Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jest jeszcze jedna alternatywa poza Gazem - 1.8 :). Może nie jest tak ekonomiczny jak diesel, ale przy spokojnej jeździe też nie pali wiele. Ostatnio jechałem z Koszalina do Warszawy z autem załadowanym pod sufit i z klimą i spalił mi 6/100, źle nie jest :). Oczywiście możecie zapomnieć w tym wozie o jakichkolwiek osiągach - można wygrać wyścig co najwyżej z Fabią diesel :D. Gazu do tego wozu się nie opłaca montować, no chyba że chcemy to auto mieć na dożywocie :)
  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A szanowni użytkownicy powiedzcie mi ile wciąga 318 TDS??

Jednak w dzisiejszej dobie cen paliw jestem zmuszony do zakupu diesla i to jak najbardziej pod kreską eko.

Opublikowano
mój ojciec ma 525 TDS 175KM (z chipem) i na trasie średnie jakie mu pokazało to 6,7 litra.Jak dłużej po mieście jeździ to mu pokazuje 8-9 literków.A co zbierania się tej furki to idzie znakomicie.Tylko że w budzie E-39.

Poziom poczucia humoru jest wprost proporcjonalny do Twojego IQ.

http://img407.imageshack.us/img407/5961/roxbury9je.gif

Opublikowano
318 TDS ma bodajże (jesli dobrze pamiętam) 90 KM.Strasznie mułowate ale i w miarę mało pali.Można w razie czego zawirusować i chyba się robi 110KM..115KM.Cos takiego.

Opublikowano
Również polecam 1,8. Mój kombiak spala około 6,5 l w trasie i około 9 l w mieście. Silnik jest dość elastyczny. Nie jest to demon prędkości, ale zaskoczył mnie dość pozytywnie. Jak na kombi ma dość mikroskopijny bagażnik(e36).
Opublikowano
Również polecam 1,8. Mój kombiak spala około 6,5 l w trasie i około 9 l w mieście. Silnik jest dość elastyczny. Nie jest to demon prędkości, ale zaskoczył mnie dość pozytywnie. Jak na kombi ma dość mikroskopijny bagażnik(e36).
mój spalił ostatnio w trasie około 11 litrów...choc poniżej 160 nie schodziłem.(325 TD)

Opublikowano
Ostatnio wlasnie nabylem w niemczech E-34 525 TDS 95 r i na trasie z Essen do Warszawy ( 1100 km) spalanie wyszlo przecietnie 7 l. Dodam ze jazda nie byla ekonomiczna - na terenie Niemiec predkosc od 140-160. W polsce poza poznanska autostrada duzo wolniej ale tez doszlo godzinne stanie w korku.. Osiagi autka tez niezle, test na autostradzie dal prawie 220 km/h. Do 200 km/h auto rozpedza sie naprawde dosc szybko. Mimo ze diesel ale zauwazylem ze lubi wyzsze obroty bo do 2 tys obrotow jest mulasty.. No coz.. chyba trafil mi sie zadbany egzemplarz. Silnik chodzi jak zegarek.

to dziwne, bo wg danych technicznych predkosc max jest ponizej 210 km/h

moze Ci licznik zawyza ? ;-)

to by od razu tlumaczylo dlaczego 7l przy 160km/h co jest raczej niemozliwe - no chyba ze z gorki ;-)

auto nawet nie ciagnac zbytnio pokazuje na ekonomizerze przy 160 km/h ok 9-10 l

zh
Opublikowano
jak ktoś chc oszczędzać to niech sobie kupi audi 1,9tdi a jak ktoś chce jeździć to niech kupi BMW heheh audi pali 5,5l na 100km jak zmieniłem chip to osiągi lepsze jak tds ale i tak wole bmw
Opublikowano

Czytając te posty wynika że spalanie TDS-ach 525 waha się od 6 z kawałkiem do 13 litrów !! Ciekawe... Zdaje się że duży wpływ na wyniki ma stan poszczególnych aut. Nic zresztą dziwnego niektóre mają 15 lat a inne raptem kilka. W mojej beci touring z '93 roku max w trasie to 9,6 litra - noga w podłodze prawie całyczas (droga krajowa więc prędość mizerna tylko ciągłe wyprzedzanie ;). Z kolei kiedy chciałem zaoszczędzić i patrzyłem sobie na ekonometr to 7,8. Można by z tego trochę jeszcze obciąć, ale już kosztem dynamiki (czyt. komfortu ;) jazdy. Mam ciut węższe opony niż oryginalne: 205/55 R15. Polecam takie, bo drogi trzymają sie dalej bez zarzutu, a zawsze można trochę zaoszczędzić.

Podejrzewam, że jak kupisz wreszcie swoją bawarkę to będzie paliła jeszcze całkiem inaczej - wprost proporcjonalnie do stanu łożysk, silnika (lejące wtryski..) i tysiąca innych rzeczy, a najbardziej ciężaru buta..;)

Pozrdawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

moja 318tds spala srednio 7,2 cykl mieszany- jak wracalem z bodensee 700km po niemieckiej stronie predkosc srednia 140k/h wyszlo mi spalanie 6,2, a w polsce roznie bywa, ale gaz i hamulec dosc czesto, po miescie 7,5on

z klimatronikiem i klima caly czas wlaczona ( ztym ze w klimatronicu klima jest odlaczana warunkowo)

Clear for take off!
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Nie wiem skąd wy tak wysokie spalanie w tds'ie bierzecie.

Fakt RAZ gdy zatankowałem na jakimś orzełku i wyszło mi 10l i więcej tam nie zatankuje.

Średnio koło 7. Najniższe spalanie to trasa 520 km na 30 litrach !!!

Najwyższe w trasie to te 10l. W mieście to zależy 9-11.

Długa trasa szczecnikek - zakopane- tam słowacja i szwędanie - szczecinek

łącznie 1620 km na 115 litrach.

GaMar

[OO=( )( )=OO]

Bardzo Miły Właściciel :]

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Moja beti w city pali w granicach 9-10 litrów ON (w zależności od natężenia ruchu.). Na trasie schodze poniżej 7,5 litrów w Polsce, 6,8 litrów w Niemczech przy średniej prędkości 140 km/h.
Opublikowano

to moze w tym poscie mi ktos napisze ile pali e39 525d i 530d po 2001r??

Witam Kryspin zdradzamy sekte :?: :mrgreen:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
318 TDS 97r trasa Gdańsk - Kraków średnia 100 km na całej trasie poniżej 5.5 - mieszna 7.5 - 8.0 (zależy od korków)
Opublikowano

Witam :))

niedługo pmykam 318 TDS-esem ale mysle że to ekonomiczny samochodzik choć nie jest tak dynamiczny jak np A4 1,9TDI ale można chipa wsadzić:)

moje spalnie wacha się w granicach 7-10 litrów trasa oczywiście zalęzy od stylu jak się nie spiesze to to 7 litrów jest realne moj tata potrafi zejść nawet poniżej :)) a jak się chce jechać szybko dynamicznie to ten silniczek troszke łyka bo E36 Touring troszke waży mi ekonmizer przy 170 pokazuje ok 11-15 litrów ale to tylko chwilowe spalnie na szczęscie heeh :))

pozdrawiam Tomek

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano
Moj 1.7 tds pali srednio jakies 6-7 - nie wiem dokladnie, ale pali malo i to sie liczy. Raz wracalem noca (druga nac z koleii bez snu) tak 80-90km/h to mi spalila 4.2. Ekonomizer po pewnym czasie zniecheca do mocniejszego wciskania prawego pedalu :)

gnojowka pedzona rakieta:D

http://yourdomain.com/images/broken_link.gif

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja jakis miesiac temu jechalem kumpla furem z Belgii i bylem mile zaskoczony - 525TDS kombi spalilo 7,4 l/100km, przy czym musze zaznaczyc iz jechalem na zagranicznym paliwie ktore wg mnie jest lepsze jak i na innych drogach (chyba wszyscy wiedza o czym mowie :], niemieckie autostrady). Predkosc srednia z jaka jechalem to ok. 120 - 130 km/h. Z kolei tu w kraju w warunkach miejskich bylo ok. 9,4 l/100km. Inna sprawa jest to iz nie mam zbyt ciezkiej nogi wiec u innych uzytkownikow pewnie spalanie bedzie inne.
Opublikowano
Model e-39 525 TDS 99r., opony 225/60 R15 spalanie w mieście 10,1 litra wg. komputerka, na trasie ok. 7 litrów przy predkosci do 120 km/h, 120-140 km/h 8 literków ropy

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Td spala bardzo sensownie. Przed naprawą, moj spalal grubo ponad 11 litrow. Naprawilem lejace wtryski, nowa pompa-stara falowala jak diabel; ustawilem rozrzad do parametrow nowki-lancuch wyciaqgniety byl o ponad 1.5 cm-ustawilem poczatek wtrysku; wyregulowalem wtryski i...okazalo sie, ze pali okolo 7l/100 i przepieknie chodzi. Mam 350 000 na tym silniku i nie ma szans, zebym go sprzedal. Zrobilem go dla zonki, dla siebie kupilem 530d; ktory, przy normalnej jezdzie spala ...niewiele wiecej. Uwielbiam te samochody.

Pozdrawiam, Pawel

Opublikowano
witam mam bmw 525tds 94 w kombi i jest bardzo zadowolony z tego autka w zeszlym roku jechalem z kalisza do francji pod hispanska granice jechalem na wakacje i bylem zaladowany do pelna i zostalem mile zaskoczony bo na trzasie mi spalila 7 literkow z full bagaznikiem wiec chyba to niejest duzo co pozdrawiam
Opublikowano
Widze z tego co piszecie chlopaki to w tej sprawie jestescie troche obeznani i mam dowas abyscie mi powiedzieli ile by palila BETA (jakas 3) z silnikiem 2.5l. I co mniej pali disel czy benzyna czy gaz i co lepiej przyspiesza oraz co z takim cackiem mozna zrobic? Prosze o konkretne odpowiedzi poniewarz w swiecie motoryzacji jestem troche zacofany. Z gory dzieki :D :D :D :D
Opublikowano
A jak patrze na allegro to dziwi mnie to czemu benzyna 2.5l ma 200 KM (z 93r.) a disel 2.5l ma 145 KM (z 95r.). Czy moglby mi ktos napisac dlaczego tak jest lub podeslac linka w obydwu sprawach. Tak jak wyzej z gory dzieki :D :D :D :D
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
mój ojciec ma 525 TDS 175KM (z chipem) i na trasie średnie jakie mu pokazało to 6,7 litra.Jak dłużej po mieście jeździ to mu pokazuje 8-9 literków.A co zbierania się tej furki to idzie znakomicie.Tylko że w budzie E-39.

Ile takie chipowanie kosztuje?? Zastanawiam się czy mojej 525 td chipa nie władowac..

Żółw się rusza...

Nie sprzedam mojego is-a (a na pewno nie tanio) :D

Fotki http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=96849