie E91 sprzedawanej z Wa-wy i srednia predkosc byla na poziomie 15km/h (i mowa tutaj o sredniej latem).

d w

dokladnie.A potem pisza ze im 7 litrow pala.Ja od dwoch tygodni mam srednia predkosc 21 km/h

Opublikowano

Nie wiem jak jest z ED, ale jesli którys z forumowiczów w normalnej wersji uzyska obecnie realnego spalania poniżej 5L na 100km to przyjade na miejsce, zaleje bak do pełna i stawiam flaszke :mrgreen:

A tego filmiku ze średnią 70km.h nie bedę komentował - jedz kolego do miasta, ale nie miasteczka 30-40tys tylko miasta powyzej 100 tys mieszkanców, wjedz w centrum, postój na światłach uzyskaj tym samym średnią prędkośc 20-30km.h i zobacz spalanie bo dalsza dyskusja przy średniej 70km.h nie ma sensu

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Wracajac do tematu...w zimie jak wczesniej pisalem przy temp -5 do -20 spalanie u mnie wynosilo ok 14l/100 km.Obecnie 9,4l.Te same odcinki ok 3-4 km do pracy auto nie garazowane wiec warunki przy rozruchu jak na zewnatrz.Krotkie odcinki,caly czas scisle centrum lodzi,korki.Przez tydzien staralem sie jezdzic identycznie jak w zimie te same trasy.Roznica ponad 4l/100km.320d 163ps manual.
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Jestem posiadaczem e90 320d 163ps od 2 miesięcy i już myślałem że coś z moją betą nie tak bo spalanie wychodziło pod 11 w bucie ale czytając jestem spokojny. Fakt silnik ten dość podatny na zmiany gazu jeździłem wcześniej golfem IV 90ps TDI to przy bucie wychodziło 6l na trasie pzy 90km/h to 3,2. No ale coś za coś. Regeneracja była też turbiny ale nie narzekam oststnio puściłem się za 535i e39 to łeb w łeb :P
Opublikowano

Witam

Panowie podłączając się do dyskusji z moich obserwacji wynika że spalanie w mieście bardzo zależy od stylu jazdy.

Powiem tylko że w moim przypadku zbyt delikatne operowanie pedałem gazu kończyło się wyższym spalaniem niż trzymanie auta oczywiście w miarę możliwości na wyższych obrotach i niższym biegu (oczywiście tylko po rozgrzaniu silnika). U mnie silnik N47 177KM w mieście przy dynamicznej jeździe max 8,5l.

Pozdr

Opublikowano

To i Ja sie podlacze :)

kupilem auto 3 tygodnie temu .. komp pokazywal pierwszego dnia 7,8-8.3 l/100 km .. Drugiego dnia zalalem pol baku i wyzerowalem. Od tamtej pory nie moge wlasciwie zejsc ponizej 11 l :) przynajmniej tak pokazuje. Co mnie najbardziej zaskoczylo, 200 km zrobilem na trasie katowickiej, na odcinku Warszawa-Tomaszow Maz, gdzie przy natloku robot drogowych jechalem max 90-100

i wowczas spalanie zamiast malec, roslo :shock: Przez kilka kilometrow jadac jednostajnie 90 km/h szlo sukcesywnie w gore i doszedlem prawie do 12l .. Po powrocie zalalem do pelna i znowu wyzerowalem, mysle sobie zobacze jak bedzie w miescie. I od zeszlej soboty zrobilem raptem 150 km - jazda po Wa-wie 15 km do roboty i spowrotem .. I dzisiaj zszedl mi pierwszy raz na 10,9 .. zaznaczam, ze przy dosyc spokojnej jezdzie i wcale nie w mega korkach, bo jade do roboty po 7 rano, wiec jeszcze nie ma takiego tloku. Przyznam, ze troche mnie to zaczelo stresowac, a z drugiej strony wydaje mi sie, ze chyba niepotrzebnie tak czesto resetowalem :) Wyjezdze caly bak i wtedy sobie po prostu policze.... A propos, czy ktos moze mi powiedziec, z jakiej ilosci kilometrow pokazuje ta srednia? Bo ja moze mam cos zrabane z tym kompem, bo np. srednia predkosc pokazuje caly czas 25-30 km .. Nie wiem, ale na razie obiecalem sobie, ze nie "wrzuce" spalania przez nastepne kilka dni .. zobaczymy ile wytrzymam :)

pzdr

Opublikowano
Ja w 318d 143 KM na orginalnym sofcie mam 8 - 9 l max przy dynamicznym stylu jazdy na baku robię ok 750km czyli zalaniu 60l . Na chipsie na 176KM 385Nm dalej jazda dynamiczna spalanie max 8,5 na kompie a na baku 750 - 800km . Codziennie cykl mieszany okolice warszawy troszke koreczka . Uważam że to bardzo dużo - producent podaje inny wynik - auto jest ekonomiczne ale w trasie do 130km/h wtedy 6 - 7 l
Opublikowano
ja podalem srednie zuzycie z trasy gdzie raz lecisz 100 a raz 160 , zgadza sie przy 130 pokazuje mi ok 5,5 - 6 na ekonomizerze
  • 3 lata później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie coś mi się wydaje że większość Panów ma coś nie tak z motorami filtrami lub z olejem lub z stylem jazdy.

320 d nie powinna spalić więcej niż 8,5 litra. Latem średnie zużycie to 5,9 a zim 6,7 tak podają instrukcje.

Mnie paliła latem średnio 4,6-5,4 zima 5,6-7,0 bez szaleństwa. Zauważyłem że gdy jest za mało oleju to też potrafi palić więcej nawet o 2 l.

Olej należy sprawdzać co 1000 km. Takie duże zużycie wiąże się też z zapchanym dpfem najczęściej gdy jeździmy na za niskich obrotach i gdy silnik jest niedogrzany.

Silnik BMW diesel lubi wysokie obroty(oczywiście po rozgrzaniu).

Pozdrawiam.