Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum i nosze się z zamiarem zakupu BMW 520i 150KM e34 i w związku z tym mam pytanie. Jakie jest spalanie benzyny i gazu tego auta z tym silnikiem? Z góry dzieki za odpowiedz i pozdrawiam :)
Opublikowano

o masz, spalanie zalezy od nogi,

w miescie (mowie np. o Lublinie gdzie sa korki itp. a nie o miasteczku 10 tys mieszkancow) nie sadze zebys zszedl ponizej 11 litrow pb / 13 lpg

w trasie pewnie nawet do 8 pb / 10 lpg dalbys rade zejsc jadac dosc zachowawczo

Opublikowano

gazu to bedzie palil ze 2 litry wiecej niz benzyny. ojciec m50b20 bez LPG i w miescie pije 10-12. ja mam u siebie m20b20 i jakims cudem zrobilem w trasie 210km na 22l LPG i jeszcze jade.

generalnie to wszystko zalezy od warunkow i od wagi butow. jak bedzie jezdzil spokojnie, to mysle w 10l sie zmiescisz. ale zasada jest prosta. ile wlejesz, tyle spalisz :D

jako ciekawostke dodam, ze jadac w totalnej zamieci snieznej tej zimy spalilem 20l benzyny na dystansie 70km, na tym silniku o ktorym mowisz.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja mam taka bmke jak była na benzynie to przy spokojnej jezdzie miast-10 trasa-8 przynormalnych warunkach a teraz mam sekwecje 4g stag 300plus to 13 miasto trasa 10 ale przy ciezkiej nodze moze byc duzo wiecej :D
Opublikowano
Mi w cyklu mieszanym spala ok. 10,5 l, a na trasie potrafi zejść nawet do 9,2 l. Chodzi tu o benzynę, bo gazu jakoś nie mam sumienia zakładać.
Opublikowano
zwykla instalacja nie sekwencja w trasie przy spokojnej jezdzie 12 litrow w miescie wiecej , raz przy ostrym butowaniu 20 litrow na sto :mrgreen:
http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg
Opublikowano
U mnie M50B20 na sekwencji wychodzi 13 litrów LPG przy żwawej ;) jeździe a na trasie wyszło mi równe 10 litrów LPG z 4 osobami na pokładzie, bagażem i wcale nie emerycka jazda, do 140 bo górzysto i kręto było. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, 260 km zrobiłem za 55 zł, aż paragonik zachowałem z uciechy :D
Opublikowano
witam, lepiej kup sobie 2,5 , dużo wiekasza moc, takie samo spalanie , może nawet mniejsze,2.0 to troche mało na te mase, wiem bo mam, spalanie benzyna 11,5 - 13 lpg 12-14 jazda mieszana
Opublikowano

Generalnie podawanie jakiegokolwiek spalania przy tych samochodach mija się z celem.

Wszystko zależy od stanu samochodu, nogi kierowcy, warunków drogowych i szerokości opon.

Mi się udaje zejść w jeździe po warszawie do 12,5l benzyny/100km (przy silniku 4,0 i oponach 245 przód 275 tył) podczas gdy normą jest okolica 15-16l jak nie więcej...

Osobiście e30 z silnikiem 1,8 spalałem w Warszawie niecałe 10l/100km ale jak się zaszalało to 14l nie stanowiło żadnego problemu.

Także moim zdaniem przy silniku 2,0 i tej masie samochodu możesz zejść w okolice 10l/100km po mieście bez korków i przy spokojnej jeździe. Górnych granic nie ma.

Zużycie paliwa wg producenta:

Silnik . . . . . . . . . . 2,0 . . . . . . . 2,5

przy. 90km/h . . . .6,8/(6,7) . . . .6,4/(7,1)

przy 120km/h . . . .8,3/(8,5) . . . .8,0/(8,5)

. . . . miasto . . . 13,5/(13,9) . . .13,0/(13,5)

w nawiasach dane dla automatycznej skrzyni. Dane z oryginalnej instrukcji do e34 :)

Opublikowano
jak ktoś tyrafnie zauważył,wszystko zależy od stanu technicznego pojazdu i niestety ciężkości stopy :) ale bez problemu przy spokojnej jeżdzie zamyka się przy 12. litrach..ja zatankowałem 29,4 l benzyny i jeszcze nie świeci się mi kontrolka,a już mam orzejechane 223,6 km :) nawet na korek w Wawie daje radę..ale raczej nadrabiam już poza zatorami,po prostu nie trzymam nogi cały czas na gazie.
Opublikowano
Miałem teraz traske 600km / 5 chłopa + bagaże (skrzyneczki%) :) . Trasa była ciągła po autostradzie predkość różna od 140/200 srednia mozna powiedzieć 150 km/h to spaliła 14 literków gazu dodam że to silnik m50b20 , touring '96r. A jak śmiga po mieście (opole) zazwyczaj sam to spalanie 13 , trasy sam 11 :) mówie cały czas o LPG (sekwencja ;) )
Opublikowano

