Skocz do zawartości

Jakie klocki i tarcze hamulcowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Odebrałem auto. Wymiana piasty rozwiązała problem piszczenia klocków, jest cichutko ?

330i coupe          335d xDrive
276218_2.png     1089970_2.png

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Wyświetleń 423,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Powoli wychodze z reklamacji aut, ktorym pozakladalem te goowna ceramiki. 

• Kupiłem ostatnio z tego samego sklepu, te same klocki, ale na tył.  Jakby co, to wybierajcie wysyłkę DHLem, przyjaźniej rozliczają opłaty\podatki ? tym razem do dopłaty było 28pln.

• Miałem problem z tarczami przerabiałem  ATE ,TEKSTAR, jakieś niemarkowe zawsze lipa, ostatnio kupiłem polskie nie podam nazwy nie robię reklamy, ale tarcze spisują się świetnie moje tarcze mają rozmia

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Brawo Ty.

Opublikowano
  • Członkowie klubu

No, ale mam nauczkę, żeby bardziej się samemu przyłożyć do pomiaru następnym razem. Byłoby mniej dywagacji.

Opublikowano

No i elegancko ??

Opublikowano
  • Członkowie klubu
W dniu 16.10.2025 o 12:53, yeti19 napisał(a):

No i elegancko ??

...było przez chwilę. Na drugi dzień piski wróciły, nie takie jak były ale wróciły. Mniejsze, czasami znikają - zwłaszcza, gdy przejadę się autostradą lub w trybie sport, ale jakieś tam jednak są. Wymienię jednak te klocki, zobaczymy.

W dniu 23.09.2025 o 06:58, Kuj0n napisał(a):

882 są mperformance a 460 są zwykłe sport. Cholera wie jaka jest różnica.

Tarcze też są dwie, zwykła i nacinana/nawiercana. Ta nawiercana też jest ujęta jako mperformance więc można wnioskować że klocki 882 są do nawiercanej tarczy.

Zapytałem co ASO na te dwa numery. Odpowiedź mnie zdziwiła. 460 do niebieskich zacisków, 882 do czerwonych. Na pytanie czy aby na pewno, bo do tej pory myślałem, że zaciski różnią się tylko kolorem i czy to nie bardziej zależy od tarczy (gładka vs. nacinana), dostałem odpowiedź, że nie, że zaciski różnią się budową i do mojego są 460, które mają wycięte półkola na jedną stronę.
Tematu nie ciągnę, ale do tej pory wydawało mi się, że kolor, to tylko kolor wybierany przy zakupie jako akcesoryjne.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, GR napisał(a):

Zapytałem co ASO na te dwa numery. Odpowiedź mnie zdziwiła. 460 do niebieskich zacisków, 882 do czerwonych. 

Ciekawe info, czlowiek sie uczy cale zycie. 

Opublikowano

Ciekawa rzecz. Idziesz w ori czy jednak coś budżetowego?

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Generalnie to jakoś na szybko nie mogę potwierdzić sobie w głowie, że ten zacisk jest inny ?  ale może w generacji F było to bardziej zakamuflowane niż w G - tu MPerformance różni się wizualnie, nie do pomylenia ? 

Szukałem trochę, ale nie jakoś specjalnie, jest różnica w zaciskach Brembo w generacji F, ale raczej rozmiarem się różnią, a nie kolorem. Jedne zaciski mają wybite 340mm, drugie 370mm i na oko są takie same, ale jednak jedne od drugich trochę większe\mniejsze. Później zerknę co jest na moich.
Gdzie indziej znów piszą, że kolor, to kolor - auto można było zamówić z niebieskimi, a dołożyć później za furmankę pieniędzy niebieskie lub czerwone. Tyle, że czerwone były dużo droższe, więc może jednak inne?

Wysłałem pytanie jeszcze do innego ASO ? ? 

39 minut temu, yeti19 napisał(a):

Idziesz w ori czy jednak coś budżetowego?

