Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od BMW e46 i w razie potrzeby zastosować ją do E90 320D, oryginalnie BMW E90 ma felgi 17 a dojazdówę mam zamiar kupić 16 cali czy taki manewr jest możliwy? Człowiek który handluje dojazdówkami link: http://www.beretta.waw.pl/ powiedział, że nie do każdej BMW E90 pasuje dojazdówka 16 cali czy może wiecie o co chodzi? i czy ta dojazdówka będzie pasować do BMW E87? Run on flat się pozbyłem i kupiłem 4 nowe opony zimowe Fulda Control HP jadąć dość szybko w zakręcie dotknąłem krawężnika ( koniec ulicy KEN w Wawie -remont) i ku mojemu zdziwieniu strzeliła opona nigdy więcej FULDA :evil: , i ku mojemu zdziwieniu znalazłem zestaw do naprawy opony (super sprawa pada deszcz a ja mam łatkę klej kompresor i coś tam...... i jescze ciemno dobrze ze to wawa a nie Bieszczady .... więc postanowiłem kupić dojazdówki do tych dwóch BMW.

Z góry dziękuje na odpowiedz.

Opublikowano

Jeszcze Debice polecam :mad2:

:) a tak serio, dlatego na wlasnym bezpieczenstwie sie nie oszczedza, wszyscy tak narzekaja na runflaty a wedlug mnie sa one ok. Producent nie przewidzial zadnych zestawow naprawczych i zawieszenie tez jest dostosowany do runflatow, sa one ciezsze od zwyklych opon i podobno ma to jakies znaczenie jesli chodzi o wywazenie.

Pomysl co by bylo jak przy 140 by strzelila opon, pewnie ròw.

Jesli chodzi o te dojazdowki to wydaje mi sie ze chodzilo o to z tym ze nie do kazdej e90 pasuje ze powyzej 320d 17" to minimum bo jest wiekszy zacisk...

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesli chodzi o te dojazdowki to wydaje mi sie ze chodzilo o to z tym ze nie do kazdej e90 pasuje ze powyzej 320d 17" to minimum bo jest wiekszy zacisk...

Już widzę miny właścicieli innych szybkich samochodów jak w panice wyprzedają swoje samochody i kupują BMW z powodu opon ROF Panowie bez żartów jest tyle innych szybkich samochodów ze zwykłymi oponami w standardzie i nic nadzwyczajnego się nie dzieje.

Ale do rzeczy mam taki sam problem z dojazdówkami jak autor postu. Jeśli ktoś ma dojazdówkę to niech nas oświeci jaka powinna być felga do standardowego E 90 czyli na felgach 16 cali.

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo to wiele nowych sportowych aut ma montowane opony tylu rof.

Nikt tu nie mowi o panice i sprzedawaniu, tylko poprostu skoro w BMW ma byc ROF to tak zostawmy... Dlaczego jest wyzej. Ale kazdy karmi swego konia czym uwaza...

Do sprzedania:

Opublikowano

Już widzę miny właścicieli innych szybkich samochodów jak w panice wyprzedają swoje samochody i kupują BMW z powodu opon ROF Panowie bez żartów jest tyle innych szybkich samochodów ze zwykłymi oponami w standardzie i nic nadzwyczajnego się nie dzieje.

Ale do rzeczy mam taki sam problem z dojazdówkami jak autor postu. Jeśli ktoś ma dojazdówkę to niech nas oświeci jaka powinna być felga do standardowego E 90 czyli na felgach 16 cali.

Dzięki za konkretną odp i podpowiedz w sprawie zacisku jutro przymierzę tą dojazdówkę to podziele się opinią co i jak. a w sprawie run on flat polecam artykuł:

http://www.auto-swiat.pl/1-opony-run-flat-po-co-i-za-ile

a odnośnie opon to z doświadczenia : Lato : yokochama, toyo, zima: Nokian

Opublikowano

Dla mnie osobiście ROF to dramat, miałem u siebie w 3-ce ( na szczęście już zarówno lato jak i zima mam "zwykłe" ) niestety mamy jeszcze w pozostałych 2 autach i pozostawię to bez komentarza. Pierwszy ruch, nawet przed remapem ;) to zmiana opon.

Pozdrawiam

Opublikowano

Na lato mam RF na zimę zwykłe opony , żeby mieć na czym wrócić zimą w razie „kapcia’ kupiłem lewarek, klucz i pokrowiec na koło. Zimę wrzucam jedną letnią oponę w pokrowcu do bagażnika.

Nie trzeba wydawać pieniędzy na dojazdówkę, chyba że komuś zależy na miejscu w bagażniku, ja zazwyczaj nic nie wożę, wiec mogę mieć koło pełnowymiarowe.