to normalne spalanie, moja mi pali ok 13 litrów, najczęściej odcinki ok 10km, jazda koło domu, czasami trasa, ale rzadko

mi w spalaniu "pomagają" szerokie opony

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
zmienilem jakis czas temu opony z 195/65 r 15 na 225/60 r 15 i zauwazylem wzrost spalania gazu o 3-4 litry w miescie i ok 2 na trasie. zastanawiam sie czy jest mozliwy az taki wzrost spalania przez stosunkowo nie wielka roznice w oponach. chyba ze nadszedl czas wymiany filtrow gazu?? czy przez to spalanie moglo by az tak wzrosnac?? instalacja sekwencyjna. a co do samych ilosci to w miescie (Gliwice) ostatnio 17-19 a autostrada 12-13 przy 120-140km/h jazda w 90% z klima. wydaje mi sie troche za duzo.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
zmienilem jakis czas temu opony z 195/65 r 15 na 225/60 r 15 i zauwazylem wzrost spalania gazu o 3-4 litry w miescie i ok 2 na trasie. zastanawiam sie czy jest mozliwy az taki wzrost spalania przez stosunkowo nie wielka roznice w oponach. chyba ze nadszedl czas wymiany filtrow gazu?? czy przez to spalanie moglo by az tak wzrosnac?? instalacja sekwencyjna. a co do samych ilosci to w miescie (Gliwice) ostatnio 17-19 a autostrada 12-13 przy 120-140km/h jazda w 90% z klima. wydaje mi sie troche za duzo.

Dla Ciebie to niewielka różnica w szerokości,ale dla samochodu,to już ogromna zmiana.Drastycznie wzrosły opory toczenia. Ja osobiście pomykam w lecie na 205 a w zimie na 195.Przetestowałem różne szerokości opon,i na tych rozmiarach,spalanie jest całkiem,całkiem.Dużo też zależy,od samego paliwa.Ja nie mam instalacji LPG,sama etylinka-tankuje na Shelu,100 oktanków.Niby paliwko droższe,ale autko super pali,a i sama praca silnika jest super.

Opublikowano
witam, 3 lata temu mialem 520i 24V spalanie bylo od 10 do 15 l/100km, na kolach 17" przod 235 tyl 255, mam tez 525i m50 i powiem ci ze spalanie duzo sie nie rozni - mowa o normalnej jezdzie

Nie porównuj dwóch pojemności silników (inna moc i moment obrotowy).Jeśli już,to porównaj ten sam wóz,na różnych kapciach.Wtedy zobaczysz że przy takim samym stylu jazdy,lecz na innej szerokości opon-w spalaniu,będą różnice.A i sam bieżnik,ma też znaczenie-jeden ma mniejsze,drugie,większe opory toczenia.

Opublikowano
witam, 3 lata temu mialem 520i 24V spalanie bylo od 10 do 15 l/100km, na kolach 17" przod 235 tyl 255, mam tez 525i m50 i powiem ci ze spalanie duzo sie nie rozni - mowa o normalnej jezdzie

Nie porównuj dwóch pojemności silników (inna moc i moment obrotowy).Jeśli już,to porównaj ten sam wóz,na różnych kapciach.Wtedy zobaczysz że przy takim samym stylu jazdy,lecz na innej szerokości opon-w spalaniu,będą różnice.A i sam bieżnik,ma też znaczenie-jeden ma mniejsze,drugie,większe opory toczenia.

dzieki kolego za uwage... po 1 porownanie jest na tych samych kolach i oponach w 520i i 525i po 2 porownalem dwie pojemnosci silnika jako ciekawostke ze pomimo ponad 40km roznicy pali bardzo podobnie :) co do szerokosci opon masz calkowita racje inne opory toczenia itp ale inne opony zakladalem tylko na zime, a jak wiadomo spalanie zima tez sie zmienia (niezaleznie od opon) ;] pozdrawiam

Opublikowano

W mojej 520stce mam założony gaz prawdopodobnie II generacji, w każdym razie nie jest to sekwencja, spalanie:

520i E34, 150KM ;)

-w mieście - ok. 13-14,5l(max),

- trasa przy 150km/h - ok. 12,4l,

- trasa przy 110-120km/h - ok. 10l.

Opony: 195/65/15...ale to niedługo się zmieni i napiszę o zmianach ;)

Miasto: ok. 30tyś mieszkańców

Jazda: Niezbyt ekonomiczna;)

Pozdrawiam i polecam :)

BMW E91 ( 16.01.2008 ); N43B20 A