Skocz do zawartości

320dA - spalanie w mieście 15-16l - normalne ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam, brat zakupił 320d z automatyczną skrzynią biegów (steptronic) z 2003r. Auto nie daje żadnych oznak jakiejkolwiek usterki, nie szarpie, nie dymi przy depnięciu, przyspiesza jak należy. Czy to normalne, że w zatłoczonym mieście jakim jest Wrocław auto z taką skrzynią spala mu w granicach 15-16litrów przy normalnej jeździe bez żadnych szaleństw ? Głównie jeździ odcinki 4-5 kilometrowe. Pytam ponieważ nie wiemy czy jechać z nim na kompa czy może tyle właśnie ma to palić w korkach ? Prawdę mówiąc moje 325 mniej pali tylko, że jest w manualu... Edytowane przez ShakeIt
Opublikowano
Cześć ja mam manualną skrzynie tylko tego 136 KM (162KM :P ) spalanie utrzymuje 5,6-5,8l (jazda raczej spokojna) po wyjechaniu całego zbiornika. Ale w twoim przypadku 16 l w automacje to znacznie za dużo jeśli chodzi nawet o samo miasto. Podam ci wartości fabryczne co do twojego samochodu Miasto-9.7 ;Poza miastem 5.4 ; Średnio 6.9l
Opublikowano
Powiem Ci że strasznie dużo ja mam 323i i mieszcze sie w 10 L ale mniejsza o to. Jeśli chodzi o Twój przypadek to ja bym rozpoczoł poszukiwania problemu po przez odłączenie przepływki i pośmiganie z odłączoną bo w niej może byc problem. Jesli po odłączeniu i śmignieciu jakis 100 km zobaczysz że nie spaliła dużo to przepływka do wymiany. Kolejnym czynnikiem może byc sonda lambda nie wiem ile ich masz ale coś mi się wydaje że masz dwie sondy ale jeśli coś pierdziele to niech mnie koledzy poprawią... :mrgreen: A najlepiej podjechac na zczytanie błędów z kompa...
Opublikowano

Sprawdź, czy termostat / oba termostaty są sprawne, ewentualnie czy węże paliwowe są ok i nie ma nigdzie żadnego wycieku paliwa.

Krótkie odcinki,zimny silnik w połaczeniu z automatem nie będzie palić mało, ale 15l./100km to przesada w 320dA.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
Termostaty są raczej ok, osiąga swoją temperaturę w odpowiednim czasie porównując z poprzednimi dieslami jakimi wcześniej jeździł. Jak już się nagrzeje to wskazówka cały czas jest w pionie. Co do przepływomierza to czy w razie jego usterki auto nie miałoby mniej mocy, dymiłoby albo dawało jakieś inne niepokojące objawy ? U niego na pierwszy rzut oka wszystko działa jak należy i nie ma się do czego przyczepić. Jeśli chodzi zaś o przewody paliwowe to czy nie byłoby jakiejś plamy pod samochodem ? Patrzyłem na kanale pod podwozie więc pewnie zauważył bym gdzieś jakieś nieszczelności. Coraz bardziej skłonny jestem uwierzyć, że tak ma być chociaż z drugiej strony dziwi mnie, że pali więcej od mojego.
Opublikowano
Najlepiej żeby podłączyć pod komputer , może być jakiś czujnik temperatury uwalony i podaje głupoty a komputer podaje zwiększoną dawkę paliwa przez wtryski. Tak jak przy zimnym silniku.
Opublikowano
Jeśli jesteś z Wrocka to podjedz sobie do Wilczyc na ul. polną i podłącz się pod kompa u chłopaków za niewielką opłatą , jeśli jest coś nie tak, to wyłapią błędy , a jeśli zechcesz to Ci skasują stary program i wgrają nowy ze zwiększoną mocą a napewno spalanie spadnie taki koszt to 6 stów . moja fura pali teraz 7,2 po mieście 5,6 w trasie na 18tkach z mocą 177KM i 399Nm , tak więc w twojm przypadku jak na automat jest to bardzo dziwne.
Opublikowano
może jest jakiś dobry warsztat w okolicach radomia. po zatankowaniu dwóch zbiorników vervy w orlenie silnik zaczął mi kopcić na czarno przy depnięciu i zauważylem ze mało mi nie pali. Na trasie muskając tylko pedał gazu pali 8,2 a w mieści 10 to mało.
Opublikowano
Witam, brat zakupił 320d z automatyczną skrzynią biegów (steptronic) z 2003r. Auto nie daje żadnych oznak jakiejkolwiek usterki, nie szarpie, nie dymi przy depnięciu, przyspiesza jak należy. Czy to normalne, że w zatłoczonym mieście jakim jest Wrocław auto z taką skrzynią spala mu w granicach 15-16litrów przy normalnej jeździe bez żadnych szaleństw ? Głównie jeździ odcinki 4-5 kilometrowe. Pytam ponieważ nie wiemy czy jechać z nim na kompa czy może tyle właśnie ma to palić w korkach ? Prawdę mówiąc moje 325 mniej pali tylko, że jest w manualu...