No ja mam tak, że muszę\lubię sam się przekonać ? korci mnie kupić Juridy, bo są tanie i zobaczyć czy pod swoją marką robią tak jak OE ? - w sensie czy będą popiskiwać, czy nie, bo nie miałem OE klocków, więc nie będę miał odniesienia ? 

Opublikowano
57 minut temu, GR napisał(a):

Generalnie to jakoś na szybko nie mogę potwierdzić sobie w głowie, że ten zacisk jest inny ?  ale może w generacji F było to bardziej zakamuflowane niż w G - tu MPerformance różni się wizualnie, nie do pomylenia ? 

Szukałem trochę, ale nie jakoś specjalnie, jest różnica w zaciskach Brembo w generacji F, ale raczej rozmiarem się różnią, a nie kolorem. Jedne zaciski mają wybite 340mm, drugie 370mm i na oko są takie same, ale jednak jedne od drugich trochę większe\mniejsze. Później zerknę co jest na moich.
Gdzie indziej znów piszą, że kolor, to kolor - auto można było zamówić z niebieskimi, a dołożyć później za furmankę pieniędzy niebieskie lub czerwone. Tyle, że czerwone były dużo droższe, więc może jednak inne?

Wysłałem pytanie jeszcze do innego ASO ? ? 

No ja mam tak, że muszę\lubię sam się przekonać ? korci mnie kupić Juridy, bo są tanie i zobaczyć czy pod swoją marką robią tak jak OE ? - w sensie czy będą popiskiwać, czy nie, bo nie miałem OE klocków, więc nie będę miał odniesienia ? 

Kiedyś często zakładałem Jurid, wydajne i nie zdzierają specjalnie tarcz. Z popiskiwaniem było różnie ?

Oby nie skończyło się jak u mojego kolegi - walczył długo, aż wyciszył auto ?

Edytowane przez yeti19

Opublikowano
Godzinę temu, GR napisał(a):

korci mnie kupić Juridy, bo są tanie i zobaczyć czy pod swoją marką robią tak jak OE ? - w sensie czy będą popiskiwać, czy nie,

W E46 miałem klocki Jurid z tarczami Textar Pro+. Hamowało to rewelacyjnie, nie piszczało i nie pyliło za bardzo, ale nie wiem czy klocki nie lubiły się z tarczą czy jak, ale po postoju dłuższym niż 2-3 dni klocek sklejał się z tarczą i pierwsze ruszenie to zawsze było solidne "łup" w momencie odklejenia klocków od tarcz. A jak zostawiłem auto na parkingu pod lotniskiem na 2 tygodnie, to po tych 2 tygodniach hamowanie przez pierwsze 50km to było niemiłosierne buczenie i hałas. I wtedy, po tej sytuacji na tarczach zostały ślady po klockach, które nawet po długiej trasie pełnej hamowań nie starły się, tak jakby wżarł sie pył w tarczę. Cieżko powiedzieć który podzespół był winowajcą - klocek czy tarcza. 

Opublikowano
55 minut temu, KucaQ napisał(a):

W E46 miałem klocki Jurid z tarczami Textar Pro+. Hamowało to rewelacyjnie, nie piszczało i nie pyliło za bardzo, ale nie wiem czy klocki nie lubiły się z tarczą czy jak, ale po postoju dłuższym niż 2-3 dni klocek sklejał się z tarczą i pierwsze ruszenie to zawsze było solidne "łup" w momencie odklejenia klocków od tarcz. A jak zostawiłem auto na parkingu pod lotniskiem na 2 tygodnie, to po tych 2 tygodniach hamowanie przez pierwsze 50km to było niemiłosierne buczenie i hałas. I wtedy, po tej sytuacji na tarczach zostały ślady po klockach, które nawet po długiej trasie pełnej hamowań nie starły się, tak jakby wżarł sie pył w tarczę. Cieżko powiedzieć który podzespół był winowajcą - klocek czy tarcza. 

Od dłuższego czasu jeżdżę na polskich mikodach sport i klockach brembo. Również w dużo cięższym niż e46 aucie. Wywołuje to często drwiace uwagi, ale prawdę mówiąc- nie mogę narzekać. Raz tylko spaliłem tarcze, ale chyba każde by zdechły przy hamowaniu awaryjnym z prawie 200kmh. Zestaw sprawuje sie dobrze, jak na moje przebiegi i dość ciężką nogę ?