Opublikowano
dojazdówę mam zamiar kupić 16 cali czy taki manewr jest możliwy? Człowiek który handluje dojazdówkami link: http://www.beretta.waw.pl/ powiedział, że nie do każdej BMW E90 pasuje dojazdówka 16 cali czy może wiecie o co chodzi?

firma godna polecenia, z rozmiarem też ma rację, chodzi o wielkość tarcz/zacisków, jak masz silnik3.0 to musisz miec 17", jak mniejszy to wchodzi 16"....do e87 i e90 masz te same odjazdówki ponieważ liczy się tylko rozstaw śrub, ET nie ma tu znaczenia...

nie polemiuzję nad ROF/ nie ROF każdy jeździ na tym czym chce...

pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Wiekszosc ludzi z tego forum narzeka na runflaty bo ma 6-7 letnie e60 lub 4-5 letnie e90.

Wymiencie stare kartoflane opony na najnowsze generacje ROF i po klopocie. Jechalem jakis czas temu e93 z 2010 roku na 18" ROF i komfort byl na prawde ok.

A jak ktos chce wymienic ROF na zwykle to tez nie ma z tym problemu. W Niemczech na pierwszy montaz do F10 ida zwykle gumy, a ROF sa tylko przy wiekszych felgach.

W Polsce sa dziury, nierowne drogi i mase syfu na jezdniach dlatego pewnie Monachium madrze robi, ze wciska do wszystkich sprzedawanych u nas BMW (takze F10) ROF w standardzie...Bezpieczenstwo przede wszystkim :cool2:

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

Ustaliłem, iż:

1) do BMW E90 nie pasuje dojazdówka 16, i nie ma znaczenia silnik po prostu zacisk jest za duży a dojazdówka którą kupiłem (płytka) , pasuje natomiast dojazdówka od X3- 17, których jest niestety bardzo mało oraz dojazdówka od Jaguara ale to jest 18 (koszt 450 zl) i tą najczęściej kupują właściciele 330D wchodzi pięknie

2) do e87 pasuje 16 bo właśnie ją założyłem :D

Opublikowano
Ustaliłem, iż:

1) do BMW E90 nie pasuje dojazdówka 16, i nie ma znaczenia silnik po prostu zacisk jest za duży a dojazdówka którą kupiłem (płytka) , pasuje natomiast dojazdówka od X3- 17, których jest niestety bardzo mało oraz dojazdówka od Jaguara ale to jest 18 (koszt 450 zl) i tą najczęściej kupują właściciele 330D wchodzi pięknie

2) do e87 pasuje 16 bo właśnie ją założyłem :D

widocznie dojazdówka nie równa dojazdówce, u mnie było tak:

1) E87 2.0d 2004: zmina ROF na nie ROF i kupno dojazdówki,

2) E91 2.0d 2007: zmina ROF na nie ROF i przełożenie dojazdówki z E87,

3) E90 3.0d 2010: zmina ROF na nie ROF, sprawdzenie, że dojazdówka z E87 nie pasuje/nie wchodzi, sprzedanie dojazdówki i w przypadku gumy ewentualne korzystanie z pakietu BMW assistance (zadzwoniłem i upewniłem się, że usługa jest ważna także w przypadku świadomego założenia opony NIE ROF...), pozdr.

było:

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano (edytowane)
Wiekszosc ludzi z tego forum narzeka na runflaty bo ma 6-7 letnie e60 lub 4-5 letnie e90.

Wymiencie stare kartoflane opony na najnowsze generacje ROF i po klopocie. Jechalem jakis czas temu e93 z 2010 roku na 18" ROF i komfort byl na prawde ok.

A jak ktos chce wymienic ROF na zwykle to tez nie ma z tym problemu. W Niemczech na pierwszy montaz do F10 ida zwykle gumy, a ROF sa tylko przy wiekszych felgach.

A gdzie to kolega jechał , po równej autostradzie , ewentualnie drodze czy po nierównym asfalcie. Mam wrażenie że , jak ktoś coś pisze na tym forum to powinien wiedzieć co. Forum to czytają ludzie nie tylko posiadający wirtualne auta , ale też tacy co je mają i co zamierzaja kupić bmw.

A pro po dojazdówki ( sam kupiłem ) to najlepiej zajrzeć na:

www.realoem.com/bmw i dla mnie dojazdówka musi być : 125/80/R17

Edytowane przez jacek21
Opublikowano

Jak sie patrzy przed maske a nie w niebo to da sie jezdzic na ROF :)

Ale kazdy oczekuje czego innego od auta :D

Do sprzedania:

Opublikowano

Pytałem w serwisie i do E90 320 D - 150 KM musi być zapasówka o wymiarze 125/80/17 inna nie wejdzie na zaciski w kole. Ja zakupiłem na wszelki wypadek zestaw naprawczy do BMW / kompresor + płyn / koszt 150 zł na ALLegro.

A może ktoś mi odpowie czy w E90 przy kołach z oponami RSC są czujniki ciśnienia i jak rozpoznać czy one są bez rozbierania koła.

