Skocz do zawartości

Problemik z ogrzewaniem wnetrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jechalem sobie wczoraj w traske przed 7 rano, ze wzgledu na niska temp. otoczenia wlaczylem sobie ogrzewanie (mam dwustrefowy nawiew, bez klimy). Grzalo jak trzeba, gdy sie juz cieplutko zrobilo to skrecilem pokretlo i od strony pasazera powialo chlodem a z mojej strony nic, dalej leci gorace. Jak wylaczylem calkiem nawiew na szybe i nogi suwakami to po ponownym wlaczeniu na szybe lecialo zimne jak znowu wlaczylem cieple lecialo cieple i jak znowu skrecilem na zimne to nadal lecialo cieple. Po wylaczeniu zaplonu i wlaczeniu ponownie takrze przestalo leciec cieple az do wlaczenia na czerwone (pozniej znowu cieple nie dalo sie wylaczyc).

Moze malo jasno to opisalem jak cos to bede wyjasnial.

Ma ktos jakis pomysl??

Opublikowano
Cholera, u siebie to moze bym obstawial elektrozawory a to z tej przyczyny ze ostatnio jak kasowalem inspekcje zauwazylem a raczej uslyszalem jak przy wlaczonym zaplonie tykaja te elektrozawory, a raczej jeden z nich, tak ma byc??
Opublikowano
Co za filozofia :) reanimowałem ostatnio w e39 w e34 też. Poprostu wykręcasz czyścisz i tyle, mógł się dostać jakiś brud i poprostu ten zaworek nie opada i nie zamyka obiegu z ciepłą wodą. Znajomemu pękła sprężynka która pcha ten zaworek na dół w e39 i powoli opadał i miał też tak jak ty jak dał grzanie to grzało a jak na zimne to dopiero za jakiś czas miał zimne. Sprężynke jakąś dał podobną i działa :). Powodzenia roboty na 1 godzinę max oczywiście na ZIMNYM silniku i przygotuj płyn bo troszkę ucieknie.
Opublikowano
Witam koledzy ja również mam problem z ogrzewaniem. Mam dwustrefówkę bez klimy. Ciepłe i zimne powietrze działa jak najbardziej ale lewa strefa nie reaguje wcale na ustawkę temperatury a prawą jak włączam to grzeje lewa i prawa strona i na odwrót. co się mogło sypnąć że grzeje na dwie strony z prawego pokrętła a lewe nie reaguje. Z góry dzięki za pomoc
Opublikowano
Co za filozofia :) reanimowałem ostatnio w e39 w e34 też. Poprostu wykręcasz czyścisz i tyle, mógł się dostać jakiś brud i poprostu ten zaworek nie opada i nie zamyka obiegu z ciepłą wodą. Znajomemu pękła sprężynka która pcha ten zaworek na dół w e39 i powoli opadał i miał też tak jak ty jak dał grzanie to grzało a jak na zimne to dopiero za jakiś czas miał zimne. Sprężynke jakąś dał podobną i działa :). Powodzenia roboty na 1 godzinę max oczywiście na ZIMNYM silniku i przygotuj płyn bo troszkę ucieknie.

Warto jeszcze sprawdzić/wymienić uszczelki w elektrozaworze :)

Opublikowano
Kolego ogrzewanie działą dobrze tylko dlaczego jak reguluję na prawej stronie to włączają się obydwie na raz. Szybko się włącza zimne jak i ciepłe tylko że jak chcę włączyć samą lewą stronę to nie reaguje. gdyby elektrozawór siadł to by włączył chyba jedną stronę a nie obydwie. coś się rypnęło i teraz nie wiem co. Może panel siadł i jakioś awaryjnie działa. nie mam pojęcia bo nie spotkałem się na forum z takim przypadkiem
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ponawiam temat i zamieszczam nowe spostrzezenia. Zmienilem elektrozawory, bo faktycznie u mnie byl zlamany grzybek zamykajacy i otwierajacy kanal wodny. Zakupilem po regeneracji i okazuje sie ze to tez lipa, teraz na dodatek pada tez prawa strona z takim samym skutkiem. Sprobuje je wybrac raz jeszcze i ewentualnie rozebrac i sprawdzic.

Nasuwa mi sie jescze jedno pytanie. Jak jest rozwiazane sterowanie pradem zamykania i otwierania zaworow. Bo jezeli ogrzewanie daje na polowa to mniej grzeje niz na max, prad jest tam o stalym napieciu wiec musi byc jakis uklad ktory reguluje czestotliwosc otwarcia zaworow (cos tak jak przerywacz). Mam racje?? Co o tym sadzicie, moze to ten uklad "lezy"??