Opublikowano

Ja miałem Mikode GT (w zestawie z klockami TRW) w 2 autach (w tym E46, były poprzednikiem Textarów) i nigdy więcej. Wytrzymały 15kkm i zaczęły bić a w dodatku zaczęły pekać przy nawiertach. 

Opublikowano

Przy swapie silnika musiałem hamulce zmienić, więc przesiadłem sie z ciekawości na Zimmermanna. Ale tarcze rzadko wytrzymywały mniej 40 tys - co tyle zazwyczaj je zmieniam.

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Tarcze Jurid i klocki Textar to było moje ulubione zestawienie do E46, ale ja nią robię tyle km, że nie pamiętam kiedy wymieniałem tam klocki ? 
Ale od czego są notatki....! ? 
Tarcze założone w 2011 i mają 76 tys. przebiegu na dziś, a klocki ostatnie założone jednak Ate (to dlatego mam tak szybko brudne felgi! ? ) założone w 2014 i mają 32 tys. przebiegu ? 

Czekam na odpowiedź z innego ASO ? 

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Godzinę temu, yeti19 napisał(a):

Od dłuższego czasu jeżdżę na polskich mikodach sport i klockach brembo. Również w dużo cięższym niż e46 aucie. Wywołuje to często drwiace uwagi, ale prawdę mówiąc- nie mogę narzekać. Raz tylko spaliłem tarcze, ale chyba każde by zdechły przy hamowaniu awaryjnym z prawie 200kmh. Zestaw sprawuje sie dobrze, jak na moje przebiegi i dość ciężką nogę ?

W Jeep Commander z V8 HEMI nawet z damską nóżką szybko skapitulowały ? 

Opublikowano
3 minuty temu, GR napisał(a):

W Jeep Commander z V8 HEMI nawet z damską nóżką szybko skapitulowały ? 

Nie wątpię ? dużo chyba też zależy od sposobu jazdy i przyzwyczajeń. Córka zajechała mikody w 3 miesiące w leciutkim suzuki swift ?

Opublikowano
  • Członkowie klubu
W dniu 23.10.2025 o 11:31, GR napisał(a):

Czekam na odpowiedź z innego ASO ? 

Warto pytać więcej niż raz... ech ?  Pomogli wyjaśnić panowie z filmu ?

W seriach F3* niebieskie zaciski 370mm były jako opcja S2NHA z gładką tarczą hamulcową.
Czerwone, pomarańczowe, żółte zaciski 370mm jako akcesoryjne wyposażenie M Performance Brake Kit, było dedykowane z nacinaną tarczą M Performance. Zaciski nie różnią się budową, różni ich tylko dedykowana tarcza.
I jak myśleliśmy od początku - do gładkiej tarczy klocki 34116865460, do nacinanej 34116865460. Kolor zacisku nie ma znaczenia, ich budowa jest taka sama...

Trochę zebranej wiedzy jeszcze jest tu, gdyby ktoś coś ? 
https://www.bimmerworld.com/About-Us/F30-M-Sport-Brakes/

No to co? Jurid 573602J, Textar 2502805, Ate 13.0460-4875.2? ? 

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Nie pisałem od razu, żeby nie musieć odszczekiwać ? - od paru dni jeżdżę na klockach Ate i ani jednego pisku. W końcu.
Brembo ewidentnie nie polubiło się z tymi tarczami.

Opublikowano

?? I oby tak zostało. Czasem trzeba parę razy przymierzyć, coby wszystko pasowało.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 27.10.2025 o 17:15, GR napisał(a):

Trochę zebranej wiedzy jeszcze jest tu, gdyby ktoś coś ? 
https://www.bimmerworld.com/About-Us/F30-M-Sport-Brakes/

Z tego co pamiętam jak robiłem swap z 340i to na przednich napisane jest 370/380mm - i są właśnie  niebieskie ?

spacer.png