Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Panowie mam pytanie ponieważ przeglądając neta znalazłem opis gdzie w każdej BMce znajdują się gniazda diagnostyczne no i doszedłem do E46 i pokazane jest iż ten piękny model ma pod kierownicą a ja mam pod maską o okrągłym kształcie. Co to może znaczyć ? Czyżbym miał jakiegoś "ograniczonego"- starego kompa, ponieważ takie złącze miałem w E34 z 1992r.

Edytowane przez kedas1
BMW - bedzie sie działo !!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W e46 przed liftem złącze było właśnie pod maską. Czyli masz ok.
Opublikowano
Czyli kolego wszystkie manewry typu "dokodowanie" OBC przez takie złącze jest możliwe.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oczywiście, Inpa, Gt1 itd. i do dzieła.
Opublikowano
W e46 przed liftem złącze było właśnie pod maską. Czyli masz ok.

ja mam przed liftem i mam pod kierownicą. Znajomy w 328i z 2000r. tez ma pod kierownicą.

Zbir
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mi chodziło o 320d przed liftem.

A co do pytania, jeśli wtyk jest okrągły, to jeśli masz gt1, to na pewno da się aktywować BC.

Opublikowano

ja mam właśnie 320d... z tym że przedliftowa końcówka produkcji - model ze stycznia 2001

No ale nieważne, na złączu pod maską GT1 i INPA też bedą hulać. Miałem tak w 318i z 98r. i nie było problemów.

Zbir
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Każde e46 przed 2001 rokiem ma 2 złacza diagnostyczne. Pod kierą OBD ale tam czyta tylko silnik i pod maską okrągłe 20 pinowe, na którym czyta wszystkie moduły. Nie ważne czy to diesel czy benzyna.
Krzysztof
Opublikowano
Panowie a masz moze ktos jakąś instrukcje obsługi programów DIS GT1 V39 SSS ??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Każde e46 przed 2001 rokiem ma 2 złacza diagnostyczne. Pod kierą OBD ale tam czyta tylko silnik i pod maską okrągłe 20 pinowe, na którym czyta wszystkie moduły. Nie ważne czy to diesel czy benzyna.

Ja mam E46 z 98 r i złącze diagnostyczne tylko pod maską i E46 02 r. i złącze diagnostyczne tylko pod kierownica, w obydwu łącze sie ze wszystkimi modułami.

• 1 rok później...
Opublikowano
no własnie a ja mam auto z 02.2001 i mam tylko pod kierownicą i nie moge się połączyc np z silnikiem:( swiatła poduszki ok ale zeby wejsc w silnik to jest bład IFH-0009: NO RESPONSE FROM CONTROLUNIT. wersja inpa 5.00 czy ktos pomoże??
Opublikowano
no własnie a ja mam auto z 02.2001 i mam tylko pod kierownicą i nie moge się połączyc np z silnikiem:( swiatła poduszki ok ale zeby wejsc w silnik to jest bład IFH-0009: NO RESPONSE FROM CONTROLUNIT. wersja inpa 5.00 czy ktos pomoże??

Może masz problem z fejsem tz. nie ma wyprowadzonej komunikacji na pin 7 i 8 ale tylko na 8.

W BMW na 7 pinie masz sterownik silnika a na 8 resztę sterowników

Opublikowano

Dokładnie tak jak kolega napisał.

Opublikowano

Może masz problem z fejsem tz. nie ma wyprowadzonej komunikacji na pin 7 i 8 ale tylko na 8.

no dobra ale jak to naprawic??

Opublikowano
Ja mam 320d przed liftem z 05.2001 i mam złącze tylko pod kierownicą i łączę się ze wszystkim bez najmniejszego problemu. Także musisz mieć problem z fejsem, po prostu trzeba się zaopatrzyć w lepszy sprzęt ;)
Opublikowano

no dobra ale jak to naprawic??

Najprawdopodobniej masz nieaktywny moduł DDE.30 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=4&t=87861 tutaj masz odpowiedz 2 post.

Opublikowano

Dokładnie tak jak kolega napisał.

A ja mam 320d 2000r listopad i złącze mam tylko pod kierownicą. Łącze się nie tylko z silnikiem ale poduchy i coś tam jeszcze nie pamiętam :)

BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano
ja mam auto z 02.99 i mam tylko pod maską okrągłe. Tym złączem ostatnio aktywowali mi kompa i robili inne rzeczy, diagnostyka, poduchy działa normalnie. Kumpel ma 09.99 i ma pod kierownicą też.
Opublikowano
panowie, zmiana złącza diagnostycznego (przeniesienie pod kierownicę) nastąpiła we wszystkich E46 w połowie 2000 roku. samochody z początku 2000r będą mieć okrągłe złącze pod maską, z końca 2000r będą mieć OBD2 pod kierownicą.
Opublikowano
zresztą tak prawdę mówiąc czy to takie ważne jakie się ma złącze? Przecież jak jedziesz na kompa to koleś ma po OBD2 i przejście na okrągłą BMW. dlatego nie wiem po co ta dyskusja :) :)
  • 6 lat później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odgrzebię kotleta..

Czy 320i m54b22 2001r. ma jeszcze oba złącza, czyli OBD II w kabinie i okrągłe pod maską czy już tylko OBD II?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dla potomnych - tylko OBD II.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
A ja mam pytanie z innej beczki czy podlaczacie swoje auta pod normalne komputery bo w moim przypadku laczy sie tylko i wylacznie z kilkunastoletnim pc laptopy odpadaja nie ma komunikacji wogole zlacze okragle z przejsciowka na obd i pozniej usb 99rok auta
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam dwa lapki, xp i win8.1, oba łączą się bez problemu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL