Skocz do zawartości

<t>jak jest zasilany silnik twojego bmw</t>  

141 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No własnie z tymi paliwami

Muszę powiedzieć że jeżdrzę na LPG ale ostatno wybrałem się na wakacje :D :D do Budapesztu (o różnicy w drogach nie be dę wspominał bo nóż mi się w kieszeni otwiera) i postanowilem że połowę drogi przejade na benzynce 95-cio oktanowej - z tych też powodów że na Węgrzech nie ma rozbudowanej sieci stacji LPG.

Różnica jest niesamowita, do samochodu wstąpiło nowe życie. Ludzie, przyjemność z jazdy jest nieporównywalna.

Autko robi się bardziej płynne, lżejsze, no o wiele fajniejsze.

Czytałem kiedys artykuł, chyba też na łamach tego forum, że po założeniu inst. LPG BMW 525 wykastrowuje się o ok 50 koni i raczej to prawda.

Niestety nawet po przełączeniu na Bp, gdy się ma wsadzona ta instalację to i tak samochód dysponuje nie 185KM tylko ok 155 ale ta różnica - mówię z własnego doświadczenia - uskrzydla auto w porównaniu jazdy na gazie.

Ja co prawda mam trzy litrowa 6-tkę ale fabrycznie moc jest niemal identyczna(188KM) i możliwe, że spadek mocy nie jest tak drastyczny ale i tak wyraźnie odczuwalny.

Jeszcze jedno spostrzeżenie, o dziwo jako plus dla LPG, wydaje mi się że na gazie silnik ciszej pracuje, napiszcie czy u Was jest tak samo?

Gdybym mógł sobie pozwolić na jazdę benzynową bez wachania wyżucam LPG.

:clap: - dla ludzi którzy eksploatują naszą markę na benzynce, zwłaszcza dla właścicieli V12, naprawdę, bez żadnej ironii :clap:

Ale niestety to Polska własnie i za same posiadanie BMW trzeba tutaj wnosić dodatkowe opłaty :cry2:

A teraz jeszcze wymyślili tą IV RP, uciekajmy z tego kraju, od tych zarobków i cen benzyny :|

obecnie Alfa 156 GTA SW
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Pb 98 :)

Po jakieś horrendalne PLN 4,58/litr albo cośtam - nie pamiętam :duh: :mad2:

PB 95 wszyscy kupują w Płocku lub Gdańsku. "Zachodnie" koncerny zasadniczo importują swoje 98-emki (lub inne "produkty o wysokiej marży") z własnych wytwórni.

Problem polega z resztą nie na jakości prouktów Płocka/Gdańska ale na nieuczciwości ajentów stacji, którzy albo dokonuja cudu rozmnożenia albo w inny sposób dbają o wrażenia klienta :twisted:

Dla tego najbezpieczniej (i tanio) tankowac na bezobsługowych Neste (nie ma nikogo, kto mógłby zarobić na oszustwie). Ja tankuje na BP tę ich 98 ultime czy jak to tam się zwie. Czasem Statoil lub Shell (Vpower 99)

Kombiak 318i stołuje się także na dużych Orlenach i z jakością paliwa nie było problemów.

Pozdrawiam

PN

BMW Klub Polska

E34 525i '93

E36/8S '98

E53 4.6is '03

E36 325i '91-'92 SPRZEDAM BARDZO DROGO :)

Opublikowano
A ja zmieniłem zdanie.Jak sprzedam samochód to będę tankował na 75% PB a nie jak napisałem wcześniej LPG.

Poziom poczucia humoru jest wprost proporcjonalny do Twojego IQ.

http://img407.imageshack.us/img407/5961/roxbury9je.gif

Opublikowano
Od wczoraj zacząłem tankować Pb95. Cena w JET - 3,50 zł :shock: . Ostatnio zaczął mi palić 17l LPG i się wk..... . I znowu "freude am fahren" :D. Tylko jak długo ta cena się utrzyma :?:
lechu
Opublikowano
Od wczoraj zacząłem tankować Pb95. Cena w JET - 3,50 zł

cena... marzenie... :D

kiedy taka bedzie w wawie ? hmmmm... :think:

pozdrawiam

cosmo

tylko nie GAZ !!!

Opublikowano

Ja pomykam na LPG i benzynce :mrgreen:

Jesli chodzi o tankowanie Pb Vpower+ ,Ultimate czy innych takich to czytalem ze nie daja one nic poza jakoscia zblizona do paliwa z zachodu. A znam kolesia co jezdzi Honda i mowil mi ze jak naleje V+ to mu auto lepiej idzie :mrgreen: :mrgreen: .

Acha i slyszalem ze Unia upomniala sie O akcyze na Lpg ze podobno to jest jakis odpad poprodukcyjny i ze nie moze byc to opodatkowane :?:

Wiec jest to jakas nadzieja ,z tym ze nasz rzad znajdzie inne sposoby :mad2: (slyszeliscie o kasach fiskalnych w toaletach publicznych? :mad2: :mad2: :mad2: )

Pozdro

Pozdrawiam wszystkich chorych na tzw chorobe BMW :)

http://img500.imageshack.us/img500/4504/06102004bmwe34series5m5resize3.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
To ja się podpytam kolegów: nigdy nie lałem vpower racing, choć słyszałem, że komputer wariuje, czy to prawda, czy moge se nalać spokojowo?

Możesz nalać bez obaw,ja osobiście nie odczułem różnicy po zatankowaniu Vpower racing 99 ,napewno jest czystszą bezyną i ma wszystkie parametry na odpowiednim poziomie,ale to samo można powiedzieć o innych benzynach bezsiarkowych np.BP Ultimate lub Orlen Verva 98 które kosztują teraz około 4zł (i je właśnie tankuje ) ,a za vpower racing trzeba dać na Shellu 5zł :duh: Możliwe że na słabszym silniku można odczuć jakiś przyrost mocy ,w każdym razie ja na swoim nie odczułem ,a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać. :cool2:

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact

Opublikowano

OT:

Vpower 99+

mondeo 1.6 96r. - bez różnicy w przyspieszeniu. VMAX o 10km większy

focus 2.0 98 - kopniak ze świateł lepszy

Mazda 323 F 2.0 - 94 r - przyspieszenie poprawione

Passat 2.3 VR5 syncro - prawie bez różnicy

BMW - nie testowałem za ostro.

Opublikowano

LPG Shell lub BP, benzynka tylko V-power ale 95, ostatnio 4,03zł :) może tendencja się utrzyma.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, Wesołych Świąt

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Neste w W-wie ON 3,49PLN

PZDR :)

GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :dance:

http://img171.imageshack.us/img171/9086/2fn2.jpg