Pozdrawiam

Opublikowano
Pytałem w serwisie i do E90 320 D - 150 KM musi być zapasówka o wymiarze 125/80/17 inna nie wejdzie na zaciski w kole.

że BMW robi jeden rozmiar koła to rozumiem ale, że 16 nie wejdzie to chyba jakieś nie porozuminie, u mnie weszło i działało...dodatkowo "dojazdówkę" wg zasady należy monotwać na tylnej osi (więc jak przebijesz przód to powinnienes najpierw zamienić dobry tył na przód a na tył dać dojazdówkę :mad2: :mad2: ) dodatkowo zaciski tylne są mniejsze...a wersji 2.0d tył przy przodzie wygląda jak "dzidziuś tarcza"...

A może ktoś mi odpowie czy w E90 przy kołach z oponami RSC są czujniki ciśnienia i jak rozpoznać czy one są bez rozbierania koła.

Pozdrawiam

nie ma czujników cisnienia, masz tylko czujnik prędkości obrotowej, który zapala się w momencie innej prędkości oborotwej koła, zmiana prędkości jest spowodowana np. zmianą ciśnienia na skutek przebicia...

było:

Opublikowano
Pytałem w serwisie i do E90 320 D - 150 KM musi być zapasówka o wymiarze 125/80/17 inna nie wejdzie na zaciski w kole.

że BMW robi jeden rozmiar koła to rozumiem ale, że 16 nie wejdzie to chyba jakieś nie porozuminie, u mnie weszło i działało...dodatkowo "dojazdówkę" wg zasady należy monotwać na tylnej osi (więc jak przebijesz przód to powinnienes najpierw zamienić dobry tył na przód a na tył dać dojazdówkę :mad2: :mad2: ) dodatkowo zaciski tylne są mniejsze...a wersji 2.0d tył przy przodzie wygląda jak "dzidziuś tarcza"...

Pozdrawiam

nie ma czujników cisnienia, masz tylko czujnik prędkości obrotowej, który zapala się w momencie innej prędkości oborotwej koła, zmiana prędkości jest spowodowana np. zmianą ciśnienia na skutek przebicia...

Sorry ale ja nie mam czasu ani ochoty w zimie w śniegu w nocy robić jakieś kombinacje i na tył zakładać 16tke-na tył wejdzie fakt na przód nie ma mowy sam sprawdzałem zacisk obciera więc poszukam i kupie 17 od X3

Opublikowano

Sorry ale ja nie mam czasu ani ochoty w zimie w śniegu w nocy robić jakieś kombinacje i na tył zakładać 16tke-na tył wejdzie fakt na przód nie ma mowy sam sprawdzałem zacisk obciera więc poszukam i kupie 17 od X3

tu nie chodzi o rozmiar/producenta ale o zasady używania dojazdówki:

1) prędkość samochodu z kołem dojazdowym nie powinna przekraczać 80km/h,

2) dojazdówka powinna być zamontowana na tylnej osi...

wynika to z konstrukcji całego koła a chodzi głównie o rodzaj "taniej" mieszanki użytej do produkcji opony...czyli czytaj prosto: tak ma byc aby koło się nie r.......a jak kupisz ori koło np. w ASO BMW to będziesz miał gratis instrukcję obrazkową gdzie może być zamontowane takie koło....

oczywiście można jechać tyle ile uważasz za stosowne i montować gdzie chcesz ale to już inne zagadnienie...pozdr.

było:

• 1 rok później...
Opublikowano

Kolega AO pisał że miał u siebie dojazdówkę 16 w aucie E91 z silnikiem 2.0d, natomiast nie pasowała ona do E91 z silnikiem 3.0d.

Osoby sprzedające takie koła na allegro piszą że 16 pasują do silników 2.0d, natomiast powyżej już nie - czyli dokładnie to samo co AO.

http://allegro.pl/kolo-dojazdowe-bmw-r16-e39-e60-e90-e38-e87-i2055312894.html

http://allegro.pl/kolo-dojazdowe-16-5x120-oryginal-bmw-e90-e91-e46-i2031679380.html

Opublikowano

Mam dojazdówkę 17" z E46 330ci.

Żeby ją założyć do E91 3.0d muszę podłożyć dystans 5mm+dłuższe śruby, bez dystansu felga dotyka zacisku hamulca.

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

• 5 lat później...
Opublikowano
@traxik, sam zastanawiam się nad dojazdówką. Może głupie pytanie, ale dlaczego tylko na tył? Specyfika auta czy generalnie w razie awarii przedniego koła zastępujemy je tylnim i na tył zakładamy dojazdówkę?
Opublikowano
W 325 dojazdówka 16 wejdzie tylko na tył, z przodu ociera o zacisk hamulcowy... 17 pasuje idealnie z przodu i z tyłu