Tyle przy normalnej jezdzie palilo by e38 740ia. Cos jest stanowczo nie tak. Niech brat jedzie na kompa - niech mu sprawdza czy nie ma bledow.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
może jest jakiś dobry warsztat w okolicach radomia. po zatankowaniu dwóch zbiorników vervy w orlenie silnik zaczął mi kopcić na czarno przy depnięciu i zauważylem ze mało mi nie pali. Na trasie muskając tylko pedał gazu pali 8,2 a w mieści 10 to mało.

Na trasie 8,2 to troszke za dużo, ja mam automat i przy normalnej jeździe (nawet 200było) wyszło mi z dystrybutora 7,2 90% trasy

Po mieście to nawet nie licze

Pozdrawiam
Opublikowano
mi przy predkosciach 90-120 km/h w trasie pali jakies 6,3 litra. przy predkosciach rzedu 140-160km/h w trasie wychodzi juz 7,8 litra - wszystkie wartosci mierzone wg. dystrybutora bo komputer zaniza o 1 litr.
Opublikowano
ja też zawsze leję pod korek bo komp zaniża. może leją wtryski po tej wadliwej ropce, zaleję dobry preparat do czyszczenia wtrysków i może gdzieś sprawdzę przepływomierz, pisaliście że samo odpięcie przepływki coś może wyjaśnić?
Opublikowano
a ja powiem tak . 4-5 km odcinki ? samochód się nie rozgrzeje nawet , pewnie w korkach to moja - 320d 150 KM (teraz 175) spalała 12 litrów - ale 15 km jechał ponad godzinę. na trasie czasem udaje się zejść do 6,3 przy oszczędnej jeździe do 140/h :)
Opublikowano

Cooo? 8,2 muskając pedał?

Właśnie wróciłem z Dolnego Śląska, 700 km w tym jazda po Wrocławiu i z ręką na sercu i dystrybutorze moje auto zadowoliło się 8,5 litrem benzyny na 100 km.

Wracając do tematu swego czasu ktoś z forum walczył z 530d które spalało 15 litrów. Tysiące mechaników łamało sobie głowy wymieniali wszystko co możliwe i nie osiągnęli sukcesu.

Opublikowano

Cooo? 8,2 muskając pedał?

Właśnie wróciłem z Dolnego Śląska, 700 km w tym jazda po Wrocławiu i z ręką na sercu i dystrybutorze moje auto zadowoliło się 8,5 litrem benzyny na 100 km.

Dokładnie, 8 litrów to ja bez problemu mogę osiągnąć swoją benzyną jadąc w miarę spokojnie i przepisowo na trasie.

Wracając do tematu swego czasu ktoś z forum walczył z 530d które spalało 15 litrów. Tysiące mechaników łamało sobie głowy wymieniali wszystko co możliwe i nie osiągnęli sukcesu.

Dziwne jest to, że jak ją kupił i wracaliśmy do Wrocławia na 2 auta jadąc dość żwawo to u niego na kompie średnia była w okolicy 7l, ale nie sprawdzaliśmy tego przy dystrybutorze, a czytałem na forum, że większość użytkowników dieslów ma problem z zaniżaniem tych wartości przez BC. Natomiast w mieście zaczęły się cyrki w postaci konsumpcji 15-16l na 100km, zmierzonej przy dystrybutorze. Nie jeździ on jakoś szczególnie dynamicznie. Po prostu tak jak wszyscy.

Opublikowano

Witać,

ja posiadam E46 320d '02 na felgach 17 od emki,różnica co do Ciebie u mnie jest manual, do tego poprzedni właściciel wstawił jakieś pudełko tzw. "chip", w tym zestawieniu kopciła mi 10 literków na mieście. Po paru tysiącach kilometrów wyjąłem ten wynalazek, i pali mi ok 8, nie żałując sobie szybszej jazdy. A co do osiągów nie wyczułem większej różnicy.

Może masz u siebie coś wpięte. Z moich doświadczeń i z tego co mówią ludzie co znają się na tunningu takie zabawki jak u mnie wpięte do silnika mogą bardziej przeszkadzać, niż narobić pożytku. Może u Ciebie ktoś też coś takiego wpiął.

A co do spalania i przekłamywania BC, można to ustawić po podłączeniu pod kompa. Przynajmniej po podłączeniu pod komp TEX'y.

Opublikowano

jak pamiętam przez 3 sezony jazdy byłym 320dTa - 2002r , spalanie w mieście nigdy nie było mniejsze jak 10L/100 , raz w lutym na 500km wlałem 60 litrów ON , czyli średnia 12,5L/100km przy czym 50/50 trasa/miasto - krutkie jazdy , ten model nie grzeszy spalaniem ale w/g mojego obecnego auta to i tak niewiele :mrgreen:

Oczywiście w BMW średnie wskazywane było znacznie zaniżone , nawet o 40% od realnego , nigdy nie próbowałem skorygować wartości KVRB kombinacją przycisków ale wiem że można , nie wiem jaki to był numer w menu / 19,20 ? / ale to da się skorygować samemu